Συνεδρίαση στην οποία το τελικό πρόσημο του Δείκτη παίχτηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών, η τελευταία της εβδομάδας, καθώς ακόμα και στα χαμηλά ημέρας οι απώλειες ήταν απόλυτα ελεγχόμενες και εύκολα αναστρέψιμες, όμως ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο, δεν υπάρχει επαγγελματίας του χώρου που να μην προβληματίστηκε με την νέα βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/7 με 55,5 εκατ.), με τους περισσότερους να αναρωτιόνται “τι θα γίνει στο Χ.Α., μόλις μπει ο Αύγουστος”.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους περισσότερο αισιόδοξους, “σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι αγοραστές έχουν δείξει ότι έχουν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης και με αντιδράσεις Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, είτε περιορίζουν τις ημερήσιες απώλειες, είτε γυρίζουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και σε θετικό πρόσημο.
Το ίδιο συνέβη και σήμερα, όπου οι αγοραστές έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στα “τελευταία μέτρα της κούρσας”, με κύριο εκφραστή της αντίδρασης και σήμερα το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας.
Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων 37 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/5 (1471,63 μονάδες).
Με όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και δεν αυξάνεται το ενδιαφέρον, καθώς το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ παραμένει σε “αγρανάπαυση” και συναλλακτική απαξίωση, όμως ο Δείκτης δείχνει να διατηρεί “απόσταση ασφαλείας” από την στήριξη των 1400 μονάδων και να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 1460 μονάδων.
Σύμφωνα με αναλυτές, “σταδιακά οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου θα αρχίσουν να τραβάνε το επενδυτικό ενδιαφέρον και να βάζουν συγκεκριμένες μετοχές στο επίκεντρο”.
Να σημειωθεί ότι σήμερα έληξαν τα συμβόλαια Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων και από Δευτέρα ξεκινούν οι “μετρήσεις” του MSCI. Οι ανακοινώσεις για πιθανές αναδιαρθρώσεις αναμένονται από τον Οίκο στις 12/8, το rebalancing στις 30/8 και η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η χθεσινή πτώση στην Wall Street, η οποία επεκτάθηκε σήμερα το πρωί και στην Ασία, θορύβησε τους traders, με αρκετούς Διαχειριστές να επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της Goldman Sachs σύμφωνα με την οποία “μετά από ένα ισχυρό ράλι στις μετοχές το πρώτο εξάμηνο, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποχώρησης των τιμών των μετοχών το Καλοκαίρι, λόγω του συνδυασμού των ασθενέστερων στοιχείων για την ανάπτυξη, των ήδη πιο ήπιων προσδοκιών για τις μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed και της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ”.
Την ψυχολογία των ενεργών επενδυτών επιβαρύνει και το τεχνικό πρόβλημα μετάδοσης στοιχείων, που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των συστημάτων της Microsoft.
Ο Τεχνολογικός Κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα ότι “λαμβάνει μέτρα μετά από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές Επιχειρήσεις Παγκοσμίως”.
Ο Όμιλος LSE Group, ο οποίος διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι “αντιμετωπίζει ένα Παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα, που εμποδίζει τη δημοσίευση ειδήσεων”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι οι Τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, με ταυτόχρονες τηλεδιασκέψεις και μένει να φανεί αν οι νέες εκτιμήσεις των Διοικήσεών τους θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν αγορές από Ξένα χαρτοφυλάκια.
Η μετοχή της Εθνικής θα παραμείνει σε ρόλο “σηματωρού”, όταν θα ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις θέσεων εν όψει του επόμενου placement.
Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, “συστήνουν” στους “κωδικούς λιανικής” να επισπεύσουν τις Καλοκαιρινές τους διακοπές.
Με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,49% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,392% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1449,65 (-0,55%) και 1463,22 μονάδων (+0,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1463,05 (+0,36%), μέσω των τελικών δημοπρασιών έγραψε νέα υψηλά στις 1464,4 (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1464,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.
Ο τζίρος στα 77 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, REALCONS, ΣΑΝΜΕΖΖ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 77 εκατ., τα 71 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,83% και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 3,77%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 13,24% και ο ΔΤΡ κέρδη 24,51%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Ο Τραπεζικός δείκτης έχει κάνει την διαφορά, όπως προϊδεάσαμε με νέα υψηλά και όσο συντηρεί σε ωριαίο κλείσιμο το 1297 έχει επιθετική τάση. Στον Τραπεζικό έχει ανέβει αισθητά και το ημερήσιο ‘stop’ στις 1252 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας. Σε όλη την διάρκεια του 2024 ο τίτλος της ΑΛΦΑ σταματάει στο πτωτικό trend αφήνοντας και ‘spike’ σε κλείσιμο εβδομάδας. Για ακόμα μία φορά ο τίτλος πλησιάζει το επίπεδο του 1,70 – 1,72. Σε περίπτωση που καταφέρει να το κατοχυρώσει, το πιο πιθανό είναι να δούμε μία τελείως διαφορετική συμπεριφορά της μετοχής το επόμενο διάστημα, μιας και είναι ο μόνος Τραπεζικός τίτλος που τεχνικά δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει την 4ετη του συσσώρευση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα στοχεύσει μεσοπρόθεσμα τα 3 ευρώ, έχοντας ενδιάμεσα σημαντικές αντιστάσεις στα 2,05 και 2,33 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη του 1,50 – 1,48 είναι κύρια στήριξη. Να θυμίσουμε ότι μιλάμε για εβδομαδιαίο γράφημα. Παρεμπιπτόντως ο τίτλος έχει αλλάξει συμπεριφορά τις τελευταίες 2 εβδομάδες μετά την αναβάθμισή του. Να θυμίσουμε φυσικά και το “πακέτο” που έχει γίνει στην ζώνη του 1,40 και αποτελεί ένα σημαντικό δεδομένο.
17 εβδομάδες συσσώρευση με το 18,10 να είναι το ‘make or break’ στο γράφημα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Πλέον φαίνεται να αλαφρώνει από τόσο μεγάλο δανεισμό και να ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στις Κατασκευές. Ουσιαστικά είναι μακράν ο μεγαλύτερος Κατασκευαστικός Όμιλος στην Ελλάδα. Το 16,20 επίπεδο κύρια στήριξη και ‘stop’ σε εβδομαδιαίο γράφημα. Δεν αποκλείεται μέρος των χρημάτων από επενδυτές της ΤΕΝΕΡΓ να πάνε στην ΓΕΚ.
Το ‘intraday stop’ για τη μετοχή της ΕΤΕ ανέβηκε στο 8,09 σε κλείσιμο ώρας, Η ζώνη του 8,20 – 8,30 θέλει προσοχή σαν αντίσταση, παρόλα αυτά μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει και πάλι στα υψηλά της”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η αισιοδοξία που τροφοδοτείται από τα επερχόμενα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και τις προοπτικές, μπορεί να κρατήσει την Αγορά σε εγρήγορση και να δώσει κίνητρα για επιλεκτικό ενδιαφέρον”, είναι η άποψη της Beta Sec.
“Η ανακατάληψη των 1450 μονάδων τις μετατρέπει και πάλι σε στήριξη. Ωστόσο, μόνο με την υπέρβαση των 1463 και κυρίως των 1468 μονάδων θα σημάνει λήξη συναγερμού στο στρατόπεδο των αγοραστών”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
“Οι Αγορές αναζητούν κατεύθυνση, με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Θα παραμείνουμε θετικοί σε επιλεκτικές μη Χρηματοπιστωτικές Εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC, ενώ η προσοχή θα επικεντρωθεί και πάλι στον Τραπεζικό τομέα”, τονίζει η Piraeus Sec.
“Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να μείνει ‘ασυγκίνητο’ από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Αγγλία, τα ερωτηματικά για το μέλλον του Κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, τις σχετικές με την αντιπληθωριστική πολιτική δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την δολοφονική απόπειρα κατά του υποψήφιου Πλανητάρχη Τραμπ, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Τα παραπάνω ανεβάζουν το πολιτικό “θερμόμετρο” και κατ’ επέκτασιν το δημοσιονομικό ρίσκο στις μεγαλύτερες Οικονομίες του Πλανήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διάθεση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών σε μετοχές και ομόλογα.
Στα καθ' ημάς, η συνέχιση του δομικού ράλι στο Χ.Α. “περνά”, σε μεγάλο βαθμό, από τις μετοχικές αποτιμήσεις των Τραπεζών, με την εν εξελίξει βελτίωση των ισολογισμών να τις οδηγεί σε μερισματικές διανομές, αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης και αυξημένο ενδιαφέρον από τους Θεσμικούς.
Οι σημαντικές “άμυνες” που ο Γενικός Δείκτης έβγαλε εσχάτως στις 1400 μονάδες, καθιστούν αυτό το επίπεδο σημαντική διαγραμματική και ψυχολογική στήριξη.
Η εν λόγω περιοχή τιμών “κράτησε” σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις τον Ιούνιο, κάτι που ταυτόχρονα συνεπάγεται ότι νέα πιθανή επαναπροσέγγισή της ενέχει ιδιαίτερα ρίσκα, εφόσον οι επενδυτές την επόμενη φορά προκρίνουν ακόμη χαμηλότερες “τιμές εισόδου”.
Σε περίπτωση ανόδου, η “ζώνη” 1462 - 1472 αποτελεί “στοίχημα” για τους “αγοραστικούς”, προκειμένου το υπερδεκαετές υψηλό του Μαΐου να μπει και πάλι στο “στόχαστρο” του δεύτερου εξαμήνου.
Από άποψη συναλλακτικού ενδιαφέροντος, τα… “μπάνια των επενδυτών” περιορίζουν την ορατότητα και δυσχεραίνουν την τεχνική επιβεβαίωση τασικών κινήσεων προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση.
Βεβαίως, παρότι η πολυθρύλητη ‘Θερινή ραστώνη’ δεν είναι κάτι το καινοφανές, ούτε κάτι που δεν αναμέναμε και φέτος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ‘δικαιολογία’ για την συλλήβδην απουσία αξιόλογων ευκαιριών στις Κεφαλαιαγορές”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της Βρετανικής Society of Technical Analysts).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,1), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,5), TITC (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους αγοραστές (Alpha Bank +0,21%, Εθνική +1,22%, Eurobank +1,39%, Πειραιώς +1,39%).
Μεταξύ 1298,7 (-0,77%) και 1317,18 μονάδων (+0,64%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1317,18 (+0,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1321,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1%. Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε υψηλά διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/5 (1325,21 μονάδες).
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1252 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1200, 1166 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1151 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,17%), ΒΙΟ (-0,51%), ΟΤΕ (-0,21%), ΟΤΟΕΛ (-0,17%), ΣΑΡ (-1,25%), CENER (-1,64%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,26%), TITC (-0,32%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ.
Αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 13,99 ευρώ (-1,34%), η λήξη των συναλλαγών βρήκε με οριακές απώλειες τον τίτλο του ΟΤΕ (-0,21%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 13,16 ευρώ και ενδιάμεση ζώνη στήριξης στα 13,76 – 13,50 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 14,51 ευρώ.
Συνεχίζει να απογοητεύει τους “θαυμαστές” του ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+0,32%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,924 ευρώ και με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,934 – 1935 ευρώ (στριμώχνονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στα 1,74 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+180,66%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+131,87%), ΚΟΥΑΛ (+101,32%), MONTA (+83,25%), ΦΒΜΕΖΖ (+80,25%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+60,86%), OPTIMA (53,33%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές της Attica Group (-0,77%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,07 ανά μετοχή (καθαρό ποσό)
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΚΥΡΙΟ (+0,86%), ΛΑΝΑΚ (+1,04%), ΕΛΤΟΝ (+1,03%), ΓΕΒΚΑ (+1,24%), ΕΛΛ (+0,72%).
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΑΔΜΗΕ (+1,34%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές), ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,66%) και Πλ. Θράκης (+2,91% και υψηλά διμήνου) και τρεις για ΦΒΜΕΖΖ (+0,95%) και ΓΚΜΕΖΖ (+1,12%).
Αύξησε συναλλαγές το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,18%).
Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η Revoil (+1,60%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/7 για Ικτίνο (+3,79%).
Επιστροφή αγοραστών σε Ιντεάλ (+0,67%).
Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές και νέα υψηλά εξαμήνου για Αλουμύλ (+0,68%). Μετά την τελευταία αυξομείωση κεφαλαίου και το σβήσιμο συσσωρευμένων ζημιών, υπάρχει ενδιαφέρον ο τίτλος να κινηθεί ψηλότερα.
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (-6,51%), καθώς οι παλιοί μέτοχοι φοβούνται ότι θα υποστούν μεγάλο dilution.
Μέχρι τα 1,48 ευρώ (-2,63%) βρέθηκε να υποχωρεί ο Κέκροπας, όμως προς το τέλος της συνεδρίασης “πήραν φωτιά τα μαστίγια” και ο τίτλος εκτινάχθηκε στα 1,615 ευρώ (+6,25%), για να κλείσει με ημερήσια κέρδη 4,61%.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1366 - 1354 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1463, 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.
Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3316 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3289 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Ανοίγουν βήμα οι πωλητές στην Ευρώπη, προς νέα διόρθωση οι δείκτες στην Wall Street.
Ελεγχόμενες απώλειες στο Πετρέλαιο, στο 1,0887 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.
Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2400 ο Χρυσός, προς τα $29,40 διορθώνει το Ασήμι.
Προς τα $64600 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $3455 το Ethereum.
Στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,8% για τον Ιούνιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των Τροφίμων και της Ενέργειας, επιταχύνθηκε στο 2,6%, από 2,5%. Ωστόσο, η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού ήταν χαμηλότερη από το 2,7% που ανέμενε δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters.
Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν ετήσια μείωση 1,6% τον Ιούνιο, ανέφερε η Destatis. Σε σύγκριση με τον Μάιο, αυξήθηκαν κατά 0,2%.
Ο όγκος των Βρετανικών λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,2% τον Ιούνιο. Δημοσκόπηση του Reuters, μεταξύ οικονομολόγων, είχε προβλέψει ότι κατά μέσο όρο ο όγκος των πωλήσεων θα μειωνόταν κατά 0,4% τον μήνα. Η ετήσια μείωση στο 0,2%.
“Οι προσδοκίες της Αγοράς για την πορεία των μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μάλλον εύλογες”, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό ραδιόφωνο “BFM Business”.
Από τη μεριά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπόσταν Βάσλε, δήλωσε ότι “η ΕΚΤ θα παραμείνει εξαρτημένη από τα οικονομικά δεδομένα και ειδικότερα από την ανάλυση των πληθωριστικών τάσεων, όταν αποφασίσει για τα επιτόκια, χωρίς να δεσμευτεί σε μια προκαθορισμένη πορεία”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 102,4 δισ. ευρώ.
“H νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα”, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Brussels Hellenic Network.
Η Jefferies διατηρεί χωρίς αλλαγές την τιμή - στόχο στα 2,60 ευρώ και τη σύσταση “buy” για τη μετοχή της Alpha Bank ενόψει των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, σημειώνοντας ότι “η αποτίμηση της Τράπεζας είναι ιδιαίτερα ελκυστική με δείκτη Ρ/Ε 5,1 φορές για το 2025, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία στις 0,5 φορές και μερισματική απόδοση 11%. Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή - στόχος αυξάνεται στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή και στο αρνητικό σενάριο η τιμή – στόχος υποχωρεί στα 1,70 ευρώ”.
Η Jefferies εκτιμά ότι η Αlpha Bank θα ανακοινώσει μειωμένα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) σε τριμηνιαία βάση 4%, με την Τράπεζα να βλέπει μια σειρά από αντίξοες συνθήκες αυτό το τρίμηνο.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό η ΜΟΗ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο υψηλό οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής και μοιρασμένη η τελική εικόνα με 59 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.715 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 3.035 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.607 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).
Στα 1.218 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.085 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.442, 894 για τον Ιούλιο, 1.325 για τον Αύγουστο και 223 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.554,75), κινήθηκε μεταξύ 3.500,25 και 3.559 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.282,5).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 6, 3 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο, 3 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.608,75).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.915), Πειραιώς (3.966), Εθνική (684), ΔΕΗ (203), Alpha Bank (3.282), Motor Oil (110), ΕΧΑΕ (301), Ελ. Πετρέλαια (346), ΓΕΚ (211), Viohalco (136).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.890, Πειραιώς 97.655, Eurobank 17.197, Τέρνα Ενεργειακή 22.009, ΑΔΜΗΕ 23.463, ΓΕΚ 14.779, ΔΕΗ 31.337, Εθνική 17.851.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.475.492 τεμ., (από 61.537.372 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.836.107 τεμ. (56.936.107), ΟΠΑΠ 1.841.564 τεμ. (1.834.040), Εθνική 11.247.102 τεμ. (11.247.183), ΟΤΕ 1.740.288 τεμ. (1.749.895), Πειραιώς 5.551.414 τεμ. (5.551.414), Optima bank 1.396.006 τεμ. (1.452.608), Ελ. Πετρέλαια 1.013.412 τεμ. (1.019.412).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.