Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε φάση συντήρησης δυνάμεων το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με αποκοπές μερισμάτων σχεδόν μισού δισ. ευρώ από μόλις τέσσερις εισηγμένες η σημερινή. Συντήρηση της επιλεκτικότητας βλέπουν αναλυτές. Τα τεχνικά σημεία αναφοράς.

Σε φάση συντήρησης δυνάμεων το Χρηματιστήριο

Σε Ουάσιγκτον και Παρίσι η προσοχή των επενδυτών. Στο Κογκρέσο ο Τζερόμ Πάουελ, με τον επικεφαλής της Fed να ανοίγει τα χαρτιά του για επιτόκια και ποσοτική σύσφιξη στους βουλευτές. Σε αναμονή και των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για όσους προσβλέπουν σε άμεση κίνηση μείωσης των επιτοκίων.

Στο Παρίσι, μία αρνητική συνεδρίαση για μετοχές και ομόλογα, μετά την προειδοποίηση-βολή του Moody's. Το μείον 1,56% στις 7.508,66 μονάδες για τον CAC40, με το 10ετές να «τσιμπάει» έως το 3,252%, ήταν ένα πρώτο ταρακούνημα, ενδεικτικό του τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στην περίπτωση που αργήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης και ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα αναλάβει να καταστήσει σαφή την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Ο χρόνος πολύς, αρκετός για να χωρέσει και νέες αναταράξεις αλλά και ανοδικές διορθώσεις, ανάλογα με τη ροή των πολιτικών εξελίξεων. Στα υπόψη η διόρθωση για DAX στις 18.236 (-1,37%), για ΜΙΒ και ΙΒΕΧ σε Μιλάνο και Μαδρίτη, ενδεικτική του βαθμού συσχέτισης των ευρωπαϊκών αγορών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, η χθεσινή νέα διόρθωση του EuroStoxx Banks με 1,09% στις 140,68 μονάδες συνεκτιμάται ανάλογα. Θα μπορούσε να σχετίζεται με το μείον 1,06% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.268,93 μονάδες, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμούν χρηματιστές.

Πάντως, γεγονός ήταν η διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, απόρροια ρευστοποιήσεων σε Πειραιώς (3,682), Εθνική (7,89), Eurobank (2,105), Alpha Bank (1,65), παρά την πολύ σημαντική αναβάθμιση από τον Moody's. Ενδειξη πως η ισχυρή παρουσία traders και στα 4 χαρτιά του κλάδου διαμορφώνει τάση, καθώς φαίνεται να ακολουθεί την τακτική των ομολόγων τους στα ευρωπαϊκά.

Αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιουνίου στις ΗΠΑ, από αύριο αρχίζει η ανακοίνωση μεγεθών Q2 από εισηγμένες στο NYSE, στις 18 Ιουλίου συνεδριάζει η ΕΚΤ, δύσκολα να εξισορροπηθεί η κατάσταση στις αγορές. Πιθανότατη η συντήρηση της μεταβλητότητας, ρίσκου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το «ρηχό» τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριό μας.

Η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική της τακτικής που ακολουθούν κατ' αρχάς οι traders. Μετακύλιση θέσεων, διακριτή από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,24) σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17,20), εισροές σε τασικές μετοχές, λ.χ. ΔΕΗ (11,71), HelleniQ Energy (8,32), ΟΠΑΠ (15,40), ΟΤΕ (13,98), αλλά και μερική κατοχύρωση κερδών όπως σε ΤΙΤΑΝ (29,65), Cenergy Holdings (9,81), ElvalHalcor (1,894), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,60), με «χτίσιμο» θέσεων σε Metlen (36,78), Aegean (11,82) κ.α.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, είναι η συντήρηση αυτής της επιλεκτικότητας, σήμερα ως την Παρασκευή, με μικρό μέρος της να δοκιμάζει και σε συγκεκριμένα mid caps. Intralot (1,268), Intracom Holdings (3,465), EXAE (4,90), Lavipharm (0,873), ενδεικτικές περιπτώσεις από τις μετοχές του FTSEMidCap.

Αποκοπή μερίσματος (0,60/μτχ.) για τη HelleniQ Energy, κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. το πρώτο 3μηνο για την ΕΛΙΝ, πού ποντάρει για έξτρα έσοδα η Centric, στόχος νέος διπλασιασμός στις πωλήσεις της Lavipharm στην 5ετία, συνθέτουν μέρος της επικαιρότητας.

Αποκοπές μερισμάτων σχεδόν μισού δισ. ευρώ σήμερα στο χρηματιστήριο από μόλις τέσσερις εισηγμένες: Πειραιώς, HelleniQ Energy, Jumbo και AS Company.

Τεχνικά, τα σημεία αναφοράς μας, όπως έχουν αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας τη Δευτέρα, παραμένουν ενεργά.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση της long τάσης -μετά τη χθεσινή θετική διαφοροποίηση με κλείσιμο-πάτημα για τον ΓΔ στην κομβική περιοχή των 1.450 μονάδων- συντηρεί το μικρό προβάδισμα των αγοραστών. Που όμως έχουν ως stop τις σημαντικές 1.405 μονάδες (σε εβδομαδιαίο) για κάθε αρνητικό ενδεχόμενο, στην περίπτωση που προέκυπτε μέσω Παρισιού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v