XA: "Διάλειμμα" στις πωλήσεις από hedge funds

Το τέλος ενός ακόμη γύρου μείωσης έκθεσης των hedge funds στο Χ.Α. σήμανε η ολοκλήρωση του Ιουνίου και του α΄ εξαμήνου. Η ανάγκη για ρευστότητα και το υψηλό κόστος δανεισμού "βρίσκονται" πίσω από τις πωλήσεις.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Διάλειμμα στις πωλήσεις από hedge funds
Το τέλος ενός ακόμη γύρου μείωσης έκθεσης των hedge funds στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμανε η ολοκλήρωση του Ιουνίου και του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης εκτελέστηκε, σύμφωνα με χρηματιστές, η ουρά των πωλήσεων από hedge funds, τα οποία περικόπτουν θέσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές και ιδιαίτερα σε αυτές που δραστηριοποιούνται ή έχουν μεγάλη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό των προγραμμάτων πωλήσεων που υπήρχαν ακόμη και χθες είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος τους εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας και ενώ το κλίμα διεθνώς είχε αναστραφεί και το Χ.Α. ενέγραφε κέρδη.

Οι πωλήσεις ευρωπαϊκών μετοχών εντάθηκαν μετά το στίγμα της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων και πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας όταν η πτώση των αγορών έφερε μεγάλες αιτήσεις εκροών.

Υπό τον φόβο της διακράτησης αναγκαίας ρευστότητας και με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, τα hedge funds πουλούσαν κατά προτεραιότητα αδύναμες αγορές όπως το Χ.Α., στις μετοχές του οποίου κινδύνευαν να εγκλωβιστούν λόγω αδυναμίας αντίδρασης.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τις πωλήσεις συνόδευσαν short θέσεις, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος. Ταυτόχρονα, η συνειδητοποίηση από τους μεγάλους ξένους brokers των μαζικών πωλήσεων από τα hedge funds ενίσχυσε την πλευρά των short, δημιουργώντας ένα πτωτικό trend που στο Χ.Α. πήρε και διαστάσεις υπερβολής, όπως και τον περασμένο Μάρτιο.

Τότε ήταν η ανάγκη των hedge funds να μειώσουν θέσεις λόγω μείωσης των περιθωρίων δανεισμού, τώρα λόγω των εκροών. Κερδισμένοι και στις δύο περιπτώσεις τα prop desks των μεγάλων ξένων τραπεζών που σόρταραν στην πλάτη των αναμενόμενων flows.

Υπενθυμίζεται ότι τα hedge funds ήταν και είναι (με μικρότερη πλέον βαρύτητα) οι μεγαλύτεροι ξένοι διακρατητές ελληνικών τίτλων μετά το 2004.

Με τη χρήση του εργαλείου του δανεισμού να μειώνεται λόγω αύξησης του κόστους χρήματος, βρέθηκαν με πλεονάζουσες ελληνικές μετοχές τις οποίες και έσπευσαν να πουλήσουν, θέτοντας σε κίνηση έναν κύκλο πτώσης λόγω του de-leverage (κλείσιμο θέσεων που έχουν ανοιχτεί με δανεισμό και επιστροφή των χρημάτων) ο οποίος για το Χ.Α. αποδεικνύεται ανατροφοδοτούμενος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v