Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσοχή, κατολισθήσεις αποτιμήσεων (!)

“Πουλήστε Ελλάδα” είναι το μότο των ξένων επενδυτών, καθώς όλοι πλειοδοτούν σε πτωτικά νούμερα. Απογοητευτική η εικόνα στον FT 20, ενώ 209 μετοχές βρέθηκαν στο κόκκινο εκ των οποίων οι 25 κατέγραψαν πτώση άνω του 6%.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Όλοι πλέον πλειοδοτούν σε πτωτικά νούμερα, καθώς η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι η πτώση μόλις ξεκίνησε, με την Σοφοκλέους να αγνοεί επιδεικτικά το θετικό πρόσημο των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η αβεβαιότητα για τις βραχυχρόνιες εξελίξεις παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο (ενώ αρχίζει να προστίθεται και αυτό της πολιτικής αποσταθεροποίησης), καθιστώντας επιφυλακτικούς διαχειριστές και αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι το ρίσκο διατηρείται αυξημένο, αν και υπάρχουν ακόμη πιθανότητες τεχνικής ανάκαμψης.

Η ισχυρή ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης αποδίδεται κυρίως σε κινήσεις προς κάλυψη ανοικτών θέσεων σε blue chips και σε προσπάθεια ανεύρεσης αγοραστών που δεν ευδοκίμησε. Έτσι μετά τις 15.15 όπου και ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο και τα οποία έδειξαν την μεγαλύτερη μείωση από τον Νοέμβριο του 2002, “άρχισαν τα όργανα”.

Πουλήστε Ελλάδα” είναι το μότο των ξένων επενδυτών. Πουλάνε μετοχές αδιάκριτα και χωρίς να σταθμίζουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και ενώ οι τιμές σήμερα συνθέτουν ευκαιρίες, οι Έλληνες επενδυτές είναι απόντες από τη σκηνή των γεγονότων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο φίλος της στήλης Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Από την ίδια ΑΧΕ και τα συνταρακτικά στοιχεία που αναφέρουν ότι από την αρχή του χρόνου η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί περισσότερο από 70 δισ ευρώ, ενώ περισσότεροι από 120 τίτλοι (δηλαδή παραπάνω από το 1/3 του ταμπλό) βρίσκονται σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τις 31/3/03 όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1467,3 μονάδες.

Από εκεί και πέρα όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Αγορές είναι “bear” και ότι οι αναταράξεις θα συνεχιστούν και στο β΄ χρηματιστηριακό εξάμηνο.

Οι ανοδικές αντιδράσεις πιθανόν να θεωρηθούν ευκαιρίες γρήγορων κερδών για τους παράτολμους traders, αλλά ίσως να αποδειχθούν και παγίδες που θα μειώσουν έτι περαιτέρω την έτσι κι αλλιώς περιορισμένη ρευστότητά τους.

Κίνδυνο, όμως, αρχίζουν να διατρέχουν και πολλά funds που συνεχίζουν να διατηρούν αυξημένες θέσεις “short” και αυτό ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο στο ενδεχόμενο που γυρίσουν απότομα θετικές οι Αγορές, μετά από τέτοια συμπίεση των αποτιμήσεων.

Αυτό που θα βελτίωνε το επενδυτικό κλίμα θα ήταν μια σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, καθώς, επίσης, και μια αύξηση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών (αν αλλάξουν απόψεις τα ανώτατα στελέχη πολλών εταιρειών).

Περίπου απίστευτη η εικόνα στις μετοχές του 20αρη, καθώς με μία πρόχειρη ματιά, σε ιστορικά χαμηλά κινείται ο τίτλος της Αγροτικής, σε χαμηλά 55 μηνών αυτός της Βιοχάλκο και σε χαμηλά 45 μηνών ο τίτλος της Eurobank.

Επίσης σε χαμηλά 37 μηνών ΟΤΕ και Ελ. Πετρέλαια, σε χαμηλά 32 μηνών ο τίτλος της Alpha Bank και σε χαμηλά 25 μηνών οι τίτλοι των Μυτιληναίου, Εθνικής και Πειραιώς, ενώ σε χαμηλά διετίας οι Coca-Cola και Intralot. Τέλος σε ιστορικά χαμηλά πρέπει να κινείται και ο τίτλος της Ιντρακόμ.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους που συνεχίζουν να επιδεικνύουν συμπεριφορά Περιφερειακών μετοχών αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Κύπρου (+3,47%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Ελ. Τεχνοδομικής.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Τιτάν, Πειραιώς, Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank και του 3% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot και MPB.

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και MIG και αρνητική μεταβολή για Μυτιληναίο και Motor Oil.

Παρά ταύτα ο Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, ξαφνικά έδειξε περίσσια δυναμική φθάνοντας μέχρι τις 3319 μονάδες αλλά δεν συγκίνησε τους όποιους πιθανούς (αν υπάρχουν αγοραστές) και κατέληξε να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3190,41 μονάδες με απώλειες 2,93%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος έφθασε τα 390 εκατ. από τα οποία τα 9 αφορούσαν “πακέτα”.

Σε αυτή την Αγορά η ενασχόληση με την τεχνική ανάλυση αν μη τι άλλο εμπεριέχει κινδύνους, οπότε απλά αναφέρεται ότι οι επόμενες στηρίξεις για τον FTSE οριοθετούνται στις 1698, 1680, 1654 και 1590-77 μονάδες, ενώ οποιαδήποτε αντίδραση χωρίς κλείσιμο υψηλότερα των 1930 και ακόμα καλύτερα των 1950-60 μονάδων, μόνο ως αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα επιτρέπεται να εκληφθεί.

Άνευ σχολίων η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 209 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 9,84%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v