Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι «άγνωστοι x» για τις επόμενες συνεδριάσεις

Οι πολιτικές εξελίξεις με άξονα τη Γαλλία και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών που αποτυπώνεται από τους χαμηλούς τζίρους. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και οι μετοχές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Χρηματιστήριο: Οι «άγνωστοι x» για τις επόμενες συνεδριάσεις

Με το βλέμμα στην κάλπη και το δάκτυλο στο πληκτρολόγιο. Εύλογα το αποτέλεσμα της «δεύτερης κάλπης» και οι άμεσες πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την στάση κατ' αρχήν των traders, από την αυριανή κιόλας συνεδρίαση.

Στα σενάρια για τις έδρες και τις κάλπες στην Γαλλία και την «επόμενη ημέρα» η προσοχή (και) των επενδυτών, σε μία συγκυρία που στην ΕΚΤ δηλώνουν έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Μένει να φανεί εάν απαιτηθεί, σε ποιον βαθμό και με τι «όπλα» είναι εφοδιασμένοι στην Φρανκφούρτη.

Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται πως ήταν Ιούλιος 2012 -όταν εν μέσω επάλληλων/κυρίως νομισματικών τότε κρίσεων- ο Μάριο Ντράγκι στην ιστορική ομιλία του στο Λονδίνο (σ.σ. 26 Ιουλίου 2012) είχε πει το μνημειώδες «whatever it takes». Μόλις 3 λέξεις σε κοφτή -συνθηματική- απλή αγγλική ήταν το μήνυμα του Ιταλού, ο οποίος δεν χρειάστηκε καν να ενεργοποιήσει -τότε- το μπαζούκα.

Ιούλιος 2024, σαν σε deja vu, παιχνίδι της Ιστορίας, και το εύλογο/αυτονόητο ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον η σημερινή Ευρώπη έχει σχέση με την Ευρώπη, του 2012.

Απαραίτητη η εισαγωγή-συνοπτική αναδρομή μας- στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, καθώς (και) ιστορικός κανόνας είναι πως όποιος δεν μαθαίνει από τα παθήματα να πληρώνει πολλαπλάσιο κόστος διάσωσης (και εάν διασώζεται). Ενδεχομένως να μην είναι τόσο τυχαίο το γεγονός πως το Politico εξύφαινε σενάρια «πρωθυπουργοποίησης» της Κριστίν Λαγκάρντ κ.λπ. στις 25 Ιουνίου, μυθοπλασία; ένα από τα πολλά σενάρια στο συρτάρι; Θα δείξει, κατά πάσα πιθανότητα από αύριο κιόλας.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον και οι οικονομικές παράμετροι που συνεκτιμώνται στα ευρωπαϊκά, συμπεριλαμβανόμενου του Χρηματιστηρίου Αθηνών- αλλά όχι μόνον, καθώς δεν περιορίζεται στις μετοχές/αφορά στις αγορές κρατικών (και εταιρικών/ιδιωτικών) ομολόγων, στα συναλλαγματικά και όσα συνθέτουν ένα ευρύτερο-πολυσύνθετο πλαίσιο. Σε αυτό καλούνται να ενεργήσουν traders, vulture funds, επενδυτές και κάθε λογής εμπλεκόμενοι.

Να δούμε τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας: CAC 40 στις 7.675,62 μονάδες -με μικρή διόρθωση 0,26% την Παρασκευή- αλλά με «ταμείο» 2,62% στην εβδομάδα. Λογικό το ελεγχόμενο profit taking της τελευταίας συνεδρίασης πριν την δεύτερη κάλπη.

Στις 8.203,93 ο FTSE 100, μείον 0,45% την Παρασκευή και συν 0,49% σε εβδομαδιαίο. Σε αναμονή (κατ' αρχήν) της αποσαφήνισης της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης-των Εργατικών- και της Ρέϊτσελ Ριβς- πρώτης γυναίκας υπ. Οικονομικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 18.475,45 ο DAX, συν 0,12% και 1,32% αντίστοιχα.

Για το ΧΑ, τόσο η αξία συναλλαγών όσο το «κλείσιμο» παραπέμπουν σε επιφυλακή/αναμονή όσων είναι ενεργών στο «ρηχό» χρηματιστήριο μας. Τα 56,2 (!) εκατ. ευρώ, χαμηλότερος τζίρος του 2024 -όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης- άκρως ενδεικτικά. Οπως και το 0,33% για τον ΓΔ στις 1.440,52 μονάδες (στο συν 2,58% η εβδομαδιαία μεταβολή), όπως διαμορφώθηκε από το 0,78% για τον ΔΤΡ στις 1.277,31 μονάδες και το 0,42% για τον FTSE25 στις 3.517,04 μονάδες.

Σε Eurobank (2,132), ETE (8,064), Metlen (37,22), Alpha Bank (1,633), OTE (13,56) και Πειραιώς (3,66), ΟΠΑΠ (15,04), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,60), HelleniQ Energy ( 8,085), Motor Oil (23,06) οι 5+5 επιλογές όσων ήταν ενεργών την Παρασκευή. Επαναλαμβάνοντας τον τζίρο των μόλις 56,2 εκατ. όταν περί τα 60 εκατ. ευρώ ήταν ο μέσος όρος 4ημέρου (Δευτέρας-Πέμπτης) σε μόλις τρία χαρτιά (κυρίως τραπεζικά).

Στα τραπεζικά και σε συγκεκριμένη 4άδα blue chips, η εστίαση και των traders- σταθερά με υπεραπόδοση (στην άνοδο/πτώση) για τα πρώτα, όπου πιθανότατα θα επικεντρωθεί το trade αύριο. Στις 142,33 (- 0,63%) ο EuroStoxx Banks (5/7), στο 3,206% το Γαλλικό 10ετές έναντι 2,592% του αντίστοιχου της Γερμανίας.

Ομως, εκτός των «πολιτικών» και τα «οικονομικά» στην εξίσωση για traders, επενδυτές καθώς την Πέμπτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Μαζί και τα πρώτα αποτελέσματα Q2/2024 εισηγμένων στην Wall Street. Στο 3,4% ο δομικός πληθωρισμός Μαϊου (από 3,6% τον Απρίλιο) καταγράφοντας την χαμηλότερη μέτρηση 3ετίας. Στις 30-31 Ιουλίου η συνεδρίαση της Fed, προηγείται η ECB στις 18 του μηνός.

Σε ότι αφορά στην εταιρική κερδοφορία Πέμπτη και Παρασκευή ξεκινά η ανακοίνωση μεγεθών δεύτερου 3μηνου με κυριότερες αυτές των Pepsi, Delta (11/7) και JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup (12/7).Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν μέση αύξηση κερδών για τον S&P 500 στο 8,8% στο Q2 της χρονιάς και εφόσον η εκτίμηση αυτή πραγματοποιηθεί θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο 3μηνο αύξησης εταιρικών κερδών.

Στα καθ' ημάς, στο πως «διαβάζουν» οι ξένοι την εικόνα του ΧΑ, μας ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης.
Στα επί μέρους, «κλείδωσε» η συμφωνία μετόχων για την Attica Bank -σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου- με την ίδια να αναφέρεται και στις κρίσιμες επαφές του SSM με τους τραπεζίτες στην Αθήνα. Τέλη Ιουλίου η έλευση των επιτελών του Επόπτη, καθώς συνεχίζεται η διανομή μερίσματος από τις συστημικές. Τετάρτη χωρίς το μέρισμα (0,063/μτχ) η Πειραιώς, αύριο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,38/μτχ) ακολουθούν Jumbo (1/ μτχ), HelleniQ Energy (0,60/μτχ).

Κινητικότητα και σε συγκεκριμένα mid caps, η διεύρυνση του free float είναι μία από τις παραμέτρους της ενεργότερης παρουσίας επενδυτών με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να μας παρουσιάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις διοικήσεων/εισηγμένων.

Τέλος, την Παρασκευή είναι η βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings- αξιολόγηση που δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v