Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιτόπιος βηματισμός με ράλι και… βουτιές

Οριακά κέρδη για τον ΓΔ με τις συναλλαγές στα 87,1 εκατ. ευρώ. Stock picking στις τάξεις των blue chips με τίτλους να πετυχαίνουν ισχυρά κέρδη και άλλους να βουτούν. Η εικόνα στα μεσαία.

Χρηματιστήριο: Επιτόπιος βηματισμός με ράλι και… βουτιές

Σε ένα εύρος που δεν ξεπέρασε τις οκτώ μονάδες, κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο οποίος ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές επιφυλακτικά, αλλά σχετικά γρήγορα οι λίγοι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης γύρισε σε θετικό βηματισμό, τον οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η, παγιωμένη, χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, με το ενδιαφέρον να συντηρείται και σήμερα, από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι σχετικά “καθαρές” από αποκοπές μερισμάτων και αυτό μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Σύμφωνα με τον “μετρ” των εταιρικών πράξεων Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), οι επόμενες αποκοπές μερισμάτων σε σχετικά “βαριά χαρτιά” είναι προγραμματισμένες: 22/7 ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ, 25/7 Eurobank, 26/7 Alpha Bank, 29/7 ΟΛΠ, 30/7 Εθνική Τράπεζα.

Με θετικά πρόσημα, χωρίς ακραίες μεταβολές, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ, αλλά και τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, “ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά ακόμα δεν υπάρχει αρκετή αυτοπεποίθηση ότι κινείται σταθερά χαμηλότερα, προς τον στόχο του 2%. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει όσον αφορά τον πληθωρισμό, έχουμε περισσότερα να κάνουμε. Μία μείωση των επιτοκίων η οποία θα ήταν είτε πολύ μικρή, είτε θα γινόταν πολύ αργά, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Οικονομία και την Αγορά εργασίας”, δήλωσε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε μέλη της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον.

Η αναφορά Πάουελ στους κινδύνους που ενέχει η διατήρηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τροφοδότησε την αίσθηση περί πρώτης μείωσης επιτοκίων το Σεπτέμβριο και έδωσε νέα ώθηση στην Wall Street.

Έτσι, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές S&P 500 και Nasdaq, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε σήμερα το πρωί και ο Ιαπωνικός Nikkei 225.

Οι traders επιμένουν ότι θα υπάρξουν από την Κεντρική Τράπεζα δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στην χρονιά. Μία τον Σεπτέμβριο και μια τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι οι ενεργοί επενδυτές θα πρέπει να υπολογίσουν τις Προεδρικές εκλογές Νοεμβρίου, που μπορεί να αποδειχθούν μία σημαντική παράμετρος και να ανατρέψουν τις προβλέψεις.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός σημείωσε σημαντική πτώση τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι ανόδου 3,3% τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή, σε ετήσια βάση, θα υποχωρήσει στο 3,1%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε πτώση 0,1%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,1%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, “μπορεί αυτή την ώρα το μειωμένο ενδιαφέρον στο ταμπλώ και η ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα, να απογοητεύουν τους ενεργούς traders και το αμέσως επόμενο διάστημα η Αγορά να αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, όμως συνεχίζονται οι συζητήσεις για αρκετά deals, όχι μόνο σε Πληροφορική και Τεχνολογία, που θα τραβήξουν αρκετούς κλάδους ψηλότερα, αν δημοσιοποιηθούν”.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, 12 Ιουλίου, η Scope Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του 2024 είναι: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ, δεν άφησαν αδιάφορη την Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,51% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,19% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,474% αποκλιμακώνεται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1442,68 (-0,11%) και 1450,58 μονάδων (+0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1446,01 (+0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1445,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος στα 85,8 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΑΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 85,5 εκατ., τα 77,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“O ταλαντωτής μας χωρίς ουσιαστική διόρθωση, βρέθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και ετοιμάζεται να δώσει και ανοδικό έναυσμα. Το 1444 κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1430 επίπεδο. Ουσιαστικός επόμενος στόχος το 1465. Μπορεί το ταμπλώ να μην κινείται στο σύνολό του, παρόλα αυτά, μέρα με την μέρα, αρκετοί τίτλοι κάνουν κίνηση χωρίς να επηρεάζουν τον ΓΔ σε μεγάλο βαθμό. Μην ξεχνάμε τα μερίσματα συνεχίζονται, με την Αγορά πλέον να μαζεύει ενδοσυνεδριακά το όποιο ‘κούρεμα’ σε μονάδες”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε το Χ.Α. να κινηθεί ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές και με τη Jumbo να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

“Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, για το μήνα Ιούνιο, που ανακοινώθηκαν στις 15.30 ώρα Ελλάδος. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Αγορά θα αναλάβει πιο αποφασιστική δράση, αξιολογώντας την ανακοίνωση των στοιχείων, σε σχέση με τις προσδοκίες της Αγοράς”, σημειώνει η Beta Sec.

“Στις 1437 - 1430 μονάδες η ισχυρή στήριξη του ΓΔ”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ”.

“Με το κλίμα στο εξωτερικό να παραμένει υποστηρικτικό, ο ΓΔΧΑ θα μπορούσε να προσεγγίσει το προηγούμενο υψηλό των 1500 μονάδων”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

“Θετικές για την ψυχολογία - ειδησεογραφία της Ελληνικής Αγοράς οι αναβαθμίσεις των συστημικών Τραπεζών από Moody’s, S&P και DBRS, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Οτιδήποτε προωθεί την περαιτέρω αναβάθμισή των Εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων από τους Οίκους (κερδοφορία, "συμμάζεμα" των ισολογισμών κλπ.) αποτελεί το επόμενο "στοίχημα" του κλάδου.

Στο μεταξύ, το Χ.Α. παραμένει σχετικά "συντονισμένο" με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στον απόηχο των Γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων πάντως δεν προκαλούν εφησυχασμό, ενόσω παραμένει ο κίνδυνος ακυβερνησίας και δημοσιονομικού "εκτροχιασμού" στο Κράτος - Μέλος του G-7.

Πέραν του Ατλαντικού, τα επενδυτικά βλέμματα στράφηκαν στις σημερινές ανακοινώσεις πληθωρισμού των ΗΠΑ και στην συνέχεια του "σήριαλ" με τίτλο "έρχονται μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve". Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα και το “rotation” μεταξύ τίτλων στη Wall Street.

Σε αυτά τα πλαίσια μένει να φανεί εάν οι δείκτες - οδηγοί S&P 500 και Nasdaq μπορούν να συντηρήσουν τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά τους, τα οποία όμως, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις και διαγραμματικούς σχηματισμούς, έχουν αρχίσει να "φουσκώνουν" επικίνδυνα.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., οι σημαντικές "άμυνες" που βγήκαν εσχάτως στην περιοχή των 1400 μονάδων, καθιστούν το εν λόγω επίπεδο σημαντική στήριξη για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Στον αντίποδα, οι 1472 μονάδες αποτελούν "κάστρο που πρέπει να πέσει", κατά προτίμηση με αυξημένο όγκο συναλλαγών (ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η δεύτερη συνθήκη εν μέσω ‘Θερινής ραστώνης’), προκειμένου να δημιουργηθούν ρεαλιστικές βλέψεις για την επαναπροσέγγιση του υπερδεκαετούς υψηλού του τελευταίου Μαΐου, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,5), TITC (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (+1,58%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (0%), ΕΥΡΩΒ (+0,29%) και ΠΕΙΡ (+0,55%).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1272,78 μονάδες (+1,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1261,57 (+0,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1266,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1200, 1158 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1140 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η ανάγκη επιστροφής των ‘θεραπευμένων’ δανείων από τους servicers στο Τραπεζικό Σύστημα γίνεται πλέον επιτακτική, καθώς το απόθεμα των εν λόγω δανείων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τις Τράπεζες, καθώς θα αυξήσει την πίτα της πιστωτικής επέκτασης, όσο και για την Οικονομία μια και υγιείς πλέον Δυνάμεις θα ενταχθούν εκ νέου στο Σύστημα. Την ανάγκη αυτή υποστηρίζουν πηγές των servicers, οι οποίες αναφέρουν ότι ‘οι Τράπεζες βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο με την EBA, επί της ουσίας με τον SSM, έτσι ώστε κάποια στιγμή εντός του 2025 να δοθεί το πράσινο φως για τη δημιουργία της εν λόγω Αγοράς”.

Εν τω μεταξύ, την πρώτη της αξιολόγηση για τη Eurobank ανακοίνωσε η DBRS Morningstar. Την κατατάσσει στη βαθμίδα “BBB (low)” στην μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Εκδότη και σε “R-2 (middle)” σε ότι αφορά τη βραχυπρόθεσμη. Η αξιολόγηση μακροπρόθεσμων κρίσιμων υποχρεώσεων της Τράπεζας είναι “BBB (high)”. Η τάση σε όλες τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι σταθερή.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-0,81%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,57%), ΕΕΕ (-3,14%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,45%), ΕΛΠΕ (-0,64%), ΕΛΧΑ (-0,63%), ΜΥΤΙΛ (-0,76%), ΜΠΕΛΑ (-4,19%), ΟΤΕ (-0,21%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo ήταν κατά 8% αυξημένες στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο 9% έναντι του περασμένου μήνα. Ωστόσο ο Όμιλος χαμήλωσε τον πήχη για την αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδών στο χαμηλό επίπεδο, μεταξύ 8% και 10%. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως “η αύξηση των πωλήσεων θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμα και στο 4% και η κερδοφορία να παραμείνει σταθερή, σε σχέση με πέρυσι, αν οι παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες παραμείνουν”.

Να σημειωθεί ότι μετά την τελευταία ανακοίνωση, σήμερα ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (-4,19%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά εξαμήνου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 24,70 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 26,04 – 26,22 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “συνολικά 4,4 εκατ. επιβάτες μετέφερε η Αεροπορία Αιγαίου κατά το 2ο τρίμηνο 2024, καταγράφοντας αύξηση 8% στην επιβατική κίνηση και φτάνοντας τους 7,3 εκατ. επιβάτες κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας 9% αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (+1,92%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου. Η επόμενη αντίσταση στα 13,47 ευρώ και οι στηρίξεις στα 11,72 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 11,60 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,18 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Επιστροφή αγοραστών και κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, για την μετοχή της ΛΑΜΔΑ (+4,58%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου, στον απόηχο της ανάλυσης από την AXIA (αναφέρεται στην συνέχεια του σχολίου). Το ημερήσιο “stop long” στα 6,52 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στη ζώνη 6,72 – 6,70 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,31 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+164,15%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+135,16%), ΚΟΥΑΛ (+95,72%), ΦΒΜΕΖΖ (+81,10%), MONTA (+65,45%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+60,38%), ΞΥΛΠ (+58,81%), OPTIMA (53,33%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΦΡΙΓΟ (+1,82%), ΕΒΡΟΦ (+2,01%), ΚΟΡΔΕ (+1,80%), ΒΙΟΚΑ (+1,57%).

Τη διάθεση του 4,6% των μετοχών της Κέκροψ (+2,55%) στον Πέτρο Σουρέτη, διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, προς 1,41 ευρώ ανά μετοχή, γνωστοποίησε ο Όμιλος Ιντρακόμ (0%). Έτσι, η συμμετοχή του Ομίλου ΙΝΤΚΑ περιορίζεται στο 29,667%.

Σε υψηλά μήνα η Ιντεάλ (+1,34%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΞΥΛΚ (+1,09%), τρεις για Lavipharm (+3,61%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,18%), τέσσερις για ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,15%), πέντε για Interlife (+0,62%) και επτά οι συνεχόμενες ανοδικές για ΓΚΜΕΖΖ (+0,97%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/6 για ΟΛΠ (+1,69%) και Ελλάδος (+1,85%).

Επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+1,77%) και ΑΔΜΗΕ (+2,45%).

Ξαφνική εμφάνιση μικρού “bid” σε Mermeren (+2,94%) και ΕΥΑΘ (+1,25%).

Με “ανοδική ουρά” ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση η Αττικής αναρριχόμενη μέχρι τα 14,90 ευρώ (+4,20%), ενεργοποιώντας Α.Μ.Ε.Μ., για να ακολουθήσει άτσαλη υποχώρηση μέχρι τα 13,20 ευρώ (-7,69%) και τελικό κλείσιμο στα 13,85 ευρώ (-3,15%). Για να “αλλάξει πίστα” ο τίτλος και να επαληθευτούν όσοι διακινούν σενάρια για σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις, θα χρειαστούν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 18,60 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για MIG (+6,30%), που διακίνησε τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου 7μηνου. Αν δεν πρόκειται για αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα από τα πρόσφατα χαμηλά 9 μηνών και ο Όμιλος αποφάσισε να δώσει momentum στην μετοχή, είναι κάτι που θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1361 - 1347 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3303 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3271 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη, με μικτή εικόνα οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει ανοδικά για το Πετρέλαιο, στο 1,0869 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Πάνω από τα $2425 αναπηδά ο Χρυσός, πάνω από τα $31,75 το Ασήμι.

Πάνω από τα $57500 προσπαθεί να ισορροπήσει το Bitcoin, πάνω από τα $3100 το Ethereum.

Κατά 0,4% αναπτύχθηκε η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο από την αύξηση 0,2% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters, μεταξύ οικονομολόγων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Ιούνιο, σύμφωνος με την προσωρινή εκτίμηση, ανέφερε η Destatis στην τελική της έκθεση. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,1%, σε συμφωνία με την προκαταρκτική μέτρηση.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουλίου, υποχώρησε στις 222000, από 239000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 236000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 101,2 δισ. ευρώ.

Τιμή - στόχο τα 12,7 ευρώ και σύσταση “buy” δίνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για την Cenergy. Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική τάση έως τώρα στο έτος, η Χρηματιστηριακή προβλέπει για φέτος προσαρμοσμένα EBITDA στα €255 εκατ. (+19% σε ετήσια βάση, +5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή) και ιδιαίτερα ισχυρή απόδοση το δεύτερο εξάμηνο του 24ου.

Η JP Morgan προβλέπει μερισματική απόδοση άνω του 10% για φέτος, για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η απόδοση που προέρχεται από την επαναγορά μετοχών ύψους 150 εκατ. ευρώ, με περίπου 50 εκατ. ευρώ να απομένουν το 2024. Ο Οίκος διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο του στα 20 ευρώ και τη σύσταση “overweight”.

H ΑΧΙΑ ξεκινά εκ νέου την κάλυψη της μετοχής της Lamda Development και επισημαίνει ότι “η Εταιρεία παρουσιάζει μια μοναδική επενδυτική περίπτωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”. Λαμβάνοντας μια πολύ συντηρητική προσέγγιση στις παραδοχές της για το βασικό σενάριο, η ΑΧΙΑ καταλήγει σε τιμή - στόχο στα 11,5 ευρώ ανά μετοχή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΛΑΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Jumbo και στο υψηλό οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Υποχώρησε η Αγορά Παραγώγων

Συνεδρίαση υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.426 συμβόλαια).

Στα 3.649 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.622 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.043 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.043 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 566, 411 για τον Ιούλιο και 155 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.508), κινήθηκε μεταξύ 3.508 και 3.530,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.238,25), κινήθηκε μεταξύ 1.238,25 και 1.238,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.426).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (32.937 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.267), Πειραιώς (4.584), Εθνική (773), ΔΕΗ (760), Alpha Bank (4.467), Motor Oil (230), Viohalco (198), ΓΕΚ (419), ΑΔΜΗΕ (2.500), Αεροπορία Αιγαίου (263), Cenergy (157), ΟΠΑΠ (364), ΕΧΑΕ (150), Jumbo (166), Lamda Development (387).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.783, Πειραιώς 101.565, Eurobank 15.089, Τέρνα Ενεργειακή 22.377, ΑΔΜΗΕ 23.233, ΓΕΚ 14.482, ΔΕΗ 31.725, Εθνική 16.713.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.996.022 τεμ., (από 60.949.931 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.748.614 τεμ. (56.748.614), ΟΠΑΠ 1.868.201 τεμ. (1.871.467), Εθνική 11.396.255 τεμ. (11.419.178), ΟΤΕ 1.668.954 τεμ. (1.691.852), Πειραιώς 3.599.061 τεμ. (3.723.758), Optima bank 1.500.231 τεμ. (1.512.747).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v