Πεδίο δόξης λαμπρόν για trading στο Χρηματιστήριο

Συνέχεια στην ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών επιζητά το «γρήγορο χρήμα». Ο υψηλός τζίρος στις τέσσερις μετοχές του κλάδου και τα blue chips στο επίκεντρο του... rotation.

Πεδίο δόξης λαμπρόν για trading στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο η πρώτη του Ιουλίου και δευτέρου 6μήνου στη Wall Street.

Είχε προηγηθεί η επιστροφή των αγοραστών στα ευρωπαϊκά, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,18% στις 1.420,83 μονάδες.

Με το συν 3,50% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.256 μονάδες και τα σχεδόν 62 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές των Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank η στόχευση traders, επενδυτών ήταν διακριτότατη.

Με συναλλαγές 6,35 εκατ. τμχ. στη μετοχή της Πειραιώς και τα 3,59 ευρώ (5,40%), με 7,53 εκατ. τμχ. στη μετοχή της Eurobank και τα 2,097 (3,76%) με 8,50 εκατ. τμχ. στην Alpha Βank και το 1,591 (4,43%) και τέταρτη την Εθνική στα 7,944 (2,06%) με 1,48 εκατ. τμχ. είναι προφανής η ενεργοποίηση και σημαντικού «γρήγορου χρήματος». Με αφορμή τη γενικότερη τάση για τραπεζικά χαρτιά στα ευρωπαϊκά, οι αυξημένες εισροές και στις 4 μετοχές του κλάδου. Δεικτοβαρής και με αυξημένη συναλλακτικότητα, ιδανικός για intraday trading στοχεύσεις, όπως η χθεσινή.

Η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία ήταν ο κύριος λόγος της χθεσινής υπεραντίδρασης για τον κλάδο, τις μετοχές του EuroStoxx Banks, μένει να φανεί πώς θα αναλύεται/προεξοφλείται η «δεύτερη κάλπη» της Κυριακής. Και ανάλογα από Δευτέρα.

Ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, πληθωρισμός Μαΐου, δημοσιοποίηση πρακτικών της Fed -την Τετάρτη-, εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο -την Πέμπτη- διασφαλίζουν -αν μη τι άλλο- ειδικά για τους traders πεδίον δόξης λαμπρόν.

Δεδομένου ότι αποδόσεις γράφονται και από το long αλλά και το short, θεωρείται πολύ απίθανο οι traders να μη συνεχίσουν την τακτική τους και σήμερα έως και Παρασκευή. Αυτό όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, γιατί σε πιο μεσο-μάκρο τα στοιχεία λ.χ. από τη μεταποίηση στην Ευρώπη είναι αποθαρρυντικά, όπως και για την ελληνική οικονομία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ότι από Δευτέρα κυρίως για τους πιο μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές θα συνεκτιμώνται περισσότερα οικονομικά στοιχεία, προοπτικές κλάδων, εισηγμένων ανάλογα με τη δραστηριότητα, την έκθεση σε δανεισμό/ακριβό χρήμα κ.λπ.

Ηδη σε ό,τι αφορά στα καθ' ημάς οι τιμές-φωτιά στην ενέργεια τον Ιούνιο θα συνεχίσουν να «καίνε» και τον Ιούλιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία και καταναλωτές.

Ωστόσο, στο ημερήσιο trade στο ΧΑ μετρούν περισσότερο λ.χ. η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου στη διανομή μερίσματος. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς ενημερώνει για τη θέση του επικεφαλής του οίκου Morningstar DBRS για τις ελληνικές τράπεζες Andrea Costanzo, Vice President, European Financial Institutions. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξή του στον Γιώργο, μας δείχνει γιατί τώρα η στόχευση των συστημικών από τους διαχειριστές ξένων funds, πως η υπεραπόδοση των Alpha Bank, Πειραιώς (που είχαν υποαποδώσει το πρώτο 6μηνο).

Συνακόλουθα για το διακριτό rotation από Eurobank, ETE σε Alpha Βank, Πειραιώς, φυσιολογική τακτική που εχθές ακολουθήθηκε και σε ElvalHalcor, Viohalco από Cenergy Holdings.

Ικανοποιητικές ροές και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Metlen, HelleniQ Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα μπορούσε να έχουν συνέχεια και σήμερα.

Με την προϋπόθεση της συντήρησης ενός long κλίματος, η αφορμή θα αξιοποιηθεί ανάλογα και για συγκεκριμένα mid/small caps.

Συγκεκριμένες περιπτώσεις -Minerva, Revoil κ.α με παρασκήνιο του ΧΑΜαιλέοντα- στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτικές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v