Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι κραχ χωρίς όγκους στο ΧΑ

Απόλυτα ανοχύρωτη στις “εισαγόμενες” εντολές πώλησης για μια ακόμη συνεδρίαση η Σοφοκλέους, μπήκε στο β' εξάμηνο με ισχυρότατες απώλειες 4,44%. Μοναδική εξαίρεση στον "κατακόκκινο" 20άρη η Motor Oil.    

  • του Θ. Σταυρόπουλου
Οι πωλητές όχι μόνο διατηρούν τον πρώτο λόγο στο σύνολο, σχεδόν, των Αγορών, όχι μόνο έκαναν ποδαρικό και στο δεύτερο χρηματιστηριακό εξάμηνο και μάλιστα με ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο, αλλά φαίνεται να διασκεδάζουν με τους εναπομείναντες συγκρατημένα αισιόδοξους.

Δυστυχώς η απαισιοδοξία περισσεύει και ατάκες του στυλ “Αν βλέπεις φως στο τούνελ είναι το τραίνο που έρχεται να σε πατήσει” “πουλάνε ακόμα”, “λουτρό αίματος”, “δώσαμε, δώσαμε”, είναι πλέον σε πρώτη ζήτηση.

Ανεξάρτητα αν “το κακό έρχεται με δρασκελιές” ή με ηπιότερους βηματισμούς, το ζητούμενο στην παρούσα φάση δεν μόνο το πόσο θα υποχωρήσουν οι Αγορές, αλλά πόσο θα μείνουν στα επίπεδα που θα εκτονωθούν οι πιέσεις.

Στις ανησυχίες που προκαλεί το υψηλό ενεργειακό κόστος και η πιστωτική κρίση, έρχονται να προστεθούν και πολεμικά σενάρια που εμπλέκουν το Ιράν και που βεβαίως στέλνουν ακόμα ψηλότερα τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Η Σοφοκλέους με συμπεριφορά αναδυόμενης Αγοράς δείχνει απόλυτα ανοχύρωτη στις “εισαγόμενες” εντολές πώλησης, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια για να σώσουν τα του οίκου τους και να επαναπατρίσουν κεφάλαια, κυριολεκτικά ξεπουλούν τις Ελληνικές μετοχές.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου μιλούν πλέον ανοιχτά για κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ ξένων διαχειριστών και εγχώριων επιχειρηματιών και Τραπεζιτών.

Άλλοι συσχετίζουν τον ανηλεή καταιγισμό πωλήσεων από τα ξένα funds στην μείωση των δανείων και στην αύξηση του κόστους, όσον αφορά τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν διεθνώς.

Οι “υποψιασμένοι” εξυφαίνουν “σενάρια συνομωσίας” σύμφωνα με τα οποία οι μετοχές θα συνεχίσουν να πιέζονται ασφυκτικά προκειμένου όταν και όποτε έλθει η ανοδική αντίδραση να είναι ικανή να δώσει για το β΄ χρηματιστηριακό εξάμηνο κάποιες υπεραξίες που ασφαλώς και δεν έδωσε το πρώτο.

Και αν η υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως οι τίτλοι του FTSE συνεχίζουν να υποφέρουν από τις “εισαγόμενες” πωλήσεις, από την έλλειψη αγοραστών (σε αρκετές περιπτώσεις οι ημερήσιες απώλειες δεν συνάδουν με τον όγκο συναλλαγών) και από τα προβλήματα που ενσκήπτουν στα margins σε μεσαία και πολύ περισσότερο στην μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται ο “κλεφτοπόλεμος” μεταξύ αγοραστών – πωλητών, με τους πρώτους να είναι τραβηγμένοι σε προκλητικά χαμηλότερα επίπεδα, δυσκολεύοντας το έργο των δεύτερων που είναι αναγκασμένοι να ρευστοποιήσουν, αλλά και διαμορφώνοντας ιδιαίτερα υψηλές απώλειες με ελάχιστες συναλλαγές.

Έτσι σημαντικός αριθμός τίτλων και συγκεκριμένα οι Informer, Byte, Space, Imako, Rilken, Moda Bagno, Lamda Development, Eurobrokers, Nexans, Audio Visual, Alter, Vivartia, Ατ. Εκδόσεις, ΑΝΕΚ (ΠΟ΄ 96). Κλωνατέξ προν., Νάκας, Παϊρης, Δάιος, Ακρίτας, Ζάμπα, Κορδέλλου, Κεραμεία Αλλατίνη, Καράτζη, ΚΛΜ, Δούρος, Μπήτρος, Ελφίκο μπορεί να μην ξεπέρασαν σε ημερήσιο όγκο τα 6000 τεμ. όμως ξεπέρασαν σε ημερήσιες απώλειες το 4%.

Συμπερασματικά, στο Χ.Α. συνεχίζουν να “βάζουν φωτιά” στις αποτιμήσεις οι πωλητές, ενώ είναι εμφανές ότι τα “πυροσβεστικά μέσα” είναι τουλάχιστον ελλιπή.

Ούτε λόγος για τεχνική ανάλυση, αφού όλα συνεχίζουν να εξαρτώνται από το διεθνές κλίμα, όμως αν ο FTSE δώσει ακόμα δύο κλεισίματα χαμηλότερα των 1800 μονάδων, ενδυναμώνει το άκρως αρνητικό σενάριο που “βλέπει” υποχώρηση προς τις 1580 – 1550 μονάδες.

Από τους τίτλους του 20αρη, στο χαμηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό τερμάτισαν την συνεδρίαση Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, Μυτιληναίος, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, MPB και MIG.

Σε πρωταγωνιστικούς αρνητικούς ρόλους οι ΔΕΗ (-9,09%), Μυτιληναίος (-8,42%), ΟΤΕ (-6,25%), Alpha Bank (-6,25%) και Ελ. Τεχνοδομική (-6,17%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Βιοχάλκο, Εθνική, Intralot, Eurobank, MPB, του 4% για Πειραιώς και Αγροτική και του 3% για Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG.

Με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν Τιτάν και Coca-Cola, αρνητική μεταβολή για τον ΟΠΑΠ, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκε ο τίτλος της Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αποχαιρέτησε εύκολα και το ψυχολογικό όριο των 3300 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3286,83 μονάδες με απώλειες 4,44% και επστρέφοντας σε επίπεδα 27/10/2005, δίνοντας την συνεδρίαση με τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του τρέχοντος έτους (οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Δείκτη στις 21/1 με 6,17%). Ο τζίρος που δεν συνάδει με την εικόνα μινι-κραχ, ξεπέρασε τα 286 εκατ. από τα οποία τα 11,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μόνο απόγνωση μπορεί να επιφέρει η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 231 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι “είδαν” τις ημερήσιες απώλειές τους να φθάνουν από 7 έως 19,35%.

Όλα πλέον παίζονται εκ νέου στο βραδινό κλείσιμο της Wall Street, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Σοφοκλέους θα επιδείξει συμπεριφορά αναπτυγμένης και όχι αναδυόμενης Αγοράς, εκεί δηλαδή που συνεχίζουν να την κατατάσσουν οι καθημερινοί ανηλεείς πωλητές (!).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v