Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκανε comeback χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Με οριακές απώλειες αλλά με ανάσυρση από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις στο ενεργειακό «ταμπλό», σε ρόλο αντισταθμιστή η «βαριά» Coca Cola.

Εκανε comeback χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στο πρώτο μισό των συναλλαγών, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, ένδειξη της υφιστάμενης αναποφασιστικότητας των εμπλεκομένων και της έλλειψης για διάθεση ανάληψης πρωτοβουλιών, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα, οι λίγοι πωλητές αύξησαν κινητικότητα, συνεπικουρούμενοι και από τις, σταθερά, επιφυλακτικές διαθέσεις των Ευρωπαϊκών Αγορών, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να δοκιμάσει τιμές οριακά χαμηλότερα των 1.440 μονάδων, από όπου και έδωσε μικρή αντίδραση, χωρίς να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί πως το Χ.Α. κινείται “στον αυτόματο πιλότο” με “dead slow” τις μηχανές, την καθαρή αξία συναλλαγών να έχει παγιωθεί σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, με χαμηλή την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, με αρκετούς traders να σκέφτονται να “τραβήξουν μάρκες από το τραπέζι” και με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να προγραμματίζουν τις Καλοκαιρινές τους διακοπές, αν δεν τις έχουν ήδη ξεκινήσει.

“Και βέβαια δεν βοηθάνε οι Κυβερνητικές παρεμβάσεις έκτακτης φορολόγησης ‘υπερκερδών’, που τείνουν να γίνουν μόνιμες”, όπως σημειώνει σταθερός συνεργάτης της στήλης.

Σταθερά επιφυλακτική, όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον κλάδο της Τεχνολογίας να πιέζεται, μετά τις δηλώσεις Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, “η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνα. H Ταϊβάν υπέκλεψε περίπου το 100% της Αμερικανικής δραστηριότητας στο πεδίο ημιαγωγών”, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek.

Η προσοχή των ενεργών επενδυτών και στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να αναφέρουν πως, “με τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, η προσοχή θα στραφεί στις ανακοινώσεις, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για πιθανή μείωση το Σεπτέμβριο, καθώς και στοιχεία για το ρυθμό των μειώσεων. Τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον”.

Να σημειωθεί ότι η Eurostat επιβεβαίωσε την ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ στο 2,5% για την Ευρωζώνη, από 2,6% τον Μάιο. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Ιούνιο, από 2,7% τον Μάιο.

Από την άλλη, με θετικά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street (Dow Jones +1,85%, S&P 500 +0,64%, Nasdaq +0,20%). Πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση για τον Dow Jones, από τον Ιούνιο του 2023. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ενισχύθηκε κατά 3,56% καταγράφοντας κέρδη για πέμπτη διαδοχική ημέρα.

Να σημειωθεί ότι Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν όσους υποστηρίζουν και είναι οι περισσότεροι, πως το Χ.Α. μπήκε στην γνωστή περίοδο της Καλοκαιρινής ραστώνης, η οποία θα ενταθεί με την πάροδο των ημερών. Οι Τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και μέχρι να τα επικοινωνήσουν στα Ξένα χαρτοφυλάκια που θα ήθελαν να πάρουν θέσεις, γνωρίζοντας τις “φρέσκες” εκτιμήσεις των Διοικήσεων, ο κλάδος έχει μπει σε φάση πτωτικής αναμονής. Επομένως, το όποιο ενδιαφέρον καλούνται να το συντηρήσουν μη Δεικτοβαρείς μετοχές. Η μετοχή της Εθνικής θα επιστρέψει σε ρόλο “σηματωρού”, όταν θα ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις θέσεων εν όψει του επόμενου placement.

“Οι Ελληνικές Τράπεζες εξυγιάνθηκαν, έγιναν κερδοφόρες και ανακοίνωσαν μέρισμα, φθάνοντας φέτος στην κανονικότητα. Η ‘τελευταία πράξη του έργου’ είναι η πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, με σημείο αναφοράς το 18% της Εθνικής Τράπεζας που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο. Η συνέχεια είναι λίγο αμήχανη, ή μάλλον λιγότερο ορατή ως προς το περιεχόμενο της επόμενης ημέρας. Και όταν αναφερόμαστε στο περιεχόμενο δεν εννοούμε την κερδοφορία, αλλά το αναπτυξιακό πλάνο που θα δώσει ένα επενδυτικό πλεονέκτημα υπεραξιών”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

“Με έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στα υπερκέρδη των Ενεργειακών Εταιρειών προχωρά η Κυβέρνηση, με στόχο την επιδότηση του ρεύματος αρχικά τον Αύγουστο”, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, “αποφασίστηκε έκτακτη επαναφορά τέλους στην Ηλεκτροπαραγωγή με Φυσικό Αέριο, για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες”.

Μέχρι να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες, οι μετοχές των ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, MΟΗ και ΕΛΠΕ θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τέταρτη πτωτική, μέσα στον τρέχοντα μήνα, με το Χ.Α. να δείχνει σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά μέχρι πότε;

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 19 τρέχοντος μήνα, λήγουν τα συμβόλαια Ιουλίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Μικτές οι διαθέσεις και οριακές οι μεταβολές, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,46% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,17% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,359% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από την επανέκδοση τίτλων 3,875% λήξεως 12 Μαρτίου 2029. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 906 εκατ. ευρώ, με την απόδοση να συμπιέζεται στο 2,81%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1451,99 (+0,18%) και 1438,62 μονάδων (-0,74%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1444,62 (-0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1446,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,17%.

Ο τζίρος στα 90,7 εκατ., από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΡΟΦ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΦΒΜΕΖΖ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 90,7 εκατ., τα 83,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές εξειδικεύουν τα ‘στοιχήματα’ για τις προοπτικές της Παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα αξιολογούν το αποτέλεσμα μίας πιθανής Ρεπουμπλικανικής Κυβέρνησης στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

“Ο ΓΔ ανέκρουσε πρύμνη στην αντίσταση των 1463 μονάδων. Στη Wall Street η ξέφρενη πορεία του Dow Jones συνεχίζεται, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, με παράλληλη ενίσχυση της τιμής του Χρυσού”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Κάποια αδυναμία σε Ενεργειακό και Τραπεζικό κλάδο, έφερε μέτριες απώλειες για τη σημερινή συνεδρίαση. Παρά το ισχυρό προβάδισμα από τη Wall Street και τα ιστορικά υψηλά των δεικτών, οι επενδυτές ενδέχεται να διατηρήσουν επιφυλακτική στάση λόγω περιορισμένης ροής ειδήσεων”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η Εγχώρια Αγορά διατηρεί την επαφή της με το υψηλό του Μαΐου των 1505 μονάδων, παρά τις Κυβερνητικές ‘στραβοτιμονιές’ με τους έκτακτους φόρους, το αδύναμο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την Κυβέρνηση, τις Γαλλικές εκλογές και τις σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Εγχώριας Αγοράς και τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν. Η στάση αναμονής συνεχίζει να είναι μάλλον η καλύτερη τακτική για το επόμενο διάστημα”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως και τα περισσότερα Ευρωπαϊκά, καθώς το ‘Γαλλικό ζήτημα’ συνεχίζει να προσθέτει επενδυτική ανασφάλεια, όπως εκτιμά ο Συμεών Μαυρουδής.

Και τα δύο σενάρια (αποκλιμάκωση και επιστροφή σε ανοδικούς ρυθμούς, ή κατάρρευση στο βάρος των εξελίξεων) έχουν ίσες πιθανότητες, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι πολύ δύσκολο να τιμολογηθούν σωστά.

Ωστόσο, ενώ στις Αγορές μετοχών επικρατεί μια αναστάτωση, οι Αγορές ομολόγων εμφανίζονται πολύ πιο συμπαγείς.

Οι αποδόσεις σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων επέστρεψαν στα επίπεδα προ εκλογών, ενώ και το Γαλλικό 10ετες χάνει μόλις 18 μ.β. από τα υψηλά, προ εκλογών επίπεδα.

Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ούτως, ή άλλως σε περίοδο αναμενόμενων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, πράγμα που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις τοποθετήσεις σε ομόλογα, με την πεποίθηση πως οι τιμές τους θα ανέλθουν εν καιρώ, χαρίζοντας υπεραποδόσεις.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι 1400 μονάδες του Γενικού Δείκτη αποτελούν τον άξονα περιστροφής σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μόνο κάτω από εκεί η Αγορά μας θα “δείξει” ότι πραγματικά ανησυχεί.

Εξάλλου, η συναλλακτική δραστηριότητα βαίνει μειούμενη, ελέω Θερινής ραστώνης, άρα και τα όποια συμπεράσματα εξάγονται ακόμα πιο δύσκολα”, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

“Ο Γενικός Δείκτης κινείται τις τελευταίες δυο εβδομάδες γύρω από τις 1450 μονάδες, με χαμηλή διακύμανση και μειωμένο όγκο συναλλαγών, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Η Ελληνική Αγορά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σαφώς σε φάση συσσώρευσης, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να κινηθεί άμεσα σε υψηλότερα επίπεδα.

Γενικότερα οι Ευρωπαϊκές Αγορές βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης, χωρίς να μπορούν να ακολουθήσουν τα επαναλαμβανόμενα υψηλά ιστορίας που καταγράφονται στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού.

Για να βρεθούν αγοραστές σε υψηλότερα επίπεδα, φαίνεται να χρειάζεται ένα νέο που θα τραβήξει την Αγορά. Και βέβαια δεν βοηθάνε Κυβερνητικές παρεμβάσεις έκτακτης φορολόγησης “υπερκερδών” που τείνουν να γίνουν μόνιμες.

Αντιθέτως, βοήθησε ιδιαίτερα η επισημοποίηση της συμφωνίας για την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ που οδηγεί την ΓΕΚΤΕΡΝΑ σε ουσιαστικά νέο υψηλό ιστορίας.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και το υψηλό εξαετίας της ΙΝΛΟΤ με ιδιαίτερη δυναμική”, σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,5), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,60%, Εθνική -0,65%, Eurobank -0,05%, Πειραιώς +0,53%).

Μεταξύ 1290,46 (+0,17%) και 1267,37 μονάδων (-1,62%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1278,68 (-0,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1283,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,40%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1200, 1163 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1147 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν σκορπίζει χαμόγελα αισιοδοξίας η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,45%), ΕΕΕ (+1,63%), ΕΛΧΑ (+0,22%), ΛΑΜΔΑ (+0,55%), ΟΠΑΠ (+1,28%), ΟΤΕ (+0,43%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,10%) και TITC (+0,32%).

Από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+1,63% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) φαινόμενο σύνηθες στις “δύσκολες” συνεδριάσεις. Η επόμενη αντίσταση στα 33,00 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,48 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε μέχρι τις τελικές δημοπρασίες ο τίτλος της TITC (+0,32%). Κάπου εκεί βρήκε βοήθειες, γύρισε σε θετική μεταβολή και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας. Η μετοχή έδωσε μία αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά των 29,65 ευρώ, αλλά φαίνεται ότι “έμεινε από δυνάμεις”, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται το μπαράζ από εκθέσεις επενδυτικών Οίκων, με τιμές – στόχους σαφώς ψηλότερες. Το ημερήσιο “stop long” στα 28,50 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα πρόσφατα υψηλά των 31,70 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημοπρασία του μη ανακλήσιμου 5ετους ομολόγου της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), με το επιτόκιο της έκδοσης να μειώνεται. Ειδικότερα, το επιτόκιο του ομολόγου υποχωρεί στο 4,375% - 4,5%, από αρχική τιμολόγηση στην περιοχή του 4,75%. Η Εταιρεία αυξάνει το ύψος της έκδοσης στα 450 εκατ. ευρώ, από αρχικό στόχο άντλησης 400 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι είναι οι Citi και Goldman Sachs, HSBC και co-lead managers είναι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-0,67%), με τη μετοχή να υποχωρεί σε χαμηλά 5μηνου. Η επόμενη στήριξη στα 7,30 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 7,76 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,91 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 8,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Jumbo (-1,81%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά εξαμήνου. Η επόμενη στήριξη στα 24,54 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 26,00 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 26,20 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 27,82 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Στα υψηλά ημέρας και στα υψηλά τριμήνου, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή του ΟΠΑΠ (+1,28%). Οι στηρίξεις στα 15,36 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 15,25 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 14,64 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη αντίσταση στα 16,48 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+180,66%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+128,57%), ΚΟΥΑΛ (+107,24%), MONTA (+82,2%), ΦΒΜΕΖΖ (+77,49%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,98%), OPTIMA (51,03%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΣΤΑΚ (+1,39%), ΕΛΒΕ (+2,83%), ΟΛΘ (+2,39%), ΓΕΒΚΑ (+1,26%), ΜΕΒΑ (+1,01%), ΣΠΥΡ (+9,29%), ΛΕΒΠ (+5,34%), ΠΛΑΚΡ (+0,68%), ΜΙΓ (+0,80%), ΜΟΝΤΑ (+2,35%).

“Στη συμφωνία Μετόχων, που θα εξασφαλίσει την κεφαλαιακή ενίσχυση στην Attica Bank στρέφει το βλέμμα η Εγχώρια Αγορά, περιμένοντας την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Thrivest Holding. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της DBRS Morningstar, που ‘κατέβασε’ τις εκτιμώμενες ζημιές από τιτλοποιήσεις ‘κόκκινων’ δανείων στα 400 εκατ. ευρώ για την Attica Bank, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τα επόμενα βήματα. Αυτά, που μέσα από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια (για την οποία οι ζημιές τιτλοποίησης εκτιμώνται από τον ίδιο Οίκο σε 420 εκατ. ευρώ), θα βάλουν τα θεμέλια για δημιουργία ενός νέου Τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, ήδη από τα τέλη του 2024, καταθέσεις άνω των 9 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 3,4 δισ. ευρώ, δείκτη ‘κόκκινων’ δανείων κάτω του 3% και κέρδη προ προβλέψεων που θα προσεγγίζουν τα 80 – 100 εκατ. ευρώ ο νέος Οργανισμός”, σημειώνουν οι αναλυτές.

“Φιλοδοξούμε η Α.Μ.Κ. να γίνει τον Οκτώβριο”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank (-1,12%), Ελένη Βρεττού.

Από την άλλη το Ιατρικό Αθηνών (-4,13%), ανακοίνωσε πως “δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση από τους βασικούς μετόχους του, για επικείμενη δημόσια πρόταση εκ μέρους τους και ως εκ τούτου διαψεύδονται τα σχετικά δημοσιεύματα”.

Σε χαμηλά εξαμήνου η ΔΟΜΙΚ (-3,96%).

Τρία “πακέτα” συνολικά 300000 τεμ. πέρασαν σήμερα από το Χ.Α., στην τιμή των 5,38 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά) για την ΠΡΟΦ (-1,49%).

Συνεχίστηκε η γνωστή κίνηση – ασανσέρ για ΜΙΝ (+1,69%).

Σε υψηλά τριμήνου η ΚΡΙ ΚΡΙ (+1,30%) και η Interlife (+2,81%).

Με έξι πτωτικές, στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η ΑΣΚΟ (-3,81%).

Έβγαλε “bid” η DIMAND (+4,05%) στον απόηχο της έκθεσης της Eurobank Eq., με τιμή – στόχο στα 11 ευρώ.

Ξαφνική εμφάνιση “bid” στην Εβροφάρμα (+1%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΥΡΙΟ (+3,08%) και τέσσερις για ΑΛΜΥ (+1,41%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,73%), Space (+1,17%) και Ελλάδος (+0,73%).

Τέσσερις πτωτικές και επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ για ΕΛΙΝ (-1,35%).

Βγαίνει προσφορά, αλλά οι πρόσφατοι αγοραστές διακρατούν τα κεκτημένα στην ΕΥΑΘ (+0,29%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1364 - 1351 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1463, 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3311 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3283 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street και με τον Nasdaq να πιέζεται σημαντικά, μετά από δημοσίευμα που θέλει την Κυβέρνηση Μπάιντεν να περιορίζει τις Εταιρείες Πληροφορικής που εξάγουν κρίσιμο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Επιστρέφουν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, στο 1,0932 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2470 και να κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός, προς τα $30,50 διορθώνει το Ασήμι.

Πάνω από τα $65000 το Bitcoin, προς τα $3460 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ετοιμάζεται να εγκρίνει τουλάχιστον τέσσερις εκδόσεις ETF του Ethereum στην Αγορά spot. Τρεις από τους Εκδότες δήλωσαν ότι ο Οργανισμός υπέδειξε πως οι συναλλαγές μπορεί να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου”, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας παρέμεινε σταθερή τον Ιούνιο. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,42% τον Ιούνιο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 2% τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μέτρηση της τάξης του 1,9%.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποπειραθεί να αποπέμψει τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, προτού ολοκληρωθεί η θητεία του, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, το Υπουργείο Οικονομικών, αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου” σύμφωνα με το Bloomberg.

H κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε 3% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας σημαντική ανάκαμψη μετά τη βουτιά κατά 4,6% τον Μάιο. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν στις 1,446 εκατ. μονάδες, από το χαμηλό τεσσάρων ετών των 1,399 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στο 1,395 εκατ.

“Ενώ δεν πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στον τελικό προορισμό μας, πιστεύω ότι πλησιάζουμε πιο κοντά στη στιγμή που μια μείωση των επιτοκίων θα είναι επιβεβλημένη” δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 101,3 δισ. ευρώ.

Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη της πρόβλεψη, έκανε λόγο για ετήσια άνοδο τιμών καταναλωτή κατά 2,4%.

Στα 26 ευρώ, θέτει την τιμή - στόχο για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ η Euroxx Sec., σε έκθεσή της στη οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή. Όπως επισημαίνει, “η πώληση της Tέρνα Ενεργειακής και οι θετικές προοπτικές στα Ελληνικά έργα Υποδομών υποστηρίζουν την αισιόδοξη προσέγγιση για τη μετοχή. Με την ωρίμανση των υφιστάμενων projects, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα καταγράψει το 2028 EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ, με σημαντική ροή μερισμάτων μεσομακροπρόθεσμα”.

Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει φέτος καθαρά κέρδη 706 εκατ. ευρώ, λόγω και της πώλησης της Θυγατρικής.

H Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή του ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι “η συμφωνία του OΤΕ με τη Nova για το αποκλειστικό αθλητικό τους περιεχόμενο είναι θετική για τον Οργανισμό, καθώς αποτελεί καλό οιωνό για τις προοπτικές των εσόδων, αλλά και του κόστους της συνδρομητικής τηλεόρασης”. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανικού Οίκου, “τα έσοδα φέτος του OΤΕ θα διαμορφωθούν στα 3,65 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στα 820,5 εκατ. ευρώ”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΣΑΡ και με το αρνητικό η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Cenergy, Σαράντης και στο υψηλό οι Πειραιώς, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.013 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.290 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.657 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.084 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.083 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.023, 1.784 για τον Ιούλιο, 1.081 για τον Αύγουστο και 158 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.515), κινήθηκε μεταξύ 3.493 και 3.530 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.253), κινήθηκε μεταξύ 1.253 και 1.253 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 26, 6 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο, 0 για τον Σεπτέμβριο, 0 για τον Οκτώβριο και 20 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.551,75), κινήθηκε μεταξύ 5.551,75 και 5.553 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (876), Πειραιώς (4.529), Εθνική (938), ΔΕΗ (721), Alpha Bank (6.510), Motor Oil (213), Viohalco (183), ΓΕΚ (117), ΑΔΜΗΕ (160), Ελ. Πετρέλαια (141), Lamda Development (786), Μυτιληναίο (184).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.138, Πειραιώς 101.157, Eurobank 16.369, Τέρνα Ενεργειακή 22.153, ΑΔΜΗΕ 23.461, ΓΕΚ 14.714, ΔΕΗ 31.360, Εθνική 17.991.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.722.399 τεμ., (από 60.723.685 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.928.664 τεμ. (56.928.664), ΟΠΑΠ 1.834.076 τεμ. (1.837.628), Εθνική 11.260.362 τεμ. (11.349.891), ΟΤΕ 1.738.675 τεμ. (1.736.657), Πειραιώς 5.840.886 τεμ. (5.992.679), Optima bank 1.454.901 τεμ. (1.482.913), Ελ. Πετρέλαια 1.032.921 τεμ. (1.032.921).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v