Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stock picking χωρίς κατεύθυνση στο Χρηματιστήριο

Αμετάβλητος ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές στα 108 εκατ. ευρώ. Πωλητές στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και ανοδικές τάσεις σε δεικτοβαρή blue chips.

Stock picking χωρίς κατεύθυνση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους ενεργούς traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις Τελευταίες να δείχνουν πως αργά, αλλά σταθερά, επιστρέφουν σε κλίμα επιφυλακτικότητας και σε κίνηση προς “νοτιότερα” επίπεδα (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές DAX και CAC 40 καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας).

Τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έδειξαν μια μικρή, βραχυχρόνια, ανακούφιση, όμως κοινή πεποίθηση των περισσότερων αναλυτών είναι πως “από εδώ και εμπρός αρχίζουν τα δύσκολα, εκτός κι αν τα επόμενα 24ωρα η Γαλλία αποκτήσει Κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό που θέλει να διευρύνεται το spread των Γαλλικών ομολόγων και ο CAC 40 να υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, με τις Τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις”.

“Η αξιολόγηση της Γαλλίας κινδυνεύει, εάν οι πολιτικές διαμάχες οδηγήσουν σε ουσιαστική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και του χρέους της”, σύμφωνα με τον Οίκο Moody's.

Από την άλλη, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές S&P 500 και Nasdaq, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε σήμερα το πρωί και ο Ιαπωνικός Nikkei 225.

Η προσοχή των traders στην κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τις οικονομικές προοπτικές και τις πρόσφατες ενέργειες νομισματικής πολιτικής, ενώπιον της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον σήμερα και αύριο, ενώ την Πέμπτη δημοσιεύεται ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ (15.30 ώρα Ελλάδας).

Η ροή των στοιχείων, που υποδεικνύουν αργή αποθέρμανση της Αμερικανικής Οικονομίας και οι τελευταίες ήπιες δηλώσεις Πάουελ, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους traders που θέλουν η Fed να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο, στην πρώτη μείωση του επιτοκίου της, μετά το μεγάλο, χρονικά, κύκλο αυξήσεων.

Σε ό,τι αφορά την εταιρική κερδοφορία, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή εκκινούν, ουσιαστικά, οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Pepsi, Delta (11/7) και JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup (12/7).

Σύμφωνα με την Beta Sec., “οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν μέση αύξηση κερδών για τον S&P 500 8,8% στο β’ τρίμηνο της χρονιάς και εφόσον η εκτίμηση αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης εταιρικών κερδών”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., για μία ακόμα συνεδρίαση η καθαρή αξία συναλλαγών παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που περίμεναν καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, μετά την αναβάθμιση δύο Ελληνικών Τραπεζών και ειδικότερα της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, που προχώρησε ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σε κάθε περίπτωση, ερωτηματικό παραμένει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των Εγχώριων συστημικών Τραπεζών, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών να θεωρούν δεδομένη την ανοδική αναθεώρηση καθοδήγησης για κέρδη και RoTE φετινής χρονιάς.

Προσοχή, καθώς στην αυριανή συνεδρίαση επανέρχεται μπαράζ αποκοπής μερισμάτων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πιο συγκεκριμένα, αύριο αποκόπτουν μέρισμα οι ΜΠΕΛΑ (καθαρό ποσό 0,95 ευρώ ανά μετοχή), ΕΛΠΕ (καθαρό ποσό 0,57 ευρώ ανά μετοχή), ΠΕΙΡ (καθαρό ποσό 0,06000048 ευρώ ανά μετοχή) και ΑΣΚΟ (καθαρό ποσό 0,130744 ευρώ ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα και στη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε το άκρως επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίηση, ενώ λίγοι παρέμειναν οι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που κατόρθωσαν να συνδυάσουν ανοδική κίνηση, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Παρά ταύτα, το “tsoukou tsoukou ball” συνεχίστηκε και σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (ρεκόρ τριμήνου), επίδοση που παραπέμπει στην περίοδο από 17/4 έως και 24/4, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, η Scope Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του 2024 είναι: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Δείχνουν να επιστρέφουν οι διαθέσεις “βόρειας” κίνησης των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,62% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,578% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1447,37 (-0,24%) και 1458,37 μονάδων (+0,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1452,67 (+0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1451,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,02%.

Ο τζίρος στα 108,8 εκατ., από τα οποία τα 11,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΕΠΣΙΛ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 108,8 εκατ., τα 94,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Αττικής πήρε φόρα μετά τις ανακοινώσεις. Να θυμίσουμε ότι το free float είναι σχεδόν μηδενικό στον εν λόγω τίτλο”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Στο εσωτερικό, οι σχετικά χαμηλές ακόμα αποτιμήσεις και η τελευταία αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους Κρατικού ομολόγου στην περιοχή του 3,5%, κάτι που συνέβη σε όλη την Ευρώπη, προσφέρουν ένα θετικό πάτημα για τον ΓΔΧΑ”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Depolas Investment Services.

“Οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο μετά τη χθεσινή αναβάθμιση από τη Moody’s των Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς”, εκτιμά η Piraeus Sec.

“Η βελτίωση του κλίματος και οι θετικές δονήσεις από το εξωτερικό μπορεί να διατηρήσουν την ανοδική δυναμική στο Χ.Α. Επιλεκτικό ενδιαφέρον αναμένεται για τον Τραπεζικό κλάδο και για μεγάλες Βιομηχανίες που μπορεί να στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, αναφέρει η Beta Sec.

“Με το γρίφο του σχηματισμού βιώσιμης Κυβέρνησης στη Γαλλία να μην έχει ακόμη ξεκινήσει, παραμένουν ανοιχτά όλα τα σενάρια, σε σχέση με τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των Αγορών”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε κέρδη της τάξης του 8,5% το πρώτο φετινό εξάμηνο, με το θετικό πρόσημο της εν λόγω περιόδου να μην έχει ‘απειληθεί’ σε καμία συνεδρίαση, παρά την αξιοπρόσεκτη απομάκρυνση του Δείκτη από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου", όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

"Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες Εισηγμένες συνεχίζουν να “λάμπουν”, εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη, όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E.

Παράλληλα, οι μερισματικές αποδόσεις που “ανταγωνίζονται” ακόμη και την απόδοση του δεκαετούς Κρατικού ομολόγου, δεν περνούν απαρατήρητες από το “έξυπνο χρήμα”.

Μένει να δούμε, βέβαια, αν η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια θα επανεπενδυθεί στο Χ.Α., ή θα βρει “διέξοδο” σε άλλες μορφές επένδυσης, ή κατανάλωσης εκτός Λεωφόρου Αθηνών.

Στον αντίποδα, ο “ατροφικός” όγκος συναλλαγών συνεχίζει να ταλανίζει μια Αγορά που θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, με την πλειονότητα των εν δυνάμει επενδυτών λιανικής να “λάμπει δια της απουσίας της” και για τους δικούς της λόγους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Τα πρόσφατα μεγάλα placements Ελληνικών μετοχών προκαλούν οπωσδήποτε μία “κόπωση” στην ούτως, ή άλλως “ρηχή” Αγορά μας, ενώ τμήματα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχουν “πείσει” με την συνολική τους απόδοση, πόσω μάλλον εν μέσω του υφιστάμενου Ελληνικού δομικού “bull market”.

Διαγραμματικά και σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., ανθεκτικότητα έχει επιδείξει το επίπεδο - κλειδί των 1400 μονάδων, ενώ κρίσιμη αντίσταση για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται στις 1472 μονάδες” σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

“Η ολοκλήρωση του 2ου γύρου των Γαλλικών εκλογών οδήγησε την Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπέν στην 3η θέση, ανακουφίζοντας τις Αγορές, καθώς αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς πλειοψηφίας με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές παρενέργειες τόσο για τη Γαλλία, όσο και για την Ευρώπη", σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

"Ωστόσο, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για τους νικητές. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν και το κόμμα “Μαζί” του Προέδρου Μακρόν, θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο εύλογο χρόνο για να δρομολογήσουν το νέο Κυβερνητικό Σχήμα, αν τελικά το πετύχουν.

Με τη UBS να αναπτύσσει 3 εναλλακτικά σενάρια, που δεν είναι τα μόνα που μπορεί να συμβούν στη Γαλλική πολιτική σκηνή μέχρι το 2025, οπότε θα μπορούσαν να επαναπροκηρυχθούν εκλογές!

Ενόψει των παραπάνω, οι Αγορές καλούνται να συνυπάρξουν με μια ακόμη κατάσταση αβεβαιότητας για τα πολιτικά δρώμενα της Ευρώπης, σε μία φάση που τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή παραμένουν ανοικτά και η Ε.Ε. καλείται να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν τη συνοχή της και θα αποτρέψουν μια περαιτέρω διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας της.

Επί του παρόντος, οι Ευρωπαϊκές Αγορές διατηρούν την ψυχραιμία τους, όταν στις ΗΠΑ ο S&P 500, ο Nasdaq και ο Nikkei στην Ιαπωνία καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ! Ωστόσο, ήδη το σκηνικό στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αλλάζει με τους δείκτες να υποχωρούν.

Όμως, αν στις ΗΠΑ τα P/E των Αγορών ξεπερνούν το 20 και στις φθηνές Ευρωπαϊκές Αγορές, λόγω των πολλαπλών αβεβαιοτήτων, το P/E του EuroStoxx διαμορφώνεται στο 13-14, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το P/E βρίσκεται στο 8, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset (βάσει κερδών 2024-25).

Παρά το γεγονός ότι λείπει ο μεγάλος καταλύτης για να επαναφέρει τις καθημερινές συναλλαγές πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, οι αναβαθμίσεις των συστημικών Τραπεζών από την S&P και στη συνέχεια της Πειραιώς και της Εθνικής από τη Moody’s, είναι τουλάχιστον ηχηρές ψήφοι εμπιστοσύνης προς τις Ελληνικές Τράπεζες.

Την ίδια ώρα, η S&P βλέπει τη μέση αύξηση του ΑΕΠ στο 2,4% για την περίοδο 2024-27, από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η σύσταση “overweight” για τη μετοχή του ΟΤΕ (στα 17,3 ευρώ η τιμή - στόχος) από τη J.P. Morgan.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση για το Ελληνικό αξιόχρεο από τη Scope Ratings, που αναγνωρίζεται ήδη από την ΕΚΤ και έχει ήδη αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Ενόψει των παραπάνω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όντας το φθηνότερο από τα φθηνά Ευρωπαϊκά, έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει Διεθνή κεφάλαια, στο βαθμό που οι συνθήκες επιτρέψουν μικρή έστω αλλαγή στρατηγικής από τους Διαχειριστές, σε σχέση με τη διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων.

Με στόχο σε εύλογο χρόνο, να επαναπροσεγγιστεί η περιοχή των 1500 μονάδων, αν το επιτρέψει η Ευρωπαϊκή συγκυρία, καθώς το σενάριο της Ελληνικής αυτονόμησης είναι μάλλον απίθανο.

Επιπλέον, κρίσιμες είναι και οι επερχόμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, σε σχέση με τις μειώσεις των επιτοκίων τους, με τη Federal να αναμένει την Πέμπτη την επίδοση του πληθωρισμού Ιουνίου (στο 2,6% το Μάιο) στις ΗΠΑ, για να αποφασίσει σχετικά, έχοντας για την ώρα αναγγείλει την πρόθεσή της για μια μείωση ως το τέλος του έτους”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), TITC (2,3), ΔΑΑ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -0,45%, Εθνική -1,62%, Eurobank -0,99%, Πειραιώς -1,07%).

Μεταξύ 1286,72 (+0,33%) και 1270,57 μονάδων (-0,93%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1273,97 (-0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1268,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,06%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1156 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1138 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, στις Αγορές βγαίνει στο άμεσο μέλλον η Τράπεζα Πειραιώς με πράσινο πενταετές ομόλογο. Η Τράπεζα εξουσιοδότησε την BNP Paribas ως Sole Green Structurer και τις BNP Paribas, BofA, Commerzbank, HSBC και Intesa Sanpaolo ως Αναδόχους της έκδοσης. Πρόκειται για έκδοση τίτλου με ωρίμανση στα 5 έτη, ανακαλούμενου το νωρίτερο σε 4 έτη.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (-0,86%), ΜΟΗ (-1,20%), ΜΠΕΛΑ (-0,58%), ΜΥΤΙΛ (-0,27%), ΟΤΟΕΛ (-1,34%), ΣΑΡ (-0,52%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,05%), TITC (-1%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “τον ‘οδικό χάρτη’ για δυναμική εξάπλωση σε πέντε νέες Ευρωπαϊκές Αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Κροατία), με βάση την Ιταλία, που αναδεικνύεται στη δεύτερη πιο σημαντική Αγορά μετά την Ελλάδα, για την εδραίωση των ΕΒΙΤDA στα επίπεδα - ρεκόρ της χρήσης του 2023 (1 δισ. ευρώ) και την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που τοποθετείται το α’ εξάμηνο του 2025, περιέγραψαν τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της Μυτιληναίος στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης”.

Δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση για την μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-0,27%), ενώ είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι στηρίξεις στα 36,40 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 35,54 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 34,44 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η επόμενη αντίσταση στα 39,16 ευρώ.

Τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, αθροίζει η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,14%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 24,5 ετών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 17,60 – 17,80 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 15,06 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+164,15%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+125,27%), ΚΟΥΑΛ (+95,72%), ΦΒΜΕΖΖ (+79,62%), MONTA (+76,44%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+58,47%), ΞΥΛΠ (+56,88%), OPTIMA (53,85%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΡΔ (+10%), ΜΕΝΤΙ (+2,66%), ΕΛΒΕ (+2%), REALCONS (+0,27%), ΚΥΡΙΟ (+1,83%), ΒΟΣΥΣ (+1,69%), ΔΡΟΜΕ (+4,44%), ΕΛΣΤΡ (+1,31%).

Ξαφνικός επιθετικός πωλητής στον ΠΕΤΡΟ (-1,37%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (+1,20%), πέντε για ΓΚΜΕΖΖ (+2,94%).

Πλαγιοανοδικά από τα 0,29 ευρώ (κλείσιμο 27/6) το ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,79%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 2/7 για Γενική Εμπορίου (+1,61%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,77%), Unibios (+1,97%), Fourli (+1,52%) και Ιντρακόμ (+2,51%).

Σε υψηλά 76 μηνών η Intralot (+3,09%) εν μέσω φημών, ακόμα και για πιθανή πρόταση εξαγοράς.

Με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 13 μηνών, σε υψηλά εξαμήνου η Τρ. Αττικής (+8,11%), στον απόηχο των τελευταίων ανακοινώσεων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1359 - 1344 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3298 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3266 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέσεις για το Πετρέλαιο, στο 1,0812 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Πάνω από τα $2360 προσπαθεί να κρατηθεί ο Χρυσός, πάνω από τα $30,9 το Ασήμι.

Επιστρέφει πάνω από τα $57100 το Bitcoin, πάνω από τα $3040 το Ethereum.

Αρνητικά κινούνται οι μετοχές της BP, αφού η Εταιρεία επισήμανε ότι αναμένει απομείωση έως και $2 δισ. το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι τα χαμηλότερα περιθώρια Διύλισης θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματά της.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να μειώνει σταδιακά τα επιτόκια, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την τρέχουσα πτώση του πληθωρισμού”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ, Φάμπιο Πανέτα.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει τον στόχο του 2%, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2025”, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιοακίμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στη Γερμανική “Tagesspiegel”.

“Οι traders πρέπει να ετοιμάζονται για σημαντική υποχώρηση στις Αμερικανικές μετοχές, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα γύρω από τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τα εταιρικά κέρδη και τη νομισματική πολιτική της Fed”, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

“Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, αλλά έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες και περαιτέρω θετικά στοιχεία θα πρόσφεραν στην Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μειώσει τα επιτόκια”, δήλωσε στην καθιερωμένη ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τζερόμ Πάουελ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 101,4 δισ. ευρώ.

Στο 2,3% υπολόγισε τον ετήσιο πληθωρισμό Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ. Ταυτόχρονα, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, παρουσίασε αύξηση 0,5%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ και στο υψηλό οι Viohalco, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Οριακή υποχώρηση στην αγορά παραγώγων

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.378 συμβόλαια).

Στα 3.763 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.760 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.043 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.043 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 833, 676 για τον Ιούλιο και 157 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.520), κινήθηκε μεταξύ 3.511 και 3.540,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.256,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.492,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.666 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.739), Πειραιώς (4.861), Εθνική (1.270), ΔΕΗ (583), Αlpha Bank (5.114), Motor Oil (176), Viohalco (172), ΑΔΜΗΕ (126), Cenergy (241), ΓΕΚ (1.443), Ελ. Πετρέλαια (249), ΟΤΕ (164), ΕΛΧΑ (189), Ιντρακόμ (425), ΟΠΑΠ (293).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 157.927, Πειραιώς 100.159, Eurobank 14.512, Τέρνα Ενεργειακή 22.422, ΑΔΜΗΕ 23.248, ΓΕΚ 13.879, ΔΕΗ 31.645, Εθνική 15.474.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Αlpha Bank 60.949.931 τεμ., (από 60.949.931 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.792.321 τεμ. (56.568.564), ΟΠΑΠ 1.871.806 τεμ. (1.868.101), Εθνική 11.422.570 τεμ. (11.297.536), ΟΤΕ 1.692.006 τεμ. (1.692.006), Πειραιώς 3.723.758 τεμ. (3.723.758), Optima bank 1.380.755 τεμ. (1.380.755).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v