Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 1.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με περιορισμένο τζίρο. Πιέσεις στον κλάδο ενέργειας έριξαν τον FT 25. Κινητικότητα σε mid-small caps. Τι βλέπουν οι αναλυτές.

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Καθαρά διορθωτική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά από τρεις ήπια ανοδικές συνεδριάσεις, επηρεαζόμενοι από την επιφυλακτική εικόνα και τον αρνητικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Στις τελευταίες, η αυξημένη πιθανότητα επανεκλογής Τραμπ, φοβίζει τους traders που δραστηριοποιούνται εκτός της Wall Street, καθώς θεωρούν περίπου βέβαιη την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, ακόμα και της ΕΕ, την σημαντική κινητικότητα στα Κρυπτονομίσματα, ενώ τα ιστορικά του υψηλά επαναπροσεγγίζει ο Χρυσός, με τους επενδυτές να θεωρούν σίγουρη την εξασθένηση του Δολαρίου.

Διαφοροποίηση επιλογών δείχνει, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και η Wall Street, με τον Dow Jones να ολοκληρώνει τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η πρώτη σημαντική διαφοροποίηση συνίσταται σε μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από την “νέα”, στην πιο “παλιά” Οικονομία: Τράπεζες, Φαρμακευτικές, Ενέργεια, Κατασκευές εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τους κερδισμένους κλάδους από την εφαρμογή του προγράμματος Τραμπ, αν εκλεγεί.

Από την άλλη, οι Αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ότι Fed και ECB θα συντονιστούν, προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων, κατά 1%, σε βάθος 12μήνου (μια μείωση ανά τρίμηνο).

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι “οι τρεις τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, έδειξαν ότι σημειώνεται περαιτέρω πρόοδος στην επιστροφή του ρυθμού αύξησης των τιμών στον στόχο του 2%”. Ο Πάουελ εκτίμησε ότι “η Αμερικανική Οικονομία δεν είναι αντιμέτωπη με μεγάλες αναταράξεις, ή με ύφεση”, ενώ σημείωσε πως “η Fed δεν θα περιμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια”.

Σε “δεύτερο πλάνο” έχουν περάσει οι πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε πολιτική εξέλιξη στη Χώρα θα περάσει απαρατήρητη από τις Αγορές.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν πως οι “οι Ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν φθηνές, σε σχέση με τις Αμερικανικές. Ιδιαίτερα, οι Τραπεζικοί τίτλοι, οι οποίοι δέχθηκαν και τη μεγαλύτερη πίεση”.

Όμως ο φόβος πιθανής επικράτησης Τραμπ, με ότι προαναφέρθηκε, κρατάει τους traders διστακτικούς.

Οι ανακοινώσεις στη συνεδρίαση του Ιουλίου της ΕΚΤ που θα γίνει την Πέμπτη θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη) και την Αγορά εργασίας (την Πέμπτη) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν αναμονή εξαγγελίας των μέτρων για την αυξημένη τιμή του ρεύματος, με τους πωλητές να εστιάζουν στους τίτλους των ΔΕΗ (-2,58%), ΜΥΤΙΛ (-2,51%), ΕΛΠΕ (-1,70%) και ΜΟΗ (-1,64%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “σενάρια για προσωρινή επαναφορά του πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή, παρόμοιο με αυτό που ίσχυε ως τα τέλη του 2023, ώστε τα επιπλέον ποσά να ‘προικίζουν’ το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και εφόσον χρειαστεί, να μοιράζονται ως επιδοτήσεις, εξετάζει, μεταξύ άλλων, η Κυβέρνηση για την επιδότηση των λογαριασμών. Στο τραπέζι παραμένει η επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των Ηλεκτροπαραγωγών και εναλλακτικά η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο. Το στίγμα των τελικών αποφάσεων θα δώσει σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ενώ τα μέτρα θα εξειδικεύσει σε συνέντευξη (11 πμ) το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης”.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν ξέφυγε από την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς η καθαρή αξία συναλλαγών παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών και το όποιο ενδιαφέρον στο ταμπλώ, συντηρήθηκε από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών και από την προσπάθεια του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου να αντιδράσει από τα πρωινά χαμηλά.

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας την έλλειψη διάθεσης των Ευρωπαϊκών Αγορών να κινηθούν σημαντικά ψηλότερα, παρά τα συνεχιζόμενα ρεκόρ της Wall Street και τονίζοντας πως “το σενάριο της έκτακτης φορολογίας των υπερεσόδων για τους Ηλεκτροπαραγωγούς είναι αρνητική είδηση και οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν να δουν πως θα το χειριστούν τα Εμπλεκόμενα Μέρη”.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση ήταν μόλις η τρίτη πτωτική, μέσα στον τρέχοντα μήνα, με το Χ.Α. να δείχνει σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Από την άλλη, συνεχίστηκε μία κάποια κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως ο αριθμός των μετοχών που συνδυάζουν διαθέσεις κατάκτησης υψηλότερων αποτιμήσεων, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, βαίνει μειούμενος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την διατήρηση του ενδιαφέροντος στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, σε μία Αγορά που κινείται σε ρυθμούς “dead slow”.

Οι τελευταίες δηλώσεις Πάουελ δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,42% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,18% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,385% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1446,05 μονάδες (-0,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1449,15 (-0,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1449,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,63%.

Ο τζίρος στα 99 εκατ., από τα οποία τα 26 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 99 εκατ., τα 92,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Νέο ιστορικό ρεκόρ, χθες, για το Dow Jones με το βλέμμα στις κινήσεις του Τραμπ. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη βραχυχρόνια κίνηση του ΓΔ στο Χ.Α. με το ανοδικό σενάριο να απαιτεί αυξημένες συναλλαγές για να πετύχει κλείσιμο πάνω από την πρώτη αντίσταση των 1463 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τα κέρδη στη Wall Street, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, στηρίζουν το κλίμα στο Χ.Α.”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Ο πληθωρισμός του Ιουνίου κατέγραψε επίδοση - έκπληξη στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 3%, από 3,3% το Μάιο, προϊδεάζοντας τις Αγορές, ότι ίσως τον Σεπτέμβριο η Federal θα αποφασίσει μια μείωση των επιτοκίων, με τον Dow Jones να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, η πανουργία της ιστορίας ουδέποτε εξαντλείται και αυτή τη φορά επεφύλασσε απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η απόπειρα οδήγησε στο θάνατο ενός αθώου θύματος και στον ελαφρύ τραυματισμό του Τράμπ, με τη φωτογραφία του να κατακλύζει όλα τα μέσα επικοινωνίας.

Σαν αποτέλεσμα και λαμβάνοντας υπόψη ανάλογες περιπτώσεις αποτυχημένων προσπαθειών δολοφονίας Προέδρων στις ΗΠΑ, με πιο πρόσφατη εκείνη του Ρήγκαν το 1981 που επανεξελέγη πανηγυρικά, οι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τραμπ είναι πλέον ιδιαίτερα πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος το Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετική δύσκολη κατάσταση ως τις εκλογές, με το 2024 να μοιάζει με το 1968 οπότε είχαν δολοφονηθεί ο χαρισματικός ακτιβιστής Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Ρόμπερτ Κένεντι, υποψήφιος τότε Πρόεδρος. Έτσι, αρκετοί θεωρούν ότι διαμορφώνεται κλίμα εμφυλιοπολεμικής ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ !

Οι Αγορές στις ΗΠΑ δεν πτοήθηκαν και τα ιστορικά ρεκόρ του Dow Jones συνεχίστηκαν, καθώς Τράπεζες και Εταιρείες Πετρελαιοειδών είναι από εκείνες που θα ωφεληθούν από την παρουσία Τραμπ στην Προεδρία, που πιστεύει ότι ανθρωπογενείς δραστηριότητες δεν συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή!

Τα προβλήματα θα οξυνθούν για την Ευρώπη, καθώς η επιβολή δασμών αναμένεται να κλιμακωθεί, ενώ η αμυντική θωράκισή της θα είναι δική της ευθύνη σε μεγαλύτερο βαθμό, προκαλώντας την ανάγκη αυξημένων δαπανών για εξοπλισμούς.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες των Ευρωπαϊκών Αγορών υποχωρούν, με τις μετοχές να γίνονται ακόμη φθηνότερες σε σχέση με τις Αμερικανικές, ενώ η Γαλλία δεν έχει ακόμη διαμορφώσει προϋποθέσεις για νέα Κυβέρνηση.

Πάντως, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναμένεται να επανεκλεγεί από το Ευρωκοινοβούλιο στη θέση της Προέδρου της Κομισιόν και θα κληθεί να δρομολογήσει με διαδικασίες fast truck τα μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την Ευρωπαϊκή συνοχή.

Στην Ελλάδα, η Scope Ratings αναβάθμισε τις Ελληνικές προοπτικές, διατηρώντας την επενδυτική βαθμίδα, την οποία αναμένεται πλέον να αποδώσει και η Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η HSBC αναβάθμισε την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 3 ευρώ, η UBS ανακοίνωσε τιμή - στόχο για την Πειραιώς στα 5,50 ευρώ και η Axia διαμορφώνει τιμές - στόχους για τις Τράπεζες με περιθώρια ανόδου της τάξης του 20%.

Με τα μεγέθη των τραπεζών στο 2ο τρίμηνο να εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένα, λόγω κυρίως της αυξημένης πιστωτικής επέκτασης και της διατήρησης υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων.

Την ίδια ώρα, το +24% της κερδοφορίας 42 Εισηγμένων Εταιρειών προϊδεάζει για μια ακόμη καλή χρονιά στα εταιρικά μεγέθη, στο βαθμό που δεν υπάρξουν εξωγενείς διαταρακτικοί παράγοντες που θα πλήξουν τη διαμόρφωση του ΑΕΠ με επίδοση πάνω από το 2% (φωτιές, πλημμύρες κοκ).

Με τα δεδομένα αυτά, η πορεία του ΓΔ στο επόμενο διάστημα είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα: από την προσπάθεια αναμέτρησής του με τα υψηλά του έτους, τις 1502,79 μονάδες της 20ης Μαΐου, έως την επάνοδο της μάχης με τις 1400 μονάδες αν οι “μαύροι κύκνοι” του διεθνούς περιβάλλοντος οδηγήσουν τους Διεθνείς Διαχειριστές σε αγελαίας λογικής ρευστοποιήσεις Ελληνικών τίτλων.

Η λογική που τεκμηριώνεται από τα θεμελιώδη μεγέθη, της Ελληνικής Οικονομίας και των κορυφαίων Εταιρειών, προκρίνει το πρώτο ενδεχόμενο, όχι όμως και την βεβαιότητα ότι θα συμβεί εν μέσω σκηνικού χαμηλής ορατότητας”, τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,5), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Αlpha Bank -0,88%, Εθνική +0,35%, Eurobank -0,93%, Πειραιώς +0,37%).

Μεταξύ 1282,20 (-0,74%) και 1293,14 μονάδων (+0,11%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1286,08 (-0,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1288,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1200, 1162 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1146 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ένα βήμα μπροστά στο κρίσιμο ζήτημα των χρεώσεων - προμηθειών βρέθηκε η Eurobank, η Διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε τα νέα ελκυστικά, ως προς το κόστος για τον πελάτη, προγράμματα, αφενός απαντώντας στις συνεχείς πιέσεις της Κυβέρνησης προς το Τραπεζικό Σύστημα, αφετέρου στέλνοντας μήνυμα, για αντίστοιχες κινήσεις, προς τις υπόλοιπες Τράπεζες”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μετρητά 256 εκατ. ευρώ, έμμεση ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, κατά περίπου 100μ.β., λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού και διατήρηση του 9,9% μιας νέας μεγαλύτερης και αποδοτικότερης Οντότητας, θα επιφέρει στον όμιλο Alpha η ολοκλήρωση της συναλλαγής με UniCredit σε Ρουμανία. Η ελαφρώς τροποποιημένη σύμβαση, σε σχέση με την ενδεικτική ‘δομή’ συναλλαγής, που γνωστοποιήθηκε, κατά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας Alpha - UniCredit, προβλέπει ότι ο Ιταλικός Τραπεζικός Όμιλος θα αποκτήσει το 90,1% της Αlpha Bank Romania, με αντάλλαγμα 256 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς (σ.σ. περί τα 300 εκατ. ευρώ προβλέπονταν αρχικώς) και το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της UniCredit Romania”.

Δεν δημιουργεί κύματα ενθουσιασμού η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,50%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,37%), ΔΑΑ (+0,13%), ΟΤΟΕΛ (+0,17%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στον απόηχο για έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των Ηλεκτροπαραγωγών, κινήθηκε και σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ (-2,58%), μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις στα 11,09 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 10,99 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 10,85 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη αντίσταση στα 12,10 ευρώ.

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-1,70%), παρά τις φήμες που αφορούν το ποσοστό που κατέχει ο Όμιλος Λάτση, με τη μετοχή να υποχωρεί σε χαμηλά 5μηνου. Η επόμενη στήριξη στα 7,30 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 7,76 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,92 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 8,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+180,66%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+126,92%), ΚΟΥΑΛ (+108,55%), MONTA (+78,01%), ΦΒΜΕΖΖ (+76,86%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,85%), OPTIMA (51,03%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της ACAG (-1,19%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,10 ανά μετοχή και οι μετοχές της Αλουμύλ (+0,71%), μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με τελική ονομαστική αξία €0,37 ανά μετοχή.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΟΝΤΑ (+3,03%), ΠΡΔ (+5,04%), ΣΙΔΜΑ (+2,11%), ΠΑΠ (+1,26%), ΣΠΙ (+0,90%), ΙΚΤΙΝ (+0,38%), ΣΠΕΙΣ (+1,48%), ΜΟΤΟ (+0,55%), ΣΕΝΤΡ (+1,77%), ΜΕΡΚΟ (+7,62%), ΕΛΒΕ (+1,92%), ΙΝΤΕΤ (+1,20%), ΓΕΒΚΑ (+1,92%), ΚΥΡΙΟ (+2,25%), ΑΣΤΑΚ (+2,56%), ΑΣΚΟ (+1,76%), ΤΖΚΑ (+2,74%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρ. Αττικής (-3,24%), “ολοκληρώθηκε σήμερα από τον Οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar η προκαταρκτική αξιολόγηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας, συνολικής λογιστικής αξίας περίπου €2,3 δισ. Η Τράπεζα εκτιμά ότι η επιπλέον ζημία που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης, υπό το πρόγραμμα Κρατικών εγγυήσεων ‘Ηρακλής ΙΙΙ’, δεν θα ξεπεράσει το ποσό των €400 εκατ.”.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 9/7 για Ιατρικό (+10%). Σήμερα ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 10μηνου.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Profile (+6,53%).

Αντανακλαστική κίνηση από Performance (+2,60%), με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου διμήνου.

Έβγαλε αξιοπρόσεκτο “bid” η Realcons (+3,78%).

Μπορεί να θέλουν να κινήσουν ψηλότερα την ΕΥΑΘ (+0,89%), αλλά η στήλη ειδοποίησε ότι η προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα είναι. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Αύξησε συναλλαγές η Ελλάδος (+0,36%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΞΥΛΚ (+2,11%) και Κέκροπα (+4,98%). Ο δεύτερος συνεχίζει ανοδικά χωρίς είδηση, αλλά δείχνει να έχει “ενδιαφερόμενα χέρια”.

Πλαγιοανοδικά από τα 10,50 ευρώ (κλείσιμο 14/6) η Κρι Κρι (+0,88%).

Αν δεν τελειώσουν τις ρευστοποιήσεις οι “βιαστικοί”, μην περιμένετε ουσιαστική κίνηση από Doppler (0%).

Η Εταιρεία Μουζάκης (0%), με ανάρτησή της στο Χρηματιστήριο, ανακοινώνει ότι προ ημερών της κοινοποιήθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά αντιγράφου πρώτου εκτελεστού απογράφου αυτής από την Εθνική Τράπεζα για αναφερόμενη οφειλή ποσού 4.937.036,01 €, πλέον τόκων και εξόδων, απορρέουσας από αναφερόμενη εγγυητική ευθύνη υπέρ της πρωτοφειλέτριας Εταιρείας με την επωνυμία “ΗΛΙΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΒΕΕ”.

Η Εταιρεία έχει ενεργοποιήσει τις απαραίτητες εξωδικαστικές και δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη και την περιουσία της, καθώς και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μετόχων, των προμηθευτών και των πελατών της.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1363 - 1350 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1463, 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3309 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3280 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Νέα υποχώρηση για το Πετρέλαιο, στο 1,0882 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2465 και να κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός, προς τα $31,50 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $64500 το Bitcoin, προς τα $3455 ανηφορίζει το Ethereum.

“Το Bitcoin μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους επενδυτές ως ‘καταφύγιο’ απέναντι στην Κυβερνητική αστάθεια”, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNBC ο CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ, σημειώνοντας ότι “ενώ αρχικά ήταν επιφυλακτικός, όσον αφορά τις προοπτικές του Bitcoin, πλέον πιστεύει ότι το Κρυπτονόμισμα έχει μέλλον”.

Ο Μεταποιητικός τομέας της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από τη συνολική Οικονομία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η Μεταποίηση επεκτάθηκε κατά 6,2% το περασμένο τρίμηνο. Αυτό ήταν ταχύτερο από την πραγματική ανάπτυξη 4,7% της συνολικής Οικονομίας.

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, ZEW, με μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις 41,8 μονάδες, από 47,5 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν για τον Ιούλιο μια μέτρηση 42,3 μονάδων.

"Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται. Το γεγονός ότι οι Γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και η έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη", δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.

Αμετάβλητες παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν πτώση 0,4%.

“H ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας παραμένει σταθερή, ενώ η μείωση του πληθωρισμού επιβραδύνεται”, σύμφωνα με τις νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ (World Economic Outlook Update).

Παράλληλα, το ΔΝΤ ‘χτυπά καμπανάκι’ για την ανεπαρκή δημοσιονομική προσαρμογή σε πολλές Χώρες, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, επικρίνοντας ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους τους, που δημιουργεί κινδύνους για την Οικονομία τους και για την Παγκόσμια Οικονομία.

Τo ΔΝΤ προβλέπει ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 3,2% (όπως και με την έκθεση του Απριλίου) και 3,3% το 2025, οριακά υψηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο. Η Ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί 0,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 0,8% τον Απρίλιο) και 1,5% το 2025, ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται σε 2,6% και 1,9%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, “η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη μάχη κατά του πληθωρισμού, μπορεί να υπονομευτεί από τις επίμονα υψηλές τιμές στην Ενέργεια”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 101,4 δισ. ευρώ.

Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο στις 110,6 μονάδες, έναντι 111 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 109,2 μονάδων ένα έτος πριν, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 12 Μαρτίου 2029, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατομμύρια ευρώ

Την κάλυψη των Ελληνικών Τραπεζών ξεκινά η UBS δηλώνοντας "αγοραστής" και με τιμές - στόχους για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,60 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 11 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,50 ευρώ. Οι κορυφαίες της επιλογές είναι η Εθνική (ισχυρό franchise, υψηλή κερδοφορία, ευελιξία κεφαλαίου) και η Πειραιώς (δυνατότητα re-rating, ισχυρή κερδοφορία, κορυφαίο franchise καταθέσεων Λιανικής και χρηματοδότησης Επιχειρήσεων).

Με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 11 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της Dimand η Eurobank Equities.

“Περιμένουμε από τη μετοχή να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Εταιρείας να διατηρήσει διψήφια επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων”, υπογραμμίζει η Χρηματιστηριακή.

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Lamda Development, Motor Oil και στο υψηλό η Αεροπορία Αιγαίου.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

ΧΠΑ

 Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.569 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.657 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.488 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.083 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.083 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.696, 859 για τον Ιούλιο, 739 για τον Αύγουστο και 98 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.525), κινήθηκε μεταξύ 3.516 και 3.545 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 4, 4 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.265), κινήθηκε μεταξύ 1.260 και 1.265 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.512,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (143), Πειραιώς (2.396), Εθνική (748), ΔΕΗ (1.038), Alpha Bank (10.276), Motor Oil (144), Viohalco (110), ΓΕΚ (521), ΑΔΜΗΕ (477), Ιντρακόμ (120), Ελ. Πετρέλαια (197), ΟΠΑΠ (160), ΟΤΕ (369), Lamda Development (395), Μυτιληναίο (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.080, Πειραιώς 102.336, Eurobank 16.360, Τέρνα Ενεργειακή 22.249, ΑΔΜΗΕ 23.368, ΓΕΚ 14.595, ΔΕΗ 31.410, Εθνική 17.495.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.723.685 τεμ., (από 60.623.685 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.928.664 τεμ. (56.928.664), ΟΠΑΠ 1.837.628 τεμ. (1.860.273), Εθνική  11.349.891 τεμ. (11.338.411), ΟΤΕ 1.736.657 τεμ. (1.729.723), Πειραιώς 5.992.679 τεμ. (6.491.955), Optima bank 1.482.913 τεμ. (1.489.476).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v