Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Στέρεψε" η... ψυχολογία της ανόδου

Μόλις τα ξένα χρηματιστήρια “σαλπίσουν” σχετική διόρθωση η Σοφοκλέους δείχνει πανέτοιμη να ξαναδώσει τον πρώτο λόγο στους πωλητές, με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει περισσότερο “ευαίσθητος”.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι το Χ.Α. στερείται ψυχολογίας ανόδου, και τα όποια ανοδικά ξεσπάσματα είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα λίγων ειδήσεων, ή αντανακλαστικών αντιδράσεων στην κίνηση των μεγάλων διεθνών Αγορών.

Έτσι μόλις τα ξένα χρηματιστήρια “σαλπίσουν” σχετική διόρθωση η Σοφοκλέους δείχνει πανέτοιμη να ξαναδώσει τον πρώτο λόγο στους πωλητές, με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει περισσότερο “ευαίσθητος”.

Αντίθετα μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση “υποφέρουν” λιγότερο από τις “εισαγόμενες” πωλήσεις και πολύ περισσότερο από συναλλακτική “απονεύρωση”, έστω και αν στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν σημειωθεί κάποιες αξιοσημείωτες διαθέσεις επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι με τα της Σοφοκλέους περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι, στην πρώτη υποτροπή του κλίματος δεν χάνουν την ευκαιρία να υπενθυμίζουν το γνωστό “sell in May and go away”.

Βέβαια αυτό το τελευταίο μπορεί να ίσχυε σε προηγούμενες χρονιές και όταν οι πρώτες μήνες είχαν συνοδευτεί από σημαντικά κέρδη στις Αγορές, αλλά με τόσο ευμετάβλητη ψυχολογία όλα δείχνουν πιθανά.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης και χωρίς να χαλάσει ο όποιος ανοδικός βηματισμός δείχνουν περιορισμένα, με ακρότητα υποχώρησης τις 5668 μονάδες, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω όριο επαναφέρει τους τεχνικούς προβληματισμούς.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον FTSE που με κλείσιμο χαμηλότερα των 2219 μονάδων δυσκολεύει αρκετά την εικόνα του και ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 2204 και 2192-90 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2259, 2270, 2287-92 και 2318 μονάδες.

Καμία διαφοροποίηση στην Αγορά Παραγώγων, παρά μόνο η αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών. Κατά τα άλλα οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν το “τέμπο” της υποκείμενης διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η Alpha Bank.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Εθνική και Κύπρου, του 2% για MPB, του 1% για Αγροτική και MIG και αρνητικό κλείσιμο για Eurobank, Πειραιώς (σαφώς καλή συμπεριφορά) και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη θετική μεταβολή για Motor oil και ΟΠΑΠ.
Ξαφνική αρνητική έκπληξη από την Intralot (-7,69%), ίσως και λόγω των εκτιμήσεων για την τρέχουσα χρήση, με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων ο Μυτιληναίος, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα και Coca-Cola και αρνητική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μικτές διαθέσεις, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 4286 μονάδων, όμως μετά τις 11.16 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και σε μάλλον πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση, στις 16.30 βρέθηκε στις 4226,32 μονάδες και έκλεισε τελικά λίγο ψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό και συγκεκριμένα στις 4224,38 μονάδες με απώλειες 1,28%, ενώ η πτώση έφερε τζίρο που ανεβασμένος έφθασε τα 291 εκατ. από τα οποία τα 20,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Υποφερτή η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 168 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 7,69%.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές η Q&R φαίνεται να επανασυγκεντρώνει “θαυμαστές”, στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων Λιβάνης, Centric και Multirama, κινητικότητα και αξιοσημείωτα κέρδη σε ΝΕΛ, Λούλη, Reds, Sato, Δία Ιχθυοκαλλιέργειες, κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την ΕΥΑΘ, ενώ τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου έστειλαν σε νέο ιστορικό υψηλό τον Βασιλόπουλο που αποδεικνύεται “παντός καιρού” (!).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v