Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας - Ξεπούλημα στις τράπεζες

Χάνονται και χαμηλότερες στηρίξεις σε Ευρώπη και Αθήνα. Πτωτικό κατά 1,1% «άνοιγμα» για τον S&P και εκ νέου ξεπούλημα ελληνικών blue chips, κυρίως από ξένους διαχειριστές. Ισχυρότατες πιέσεις σε τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι πιέσεις σε μετοχές εταιριών του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού χώρου.

Μέχρι και 3,1% χαμηλότερα ο Γ.Δ. οδηγείται στην καταγραφή ακόμη μίας χαμηλότερης τιμής προς τις 3.336 μονάδες, με τον FTSE να χάνει έδαφος προς τις 1.780 μονάδες.

Ανησυχητική είναι, όμως, η κατάσταση στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX στη Φρανκφούρτη να διορθώνει κατά 2,2%, ενώ σύμφωνα με την εικόνα των Συμβολαίων του S&P 500 ο εν λόγω δείκτης χάνει σημαντικά έδαφος από τις 1.280 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο S&P παραπέμπει σε πτωτικό κατά 1,02% άνοιγμα, προς τις 1.268 μονάδες.

Στην Αθήνα οι ξένοι πωλούν και ρευστοποιούν εκ νέου θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές, σε τίτλους εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τον ΟΤΕ, που εν μέρει δικαιολογημένα σήμερα χάνει 5,13%, μέχρι τη Eurobank που διορθώνει με 4,8%, την Alpha Bank προς τα 18,46 ευρώ, τις απώλειες με 4,2% της ΔΕΗ στα 21,08 ευρώ, αλλά και σε Τιτάν, Πειραιώς, Τ.Τ., ΜΡΒ, Εθνική, Μυτιληναίο, οι πιέσεις και οι απώλειες είναι οδυνηρές.

Είναι ενδεικτικό πως σημειώνεται προσφορά που μόνο στην περίπτωση των Εθνικής, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Eurobank και Alpha Bank φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό του συνολικού τζίρου.

Πιέσεις, όμως, ασκούνται εκ νέου σε Coca Cola 3E, Κύπρου, Αlapis, EΛΠΕ, Ιντραλότ, ενώ μέχρι και η συγκριτικά χαμηλότερη ΕΛΤΕΧ χάνει 4,2% προς τα 7,76 ευρώ.

Είναι εμφανές, από τεχνικής πλευράς, ότι οδηγούμαστε στην καταγραφή ακόμη μίας νέας χαμηλής καταγραφής έτους, με ό,τι δυσάρεστο μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Οι ενδείξεις στα χέρια εκείνων που αναζητούν μάννα από τους ουρανούς είναι λιγοστές και στο σύνολό τους συναρτώνται με την πορεία του πετρελαίου και του ενδεχομένου αντίδρασης της Wall.

Σε αντίθετη περίπτωση θέσεις πώλησης θα μεγεθυνθούν, οι ρευστοποιήσεις θα ενταθούν, προκειμένου να καλυφτούν όσα περιθώρια δανεισμού δεν καλύφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μειονέκτημα της αγοράς είναι πως η καταγραφή αλλεπάλληλων χαμηλών την προηγούμενη εβδομάδα αποστέρησε από αρκετούς παίκτες την προοπτική μίας ανοδικής αντίδρασης, κατοχύρωσης θέσεών τους σε καλύτερες τιμές.

Τώρα η φορά βασικών δεικτών, μετοχών υποχρεώνει ακόμη περισσότερους παίκτες να στραφούν στην αγορά παραγώγων, προκειμένου μέσω θέσεων πώλησης στον FTSE αλλά και επί συγκεκριμένων μετοχών να αντισταθμίσουν τις υποαξίες των χαρτοφυλακίων τους.

Και αυτό αποτελεί ακόμη μία επιβαρυντική για τη βραχυπρόθεσμη τάση εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v