Χρηματιστήριο: To «ταμείο» εξαμήνου και η επόμενη μέρα

Συνέχεια στην αντίδραση της Παρασκευής επιζητούν οι επενδυτές, γρίφος η στάση των traders και οι εκλογές στο Παρίσι. Στο επίκεντρο οι τράπεζες, ποια blue chips έχουν «ρεύμα».

Χρηματιστήριο: To «ταμείο» εξαμήνου και η επόμενη μέρα

Η κρισιμότερη εβδομάδα μέχρι την επόμενη και για τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος από τον πρώτο γύρο στην Γαλλία, αν και κοινή είναι η εκτίμηση πως το σκηνικό δεν θα αποσαφηνισθεί τόσο-όσο χρειάζονται οι διαχειριστές των funds.

Μετά από ακόμη μία πτωτική εβδομάδα στο χρηματιστήριο του Παρισιού, για τον CAC40 συνεχίστηκε η διόρθωση με 1,96% στις 7.479,40 μονάδες. Συνολικά μείον 5,74% από την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών.

Με διόρθωση και για τον FTSE100, στο Λονδίνο- εν όψει εκλογών και στο Ηνωμένο Βασίλειο- στις 8.164,12 μονάδες.

Εξαίρεση για τον DAX που "μετρά" τις μικρότερες απώλειες (σε διάστημα 3-4 εβδομάδων), τη δε προηγούμενη βγήκε αντίδραση 0,28% στις 18.235,45 μονάδες.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών για ακόμη μία εβδομάδα υπερίσχυσαν οι πωλητές με συνέπεια το μείον 1,39% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.404,26 μονάδες. Μεγαλύτερες- 2,25%- για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.213,48 έναντι μείον 1,49% για τον FTSE25 στις 3.401,83 μονάδες.

Με μέση αξία συναλλαγών στα 181 εκατ- κυρίως λόγω rebalancing- νέα αύξηση του ενεργητικού των ΟΣΕΚΑ στα 19,2 δισ και την πλειονότητα των διαχειριστών Αμοιβαίων Κεφαλαίων να κάνουν "ταμείο" 6μηνου. Θετικό για το σύνολο των Μετοχικών/Μικτών Α/Κ με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει (δυνητικά) στην περίπτωση που γινόταν σαφέστερη η εικόνα από την Δευτέρα 8 Ιουλίου.

Κλάδος-κλειδί- και λόγω της αυξημένης βαρύτητας στάθμισης- ο τραπεζικός, είχε τις μεγαλύτερες απώλειες -την τελευταία εβδομάδα- για κυρίως 2 λόγους σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών. Από τη μία η υπεραπόδοσή του-έναντι των blue chips- σε 6μηνιαία μέτρηση, από την άλλη η ευαισθησία σε κάθε φήμη, ενδεχόμενο που αφορά στην κερδοφορία των 4 συστημικών διαμορφώνουν τάση.

Το θέμα των προμηθειών- που έθεσε εκ νέου ο υπ.Οικ- είναι ένα υπαρκτό ζήτημα- σε αντίθεση με το εκτός πραγματικότητας για επιβολή έκτακτης φορολόγησης. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να "βαρύνει" την κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Από την άλλη, η επιστροφή του κλάδου στην διανομή κερδών/μέρισμα στους μετόχους/επενδυτές μετά από 16ετία αποτελεί αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Eurobank με 342 εκατ. και Εθνική με 322 εκατ. προχωρούν στη μεγαλύτερη διανομή, κατά πολλούς ένας από τους λόγους διαφοροποίησης έναντι Πειραιώς και Alpha Bank.

Αναλυτικότερα, η Eurobank στα 2,021 ευρώ ενισχύθηκε 25,53% το πρώτο 6μηνο, η Εθνική στα 7,784 κατά 23,75% και Πειραιώς στα 3,406 με 6,44% και εξαίρεση την Αlpha Bank που διορθώνει 1,01% στα 1,5235 ευρώ (πάντα στο 6μηνο).

Ωστόσο, ήταν η αναβάθμιση από τον οίκο Moody's -σε investment trade- που ως αποτέλεσμα είχε το συν 4,17% της Παρασκευής, με συναλλαγές 10,65 εκατ μτχ, επιβεβαιώνοντας την διάθεση για trading όταν δίνονται αφορμές.

Την αυλαία της διανομής μερίσματος για τον τραπεζικό κλάδο ανοίγει αύριο η Optima Bank.

Παρά την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές οι αναλυτές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το ΧΑ, τελευταία της Εθνικής χρηματιστηριακής καθώς βλέπουν εφικτή την επίτευξη του στόχου των 1.500 μονάδων (για το 2024) αν δεν υπάρξουν ισχυροί κλυδωνισμοί από το εξωτερικό. Επιπλέον παράμετρος που έχει προστεθεί για τα διεθνή, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την τηλεμαχία Μπάϊντεν- Τραμπ.

Πάντως, οι της Εθνικής συνεκτιμούν την πολιτική σταθερότητα (σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές), το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον (αύξηση του ΑΕΠ >2,0%, πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ), την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τις ελκυστικές αποτιμήσεις (τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση) και τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη. Καταλήγει δε σε 5 κορυφαίες επιλογές: Aegean Airlines, με τιμή – στόχο στα 19,2 ευρώ και περιθώριο ανόδου άνω του 72%, Cenergy Holdings, με τιμή – στόχο στα 11 ευρώ και περιθώριο ανόδου 13%, Metlen, με τιμή – στόχο στα 51 ευρώ και περιθώριο ανόδου 46%, TITAN Cement International με τιμή – στόχο στα 38,2 ευρώ και περιθώριο ανόδου 29% και Πειραιώς, με τιμή – στόχο στα 5,3 ευρώ και 58% περιθώριο ανόδου.

Στα 11,24 ευρώ με άνοδο 3,02% (συναλλαγές 574 χιλ ) για την ΔΕΗ, την Παρασκευή. Στα υπόψη η αύξηση στο 6,04% των ιδίων μετοχών.

Διορία έως τις 5 Ιουλίου στους μετόχους που συμμετέχουν/θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα του τραπεζικού 5ου πόλου (Attica Bank- Παγκρήτια), στα τεχνικά σημεία και τα θεμελιώδη μεγέθη των EXAE,ΚΡΙ-ΚΡΙ αναφέρθηκε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, για την απόκτηση πτυχίου 7ης Τάξης προετοιμάζεται η διοίκηση της ΕΚΤΕΡ, στις τέσσερις ταχύτητες στην "περιφέρεια" του χρηματιστηρίου εστιάζει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Συνθέτουν και αυτά- αλλά όχι μόνο- το πλαίσιο που θα καλούνται να ενεργήσουν από αύριο οι traders σε διάστημα 5 συνεδριάσεων, με την απουσία ισχυρών καταλυτών συνδυαστικά με την αυξημένη αβεβαιότητα να περιορίζουν τις προσδοκίες για θεαματική διαφοροποίηση της τάσης.

Τεχνικά, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη για τον ΔΤΡ η στήριξη των 1.200 έχει δοκιμαστεί και αντέξει, το θεαματικό "γύρισμα" της Alpha Bank την Παρασκευή εάν δεν οφείλεται μόνο σε τακτική window dressing και αποδίδεται στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody's ενδεχομένως να διευκόλυνε τους long να προσεγγίσουν την αντίσταση των 1.245 μονάδων.

Για τον FTSE25, κοντινή στήριξη είναι στις 3.392 και λίγο χαμηλότερα στις 3.380 μονάδες. Σε Metlen (34,86), Jumbo (26,88), Motor Oil (23,44), AEGEAN (11,68) όπως και σε ΔΕΗ (που αναφέραμε ξεχωριστά) βγήκε αντίδραση την Παρασκευή, θα μπορούσε- υπό προϋποθέσεις- να έχει συνέχεια σε επενδυτικό χρόνο, καθώς αποτελούν επενδυτικές σταθερές των funds.

Θα δείξει, κατ' αρχήν από αύριο Δευτέρα- πρεμιέρα για Ιούλιο και δεύτερο 6μηνο- πιθανόν με σαφέστερη τάση από την επομένη και του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Γαλλία.

Και μία τελευταία "εικόνα" στην αγορά ομολόγων: με το Γαλλικό 10ετές στο 3,295% έναντι 3,239% του αντίστοιχου Πορτογαλικού και 4,076% του Ιταλικού, στο 3,404% του Ισπανικού και 3,709% του Ελληνικού. Αυτά σε σχέση (spread) με το 2,493% του ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v