Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα υψηλά διμήνου και τα σενάρια αυτονόμησης

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές η διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Η ανθεκτικότητα των δεικτών και οι διαθέσεις αυτόνομης πορείας έναντι ευρωαγορών και Wall.

Χρηματιστήριο: Τα υψηλά διμήνου και τα σενάρια αυτονόμησης

Στα υψηλά ημέρας και σε υψηλά διμήνου ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δείχνοντας διάθεση σχετικής αυτονόμησης από το επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και τις τρεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις στην Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔΧΑ σημείωσε κέρδη 0,83% και ο ΔΤΡ κέρδη 3,77%.

Στη Wall Street, και σε εβδομαδιαία βάση, ο Nasdaq και ο S&P 500 κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Απρίλιο, με τον πρώτο να διακόπτει ένα ανοδικό σερί έξι εβδομάδων και να υποχωρεί κατά 3,7% και τον δεύτερο να υποχωρεί 2%. Στον αντίποδα, ο Dow Jones έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο 0,7%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η «στρατηγική» των λίγων αγοραστών έχει γίνει γνωστή και σαφώς επαναλαμβανόμενη. Αφήνουν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης να εξελιχθούν με χαμηλές συναλλαγές και, σύμφωνα με τη διεθνή τάση, και κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στο φίνις, με κύριο εκφραστή των τοποθετήσεων τον βαρύδεικτο τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώθηκε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, με το εβδομαδιαίο +3,77% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών.

Όλα τα παραπάνω αναγκάζουν τους εγχώριους αναλυτές να σημειώνουν πως «οι long συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης, με ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις, καθαρά τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, στον απόηχο των αναβαθμίσεων των εγχώριων τραπεζών από οίκους αξιολόγησης.

Από την άλλη, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα διολισθαίνει ο τζίρος, ενώ σαφώς περιορισμένο δείχνει το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

«Με θετική μεταβολή ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα για τον ΓΔ, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να κυμαίνεται χαμηλότερα από τα 100 εκατ. Η Αγορά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο τις τελευταίες εβδομάδες, συσσωρεύοντας γύρω από τα επίπεδα των 1.450 μονάδων αναζητώντας κατεύθυνση. Αν και βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, νέες επιχειρηματικές συμφωνίες υπογράφονται, ενώ κάποιες εισηγμένες το επόμενο διάστημα έχουν μπροστά τους εξελίξεις - γεγονότα που θα μπορούσαν να τους δώσουν σημαντικές προοπτικές (π.χ. ΑΔΜΗΕ). Επιπλέον η έκθεση του ΙΟΒΕ, παρά τις προκλήσεις που αναφέρει για την Ελληνική Οικονομία, δίνει εκτίμηση για ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από 2% το 2024. Από την άλλη, η πολιτική αβεβαιότητα στο εξωτερικό (πιθανή επανεκλογή Tραμπ στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αποτελέσματα εκλογών σε Αγγλία και Γαλλία κ.ά.) δημιουργούν νευρικότητα που επηρεάζει μοιραία και τη Λεωφόρο Αθηνών. Για τη συνέχεια, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αρκετές αποκοπές μερισμάτων, ενώ στις 25/7 περιμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Metlen. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στα επίπεδα των 1.470 μονάδων, ενώ ο ΚΜΟ 200 βρίσκεται στις 1.353 μονάδες», σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

«Οι εξελίξεις στο Στρασβούργο κρίνονται θετικές, με την επανεκλογή της Γερμανίδας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σημαίνει άμβλυνση των κινδύνων αποσταθεροποίησης του θεσμού. Συνηγορεί για τη συνέχιση της ανόδου, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η σταθερότητα στο Ευρωκοινοβούλιο», όπως εκτιμά ο Συμεών Μαυρουδής.

Με αργά και σταθερά βήματα, η Λεωφόρος Αθηνών έχει απορροφήσει επαρκώς τις όποιες ρευστοποιήσεις προέκυψαν από την επενδυτική ανασφάλεια λόγω γαλλικού ζητήματος.

Τούτο δεν σημαίνει ότι η αγορά μας το γύρισε σε ανοδικό ράλι, όμως είναι κρισιμότατη η ωριμότητα και η ανθεκτικότητα που αποτυπώνονται στο ταμπλό μας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε θετικό έδαφος μετά την κατοχύρωση των 1.435 μονάδων, ενώ πάντα με άξονα περιστροφής τις 1.400 μονάδες έχουμε καλό στήσιμο για συνέχιση κίνησης.

Εξάλλου, μια γκάμα μετοχών έχουν αποδώσει καλά, συντηρώντας αρχικά τα επίπεδα στήριξης (λ.χ. ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ), ενώ άλλες κινήθηκαν ακόμα πιο επιθετικά (ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, TITC, ΟΛΠ).

ΕΤΕ και ΠΕΙΡ «έκλεισαν το μάτι», καθώς διέσπασαν αμφότερες κοντινές αντιστάσεις, δυστυχώς με μέτριους όγκους, κάτι που δεν ενδυναμώνει ιδιαίτερα τα ευρήματα, ωστόσο το momentum παραμένει θετικό.

Η προσοχή και στην ακυβερνησία στη Γαλλία, άρα και την αδυναμία επίλυσης σημαντικών ζητημάτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, συγκρίνοντας τόσο με το μέγεθος του προβλήματος που πήγε να εμφανιστεί, όσο και με τη συμπεριφορά των λοιπών ευρωαγορών, μπορούμε να πούμε ότι το Χ.Α. κινείται εντυπωσιακά καλά, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

«Οι αναβαθμίσεις αποδείχθηκαν το δίχτυ ασφαλείας της Εγχώριας Αγοράς στις έξωθεν πιέσεις, καθώς το Χ.Α. συνέχισε ανοδικά, παρά την εικόνα μεταβλητότητας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια», όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι τράπεζες είχαν τη μεγαλύτερη αντανάκλαση των θετικών απόψεων που διατυπώθηκαν από ξένους και εγχώριους οίκους, μπαίνοντας στην τελική ευθεία των τακτικών γενικών συνελεύσεων αλλά και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, που θα προσδώσουν νέο περιεχόμενο στον κλάδο.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση της επιβολής έκτακτης φορολογίας στους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο περιόρισε το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό rotation παρά τη σχετικά μικρή επίδραση στην κερδοφορία τους.

Αν και το περιεχόμενο νέων παρουσίασε φθίνουσα πορεία, οι συστημικές τράπεζες είχαν μια δυνατή εβδομάδα, κρατώντας τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά του, οδηγώντας πρακτικά την εγχώρια τάση.

Στο εξωτερικό, πέρα από τη φόρτιση των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, η εκκίνηση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β’ τριμήνου είναι ως τώρα υποστηρικτική. Για τις 45 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, η αύξηση στην καθαρή κερδοφορία κινείται υψηλότερα κατά 8,7% και καλύτερα του αναμενομένου.

Οι μεγάλες τράπεζες, εκτός από τις καλύτερες των αναμενομένων επιδόσεις τους, έδωσαν κατά πλειοψηφία θετικότερο outlook για το υπόλοιπο της χρήσης, παρά τη μικρή πιστωτική επέκταση, καθώς αναμένεται αλλαγή στη νομισματική πολιτική από το Σεπτέμβριο, που θα επιδράσει θετικά στην Πίστη.

Η τεχνολογία θα δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής την ερχόμενη εβδομάδα, κλάδος κλειδί για την διαμόρφωση της τάσης των μεγεθών του β’ τριμήνου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την περιοχή αντίστασης των 1.452 μονάδων, χωρίς όμως να πάρει αποστάσεις ασφαλείας από το σημείο καμπής της χρονοσειράς του. Το νέο ανοδικό σήμα έρχεται να συμπληρώσει το τεχνικό σετ των δεικτών, που ενισχύουν τις πιθανότητες προσέγγισης των υψηλών έτους, χωρίς ωστόσο να βγάλει ένταση διαφυγής σε τζίρο ή διακύμανση, όπως είθισται σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Παρ' όλα αυτά, η εικόνα των πρόσφατων ημερήσιων κλεισιμάτων δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι μειώνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες σε πτωτικές ημέρες, ή ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι και η εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο υψηλό του εβδομαδιαίου εύρους.

Η μεγάλη εικόνα, αν και παραπέμπει σε μια πλάγια αργή συσσώρευση, δεν είναι απαισιόδοξη και αναμένουμε την επέκταση της ανοδικής κίνησης και την ερχόμενη εβδομάδα με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο.

Στο εξωτερικό, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, με κυριότερες αυτές των Verizon (22/7), Coca Cola, General Motors, Philip Morris, Spotify, Google, Tesla, Visa (23/7), Ford, IBM, AT&T (24/7) και 3M, Bristol Myers (26/7).

Αλλα σημαντικά νέα στα οποία θα εστιάσουν οι αγορές είναι η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου των ΗΠΑ (Πέμπτη 25/7), με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κινούνται στο +1,9% (α’ τρίμηνο 1,4%).

Οι Metlen και Μοτοδυναμική ανοίγουν την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου για τις Εισηγμένες στο Χ.Α. την προσεχή Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Την προσεχή Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (προηγ. δημοπρασία 3,44%), υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v