Τράπεζες και... μερίσματα βύθισαν το Χρηματιστήριο

Προσγείωση στις 1.406 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Υποχώρησε στα 11 ευρώ η ΔΕΗ, πωλητές στη Jumbo. Αμυνα έβγαλαν ΟΠΑΠ, Γεκ Τέρνα, Titan. Συναλλαγές 118 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες και... μερίσματα βύθισαν το Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να ξανατεστάρει το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων.

Κατά τα άλλα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες, “αργά αλλά σταθερά η Εγχώρια Αγορά δείχνει να ξεμένει από ανοδικούς καταλύτες και ο πρώτος λόγος για την δημιουργία κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α., παραμένει στην εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τις τελευταίες να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις των μεγάλων Οικονομιών της Ευρωζώνης”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 τρέχοντος είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, στις 4/7 θα ακολουθήσουν οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 7/7 θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα μεγάλα Ξένα χαρτοφυλάκια θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με “υπέρβαρες” θέσεις στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα όλων των παραπάνω, είναι περισσότερο από ευδιάκριτη, για την Εγχώρια Αγορά, η αποτυχημένη προσπάθεια ανεύρεσης κινήτρων - καταλυτών προκειμένου να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά, ή και να κινηθεί ψηλότερα, καθώς, σε άλλη περίπτωση θα υπερισχύσουν ο “νόμος της βαρύτητας” και η “νηοπομπή” από αποκοπές μερισμάτων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αποτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Motor Oil (-5,25%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €1,432370310 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €1,360751795 ανά μετοχή), οι μετοχές της Μυτιληναίος (-3,42%) χωρίς το ποσό €1,5530547629 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €1,4754020248 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Fourlis (-1,27%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,12 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,114 ανά μετοχή).

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, Ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, ακόμη και όταν στην Ευρώπη σημειώνονται διαλείμματα ανοδικής αντίδρασης, φοβούμενα επιδείνωση του κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, “σηματωρός” ο τίτλος της Eurobank, καθώς αρκετοί από τους Ξένους Διαχειριστές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι “η μετοχή της ΕΥΡΩΒ θα συνεχίσει να εμφανίζει καλύτερη συμπεριφορά στις διορθώσεις, από τους τίτλους των υπόλοιπων τριών συστημικών Τραπεζών. Η αισθητή διεύρυνση των εσόδων από δραστηριότητες εξωτερικού (50% των φετινών κερδών) και το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο business plan οι συνέργειες απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας συμβάλουν στα αμυντικά χαρακτηριστικά του”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Eurobank για τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας αρχίζει την 1η Ιουλίου 2024 και λήγει στις 30 Ιουλίου 2024, η ώρα 14.30. Η τιμή αγοράς ανά μετοχή είναι 2,56 ευρώ”.

Με αρνητικά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους δείκτες να έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα πρωινά υψηλά και με τον Γάλλο CAC 40 να καταγράφει απώλειες, έως και μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, για να αντιδράσσει σχετικά στην συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους θα επιδιώξουν σχετική καλυτέρευση των αποτιμήσεων, όμως και αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς η νευρικότητα και οι επιφυλακτικές κινήσεις, δείχνουν κυρίαρχες.

Συνεχίζουν ψηλότερα οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,73% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,28% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,614% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,44%, από 3,55% στην αμέσως προηγούμενη, ισόποση, δημοπρασία. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 984 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,97 φορές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1399,55 μονάδες (-1,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1406,39 (-0,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1406,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,97%.

Ο τζίρος στα 166,5 εκατ., από τα οποία τα 20,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΔΑΑ, OPTIMA, ΟΠΑΠ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 166,5 εκατ., τα 156,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σε αρνητικό έδαφος ο ΓΔ μετά από την τελευταία προσπάθεια αναρρίχησης, εκ νέου, πάνω από τις 1450 - 1460 μονάδες όπου αποτελεί την πιο σημαντική βραχυχρόνια αντίσταση. Εν μέσω θετικών ειδήσεων αλλά και σημαντικών εταιρικών εξελίξεων, ο ΓΔ έκλεισε κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν είχαμε, με το ΓΔΧΑ να καταγράφει νέες απώλειες. Στις ΗΠΑ, ο τεχνολογικός κλάδος ανέκαμψε χθες, με τον Nasdaq να κερδίζει το χαμένο έδαφος της Δευτέρας. Ο ΓΔΧΑ αναμένουμε να συνεχίσει τις ταλαντώσεις στα τρέχοντα επίπεδα, παρόλο που η εικόνα του Τραπεζικού κλάδου έχει επιδεινωθεί και λόγω των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης σχετικά με τις Τραπεζικές προμήθειες”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει πολλές αποκοπές μερισμάτων, πράγμα που επιβαρύνει την τεχνική εικόνα των τίτλων και κατ΄ επέκταση του γενικότερου κλίματος. Συνολικά το τελευταίο διάστημα, οι μετοχές έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες από τα υψηλά που είχαν στις αρχές του Μαΐου, όπως και η Αγορά συνολικά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Η ζώνη 1432 με 1437 μονάδες είναι το σημαντικότερο εμπόδιο, σε τυχόν προσπάθεια αντιστροφής. Αλλαγή στην εικόνα αυτή θα υπάρξει μόνο όταν οι τιμές του Γενικού Δείκτη περάσουν υψηλότερα από τις 1456 μονάδες”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από τη ζώνη 1395 - 1420 μονάδων του Γενικού Δείκτη, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Με αρκετές μετοχές να έχουν χάσει το ανοδικό τους momentum, και τους μεσοπρόθεσμους να έχουν θορυβηθεί.

Άσχετα από την ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών Αγορών, παραμένει η προβληματική της επόμενης “ακροδεξιάς ημέρας”.

Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι ενθαρρυντικά και μετά την επικυριαρχία της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, είμαστε πολύ κοντά σε μια ιστορικής σημασίας ανάληψη εξουσίας της ΛεΠέν, στη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης.

Και με δεδομένες τις πεποιθήσεις της, ως προς τον τρόπο διαχείρισης των δημοσιονομικών θεμάτων (και άλλων πολιτικών που δεν είμαστε αρμόδιοι να αναλύσουμε), είναι λογικό οι μεν βραχυπρόθεσμοι να έχουν “φύγει νύχτα από το ταμπλώ”, οι δε μεσοπρόθεσμοι να κρατούν την ανάσα τους μπας και την “γλυτώσουν”.

Το σημείο κλειδί είναι οι 1398 - 1395 μονάδες του Δείκτη, καθώς κάτω από εκεί και κάτω τα πράγματα δεν θα είναι καλά.

Κάποιες Εισηγμένες έχουν μείνει “όρθιες”, όπως ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, TITC, ΟΛΠ, CENER, OPTIMA, ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, κάποιες άλλες έχουν χειρότερη εικόνα, όπως ΟΤΟΕΛ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΒΙΟ.

Το ‘στοίχημα’ παραμένει ανοιχτό, αν και κατά πόσο οι επενδυτές θα ‘ανεχτούν’ τα νέα δεδομένα που πλησιάζουν, ή τελικά θα αφήσουν τις θέσεις τους για μια επόμενη φορά, αφού καταλαγιάσει ο ‘αχός’ και τιμολογήσουν καλύτερα τους κινδύνους” σύμφωνα με την άποψη του κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5), ΔΕΗ (4,2), ΠΕΙΡ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΑΛΦΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -0,54%, Εθνική -2,46%, Eurobank -2,02%, Πειραιώς -0,71%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εννέα πτωτικές στις τελευταίες έντεκα, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά επτά μηνών, ενώ ο τίτλος της ΠΕΙΡ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εννέα πτωτικές στις τελευταίες έντεκα, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά πέντε μηνών.

Μεταξύ 1231,81 (+0,32%) και 1198,25 μονάδων (-2,41%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1207,84 (-1,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1206,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,71%.

Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί χαμηλά 2,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/4/2024 (1179,67 μονάδες), ενώ ο εν λόγω δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,33%

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1276 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153 και 1147 - 1125 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αίτημα για πρόσθετες Κρατικές εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ θα υποβάλει άμεσα η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της αύξησης της περιμέτρου του μηχανισμού τιτλοποιήσεων ‘Ηρακλής ΙΙΙ’. Η ανάγκη για επιπλέον εγγυήσεις είχε μεταφερθεί εδώ και μήνες από τις Τράπεζες, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς οι υφιστάμενες εγγυήσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ, δεν αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του υπό διαμόρφωση 5ου πόλου (Attica Bank, Παγκρήτια), των τιτλοποιήσεων που βρίσκονταν στην ουρά πριν πάρει το πράσινο φως ο Ηρακλής ΙΙΙ, αλλά και των νέων πακέτων που έχουν ανακοινώσει οι Τράπεζες. Και προκειμένου να χωρέσουν όλοι, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία και ηρεμία στο Σύστημα, η Κυβέρνηση αιτείται για επιπλέον εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας την περίμετρο αθροιστικά στα 2,5 δισ. ευρώ”.

Καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+0,35%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,85%), ΕΛΠΕ (+0,51%), ΟΠΑΠ (+2,97%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%), TITC (+2,07%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “στη Λιανική Αγορά της οπτικής ίνας, πέρα από αυτή της Χονδρικής, εισέρχεται η ΔΕΗ, παρέχοντας στους καταναλωτές σχετικές υπηρεσίες, πριν από τέλους του χρόνου. Το νέο αυτό προϊόν για οπτική ίνα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βγει πριν από το τέλος του χρόνου στο διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου και έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΔEΗ για επενδύσεις στην Τηλεπικοινωνιακή Αγορά ύψους 680 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024 - 2026”.

Εν τω μεταξύ, την απλούστευση της οργανωτικής δομής των Εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία αποφάσισαν τα αρμόδια όργανα των Εταιρειών με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση, τη μεγαλύτερη ευελιξία και την ταχύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες. Συγκεκριμένα, στη δραστηριότητα της προμήθειας, οι δύο διαφορετικές Εταιρείες συγχωνεύονται σε μία, που θα ονομάζεται “PPC Energie”. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2024. Αντίστοιχα, στη δραστηριότητα της διανομής, οι τρεις διαφορετικές Εταιρείες συγχωνεύονται σε μία, που θα ονομάζεται “Rețele Electrice Romania”. Η διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή για τη μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-1,61%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 11,87 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, ενώ θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή, αν χαθεί η επόμενη στήριξη στα 10,92 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αμέσως επόμενη στήριξη στα 10,40 ευρώ.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 12,90 ευρώ (κλείσιμο 10/5) κινείται ο τίτλος της Autohellas (-0,88%), που έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 16 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 10,74 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 11,88 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-0,18%), με τον τίτλο να αντιδρά από το χαμηλό ημέρας των 5,43 ευρώ (-2,16%). Οι αντιστάσεις στα 5,76 (ημερήσιο “stop short”) και 5,82 – 5,93 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στήριξη στα 5,42 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+145,28%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+105,92%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+98,9%), MONTA (+77,49%), ΦΒΜΕΖΖ (+69,85%), OPTIMA (61,54%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+1,28%), ΜΑΘΙΟ (+1,85%), ΠΑΙΡ (+2,83%), ΙΑΤΡ (+0,67%), ΑΒΕ (+2,08%), ΚΛΜ (+0,66%), ΒΙΟΚΑ (+1,22%), ΙΝΤΕΤ (+1,28%), ΙΛΥΔΑ (+0,30%).

Σε χαμηλά 27 μηνών η ΕΛΤΟΝ (-2,86%), σε χαμηλά 13 μηνών η ΠΡΕΜΙΑ (-2,48%), σε χαμηλά τετραμήνου ο ΚΥΡΙΟ (-4,19%), σε χαμηλά τριών μηνών ο ΠΑΠ (-0,43%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Τρ. Αττικής (+2,29%).

Σε δύο συνεδριάσεις έχασε όλη τη χρηματική διανομή των 2,21 ευρώ και μάλιστα εντόκως η ΙΝΤΕΡΚΟ (-25,44%).

Διόρθωση εντός προγράμματος, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά για Optima (-3,08%).

Επιστροφή αγοραστών στην ΕΚΤΕΡ (+3,52%) και πονταρίσματα πως θα ακουστούν ενδιαφέροντα πράγματα στην γ.σ. της 28ης τρέχοντος.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/6 και νέα υψηλά 57 μηνών για AS Company (+0,33%). Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders”.

Στις 14/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για Μινέρβα (+0,97%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 3,2 εκατ. ευρώ “ερεθίζει” κάποιους traders, αλλά ο τίτλος υποχώρησε άτσαλα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,56 ευρώ (+8,74%).

Προσοχή αν ολοκληρώθηκε η τεχνική διόρθωση στην Doppler (+9,88%). Αύριο η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ΝΤΟΠΛΕΡΔ (+24,32%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1472 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1352 - 1336 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3582 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3281 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3245 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0682 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2310 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $29,20 το Ασήμι.

Προς τα $61250 προσπαθεί να ισορροπήσει το Bitcoin, προς τα $3350 το Ethereum.

Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία σκαρφάλωσε τον Μάιο στο 4%, από 3,6% τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την Ενέργεια και τα Τρόφιμα, επίσης διαμορφώθηκε στο 4% ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να φτάσει το 3,8% σε δημοσκόπηση του Reuters.

“Το Γεν υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 1986, θέτοντας σε εγρήγορση τις Αρχές ώστε ενδεχομένως να στηρίξουν ξανά το Νόμισμα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη μεγαλύτερη υποτίμηση στον Ανεπτυγμένο Κόσμο. Το Ιαπωνικό Νόμισμα υποχώρησε έως και 0,4% στα 160,39 ανά Δολάριο, ξεπερνώντας προς τα κάτω τα επίπεδα που οδήγησαν τους αξιωματούχους να παρέμβουν στην Αγορά τον Απρίλιο”, μεταδίδει το Bloomberg.

Η προσδοκία των επενδυτών για άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτό το έτους είναι "λογικές", σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να μειωθεί τον Ιούλιο και να διαμορφωθεί στο -21,8, από το αναθεωρημένο -21,0 του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσίευσαν το Ινστιτούτο Ερευνών Αγοράς GfK και το Ινστιτούτο της Νυρεμβέργης. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών προβλέπεται να μειωθεί κατά 7,3 μονάδες, στις 2,5 μονάδες. Ο δείκτης εισοδηματικών προσδοκιών αναμένεται να μειωθεί κατά 4,3 μονάδες, στις 8,2 μονάδες.

“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από πολιτικά σοκ που μπορεί να προκύψουν εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας”, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,8 δισ., στα 98,6 δισ. ευρώ.

Η αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η ΤτΕ στην ετήσια έκθεσή της. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,2% το 2024, να επιταχυνθεί σε 2,5% το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά σε 2,3% το 2026.

“Τα ισχυρά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας σε συνδυασμό με την αύξηση της διασποράς μετά την επιτυχή Ιδιωτική τοποθέτηση του 11% των μετοχών τον Δεκέμβριο του 2023 έφεραν την HelleniQ Energy στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες”, σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεση με την οποία ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 9,7 ευρώ, από τα 9,4 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση “buy”.

Πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα ασκεί σχετική call option για ομόλογα που έχουν εκδοθεί την 18η Ιουλίου 2019. Το υφιστάμενο ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου των Ομολογιών ανέρχεται στο ποσό των €79.925.000.

Η UniCredit αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για το φετινό Ελληνικό ΑΕΠ σε 1,9%, από 1,3%, μετά από 2% το 2023, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της στο 1,7% το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ο ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικούς τίτλους, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και περαιτέρω μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.918 συμβόλαια).

Στα 3.413 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.379 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.038 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.038 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 670, 564 για τον Ιούλιο και 106 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.389), κινήθηκε μεταξύ 3.361 και 3.414,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.177,5), κινήθηκε μεταξύ 1.174 και 1.183 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.325,5).

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.200 ΟΤΕ, 21.886 Optima, 79.026 Πειραιώς, 107.574 Eurobank, 6.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.757), Πειραιώς (3.856), Εθνική (2.394), ΔΕΗ (427), Alpha Bank (3.420), Τέρνα Ενεργειακή (489), Αεροπορία Αιγαίου (395), ΓΕΚ (184), ΕΧΑΕ (109), ΟΠΑΠ (111), ΕΛΧΑ (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 162.581, Πειραιώς 100.952, Eurobank 15.768, Τέρνα Ενεργειακή 24.728, ΑΔΜΗΕ 23.396, ΓΕΚ 13.022, ΔΕΗ 31.452, Εθνική 11.789.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.446.221 τεμ., (από 60.446.121 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.154.186 τεμ. (52.154.186), ΟΠΑΠ 1.902.562 τεμ. (1.908.554), Εθνική 11.089.216 τεμ. (10.969.216), ΟΤΕ 1.753.219 τεμ. (1.759.947), Πειραιώς 8.333.975 τεμ. (8.333.975).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v