Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Καλωσορίσατε στο «bear market»

Δεν άρχισε χθες και δεν θα τελειώσει αύριο. Δεν θα τελειώσει ούτε καν φέτος… Πρόκειται για μια κατάσταση των αγορών που θα διαρκέσει περίπου όσο και η παρούσα οικονομική κρίση.

Αγορές: Καλωσορίσατε στο «bear market»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Καλωσορίσατε σε ένα βαρβάτο «bear market».

Δεν άρχισε χθες και δεν θα τελειώσει αύριο. Δεν θα τελειώσει ούτε καν φέτος...

Πρόκειται για μια κατάσταση των αγορών που θα διαρκέσει περίπου όσο και η παρούσα οικονομική κρίση.

Ο καθ’ όλα αγαπητός κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, μια πρώτη προσπάθεια αναχαίτισης των πληθωριστικών πιέσεων που μαστίζουν την Ευρώπη, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Θα είναι αρκετό; Μάλλον όχι και -κλαυθμός για τους απανταχού δανεισμένους- η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί και από άλλες αντίστοιχες τους προσεχείς μήνες.

Είναι μονόδρομος η επιλογή αυτή για τον κ. Τρισέ.

Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο «λειτούργησαν» χθες οι απανταχού χρηματιστηριακές αγορές καθιστά σαφές ότι τελούν εν αναμονή σειράς αντίστοιχων αυξήσεων.

Το ενδιαφέρον σε όλη αυτή τη συζήτηση είναι ότι δεν υπάρχει ιστορικό αντίστοιχό της, τουλάχιστον μεταπολεμικά.

Αντιμετωπίζουμε μία κλασική περίπτωση πληθωρισμού ζήτησης, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την αποθέρμανση της οικονομίας. Κατά τρόπο βίαιο.

Ο στασιμοπληθωρισμός της δεκαετίας του 1970 επί της ουσίας δεν μας αφορά, καθώς δεν βασιζόταν στα ίδια αίτια, ήτοι στη ζήτηση.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, όσο πιο βαθιά είναι η κρίση τόσο συντομότερη θα είναι η διάρκειά της.

Ποιος είναι ο στόχος; Κυρίως η αποθέρμανση των οικονομιών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και……… ναι, δυστυχώς……… της Κίνας. Οι λεγόμενες οικονομίες «BRIC», που τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά -εμμέσως ή αμέσως- με αναπτυξιακή «θερμότητα» και βεβαίως με αυτές τις πληθωριστικές τάσεις.

Την αμερικανική οικονομία ας την αφήσουμε -προς στιγμήν- εκτός συζητήσεως. Έχει τα δικά της δεινά

Η διαδικασία της αποθέρμανσης αναμένεται να είναι (ίσως μακρά και πάντως…) επίπονη. Ιδίως για τις αγορές και βεβαίως για τους πολίτες.

Οριοθετήθηκε, στην έναρξή της, από το τέλος των 10 - 15 ετών του «irrational exuberance», που είπε πει μια ψυχή προ δεκαετίας περίπου. Πότε θα λήξει; Άγνωστο.

Κατά τη διάρκεια του επομένου διαστήματος, η αλήθεια είναι, θα έχουμε μια ουσιαστική αλλαγή των χρηματοπιστωτικών θεσμών.

Για παράδειγμα, πόσα hedge funds λέτε εσείς να «αντέξουν» στους επόμενους μήνες;

Πόσο θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τις αγορές οι διάφοροι διαχειριστές κεφαλαίων και τι είδους (αλυσιδωτές…) αντιδράσεις θα έχει το γεγονός αυτό, όχι μόνον στις αγορές αλλά και στην πραγματική οικονομία;

Δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v