Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρισμένο Χρηματιστήριο, με τακτική stock picking

Τροχοπέδη για τις ενεργειακές μετοχές ο έκτακτος φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς. Zητούμενο για την εγχώρια αγορά παραμένει η αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Ηλεκτρισμένο Χρηματιστήριο, με τακτική stock picking

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street (Dow Jones +1,85%, S&P 500 +0,64%, Nasdaq +0,20%). Πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση για τον Dow Jones, από τον Ιούνιο του 2023. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ενισχύθηκε κατά 3,56%, καταγράφοντας κέρδη για πέμπτη διαδοχική ημέρα.

Να σημειωθεί ότι Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποπειραθεί να αποπέμψει τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, προτού ολοκληρωθεί η θητεία του, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, το Υπουργείο Οικονομικών, αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου», σύμφωνα με το Bloomberg.

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές σε Ασία και Ειρηνικό, επιφυλακτικό ξεκίνημα και μικτά πρόσημα δείχνουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τα $2.470 κινείται ο χρυσός, σε νέα υψηλά διμήνου και πάνω από τα $65.700 το Bitcoin.

Σύμφωνα με την Beta Sec., «οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας β' τριμήνου στις ΗΠΑ θα παραμείνουν στο προσκήνιο: Johnson & Johnson (17/07), Abbott Laboratories Blackstone, Netflix (18/07) και American Express (19/07). Στην Ευρώπη ξεχωρίζει, αύριο Πέμπτη, η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και το πρώτο ζητούμενο παραμένει η αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, η οποία έχει παγιωθεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ενώ τα επόμενα κοντινά όρια αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.463 και 1.472 μονάδες.

Από την άλλη, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά καλείται να τιμολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις και ταυτόχρονα να δείξει αν παραμένει υψηλή η συσχέτιση με την πορεία των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

«Με έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών προχωρά η Κυβέρνηση, με στόχο την επιδότηση του ρεύματος αρχικά τον Αύγουστο», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων από τον Θ. Σκυλακάκη.

«Στη συμφωνία Μετόχων που θα εξασφαλίσει την κεφαλαιακή ενίσχυση στην Attica Bank στρέφει το βλέμμα η Εγχώρια Αγορά, περιμένοντας την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Thrivest Holding. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της DBRS Morningstar, που ‘κατέβασε’ τις εκτιμώμενες ζημιές από τιτλοποιήσεις ‘κόκκινων’ δανείων στα 400 εκατ. ευρώ για την Αttica Bank, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τα επόμενα βήματα», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Αυτά, που μέσα από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια (για την οποία οι ζημιές τιτλοποίησης εκτιμώνται από τον ίδιο οίκο σε 420 εκατ. ευρώ), θα βάλουν τα θεμέλια για δημιουργία ενός νέου τραπεζικού ομίλου με ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, ήδη από τα τέλη του 2024, καταθέσεις άνω των 9 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 3,4 δισ. ευρώ, δείκτη ‘κόκκινων’ δανείων κάτω του 3% και κέρδη προ προβλέψεων που θα προσεγγίζουν τα 80-100 εκατ. ευρώ ο νέος Οργανισμός».

«Φιλοδοξούμε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να γίνει τον Οκτώβριο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Αttica Bank, Ελένη Βρεττού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 12 Μαρτίου 2029, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατομμύρια ευρώ.

«Παρά το ισχυρό προβάδισμα από τους δείκτες της Wall Street και την κίνηση σε υψηλά όλων των εποχών, οι επενδυτές στο Χ.Α. ενδέχεται να διατηρήσουν μια προσεκτική στάση, έναντι της περιορισμένης εγχώριας ροής ειδήσεων», αναφέρει η Beta Sec.

Από εκεί και πέρα, το πιθανότερο σενάριο θέλει και σήμερα το ενδιαφέρον να εξαντλείται σε κινήσεις επιμέρους τίτλων. Σε αυτή την περίπτωση, μετοχές που δείχνουν κάποια κινητικότητα (ΙΑΤΡ, ΠΕΡΦ, ΠΡΟΦ, ΕΥΑΠΣ, ΚΕΚΡ, ΑΤΤ, REALCONS) ίσως συνεχίσουν να αποσπούν την προσοχή των traders.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v