Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Alpha και Coca Cola έδωσαν τον τόνο

Υποτονικές συναλλαγές, στα 104 εκατ. ευρώ, και διαφορετικές πορείες μεταξύ επιμέρους τίτλων του FTSE-25. Πιέσεις για τα δύο διυλιστήρια. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Alpha και Coca Cola έδωσαν τον τόνο

Σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των εννέα μονάδων, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, με κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, τις περισσότερες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στο δεύτερο μισό των συναλλαγών και την παγιωμένη χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Από εκεί και πέρα και μέσω των τελικών δημοπρασιών, όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25), σημείωσαν νέα υψηλά, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 23 συνεδριάσεις με κλεισίματα μεταξύ 1400 και 1452 μονάδων, βγάζοντας αντίδραση όταν προσεγγίζει το κάτω άκρο και αδυνατώντας να δώσει ουσιαστική ανοδική διαφυγή, αφήνοντας πίσω του το άνω άκρο της ταλάντωσης.

Σε αυτή την κίνηση ταλαιπωρίας και χαμηλών καθαρών συναλλαγών, το όποιο ενδιαφέρον συντηρείται από το συνεχιζόμενο “rotation” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και από κάποιες κινήσεις σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων όπου, οι περισσότερες αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες, εσωκλείοντας κινδύνους εγκλωβισμών, για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν, πλέον, οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι “με αυτούς τους τζίρους και ενώ πλησιάζει το ‘peak’ των Θερινών διακοπών, η Εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε αυξημένες ‘συγκινήσεις’ και σημαντική ανοδική κίνηση, εκτός και αν αλλάξει άρδην και προς το θετικότερο, η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές”.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι σχετικά “καθαρές” από αποκοπές μερισμάτων και αυτό μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αγοραστές θα αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), οι επόμενες αποκοπές μερισμάτων σε σχετικά “βαριά χαρτιά” είναι προγραμματισμένες: 22/7 ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ, 25/7 Eurobank, 26/7 Alpha Bank, 29/7 ΟΛΠ, 30/7 Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “για τους μακροχρόνιους επενδυτές οι αποδόσεις από της ημερομηνίες των αποκοπών των μερισμάτων δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, καθώς στο βάθος του χρόνου το χαμένο έδαφος υπερκαλύπτεται από την αποτύπωση των καλών επιδόσεων των Εταιρειών στις αποτιμήσεις τους. Σε μια ανοδική Αγορά ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν ‘ιδέες’ για χαρτοφυλάκια με πιο βραχυπρόθεσμη οπτική. Αν μη τι άλλο, κατά περίπτωση, έχουμε πλέον πολλές και καλές αποδόσεις, που υπερβαίνουν μακράν τις αποδόσεις του ταμιευτηρίου”.

Με θετικό βηματισμό και με διάθεση να αυξήσουν τα αρχικά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι traders επιμένουν στα “πονταρίσματα” ότι θα υπάρξουν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στην χρονιά. Μία τον Σεπτέμβριο και μια τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι οι ενεργοί επενδυτές θα πρέπει να υπολογίσουν τις Προεδρικές εκλογές Νοεμβρίου, που μπορεί να αποδειχθούν μία σημαντική παράμετρος και να ανατρέψουν τις προβλέψεις.

Από την άλλη, “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει μια μετρημένη προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων, καθώς η πολιτική αναταραχή ανοίγει μια σειρά κινδύνων για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%”, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές.

Μετά την αρχική μείωση του Ιουνίου, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι θα “πάρουν time out” όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Οι μειώσεις αναμένεται να επαναληφθούν τον Σεπτέμβριο και να έρχονται μία φορά το τρίμηνο, έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,5%, ένα χρόνο αργότερα.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 0,2% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,1%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 2,6% τον Ιούνιο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., είναι περισσότερο από πασιφανές ότι λείπει ο εγχώριος καταλύτης που θα μπορούσε να δημιουργήσει θετικό κλίμα και διαθέσεις και αν η εγχώρια ειδησεογραφία παραμείνει φτωχή, όλα δείχνουν ότι το Χ.Α. οδεύει προς συνεδριάσεις απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα και μικρών ημερήσιων μεταβολών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή, 12 Ιουλίου, η Scope Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του 2024 είναι: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Αλλαγή σκηνικού και μικρή άνοδος των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,52% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,471% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1441,48 (-0,31%) και 1451,36 μονάδων (+0,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1450,73 (+0,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1452,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,44%.

Ο τζίρος στα 103,9 εκατ., από τα οποία τα 16,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 103,9 εκατ., τα 96,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,82% και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 0,27%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 12,31% και ο ΔΤΡ κέρδη 19,99%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αυξάνει τα ‘στοιχήματα’ για χαλάρωση της FED, υποστηρίζοντας το σενάριο αύξησης ρίσκου”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

“Η συσσώρευση μπορεί να συνεχιστεί, λόγω του επιλεκτικού ενδιαφέροντος και της βελτίωσης του κλίματος. Η Scope Ratings θα ανακοινώσει απόψε την πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ελλάδα”, υπενθυμίζει η Beta Sec.

“Το βράδυ, η Γερμανική Scope Ratings, Οίκος που αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ και ο πρώτος που απέδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ανακοινώνει την ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η απόπειρα ανακατάληψης των 1450 μονάδων του ΓΔ δεν τελεσφόρησε. Πλησιέστερη ισχυρή στήριξη στην ζώνη των  1437 - 1430 μονάδων”.

“Σημαντικές απώλειες είδαν οι S&P 500 και Nasdaq, παρόλο που τα στοιχεία πληθωρισμού κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων και φαίνεται να υποστηρίζουν μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την FED τον Σεπτέμβριο. Αυτό ενδεχομένως να είναι μια ένδειξη αλλαγής πλαισίου στρατηγικής από τις Αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις στην Περιοχή είναι περισσότερο από απαιτητικές, ειδικά στον Τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος έχει και την μεγαλύτερη βαρύτητα”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

“Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με κέρδη για τον ΓΔ, με χαμηλή όμως συναλλακτική δραστηριότητα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Παρά την νευρικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και την πίεση λόγο αποκοπής μερισμάτων σε κάποια blue chips, η Αγορά κράτησε τα επίπεδα κοντά στις 1450 μονάδες, βοηθούμενη από αρκετά θετικά  νέα στο εσωτερικό.  Για την συνέχεια, απόψε θα ανακοινωθεί από τον Οίκο Scope η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ στο εξωτερικό είμαστε σε περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Εκτιμούμε τα παραπάνω γεγονότα θα διαμορφώσουν και την τάση βραχυπρόθεσμα. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης για τον ΓΔ εντοπίζονται στις 1459 και 1503 μονάδες, ενώ ο ΚΜΟ 200 βρίσκεται στις 1348 μονάδες”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

“Παρά τη διστακτικότητα που επικρατεί, η μετοχή της ΕΤΕ έχει καταφέρει να κρατήσει αξιοπρεπή συμπεριφορά. Πάνω από τα 8,10, ίσως λύσει την πολιορκία και συνεχίσει με ορμή. Διανύει μια από τις πιο μεστές περιόδους της, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Οι υπεραποδόσεις στο ταμπλώ έχουν συνοδευτεί από δυνατά χρηματοοικονομικά μεγέθη, επιστροφή σε μερισματική απόδοση, ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αλλά και την επική αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζοντας ότι πριν τρία χρόνια ο τίτλος “έβλεπε” τιμές πέριξ του ενός ευρώ και πλέον προσεγγίζει τα 8 ευρώ.

Το α’ μέρος της αποεπένδυσης είχε στεφθεί με επιτυχία, αφενός διότι υπερκαλύφθηκε 9 φορές, αφετέρου διότι ήδη βρίσκεται σταθερά σε πολύ υψηλότερη αποτίμηση, γεγονός που μειώνει τις στρατιές πωλητών (κάτι που δεν ισχύει, λ.χ. για την ΠΕΙΡ).

Το β’ μέρος αναμένεται με ενδιαφέρον, με τις προβλέψεις ότι το “χαρτί θα υποστηριχτεί”, έχουν βγει αληθινές.

Στο ταμπλώ, ακολουθεί μια πλαγιοπτωτική κίνηση από τις αρχές Ιουνίου, όταν και έβλεπε πολυετή υψηλά στα 8,60 ευρώ.

Η πρόσφατη αναχαίτιση των αγοραστών στα 8,10 ευρώ, επισήμανε την αξία της αντίστασης, ώστε να θεωρείται ότι μια τυχόν πειστική κατοχύρωση αυτής, θα ανοίξει τον δρόμο αρχικά για τα 8,80, κι έπειτα για τα 9,40. Εφόσον, προφανώς, η Αγορά ζυγίσει επιτέλους την πολιτική ασάφεια στη Γαλλία και αποφασίσει”, σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

“Οι Αγορές πέρασαν με επιτυχία τους δύσκολους ‘σκοπέλους’ των Γαλλικών εκλογών και των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στις ΗΠΑ και πλέον οι επενδυτές επιστρέφουν στα θεμελιώδη των Εταιρειών, δίνοντας προβάδισμα σε κλάδους και Εταιρείες που θα επικοινωνήσουν τα μεγέθη τους ως τις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Παράλληλα οι χρηματιστηριακοί δείκτες βασικών Αγορών του Πλανήτη είδαν νέα ιστορικά υψηλά (Τόκυο, Nasdaq, S&P 500), ή κινήθηκαν πολύ κοντά σε αυτά, αντανακλώντας την αισιοδοξία για την πρώτη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, μετά από 14 μήνες, προσδοκία που αποτυπώθηκε στα συμβόλαια Παραγώγων Σεπτεμβρίου και τιμολογείται με πιθανότητα 86%.

Μπορεί το άκουσμα των καλών νέων του πληθωρισμού να είχε προεξοφληθεί σε πρώτο χρόνο από την Αγορά των ΗΠΑ, ωστόσο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2020 μείωση του ρυθμού από μήνα σε μήνα. Μετά από αυτές τις αναφορές, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι Εταιρείες του S&P 500 θα δείξουν αύξηση κερδών 8,8% για το β’ τρίμηνο.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, θα αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στο εσωτερικό ο Ιούλιος, ως τώρα, χαρακτηρίζεται από συνεχείς αναβαθμίσεις των συστημικών Τραπεζών και από την επιλεκτική κινητικότητα μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι αναβαθμίσεις έρχονται ως φυσικό επακόλουθο της βελτιωμένης εικόνας που παρουσιάζει ο κλάδος, αλλά και των προοπτικών για την πορεία της χρήσης, υποστηρίζοντας την έξοδο στις ομολογιακές Αγορές με ευνοϊκότερους όρους.

Τα πρώτα δείγματα ουσιαστικής πιστωτικής επέκτασης που παρατηρήθηκαν στο β’ τρίμηνο, οι χαμηλότερες των αρχικών κατευθύνσεων για το σύνολο της χρήσης πιστωτικές προβλέψεις και οι πιθανές αναθεωρήσεις κερδοφορίας για το 2024, αναμένεται να αυξήσουν το ενδιαφέρον για τον κλάδο ως το τέλος του μήνα.

Σε ότι αφορά την μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Αγορά έχει δείξει κάποια αντανακλαστικά σε νέα που αφορούν τις δημοσιευμένες τάσεις πωλήσεων, ή στοιχεία που αφορούν κάποιους από τους μήνες του β’ τριμήνου.

Ο ανοιχτός ορίζοντας από μακροοικονομικά νέα, ή άμεσες πολιτικές εξελίξεις θα δώσει προβάδισμα ενδιαφέροντος σε όσες Εταιρείες εκμεταλλευθούν με φρέσκο περιεχόμενο νέων το επενδυτικό “ξέφωτο” ως τις αρχές Αυγούστου.

Τεχνικά, τα δεδομένα θα γίνουν ακόμα πιο αισιόδοξα, αν η σημερινή ανοδική διαφυγή συνοδευτεί από ένταση στον τζίρο, καθώς οι πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου χαρακτηρίζονται από την υποχώρηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Για τους πωλητές, τελευταίο τεχνικό “οχυρό” είναι ο κινητός μέσος των 50 ημερών ο οποίος ωστόσο εφάπτεται του Γενικού Δείκτη και βρίσκεται στο όριο της διάσπασης. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες, με δυνητικό ανοδικό περιθώριο τουλάχιστον τα πρόσφατα φετινά υψηλά (1505), το οποίο αποτελεί και το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο κίνησης της Αγοράς.

Οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ ξεκίνησαν και θα παραμείνουν στο προσκήνιο την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Χρηματοοικονομικό κλάδο να δίνει τον τόνο: BlackRock, Goldman Sachs (15/07), Bank of America, Morgan Stanley, Charles Schwab (16/07), Johnson & Johnson (17/07), Abbott Laboratories Blackstone, Netflix (18/07) και American Express (19/07). Από το μέτωπο των αποκοπών μερισμάτων, χωρίς τα μερίσματα χρήσης 2023 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι Medicon (0,06 ευρώ/μετοχή), Elinoil (0,108), την Τρίτη η AustrianCard (0,10) και την Τετάρτη η Ίλυδα (0,02).

Στην Ευρώπη ξεχωρίζει την προσεχή Πέμπτη η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,5), TITC (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (-1,43%, χθες ήταν ο μοναδικός Τραπεζικός τίτλος που είχε κινηθεί μόνιμα στο ‘πράσινο’), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+2,44%), ΕΥΡΩΒ (+1,01%) και ΠΕΙΡ (+1,58%).

Μεταξύ 1252,46 (-1,09%) και 1270,5 μονάδων (+0,33%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1269,65 (+0,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1273,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1200, 1159 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1142 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “Ισχυρή πιστωτική επέκταση κατέγραψαν, κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, οι συστημικές Τράπεζες, καλύπτοντας την όποια υστέρηση της πρώτης τριμηνιαίας περιόδου και καθιστώντας εφικτούς τους στόχους έτους, όπως τους έχουν επικοινωνήσει οι Διοικήσεις τους. Δύο στοιχεία λειτούργησαν καταλυτικά στην αντιστροφή της κατάστασης, σύμφωνα με στελέχη εταιρικών χορηγήσεων: οι πολλές σε αριθμό εκταμιεύσεις δανείων για εν εξελίξει επενδύσεις και τα δάνεια σε Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις”.

Η αντιπαροχή που προσφέρεται από την Eurobank για εξαγορά της Ελληνικής, δεν είναι δίκαιη και εύλογη από οικονομική άποψη. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΣ, αναφορικά με τη ΔΠ της Eurobank προς τους μετόχους της Τράπεζας, όπως προκύπτει από την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, η βάση υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της αντιπαροχής δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και προβλεπόμενη οικονομική κατάσταση και τα κέρδη της Εταιρείας. Στα ανωτέρω απάντησαν κύκλοι της εισηγμένης.

Με πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-0,66%), ΒΙΟ (-0,81%), ΔΕΗ (-1,43%), ΕΛΠΕ (-0,84%), ΕΛΧΑ (-0,42%), ΜΟΗ (-1,48%) και ΟΤΟΕΛ (-1,67%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

O Όμιλος TITC ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε στη σειρά δεικτών FTSE4Good Emerging Markets. Οι δείκτες FTSE4Good, έχοντας δημιουργηθεί από την FTSE Russell, Παγκόσμιο Πάροχο δεικτών και δεδομένων, σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την απόδοση Εταιρειών που επιδεικνύουν ισχυρές πρακτικές σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία καθώς και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG).

O τίτλος της TITC (+0,81%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δείχνει διάθεση να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη στήριξη στα 28,50 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 32,20 ευρώ.

Χθες η μετοχή της ΕΕΕ (+2,67%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 3,14%, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας μία ακόμα επιβεβαίωση του συνεχιζόμενου “rotation” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ακόμα και όταν αφορά τον πλέον Δεικτοβαρή τίτλο του Χ.Α.

Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 31,38 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 33,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+180,66%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+128,57%), ΚΟΥΑΛ (+94,41%), ΦΒΜΕΖΖ (+78,34%), MONTA (+72,77%), ΞΥΛΠ (+58,81%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+56,56%), OPTIMA (54,10%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΟΝΤΑ (+4,43%), ΦΡΙΓΟ (+0,89%), ΕΧ (+2,44%), ΙΚΤΙΝ (+1,74%), ΙΑΤΡ (+3,12%), ΛΟΥΛΗ (+2,64%), ΕΛΤΟΝ (+0,46%), ΣΕΝΤΡ (+0,58%), ΔΑΙΟΣ (+3,66%).

Η Πέτρος Πετρόπουλος (-0,93%) ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της βασικής δραστηριότητας της Εταιρείας ΤΕΜΜΑ ΑΕ. Όπως αναφέρει η Εισηγμένη, “η ΤΕΜΜΑ ΑΕ, είναι Ελληνική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1961 και ειδικεύεται στην κατασκευή μηχανολογικών εξαρτημάτων ακριβείας. Διαθέτει υψηλή τεχνολογική εξειδίκευση και παρέχει λύσεις και προϊόντα στην αμυντική και αεροπορική Βιομηχανία, τις Τηλεπικοινωνίες και την Βιομηχανία παραγωγής Ενέργειας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συναλλαγή προβλέπει την απόσχιση του εν λόγω κλάδου δραστηριότητας της ΤΕΜΜΑ ΑΕ σε νεοσύστατη Εταιρεία την οποία και θα εξαγοράσει η Εισηγμένη έναντι €2,35 εκατ., αναμένεται δε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας”.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 4/7 για Interlife (+2,48%).

Σε νέα υψηλά 76 μηνών η Intralot (+0,95%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΛΜ (+0,64%).

Δεύτερη μέρα άτσαλης διόρθωσης για ΑΤΤ (-7,58% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Αν συνεχίσει έτσι, θα επιστρέψει χαμηλότερα και στην πρότερη συναλλακτική απαξίωση.

Ξαναγύρισε στους χαμηλούς τζίρους η ΜΙΓ (-1,29%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΞΥΛΚ (+1,44%).

Με τις καθιερωμένες ελάχιστες συναλλαγές, σε νέα ιστορικά υψηλά η DotSoft (+6,25%).

Βγήκε μικρό “bid” στην Space (+3,03%) και σημαντικός πωλητής στην ΕΛΙΝ (-2,51%).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 4,78 ευρώ (κλείσιμο 8/5) η ΔΟΜΙΚ (-3,92%).

Μετά τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις, η Αγορά περιμένει με ενδιαφέρον το επόμενο “αφήγημα” στον Κέκροπα (+6,38%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1362 - 1348 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3305 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3274 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Σημαντική ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, επιστρέφουν σε θετικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει ανοδικά για το Πετρέλαιο, στο 1,0906 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2415 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $31,15 το Ασήμι.

Πάνω από τα $57950 το Bitcoin, προς τα $3120 υποχωρεί το Ethereum.

Στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας σήμερα, υποδηλώνουν πιθανή παρέμβαση στις Συναλλαγματικές Αγορές ύψους $22 δισ., καθώς η Χώρα προσπαθεί να ενισχύσει το Γεν.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η INSEE. Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο, σε σύγκριση με την ένδειξη 2,6% του Μαΐου. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,2% τον Ιούνιο, μετά από άνοδο 0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με την INSEE, αναθεωρώντας ελαφρά προς τα πάνω την προηγούμενη ανάγνωσή της για άνοδο 0,1%.

H αισιοδοξία των καταναλωτών για την Αμερικανική Οικονομία υποχώρησε τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε τον Ιούλιο στις 66 μονάδες, από 68,2 τον Ιούνιο. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση και η χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 101,6 δισ. ευρώ.

H Citi διατηρεί την τιμή - στόχο για την Jumbo στα €32,50 ευρώ και την σύσταση “buy”.

H HSBC ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της Alpha Bank στα 3 ευρώ, από 2,30 ευρώ προγενέστερα, με τη σύσταση να παραμένει “buy”. Ο Οίκος εκτιμά ότι “η Alpha Βank είναι σε πλεονεκτική θέση να εκμεταλλευτεί την πτώση των επιτοκίων, έναντι των άλλων Ελληνικών Τραπεζών, καθώς διαθέτει λιγότερα ρευστά στοιχεία ενεργητικού και περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις, που θα ανατιμολογηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ και με το θετικό η ΕΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil και στο υψηλό οι Eurobank, Πειραιώς, ΕΕΕ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Ανοδική αντίδραση και στα Παράγωγα

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.031 συμβόλαια).

Στα 3.591 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.649 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.042 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.043 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 558, 533 για τον Ιούλιο και 255 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.536), κινήθηκε μεταξύ 3.502 και 3.536 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 51, 51 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.241,75), κινήθηκε μεταξύ 1.235 και 1.241,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.442).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.000 Lamda Development, 6.500 ΔΑΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (669), Πειραιώς (2.932), Εθνική (1.132), ΔΕΗ (250), Alpha Bank (7.552), Motor Oil (709), Viohalco (111), ΓΕΚ (156), ΑΔΜΗΕ (544), Ιντρακόμ (104), Μυτιληναίο (175), ΟΠΑΠ (723), Τέρνα Ενεργειακή (110), Jumbo (106), Lamda Development (284).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.725, Πειραιώς 102.255, Eurobank 15.527, Τέρνα Ενεργειακή 22.377, ΑΔΜΗΕ 22.977, ΓΕΚ 14.452, ΔΕΗ 31.626, Εθνική 16.596.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.623.685 τεμ., (από 60.996.022 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.748.614 τεμ. (56.748.614), ΟΠΑΠ 1.863.226 τεμ. (1.868.201), Εθνική 11.371.103 τεμ. (11.396.255), ΟΤΕ 1.729.853 τεμ. (1.668.954), Πειραιώς 6.491.955 τεμ. (3.599.061), Optima bank 1.496.909 τεμ. (1.500.231).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v