Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Στις 1.458 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τζίρο 102,8 εκατ. ευρώ. Ανοδος άνω του 1% για τις τράπεζες, ξεχώρισε η Eurobank. Αξιόλογα κέρδη και για Motor Oil, Titan.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε υψηλά 24 συνεδριάσεων (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 10/6, 1458,84 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά, μόνιμα σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι traders προσπαθούν να τιμολογήσουν τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη χαμηλή ορατότητα, όσον αφορά τον σχηματισμό Κυβερνητικού Σχήματος στην Γαλλία.

Οι ανακοινώσεις στη συνεδρίαση του Ιουλίου της ΕΚΤ που θα γίνει την Πέμπτη θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη) και την Αγορά εργασίας (την Πέμπτη) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, “οι επιδράσεις της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ θα βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των εκστρατειών των επιτελείων” τονίζουν έμπειροι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, στις προεκλογικές του δηλώσεις, έχει προαναγγείλει την επιβολή δασμών σε πολλά από τα εισαγόμενα, στις ΗΠΑ, προϊόντα, δεν έχει κρύψει την “συμπάθειά” του στα Κρυπτονομίσματα, ενώ θα ήθελε και ένα σαφώς ασθενέστερο Δολάριο.

Στα παραπάνω δεδομένα, προσπαθεί να απαντήσει η τελευταία έκθεση της UBS.

“Στις μετοχές, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειριστούν την έκθεση σε μεμονωμένες μετοχές και τομείς που θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό περιλαμβάνει τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος πιθανότατα θα υποφέρει από υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς.

Για να διαχειριστούν την πιθανή μεταβλητότητα που σχετίζεται με τις εκλογές, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμυντικές δομημένες επενδυτικές στρατηγικές, όπως προσεγγίσεις διατήρησης κεφαλαίου, ή δημιουργίας αποδόσεων για ευαίσθητες στις εκλογές μετοχές, ή κυκλικούς τομείς όπως η Ενέργεια, οι Βιομηχανικές και οι Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τους πιθανούς κινδύνους στα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, αν αυξηθούν οι ανησυχίες για το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Στα Νομίσματα και τα Εμπορεύματα, μας αρέσουν το ασφαλές Ελβετικό Φράγκο και ο Χρυσός. Πιστεύουμε επίσης ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειριστούν τα ανοίγματα σε Νομίσματα που είναι ευαίσθητα στους εμπορικούς κινδύνους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Κινεζικού Γουάν και του Μεξικανικού Πέσο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της προεκλογικής εκστρατείας και θα σας ενημερώνουμε για τις πιθανές επιπτώσεις στις εκλογές και τις Αγορές”, καταλήγει η UBS.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας “ΒΒΒ-” διατήρησε για το Ελληνικό αξιόχρεο ο Οίκος Scope Ratings, προχωρώντας σε αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, από ουδέτερες. Ο Οίκος επισημαίνει ότι “η αναβάθμιση των προοπτικών οφείλεται στη μείωση του χρέους, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του Τραπεζικού Συστήματος και στο ευνοϊκό momentum των δομικών μεταρρυθμίσεων. Το υψηλό χρέος και η διατήρηση δομικών οικονομικών αδυναμιών παραμένουν οι βασικοί περιορισμοί για την Οικονομία”.

Οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του 2024 είναι προγραμματισμένες: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν ξέφυγε από την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς η καθαρή αξία συναλλαγών παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών και το όποιο ενδιαφέρον στο ταμπλώ, συντηρήθηκε από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών και από την όποια δυναμική συνεχίζει να επιδεικνύει ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία, το γεγονός πως κάποιο πολύ μικρό κομμάτι του υπόλοιπου ταμπλώ, έδειξε και σήμερα διάθεση να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, παρά την επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών δεικτών.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,46% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,442% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1461,81 μονάδες (+0,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1455,17 (+0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1458,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%.

Ο τζίρος στα 102,9 εκατ., από τα οποία τα 26,78 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, REALCONS, ΙΝΛΟΤ, ΑΒΕ, ΠΡΟΦ), ενώ οι ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 102,9 εκατ., τα 94 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί το 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η επιστροφή του δείκτη σε τιμές υψηλότερες του 1435, απομακρύνει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης μέχρι το 1360, και επαναφέρει τον δείκτη στην ζώνη διακυμάνσεων 1435 - 1500. Εμπόδια πλέον, μικρής όμως σημασίας, στις ανοδικές διαθέσεις του δείκτη αποτελούν τα επίπεδα 1450 (ΜΟ 50 ημερών),1460 και1480.

Μακροπρόθεσμα, ο S&P 500, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, έχει εισέλθει από τον Ιανουάριο του 2024, επιβεβαιωμένα σε νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Από το 1950, σύμφωνα με την στατιστική μέση τιμή τους, η διάρκεια αυτών των μακροχρόνιων ανοδικών σκελών ήταν 24 μήνες και η μέση ετήσια απόδοσή τους ήταν 15,6%. Βραχυπρόθεσμα, η ανοδική διάσπαση του 5500 έχει ανοίξει τον δρόμο για τον επόμενο στόχο του 5750”, σύμφωνα με την HellasFin Investment Services.

“Oι επενδυτές αφομοιώνουν τις συνέπειες της απόπειρας δολοφονίας του D. Trump”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Μια ήπια ανάκαμψη σήμερα, λόγω του επιλεκτικού ενδιαφέροντος. Οι Ξένες Αγορές θα επηρεάσουν την κατεύθυνση του Χ.Α., καθώς η περιορισμένη εγχώρια ειδησεογραφία αυξάνει τη συσχέτιση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Πιθανή η προσπάθεια ανοδικής κίνησης για το ΓΔ στο Χ.Α. προς τις 1460 - 1465 μονάδες, αβέβαιο το αποτέλεσμα της απόπειρας κατά του Τραμπ στις Αγορές”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Τρ. Αττικής ξεκινάει την διαδικασία για να αποχαρακτηριστεί σαν τελευταία συστημική Τράπεζα, θυμίζοντας ότι μαζί με την συγχώνευση με την Παγκρήτια, θα χρειαστεί και μία γενναία ΑΜΚ. Φυσικά το free float εκεί να είναι μηδαμινό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις διακυμάνσεις”, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το “rotation” στην υψηλή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται και μέρα με την μέρα όλο και κάποιοι Δεικτοβαρείς τίτλοι κάνουν την διαφορά για την στήριξη του ΓΔ.

Ο ΟΤΕ στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει μοιράσει σημαντικά κέρδη, που αν προσθέσει κάποιος και το μέρισμα, θα καταλάβει ότι έχουμε καιρό να δούμε τέτοια απόδοση στον ξεχασμένο τίτλο του FTSE25.

O πληθωρισμός στην Αμερική κατέβασε ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά η χαλάρωση της FED, που έχει μείνει αισθητά πίσω.

Από την άλλη, ο S&P 500 έχει υπερβάλλει εαυτόν βραχυπρόθεσμα και οι πιθανότητες για μία διόρθωση τις επόμενες συνεδριάσεις, είναι αισθητά ανεβασμένες.

Το Δολάριο παράλληλα πιέζεται, κάτι που φαίνεται ότι μέχρι την ανακοίνωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Στο Χ.Α., η μεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι μπορεί να πάρει στην σκυτάλη παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής και λόγω χαμηλού τζίρου, βλέπουμε επιλεγμένους τίτλους να κινούνται μέρα με την μέρα και όχι το σύνολο του ταμπλώ.

Σε Καλοκαιρινές “πτήσεις” η Αγορά χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον της για αυτούς που την παρατηρούν καθημερινά. Άλλωστε, οι περισσότεροι θυμούνται το Χ.Α. προς το τέλος μίας διαδρομής, όταν αρχίσει να “κάνει θόρυβο”.

Πόσες φορές δεν θα έχει τύχει να βλέπετε ακόμα και αγοραστικά σήματα σε έναν τίτλο που ενδιαφέρεστε, ή ένα επίπεδο που είχατε στοχεύσει, αλλά η ψυχολογία δεν σας αφήνει να κάνετε κίνηση; Και πόσες φορές η μετοχή -  στόχος έκανε την κίνηση και την αγοράσατε ακόμα και 10% υψηλότερα. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στις διορθώσεις”, υπενθυμίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ). 

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των Βαρύδεικτων Τραπεζών μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ΠΕΙΡ (+1,29%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΑΛΦΑ (+1,19%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (+1,30%) και ΕΥΡΩΒ (+2,10%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,4440 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,722 και 1,85 ευρώ. Οι στηρίξεις στη ζώνη 1,563 – 1,56 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “long” η ΕΤΕ, με “stop” στα 7,632 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,077 – 6,885 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 2,032 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,982, 1,838 – 1,799 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,786 και τις επόμενες αντιστάσεις στα 3,87, 4,00 και 4,22 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 3,485 – 3,477 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 3,20 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο” κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1.292,65 μονάδες (+1,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1285,34 (+0,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1291,75 μονάδες,  με ημερήσια κέρδη 1,41%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1200, 1160 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών)  και 1144 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την UniCredit S.p.A. για την πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania S.A. στην UniCredit και εν συνεχεία τη συγχώνευση των Θυγατρικών των δύο Συμβαλλόμενων Μερών στη Ρουμανία, προχώρησε η Alpha Bank. Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Alpha Holdings και της UniCredit η οποία ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της συναλλαγής, η UniCredit θα αποκτήσει από την Alpha International Holdings S.M.S.A. το 90,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Romania με αντάλλαγμα (i) το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της UniCredit Bank S.A. και (ii) 256 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία υπόκειται σε όλες τις ισχύουσες κανονιστικές εγκρίσεις και συναινέσεις, η AIH θα κατέχει το 9,9% της Alpha Romania και της UniCredit Romania. Επιπλέον, η συναλλαγή, η οποία αυξάνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για την Alpha Bank κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,66%), ΔΕΗ (-1,11%), ΕΕΕ (-0,93%), ΕΛΠΕ (-0,33%), ΟΠΑΠ (-0,64%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,36%), CENER (-0,40%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “την επαναφορά του Νόμου για τη φορολογία των υπερεσόδων των Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου εξετάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οι τιμές στην Αγορά εξισορρόπησης έχουν εκτοξευτεί. Το θέμα αποκτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και το Υπουργείο πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν”.

Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,11%).

Προς πώληση τα Περιουσιακά της Στοιχεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αυστραλία, έθεσε η Metlen (Μυτιληναίος), σύμφωνα με δημοσίευμα του reneweconomy.com.au.

Τα Περιουσιακά Στοιχεία συμπεριλαμβάνουν οκτώ Ηλιακά Πάρκα σε λειτουργία, ή υπό κατασκευή και έναν αγωγό ανάπτυξης 2,9 GW που περιλαμβάνει έργα αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, “η Metlen εξετάζει την πώληση έργων ανάπτυξης υδρογόνου και ηλιακής ενέργειας και στη Νέα Ζηλανδία, ως μέρος μιας προσφοράς”. Η πώληση, η οποία πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση της Macquarie, πραγματοποιείται καθώς η Εισηγμένη ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (0%), με συνεχείς εναλλαγές τελικού προσήμου, συμπλήρωσε έξι συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 37,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 36,42 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 35,58 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 37,22 ευρώ.

Πρόταση εξαγοράς προς τους κατόχους ομολογιών συνολικού ανεξόφλητου ποσού 599,9 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2% και λήξη τον Οκτώβριο 2024, οι οποίες έχουν εκδοθεί από τη HEF με την εγγύηση (i) της Εταιρείας και (ii) της εξ ολοκλήρου Θυγατρικής της Εταιρείας, "Ελληνικά Πετρέλαια", (από κοινού οι "Εγγυήτριες"), έναντι καταβολής μετρητών και έκδοσης νέων ομολογιών απηύθυνε η HelleniQ Energy Finance plc (HEF), Θυγατρική της HelleniQ Energy.

Η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την καταβολή από την HEF στους κατόχους των υφισταμένων ομολογιών που θα αποδεχθούν νόμιμα και έγκυρα την πρόταση εξαγοράς, σε μετρητά, ποσού ίσο προς το 100%  της  ονομαστικής αξίας υφιστάμενων ομολογιών που θα γίνουν αποδεκτές προς εξαγορά από την HEF, πλέον δεδουλευμένων τόκων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρότασης εξαγοράς που παρατίθενται αναλυτικά στο πληροφοριακό δελτίο της 15 Ιουλίου 2024, που θα είναι διαθέσιμο για τους επιλέξιμους κατόχους υφισταμένων ομολογιών. Η HEF ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί στην έκδοση ομολογιών, με την εγγύηση των Εγγυητριών, οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Να σημειωθεί ότι μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα η μετοχή των ΕΛΠΕ (-0,33%) προσπάθησε να δώσει αντίδραση, αναρριχόμενη μέχρι τα 7,73 ευρώ (+0,85%) αλλά η προσπάθεια δεν είχε την απαιτούμενη ένταση και η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ήλθε μάλλον φυσιολογικά. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,76 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,92 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 8,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιμονής των πιέσεων, η πρώτη στήριξη στα 7,03 ευρώ.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Lamda Development (+0,54%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 2,5 ετών. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,92 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 6,74 – 6,72 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,65 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+180,66%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+126,37%), ΚΟΥΑΛ (+111,84%), ΦΒΜΕΖΖ (+77,71%), MONTA (+72,77%), ΞΥΛΠ (+58,81%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,52%), OPTIMA (52,56%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Βογιατζόγλου (-1,67%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,145 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,13775 ανά μετοχή), της Ελινόιλ (-3%) χωρίς το ποσό €0,108 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,1026 ανά μετοχή) και της Medicon (-1,10%) χωρίς το ποσό €0,06 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. οι 1.221.580 νέες (ΚΟ) μετοχές της Doppler (-9,94%, ρευστοποιούν οι γρήγοροι) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 11.821.590.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι MED (+6,25%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+0,82%), ΟΛΘ (+1,91%), ΑΣΤΑΚ (+0,57%), ΙΚΤΙΝ (+2,77%), ΑΒΕ (+2%), ΙΛΥΔΑ (+0,58%), ΒΙΟΤ (+9,09%), ΚΥΡΙΟ (+1,83%).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΤΧΣ για να σφραγίσει και επισήμως τη συμφωνία των μετόχων της Attica Bank (+8,59%), όσον αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, το Ταμείο ζήτησε μια ολιγοήμερη παράταση (η τελική απόφαση αναμενόταν την Παρασκευή) προκειμένου να τακτοποιήσει τις τυπικές τελικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με το χρόνο παραλαβής του επίσημου εγγράφου της DBRS και των δυο Συμβούλων. Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι η ολιγοήμερη παράταση μέχρι την Πέμπτη δεν ανατρέπει τη συμφωνία, τα νούμερα της οποίας έχουν ‘κλειδώσει’ και αποτελεί διαδικαστικό ζήτημα που σχετίζεται με τις εσωτερικές διεργασίες του Ταμείου”.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (+0,33%) και ΞΥΛΚ (+1,42%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+8,97%) και Πετρόπουλο (+0,71%).

Σε υψηλά τετραμήνου ο ΟΛΠ (+1,31%),

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά των 3,1243 ευρώ (κλείσιμο 20/6) η Ιντρακόμ (+1,17%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 4μηνου για την ΕΥΑΘ (+4,33%). Οι λόγοι της ανόδου αναφέρονται στον “χαμαιλέοντα”. Προσοχή, έχει θέσεις εγχώριος Θεσμικός που θέλει να ρευστοποιήσει και η αναρρίχηση δεν θα είναι “περίπατος”, παρά την υποαπόδοση της μετοχής.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1363 - 1350 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3307 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3277 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού (αργία στην Ιαπωνία).

Πιέσεις στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0912 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2440 ο Χρυσός, προς τα $31,20 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $63000 το Bitcoin, προς τα $3370 ανηφορίζει το Ethereum.

“Τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας και το αυξανόμενο έλλειμμά της προκαλούν ανησυχία και αφήνουν τη Χώρα επικίνδυνα εκτεθειμένη στην περίπτωση ενός νέου, μακροοικονομικού σοκ”, δήλωσε η Κρατική Ελεγκτική Υπηρεσία, γνωστή ως “Cour des Comptes” και επανέλαβε ότι “είναι πολύ σημαντικό για τη Γαλλία, να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της”.

“Όλα τα Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες”, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κατά την είσοδο του στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. “Αναμένω από κάθε Κράτος - Μέλος να τηρεί τους δημοσιονομικούς μας κανόνες” τόνισε ο Κρίστιαν Λίντνερ ερωτώμενος για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας.

Νέα προειδοποίηση για τον πληθωρισμό εξέδωσε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις για χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές. “Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλαπλές πληθωριστικές δυνάμεις μπροστά μας: μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκες στις Υποδομές, αναδιάρθρωση του Εμπορίου και επαναστρατιωτικοποίηση του Κόσμου. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορεί να μείνουν υψηλότερα από ότι αναμένει η Αγορά”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 102 δισ. ευρώ.

H ΑΧΙΑ επαναλαμβάνει τις συστάσεις “buy” για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες και εκτιμά ότι η χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου θα είναι ο διαφοροποιητικός παράγοντας που θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη δυναμική. Αυξάνει τις τιμές – στόχους για την Alpha Bank στα 2,50 ευρώ (από 2,30 ευρώ), τη Eurobank στα 3,00 ευρώ (από 2,50 ευρώ), την Εθνική Τράπεζα στα 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,30 ευρώ (από 5,00 ευρώ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Eurobank, Jumbo.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικούς τίτλους, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 5 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Διόρθωση στην αγορά παραγώγων

Συνεδρίαση διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.644 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.488 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.591 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.083 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.042 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.964, 1.919 για τον Ιούλιο, 1.830 για τον Αύγουστο και 215 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.550), κινήθηκε μεταξύ 3.540 και 3.565,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.263,25), κινήθηκε μεταξύ 1.263,25 και 1.263,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 20, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο, 0 για τον Σεπτέμβριο, 10 για τον Οκτώβριο και 10 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.461,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ΔΑΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.564), Πειραιώς (6.253), Εθνική (818), ΔΕΗ (465), Alpha Bank (8.890), Motor Oil (185), Viohalco (142), ΓΕΚ (178), ΑΔΜΗΕ (399), Ιντρακόμ (171), Ελ. Πετρέλαια (285), ΟΠΑΠ (122), ΟΤΕ (104), Lamda Development (469).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 158.982, Πειραιώς 101.666, Eurobank 15.256, Τέρνα Ενεργειακή 22.277, ΑΔΜΗΕ 23.145, ΓΕΚ 14.515, ΔΕΗ 31.510, Εθνική 17.353.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.623.685 τεμ., (από 60.623.685 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.928.664 τεμ. (56.748.614), ΟΠΑΠ 1.860.273 τεμ. (1.863.226), Εθνική  11.338.411 τεμ. (11.371.103), ΟΤΕ 1.729.723 τεμ. (1.729.853), Πειραιώς 6.491.955 τεμ. (6.491.955), Optima bank 1.489.476 τεμ. (1.496.909).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v