Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο χορός των τριμήνων

Σήμερα ξεκινά ο κύκλος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών. Χαμηλώνει λίγο τον πήχη για τον κλάδο η HSBC, ενώ παραμένει στο επίκεντρο ο ΟΤΕ. Ελεγχόμενη μέχρι και τις 2.200 μονάδες πιθανή υποχώρηση του 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο πλαίσιο λίγο έως πολύ αναμενόμενης διόρθωσης των αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά σήμερα από τις 4.279,1 μονάδες. Με τον FTSE-20 κατά 0,65% χαμηλότερα και από τις 2.272 μονάδες, με τους παίκτες να περιμένουν το πρώτο δείγμα γραφής της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών τραπεζών και τη Eurobank να ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Σε σχετική δημοσκόπηση του euro2day.gr γίνεται αναφορά των προβλέψεων αναλυτών δέκα χρηματιστηριακών, τη στιγμή που η μετοχή τις τελευταίες επτά ημέρες κρατά κέρδη 5,65%, υποχωρώντας χθες κατά 1,5% στα 20,20 ευρώ (ανώτατη τιμή συνεδρίασης τα 20,48 ευρώ, ελάχιστη τα 20,02 ευρώ).

Με τις τράπεζες στο προσκήνιο, χρήζει αναφοράς και προσοχής η έκθεση ακόμη ενός ξένου οίκου, αυτή τη φορά της HSBC, που προσαρμόζει χαμηλότερα την τιμή-στόχο επτά ελληνικών ομίλων. Ενδεικτικά για την Εθνική χαμηλώνει τον πήχη στα 53,5 από τα 58 ευρώ, με την τιμή της μετοχής να έχει αντιδράσει από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 32,24 ευρώ (22/4), μέχρι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 37,94 ευρώ (2/5). Χθες η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,5%, στα 37,14 ευρώ (37,80 - 37,06 ευρώ).

Αναμφίβολα, η μετοχή-κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς η πορεία ακολουθεί σχεδόν παράλληλα τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, είναι αυτή του ΟΤΕ. Εδώ η αντίδραση έρχεται από τα χαμηλά των 18,24 ευρώ (29/4), μέχρι τα χθεσινά υψηλά των 19,84 ευρώ, με την τιμή να διαμορφώνεται τελικά στα 19,52 ευρώ (0,6%).

Από τις μετοχές που τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μεταφορά-εισροή κεφαλαίων μπορεί να θεωρηθούν αυτές των εταιριών Motor Oil (από τα χαμηλά 14,36 ευρώ), ΕΧΑΕ (από τα 13,76 ευρώ), ΣΙΔΕΝΟΡ (από το χθεσινό χαμηλό των 10,44 ευρώ) και σε διάστημα 7 ημερών των ΓΕΚ (από τα 8,30 ευρώ), Intracom (από τα 2,22 ευρώ), Βαλκάν Εξπόρτ (από τα 2,99 ευρώ), Χατζηιωάννου (από το 1,15 ευρώ), Sanyo (από το 0,75 ευρώ), Κούμπας (από το 1,78 ευρώ), Λιβάνης (από το 0,83 ευρώ), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (0,79), SATO (από το 1,56 ευρώ) και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά για τον FTSE (2.035,8 και 2.041,8 μονάδων στις 15 και στις 17 Απριλίου αντίστοιχα) αποτελούν ένα ικανό σημείο αναφοράς για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα στην αγορά και με το υψηλό της Παρασκευής κοντά στις 2.290 μονάδες είναι εκ των πραγμάτων η πρώτη περιοχή αντίστασης που θα επιχειρηθεί να διασπάσει ανοδικά ο σχετικός δείκτης στην επόμενη αντίδραση της αγοράς.

Μέχρι τότε η συσσώρευση ίσως και λίγο χαμηλότερα του FTSE, πάντως όχι κάτω από τις 2.200 μονάδες, μπορεί να αποτελέσει μαγιά για έναν επόμενο κύκλο επανατοποθετήσεων, όταν θα δοθεί και πάλι το… έναυσμα.

Σημ. 1: Το γεγονός πως "οι εξαιρετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς υιοθετήθηκαν από τον ΥΠΕΘΟ, Γ. Αλογοσκούφη, αποτελεί αναμφίβολα μια καλή στιγμή» αντιγράφεται από τον "Τύπο των Ήλων" (του Γιάννη Τριάντη από τη σημερινή "Ελευθεροτυπία"). Με μία δεύτερη ανάγνωση μετρημένα τινά μπορεί να σημαίνει. Κατ’ αρχάς πως το πρόβλημα διαπιστωμένα είναι τόσο ευμέγεθες που τρομάζει πλέον αντιπολίτευση και κυβέρνηση ότι βρισκόμαστε ήδη μέσα στην εξέλιξη του προβλήματος, με πιθανές απρόβλεπτες διαστάσεις, ή πως η αντιπολίτευση έκανε καλά τη δουλειά της και ορθώς πράττουσα η κυβέρνηση υιοθετεί, ή ότι μπροστά σε κάτι άλλο ακόμη σοβαρότερο μπορεί να βρισκόμαστε αυτή την περίοδο. Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό καθώς αφορά στον κοινωνικό ιστό και στη συνοχή της χώρας και μένει να βιώσουμε την εξέλιξή του και τις παρενέργειές του.

Σημ. 2: Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για "χωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος". Πρόθεση με πολλούς αποδέκτες και όποτε έρθει η ώρα με προεκτάσεις. Στα υπ' όψιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v