Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάτησε γκάζι στο τέλος το Χρηματιστήριο

Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο της συνεδρίασης. «Αστερίσκος» παραμένει ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Η ταυτόχρονη κίνηση τραπεζών και blue chips και ποιες μετοχές έμειναν πίσω.

Πάτησε γκάζι στο τέλος το Χρηματιστήριο

Στον “αστερισμό” της μεταβλητότητας, συνεχίζουν να κινούνται κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου κλίμα, διαθέσεις και πρόσημα αλλάζουν, σχεδόν, επί καθημερινής βάσεως, βάζοντας σε σοβαρή δοκιμασία τα χαρτοφυλάκια των traders που προσπαθούν να ακολουθήσουν την ημερήσια τάση και δικαιώνοντας την πρόσφατη άποψη εγχώριου αναλυτή, που επεσήμανε στην στήλη πως “η τάση στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο Χ.Α., πρέπει να εξετάζεται ‘day by day”.

Την ίδια ώρα, η λήξη των χθεσινών συναλλαγών στην Wall Street, βρήκε τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον πρώτο δείκτη να αφήνει πίσω του και το όριο των 5500 μονάδων, αποτιμώντας θετικά τις τελευταίες δηλώσεις του διοικητή της Fed.

Πιο συγκεκριμένα “η Αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός δείχνει ότι έχει αρχίσει να επανέρχεται σε τροχιά μείωσης”, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ στο καθιερωμένο Συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών, στη Σίντρα της Πορτογαλίας, αν και επανέλαβε ότι “η Ομοσπονδιακή Τράπεζα χρειάζεται να δει περισσότερα προτού ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής”.

Από την άλλη, στο ίδιο Συνέδριο, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά τις Αγορές ομολόγων. Η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών. Η σταθερότητα των τιμών βασίζεται προφανώς στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και το παρακολουθούμε προσεκτικά αυτό, επειδή είναι μέρος της δουλειάς μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα σχολιάσω την πολιτική κατάσταση κανενός Κράτους - Μέλους, ειδικά για αυτά που έχουν εκλογές.

Για την προσδοκώμενη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, “καλό Σεπτέμβριο και βλέπουμε, ανάλογα τις εξελίξεις στην Γαλλική πολιτική σκηνή και το προεκλογικό κλίμα στις ΗΠΑ” μετέφερε στην στήλη παλαιός αναλυτής.

Η προσοχή των ενεργών επενδυτών και στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν αύριο. Υπενθυμίζεται η αυριανή αργία στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας, με ημιαργία σήμερα).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι μετά την σημαντική ανοδική εκτόνωση της Δευτέρας, χθες ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, ακολουθώντας τις διαθέσεις αντίδρασης των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Είναι πασιφανές ότι από το Χ.Α. λείπει ο θετικός καταλύτης που θα φέρει τον επόμενο ανοδικό “κυματισμό”, οι διαθέσεις παραμένουν ατασικές και μέχρι νεωτέρας, καλό θα είναι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να παραμείνουν σε ρόλο θεατή, ρισκάροντας να χάσουν μερικές μονάδες ανόδου.

Η προσοχή και στην καθαρή αξία συναλλαγών, που δείχνει να παγιώνεται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. και όπως σημείωσε χθες η στήλη, “αν συνεχίσουν να επικρατούν συνθήκες ‘Θερινής συναλλακτικής ραστώνης’, δεν είναι λίγοι οι traders που θα επιλέξουν να ‘τραβήξουν μάρκες από το τραπέζι’ και να αναχωρήσουν προς παραθεριστικούς προορισμούς. Με τα παραπάνω δεδομένα, οι πιθανότητες στο φετινό Καλοκαίρι να ‘δίνονται εντολές από την παραλία’, δείχνουν εξαιρετικά περιορισμένες”.

Χωρίς τάση και μάλλον σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,77% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,43% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,679% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,42%, από 3,67% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία, ίδιας χρονικής διάρκειας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1421,04 μονάδες (+1%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1420,42 (+0,95%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1423,57 (+1,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1423,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.

Ο τζίρος στα 86 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΜΠΡΙΚ, ΕΤΕ, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 86 εκατ., τα 78,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Απώλειες είδε χθες ο ΓΔΧΑ, αν και ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Στην Ευρώπη, υπήρχαν μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, ενώ νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι βασικοί μετοχικοί δείκτες (πλην Dow Jones) στις ΗΠΑ. Αν και είναι ημιαργία σήμερα στις ΗΠΑ, θα έχουμε σημαντικά μακροοικονομικά μεγέθη πέραν των εβδομαδιαίων στοιχείων για την Αγορά εργασίας. Η γενικότερη εικόνα των Αγορών δεν έχει αλλάξει, με την Επενδυτική Κοινότητα να συνεχίζει να αξιολογεί από κοντά τα μακροοικονομικά δεδομένα, ενώ σε μερικές μέρες από τώρα θα έχουμε και τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα, από τα μεγάλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα του εξωτερικού. Για τον ΓΔΧΑ, υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή των 1400 - 1380 μονάδων αποτελεί την κρισιμότερη ζώνη στήριξης βραχυπρόθεσμα”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η Αγορά για περίπου 20 μέρες συσσωρεύει στην ζώνη του 1400 - 1435. Ο τζίρος είναι λογικό να φθίνει, μιας και τα χαρτοφυλάκια που ήταν να πουλήσουν, ή να αγοράσουν στα τρέχοντα επίπεδα, λίγο έως πολύ έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους. Πλέον η Αγορά είναι έτοιμη να βγάλει κίνηση. Ο ταλαντωτής μας δείχνει ότι η κίνηση θα είναι ανοδική. Μέρα με την μέρα κάποιοι τίτλοι δίνουν αγοραστικά ημερήσια σήματα, με την ΑΛΦΑ να είναι το πιο πρόσφατο αγοραστικό σήμα. Ο ΓΔ μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με κλείσιμο πάνω από τις 1435 μονάδες”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Θετική κίνηση σήμερα σε Ευρώπη και Χ.Α., μετά το ήπιο σχόλιο του προέδρου της FED σχετικά με την πρόοδο του πληθωρισμού”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε από το Χ.Α. να κινηθεί με διαθέσεις συσσώρευσης, οι μειωμένοι όγκοι δείχνουν στενό εύρος και αργές συνεδριάσεις”, σημειώνει η Beta Sec.

Ζητούμενο η άμεση επιστροφή και τα συνεχόμενα κλεισίματα του ΓΔΧΑ υψηλότερα των 1411 – 1421 μονάδων. Σε στάση αναμονής θα παραμείνουν οι Αγορές, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στη Βρετανία στις 4/7 και στη Γαλλία στις 7/7”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το χειρότερο σενάριο δεν αποτυπώθηκε στα Χρηματιστήρια, μετά το αποτέλεσμα της Γαλλικής κάλπης. Οι Αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα. Το Χ.Α. αντέδρασε εξαιρετικά και ειδικά οι Τραπεζικές μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν πιεστεί σημαντικά (ΠΕΙΡ – ΑΛΦΑ) αντέδρασαν έντονα ανοδικά. Η στάση αναμονής είναι μάλλον η καλύτερη τακτική για το επόμενο διάστημα. Η δήλωση του προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ‘’εχουμε κάνει αρκετή πρόοδο και επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας’, σε φόρουμ Κεντρικών Τραπεζών στη Σίντρα της Πορτογαλίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θέλει να δει περισσότερα για να σιγουρευτεί προτού ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, μεταθέτουν χρονικά την πιθανότητα για το Φθινόπωρο. Επίσης έχουμε μπροστά μας τις εκλογές στη Βρετανία, το δεύτερο γύρο στη Γαλλία και έχουμε σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Οι Αγορές είναι πιθανό να διατηρήσουν τη μεταβλητότητά τους”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ήπιας διόρθωσης από τα υψηλά των 1500 μονάδων και πραγματοποιεί συσσώρευση μεταξύ 1400 - 1440 μονάδων, σε πλήρη αντιστοίχιση με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Οι Ευρωπαϊκές Αγορές έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, βραχυπρόθεσμα, από τις Αγορές των ΗΠΑ, κυρίως λόγω των πολιτικών εξελίξεων στις χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ελληνική Αγορά, στο σύνολό της, “πάσχει” από έλλειψη θετικών ειδήσεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέο ανοδικό κύμα.

Στον αντίποδα, δημοσιεύονται εκθέσεις που περιλαμβάνουν συντηρητικότερες εκτιμήσεις, με τελευταία την χτεσινή έκθεση της JP Morgan που υποβαθμίζει τη σύσταση για την Ελληνική Αγορά σε “neutral”, από “overweight”.

“Σε επίπεδο επιμέρους μετοχών, ξεχώρισαν η εκρηκτική άνοδος, με σημαντικά αυξημένο τζίρο της Revoil, εν μέσω φημών για είσοδο στην Εταιρεία του Ηλιόπουλου της Seajet, τα επαναλαμβανόμενα υψηλά ετών της CENER και το υψηλό τετραετίας της AS Company. Καλή ανοδική αντίδραση και της ΑΛΦΑ, με αφορμή την αναβάθμισή της σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 14 χρόνια, από την Moody’s”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,5), ΕΛΠΕ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), TITC (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+2,10%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+3,21%), ΕΤΕ (+1,07%) και ΕΥΡΩΒ (-0,72%).

Μεταξύ 1248,24 (+1,52%) και 1223,34 μονάδων (-0,50%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1242,44 (+1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1242,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,09%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1276 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1151 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1131 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την κάθοδό τους στην Αθήνα ετοιμάζουν τα κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στα τέλη Ιουλίου, οπότε θα συναντηθούν με τις Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και με στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου. Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τις Τράπεζες της Ευρωζώνης, ωστόσο έχει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καθοριστικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι αφενός το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε νέα εποχή, αφετέρου οι προκλήσεις παραμένουν. Το βασικό ζητούμενο για την τρέχουσα οικονομική χρήση είναι η αύξηση της κερδοφορίας, η οποία θα ξεκλειδώσει τη διανομή μεγαλύτερων μερισμάτων από την πλευρά των Τραπεζών”.

Σαφέστατο πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΜΟΗ (-0,26%) και ΣΑΡ (-2,68%).

Εν τω μεταξύ, η Reggeborgh ανακοίνωσε ότι άσκησε μερικώς το call option για την αγορά μετοχών της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil. Όπως έκανε γνωστό, θα αγοράσει 10,4 εκατ. μετοχές (2,987%), αντί των 26 εκατ. που είχε δικαίωμα στην προβλεπόμενη τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ MOH (ελέγχει το 29,87% της Ελλάκτωρ) και Reggeborgh αφορούσε σε αγορά 26 εκατ. μετοχών (7,4671% του μετοχικού κεφαλαίου) είτε εφάπαξ, είτε σε περισσότερες από μία δόσεις. Με την κίνηση αυτή θα ανεβάσει το ποσοστό της στο 48,155% και θα διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για 15,6 εκατ. μετοχές (4,48%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελλάκτωρ, “από την Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία των €0,04 ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού €0,50 ανά μετοχή”.

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της Εισηγμένης, “ολοκληρώθηκε η πώληση του 94,44% της Ηλέκτωρ στη Motor Oil. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή του Ελλάκτωρα (+2,01%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν συνεχιστεί η “βόρεια” κίνηση, η επόμενη αντίσταση στα 2,65 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη στήριξη στη ζώνη 2,44 – 2,40 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Εντολή πώλησης 154 χιλ. τεμ. εμφανίστηκε στα 2,54 ευρώ. Εκεί έκλεισε η μετοχή και έμειναν ανεκτέλεστα 126207 τεμ.

Από την άλλη, διεκόπη η πιθανή συνεργασία μεταξύ της Cenergy και της Ørsted. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή Μονάδας παρασκευής καλωδίων στην Βαλτιμόρη. Η Ελληνική Εισηγμένη, μέσω της Θυγατρικής της Ellenic Cables Americas, αγόρασε παραθαλάσσιο οικόπεδο στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 153.800 τ.μ. (38 acres) και ξεκινά το project. Το κόστος της επένδυσης θα ανέλθει, περίπου, σε $200 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για αγορά του Ακινήτου που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η αδειοδότηση προχωρά και ως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει επέκταση στην παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων. Θα συναρτηθεί όμως ο χρόνος της από τις τελικές συμφωνίες απορρόφησης καλωδίων από τους Κατασκευαστές. Αν προκριθεί Α.Μ.Κ., πιθανόν να διενεργηθεί πριν τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, με μερική κατάργηση δικαιώματος προτίμησης, ή πώληση δικαιωμάτων από ΒΙΟ, ώστε να διευρυνθεί και το free float.

Ο τίτλος της Cenergy (+1,02%) είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 8,73 ευρώ. Η μετοχή σε νέα ιστορικά υψηλά και χωρίς ουσιαστικές τεχνικές αντιστάσεις.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+152,36%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+111,54%), ΚΟΥΑΛ (+99,67%), MONTA (+70,68%), ΦΒΜΕΖΖ (+67,73%), ΞΥΛΠ (+60,10%), OPTIMA (51,79%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Interlife (-0,42%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,16 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,152 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+7,36%), ΕΛΣΤΡ (+2,84%), ΜΟΝΤΑ (+5,16%), ΜΕΒΑ (+1,79%), ΑΣΤΑΚ (+0,90%), ΣΠΙ (+3,18%), ΒΙΟΣΚ (+0,39%), ΛΕΒΠ (+2,14%), ΠΑΙΡ (+5,12%), ΑΚΡΙΤ (+20,55%), ΛΑΝΑΚ (+2,17%), ΑΒΕ (+2,49%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+5,26%), ΙΝΤΕΤ (+3,29%).

Αναφορικά με σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, η Διοίκηση της Revoil τα χαρακτηρίζει ως αναληθή αναφέροντας ότι “οι πρόσφατες συναλλαγές που έλαβαν χώρα στη μετοχή της Εταιρείας, δεν διενεργήθηκαν στα πλαίσια στρατηγικής συμφωνίας με τρίτο Μέρος. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αύξηση της διασποράς των μετοχών της Εταιρείας”. Η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,15 ευρώ (+7,5% και σε υψηλά 11 μηνών), αλλά η αυξημένη προσφορά την γύρισε και έκλεισε αμετάβλητη.

Σοβαρή διόρθωση και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για ΜΙΝ (-7,58%).

Βγήκε μικρό “bid” στον Τζιρακιάν (+7,19%).

Με συνολικό όγκο 300 τεμ., σε νέα ιστορικά υψηλά η DotSoft (+2,88%).

Αύξησε συναλλαγές η Ιντεάλ (+0,54%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Παπουτσάνη (+1,22%), τέσσερις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,22%), στις 25/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για Πετρόπουλο (+2,44%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ευρωσυμβούλους (+0,79%), Ιντρακόμ (+2,94%), Intralot (+3,27%), AS Company (+1,02%), ACAG (+1,72%), Profile (+2,43%), ΕΥΑΘ (+0,65%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,46%).

Με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τετραμήνου, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ελινόιλ (+2,68%).

Σε υψηλά 7μηνου η Attica Group (+7,92%). Για να “σαλπάρουν” τα καράβια, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,60 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1435 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1355 - 1340 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3480 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3289 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3256 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές οι δείκτες και στην Wall Street (ημιαργία σήμερα).

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0800 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2370 δοκιμάζει ο Χρυσός, τα $30,80 επαναπροσεγγίζει το Ασήμι.

Οριακά χαμηλότερα των $60400 το Bitcoin, προς τα $3300 υποχωρεί το Ethereum.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ιαπωνίας υποχώρησε στις 49,7 μονάδες τον Ιούνιο, από 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, περνώντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες που η οικονομική δραστηριότητα πέρασε σε τροχιά συρρίκνωσης.

Ο δείκτης PMI Caixin για τις Υπηρεσίες στην Κίνα, έδειξε ότι ο κλάδος επεκτάθηκε για 18ο διαδοχικό μήνα, επιβραδύνοντας από τον Μάιο του 2024. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες τον Ιούνιο, από 54,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η συνολική ανάπτυξη των Επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών προμηθειών της HCOB για τη Νομισματική Ένωση, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 50,9 τον Ιούνιο, από το 52,2 του Μαΐου. Ήταν λίγο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 50,8 και ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,8 τον περασμένο μήνα, από 53,2, αλλά ήταν πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,6.

“Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 0,2% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε κατά 0,3%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 4,2% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 4,0% στην ΕΕ”, ανέφερε η Eurostat.

Οι Αμερικανικές Εταιρείες προσέθεσαν 150000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, μετά τις 157000 θέσεις του Μαΐου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αύξηση στις 160000 θέσεις.

Από την άλλη, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ 238000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, έναντι των 233000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρότερη αύξηση στις 235000.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,8% τον Μάιο, στα $75,1 δισ., σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα από τον Οκτώβριο του 2022. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στα $76,3 δισ.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,5% τον Μάιο. Αυτή είναι η πρώτη πτώση τους τελευταίους τέσσερεις μήνες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν άνοδο κατά 0,2%.

Ο Τζεφ Μπέζος αποκάλυψε σχέδιο εκφόρτωσης επιπλέον 25 εκατομμυρίων μετοχών της Amazon.com Inc., αξίας $5 δισ. Η ενημέρωση έγινε μετά το κλείσιμο της Αγοράς, χθες Τρίτη. Οι μετοχές της Amazon έκλεισαν την Τρίτη στα $200, στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή της το 1997.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ. ευρώ, στα 99,9 δισ. ευρώ.

H Goldman Sachs συμπεριλαμβάνει τον νέο έκτακτο φόρο στις εκτιμήσεις της για το 2024 και το 2025 για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil. Για τα ΕΛΠΕ η σύσταση είναι “sell” και η τιμή - στόχος τα 7,7 ευρώ και για τη Μotor Oil η σύσταση είναι “neutral”, με τιμή - στόχο τα 30 ευρώ.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή της Autohellas στα 18, από 16,85 ευρώ, θέτει η NBG Securities σε έκθεσή της, στην οποία θέτει σύσταση “outperform”. Η Χρηματιστηριακή προχωρά και σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2024 – 2025 - 2026 κατά 11%, 22% και 15% αντίστοιχα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το θετικό η ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Autohellas, TITC, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 94 ανοδικούς τίτλους, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.640 συμβόλαια).

Στα 3.671 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.553 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.035 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.037 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 883, 678 για τον Ιούλιο και 205 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.436,75), κινήθηκε μεταξύ 3.398 και 3.436,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 11 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.212,5), κινήθηκε μεταξύ 1.202,75 και 1.212,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.300,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (744), Πειραιώς (2.867), Εθνική (2.363), ΔΕΗ (173), Alpha Bank (6.169), Τέρνα Ενεργειακή (796), Cenergy (499), Viohalco (352), ΑΔΜΗΕ (106).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.779, Πειραιώς 100.969, Eurobank 15.107, Τέρνα Ενεργειακή 23.661, ΑΔΜΗΕ 23.262, ΓΕΚ 13.234, ΔΕΗ 31.268, Εθνική 14.174.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.046.283 τεμ., (από 60.620.961 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.436.456 τεμ. (56.436.456), ΟΠΑΠ 1.867.507 τεμ. (1.865.738), Εθνική 11.245.631 τεμ. (11.216.052), ΟΤΕ 1.695.306 τεμ. (1.696.302), Πειραιώς 3.723.758 τεμ. (4.406.622), Optima bank 1.390.641 τεμ. (1.443.471).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v