Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοκτέιλ πιέσεων (και) στη Σοφοκλέους

Κοκτέιλ μολότοφ θυμίζουν οι ξένες αγορές. Στην Αθήνα, το ΧΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως αναδυόμενη αγορά και όχι ως ανεπτυγμένη, όπως τυπικά θέλουν να λένε.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ή το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί τον ιχνηλάτη των όσων συμβαίνουν διεθνώς ή κάτι…στραβό βλέπουν οι ξένοι στο ΧΑ και αποχωρούν εσπευσμένα.

Ο διεθνής περίγυρος εκρηκτικός, με το Brent στα 145,75 δολάρια, τον Dow Jones και τυπικά από χθες σε «πτωτική αγορά», η General Motors στα 9,98 δολάρια («επιστρέφει» σε τιμές του 1954), απώλειες που ξεπερνούν το 50% για Citigroup και Bank of America, τι απομένει…

Η είσοδος και τυπικά του S&P 500, επίσης, σε «πτωτική αγορά», με τον συγκεκριμένο δείκτη να διαμορφώνεται χθες στο χείλος των 1.261 μονάδων. Και δεν έχουν γίνει ακόμη εκλογές στις ΗΠΑ.

Ερχόμαστε στα καθ’ ημάς όπου ή δεχόμεθα πως αποτελούμε την πρώτη αγορά που οι ξένοι καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους ή πέραν της αρνητικής διεθνώς συγκυρίας συσσωρεύονται εγγενή προβλήματα του τόπου. Και το δεύτερο παίζει, σύμφωνα με την εκτίμηση επιχειρηματικών παραγόντων, δεδομένης της πολιτικής ρευστότητας ακόμη αν θέλετε και της αστάθειας στη γείτονα Τουρκία.

Οι ξένοι πωλούν και σε αυτή τη φάση, κυρίως επιθετικά χαρτοφυλάκια, αδιαφορώντας για το αν «γράφουν» ζημιές. Ακόμη και στην Εθνική που περιοχή των 22-28 ευρώ θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητη (λόγω της αύξησης κεφαλαίου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο χρόνια), οι πωλητές εμφανίζονται επίμονοι.

Στην Eurobank, που πολλά ακούγονται, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει η επίσημη θέση της διοίκησης, με τον όμιλο να ξεκινά πρώτος την ανακοίνωση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, από τον κλάδο. Οι Eurobank και Coca-Cola είναι οι προπομποί της ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το πρόβλημα της αγοράς, σύμφωνα με την εκτίμηση ιστορικού στελέχους συνίσταται στο ότι αν και τυπικά ανεπτυγμένο το ΧΑ αντιμετωπίζεται από τους ξένους ως αναδυόμενο χρηματιστήριο.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει ενδεχόμενο τυπικής υποβάθμισης του χρηματιστηρίου Αθηνών η ουσία είναι πως τόσο η συμπεριφορά των ξένων όσο και αυτά που συμβαίνουν στους τελευταίους μήνες στην Αθήνα συνάδουν περισσότερο με την εικόνα ενός περιφερειακής, αναδυόμενης αγοράς.

Οι ξένοι αντιλαμβάνονται την πολιτική ρευστότητα, γνωρίζουν πολύ καλά πως οι μεγάλες δουλειές και οι προμήθειες του Δημοσίου αποτελούν παρελθόν, ότι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και για να μην μακρηγορούμε, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα «καμένα χαρτιά» για αυτήν την περίοδο.

Οι τεχνικοί αναλυτές περίμεναν από καιρό, από τιμές υψηλότερα και των 4.000 μονάδων, το ενδεχόμενο υποχώρησης προς τις 3.100 μονάδες. Αρκετοί από αυτήν την ομάδα αναφέρονταν - από τότε – σε συνέχεια της διόρθωσης – εάν δεν μεσολαβούσαν θετικές εξελίξεις – σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Δεδομένης της απουσίας ισχυρού εγχώριου αγοραστικού ενδιαφέροντος, το ενδεχόμενο αντίδρασης, καθαρά τεχνικής και μόνο περίπτωσης, θα μπορούσε να συνδυαστεί εάν ανατρέπονταν θεαματικά το σκηνικό στις ξένες αγορές.

Η χθεσινή συνεδρίαση ξεγέλασε πολλούς (μεταξύ αυτών βεβαίως και την στήλη) δημιουργώντας και νέα προβλήματα σε ήδη κοκκινίζοντες κωδικούς. Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι συστήνουν ανοικτά πλέον αντιστάθμιση κινδύνου μέσω λήψης θέσεων πώλησης στα παράγωγα. Θεωρούν, δηλαδή, πολύ πιο πιθανό το ενδεχόμενο στη διάρκεια της περιόδου βασικοί δείκτες, μετοχές να κινηθούν ακόμη πιο χαμηλά παρά να σημειωθεί μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης.

Κατά την εκτίμησή μας το ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης παραμένει, μεν, ανοικτό πόσο μάλλον όταν βυθίζεται χαμηλότερα η αγορά, ωστόσο στην αγορά βιώνονται καταστάσεις που ανάλογες τους δεν έχουμε γνωρίσει από το καλοκαίρι του 1986, που μπήκαμε στο παιχνίδι.

Υπάρχουν, όπως σημείωνε παλαιός έμπειρος παίκτης-εισοδηματίας, πολλές…αχαρτογράφητες περιοχές και πρωτόγνωρα στοιχεία που συνθέτουν την κρίση διεθνώς. Σε αυτήν την συγκυρία η εμπιστοσύνη κυρίως των ξένων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικότερα στις τράπεζες, βρίσκεται ίσως στο χαμηλότερο σημείο από την άνοιξη του 2003 μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v