Προσγείωση στις 1.400 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Νέα πτώση για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με τις συναλλαγές στα 129 εκατ. ευρώ. Αντίθετες πορείες για τις τραπεζικές μετοχές. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Προσγείωση στις 1.400 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Σε ένα εύρος, οριακά μικρότερο των έντεκα μονάδων, αλλά με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που ήταν ευδιάκριτη η προσπάθεια μίας κάποιας αντίδρασης, όμως από την άλλη η κρατούσα νευρικότητα, δεν άφηνε και μεγάλα περιθώρια κινήσεων, στους λίγους αγοραστές, με τους τελευταίους να περιορίζονται στην οριακή “διαφύλαξη” του ψυχολογικού ορίου των 1400 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι επιλεκτικές κινήσεις των “long” σε όλο το εύρος του ταμπλώ, η σχετική “ελευθερία κινήσεων” των traders καθώς δεν έλαβαν χώρα νέες αποκοπές χρηματικών διανομών και η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν επτά λεπτά συνεδρίασης για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, στο ημίωρο ο τζίρος ήταν στα 3,8 εκατ. και με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών στα 10 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, OPTIMA).

Σύμφωνα με Διαχειριστή που έχει ανοιχτή γραμμή με το εξωτερικό και με τον οποίο επικοινώνησε η στήλη, “η είδηση της διενέργειας πρόωρων εκλογών στη Γαλλία αιφνιδίασε τις Αγορές, κυρίως εξαιτίας της εντυπωσιακής ανόδου του ακροδεξιού κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η αβεβαιότητα έχει δημιουργήσει ένα κλίμα έντονης μεταβλητότητας. Το Ευρώ βρίσκεται σε πτωτική πορεία έναντι του Δολαρίου από την προκήρυξη των Γαλλικών εκλογών. Ο CAC 40, βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Γαλλίας, υποχώρησε απότομα, ενώ η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ομολόγων του Γαλλικού και του Γερμανικού Δημοσίου έχει αυξηθεί”.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δύσκολα τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θα προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις, ή θα διατηρήσουν “υπέρβαρες θέσεις”, πριν αποκτήσουν ορατότητα, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία και σε δεύτερη φάση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 τρέχοντος είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, στις 4/7 θα ακολουθήσουν οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 7/7 θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Από εκεί και πέρα, η όποια προσπάθεια αντίδρασης, είχε σαν “κινητήριο μοχλό” μέρος από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο και τους τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μη Τραπεζικών blue chips, επέλεξε να “στριφογυρίζει” πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Η προσοχή και στον τζίρο, ο οποίος βοηθήθηκε σημαντικά από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές και μένει να φανεί αν θα ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική πορεία, όσο πλησιάζουν τα “μπάνια του Λαού”.

Απόλυτα ενδεικτική, για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Χ.Α. η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) σύμφωνα με την οποία, “η παράμετρος του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου) έχει αλλάξει τα δεδομένα, μειώνοντας την διάθεση ανάληψης κινδύνου, γεγονός που εκφράστηκε σε εκροές από την Θεσμική διαχείριση, χωρίς να αφήσει ‘ασυγκίνητη’ και την Εγχώρια Αγορά. Πλέον η Ελληνική Αγορά έχει ανακτήσει τον συσχετισμό με την τάση του εξωτερικού και θα χρειαστεί νέο, ή νέα για μια εκ νέου αυτονόμηση. Με το λύσιμο της συσσώρευσης, η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών είναι καθαρά πτωτική, ενώ το δυνητικό περιθώριο, όπως φαίνεται από τους ταλαντωτές, μπορεί να επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και προς τις 1350 μονάδες. Θα αναμέναμε περαιτέρω διολίσθηση της Αγοράς και σταθεροποίησή της πέριξ των επιπέδων των 1400 μονάδων, πριν την πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση. Η ένταση των συναλλαγών θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το χαρακτήρα της αντίδρασης, καθώς και τον ορίζοντα εκτόνωσής της”.

Να σημειωθεί ότι απομένει μόλις μία συνεδρίαση για την λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους θα επιδιώξουν σχετική καλυτέρευση των αποτιμήσεων, όμως και αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς η νευρικότητα και οι επιφυλακτικές κινήσεις, δείχνουν κυρίαρχες.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας επιβράδυνε αισθητά το α' τρίμηνο του 2024, όπως επιβεβαίωσαν τα αναθεωρημένα Κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,4% το α' τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 3,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την τρίτη μέτρηση για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η προηγούμενη μέτρηση για το α' τρίμηνο ήταν για ανάπτυξη 1,3%.

Η είδηση δεν άφησε αδιάφορες τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,70% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,28% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,68% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1411,17 (+0,35%) και 1401,22 μονάδων (-0,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1403,88 (-0,17%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1400,41 (-0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1400,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,41%.

Ο τζίρος στα 128,4 εκατ., από τα οποία τα 35,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, OPTIMA, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΡΕΒΟΙΛ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 128,4 εκατ., τα 112,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Πέραν των μερισματικών αποκοπών, ο Τραπεζικός δείκτης βάρυνε και χθες το γενικότερο κλίμα στο Χ.Α. προσεγγίζοντας το 1ο επίπεδο στήριξης, ήτοι τις 1200 μονάδες. Αναμένουμε συνέχεια των διακυμάνσεων το επόμενο διάστημα στο διεθνές περιβάλλον, γεγονός που δεν θα αφήσει φυσικά ανεπηρέαστο το Χ.Α. Κρίσιμες στηρίξεις εντοπίζονται στις περιοχές των 1400 και 1360 μονάδων ΓΔΧΑ”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Πιστεύουμε ότι οι εγχώριες μετοχές θα πρέπει να ανακτήσουν μέρος των πρόσφατων απωλειών τους”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε να συνεχιστούν οι επιλεκτικές κινήσεις, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στο εξωτερικό”, είναι το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αποκοπές μερισμάτων και οι ανησυχίες για την έκτακτη φορολόγηση των αυξημένων κερδών, όπως στα Διυλιστήρια προσθέσουν αμφιβολίες στους επενδυτές και τους κάνουν να απέχουν από την Αγορά. Μία τεχνική αντίδραση θα μπορούσε να εκδηλωθεί, μετά την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων”, σημειώνει η Beta Sec.

Η πιο σημαντική στήριξη πλέον εμφανίζεται στις 1370 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτηματικά για την πολιτική και κατ’ επέκταση δημοσιονομική κατεύθυνση μεγάλων Χωρών - Οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι μετοχές του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού κλάδου και τα Κρατικά Ομόλογα αποτελούν τον “εύκολο στόχο” σε τέτοιου είδους κρίσεις, με τα “απόνερα” να φτάνουν μέχρι το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σαν να μην έφτανε το, με αρνητικές αποχρώσεις διεθνές (γεω)πολιτικό περιβάλλον, το Χ.Α., στην προσπάθειά του να βρει σημαντικούς καταλύτες ανόδου, βρίσκεται αντιμέτωπο και με έκτακτη εγχώρια ειδησεογραφία, όπως η μη αναβάθμισή του από τον Οίκο MSCI σε Αναπτυγμένη Αγορά (watch list), η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα Διυλιστήρια και η μερική, ή ολική αποχώρηση μεγαλομετόχων από το ταμπλώ της Λεωφόρου Αθηνών.

Αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1400 μονάδων, παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1500 που αρχίζει να μοιάζει με… “όνειρο Θερινής νυκτός” και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο Καλοκαίρι.

Στον αντίποδα, οι μετοχικοί “ταύροι” μπορούν να επικαλεστούν:

Τη στήριξη του όποιου “window dressing”, δηλ. τον “εξωραϊσμό” των αποτιμήσεων, ενόψει των επικείμενων εξαμηνιαίων απολογιστικών reports των Διαχειριστών Κεφαλαίου προς τους Πελάτες τους.

Την έμμεση στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών, που έχουν ξεκινήσει να μειώνουν σταδιακά τα παρεμβατικά τους επιτόκια, ακόμη και εν μέσω πληθωριστικών ανησυχιών.

Την πρόσφατη απόκτηση εμπειρίας από τις Αγορές, στην αντιμετώπιση διεθνών γεωπολιτικών και δημοσιονομικών κρίσεων.

Την παραμονή του Αμερικανικού S&P 500 σε ιστορικά υψηλά, παρά τις όποιες επιμέρους υπερβολές και ανισορροπίες.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί, ενόσω αυτός βρίσκεται κοντά στα χαμηλά διμήνου και “φλερτάρει” με την καθοδική διάσπαση και του εκθετικού ΚΜΟ 100 ημερών.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και ‘κόπωσης’ των αποτιμήσεων, συνιστούν ένα περίεργο ‘κοκτέιλ’ που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο ‘ερώτημα του ενός εκατομμυρίου’, δηλ. προς ποια κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,2), ΠΕΙΡ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΑΛΦΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+1,31%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-0,24%), ΕΤΕ (+2,25%) και ΕΥΡΩΒ (-1,68%).

Μεταξύ 1199,07 (-0,64%) και 1218,72 μονάδων (+0,99%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1211,38 (+0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1209,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,24%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1276 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153 και 1148 - 1126 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+2,27%), ΔΑΑ (+0,79%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,02%), CENER (+0,93% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΤΕΝΕΡΓ (+0,15%), TITC (+0,51%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Ο μοναδικός τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,27%), προσπαθώντας να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά επτά μηνών. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 11,54 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 11,58 – 11,74 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 10,85 ευρώ.

Σε χαμηλά επταμήνου κινείται ο τίτλος της ΕΛΧΑ (-0,56%), που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 1,91 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1,938 – 1,947 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,646 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “σαφή σινιάλα για την επόμενη ημέρα του Ομίλου που αφορούν την έξοδο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το διαζύγιο με την Ιταλική Edison, σε ότι αφορά την κοινή Εταιρεία Elpedison, αλλά και για την από εδώ και πέρα στρατηγική που αφορά τις ΑΠΕ, έστειλε από το βήμα της γ.σ. των Ελ. Πετρελαίων ο CEO, Ανδρέας Σιάμισιης. Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την ενόχλησή του σχετικά με την επιβολή έκτακτης εισφοράς από τη Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μπορεί να μην επηρεάζει τη διανομή μερίσματος και τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα ωστόσο, όπως είπε, ο φόρος στηρίζεται πάνω σε ένα λάθος Ευρωπαϊκό κατασκεύασμα”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-1,26%) κινείται σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 8,535 ευρώ (κλείσιμο 6/6). Οι αντιστάσεις στα 7,93 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 8,22 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 7,74 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+145,28%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+103,95%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+95,05%), MONTA (+71,73%), ΦΒΜΕΖΖ (+68,37%), OPTIMA (53,85%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΙΚΤΙΝ (+0,42%), ΕΛΤΟΝ (+0,37%), ΑΣΤΑΚ (+6,50%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,59%), ΑΤΤΙΚΑ (+0,85%), ΧΑΙΔΕ (+8%) και ΛΕΒΠ (+6,06%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση η ΕΚΤΕΡ (+4,68%) υπέγραψε σύμβαση έργου με τη Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και την υλοποίηση του έργου “ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΤΕΠ ΤΟΥ Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ”. Η συμβατική αμοιβή ορίσθηκε στο κατ’ αποκοπήν ποσό των 9.453.579,41 € πλέον Φ.Π.Α. 24%, ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίστηκε στους 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Μετά την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων που εκτελεί η Εισηγμένη (αμιγώς, ή μέσω συμμετοχής της σε Κοινοπραξίες) ανέρχεται στο ποσό των 133,26 εκατ. ευρώ. Για να αλλάξει τεχνικά επίπεδο ο τίτλος, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 4,66 ευρώ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Προοδευτικής (0%) ο μέτοχος Charilaos Koutounidis, κάτοικος Αμερικής, απέκτησε μέσω του Χ.Α. 771500 μετοχές της Εταιρείας με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 0,25€ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 192875€. Μετά και την προαναφερόμενη απόκτηση ο κ. Charilaos Koutounidis κατέχει συνολικά 1342820 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,5216% του συνόλου των μετόχων της Εταιρείας και των δικαιωμάτων ψήφου αυτής.

Από την Δευτέρα 22/7/2024, οι μετοχές της Ιατρικό Αθ. (+3,34%) θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα είσπραξης καθαρού μερίσματος 0,019 ευρώ ανά μετοχή.

Να σημειωθούν δύο “πακέτα” συνολικά 721098 τεμ. στην Revoil (+8,41%), περίπου το 3,5% της Εισηγμένης, στα 1,70 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 21 μηνών για Έλαστρον (+0,50%).

Συνεχίζεται το διακριτικό μάζεμα στην Μινέρβα (0%). Στις 14/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο.

Σε χαμηλά 33 μηνών η ΜΕΝΤΙ (-3,87%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τα χαμηλά 35 μηνών για ΣΙΔΜΑ (+3,33%).

Μόνοι όσοι κινούνται με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, να παρακολουθήσουν την Doppler (+0,56%).

Αίσθηση προκάλεσε η εντολή αγοράς 24310 τεμ. για Παπουτσάνη (+2,99%) στα 2,41 ευρώ (+2,99%).

Αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,932 ευρώ (κλείσιμο 7/6) η Lavipharm (+3,94%). Εντολή αγοράς 73000 τεμ. στα 0,83 ευρώ (+2,09%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κυριακούλη (+6,80%), Κρι Κρι (+1,38%) και Ιντρακάτ (+1,80%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Άβαξ (+0,75%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ, λίγο πάνω από τα 0,20 ευρώ, για Frigoglass (+4,55%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1435 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1353 - 1337 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3480 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3283 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3248 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με τον CAC 40 να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες και στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0709 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2340 θέλει να επιστρέψει ο Χρυσός, προς τα $29,30 το Ασήμι.

Προς τα $61600 προσπαθεί να ισορροπήσει το Bitcoin, προς τα $3445 το Ethereum.

Το Ιαπωνικό Γεν κινείται σε χαμηλά 38 ετών, με τον Υπουργό Οικονομικών της Χώρας, Shunichi Suzuki, να αναφέρει πως “η Ιαπωνία ανησυχεί βαθιά για τον αντίκτυπο των συναλλαγματικών διακυμάνσεων στην Οικονομία".

Από την άλλη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν ετήσια άνοδο 3% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Reuters, για αύξηση 2%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Ζώνη του Ευρώ αυξήθηκε τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Μάιο, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαμορφώθηκε σε -14 και -12,9 αντίστοιχα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά 0,2 μονάδες, στο 95,9 στην Ευρωζώνη και στο 96,4 στην ΕΕ. Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση μειώθηκε κατά 1,6 μονάδες, στις 99,7 μονάδες στην Ευρωζώνη και κατά 0,8 μονάδες, στις 100,4 μονάδες στην ΕΕ.

O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν ή δύο μήνες κατέγραψε νέα πτώση στις ΗΠΑ τον Μάιο. Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, υποχώρησε 2,1% σε σχέση με τον Απρίλιο, στις 70,8 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο 2,5%. Σε σχέση με τον Μάιο του 2023 οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 6,6%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,3 δισ., στα 98,3 δισ. ευρώ.

Επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy” και αυξάνει την τιμή - στόχο για την Εθνική στα 10,84 ευρώ/μετοχή, από 9,20 ευρώ/μετοχή προηγουμένως, η Optima. Εκτιμά ότι το μέρισμα ανά μετοχή θα επιταχυνθεί στο 0,51 ευρώ το 2024 (+40% σε ετήσια βάση), στο 0,63 ευρώ (+24% σε ετήσια βάση) το 2025 και στο 0,67 ευρώ (+6% σε ετήσια βάση) το 2026, υποδηλώνοντας μέση μερισματική απόδοση άνω του 7,9% τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι η υποαπόδοση της μετοχής της Μυτιληναίος φέτος δεν μπορεί να δικαιολογείται και τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής στο ταμπλώ του Χ.Α. προσφέρουν ένα πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές. Η τιμή - στόχος της Επενδυτικής Τράπεζας παραμένει στα 46 ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι η Θυγατρική του, OΤΕ plc, εξέδωσε στις 27 Ιουνίου 2024 ομόλογο ύψους €40 εκατ. λήξεως Οκτωβρίου 2024. Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,997% ετησίως. Το νέο ομόλογο αναλήφθηκε πλήρως από την Deutsche Telekom AG. Τα έσοδα από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών επιχειρησιακών αναγκών του Ομίλου OΤΕ.

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody's Ratings προχώρησε στις ακόλουθες αναβαθμίσεις όσον αφορά στην αξιολόγηση της Alpha Bank, τοποθετώντας την Τράπεζα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια:

Αξιολόγηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων: Baa3 (από Ba1, +1 βαθμίδα)

Αξιολόγηση μακροπρόθεσμου χρέους υψηλής εξασφάλισης: Baa3 (από Ba2, +2 βαθμίδες)

Αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2): Ba2 (από B1, +2 βαθμίδες)

Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba2 (από Ba3, +1 βαθμίδα.

 

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο από τις 18/6/2024 έως και τις 26/6/2024 απέκτησε συνολικά 1855000 κοινές μετοχές της Τράπεζας (ίδιες μετοχές) που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. με μέση σταθμισμένη τιμή €8,0732 ανά μετοχή και με συνολικό κόστος €14975742,57. Σε συνέχεια των ανωτέρω συναλλαγών, η Τράπεζα κατέχει άμεσα 3274930 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,36% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ και ΑΡΑΙΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.125 συμβόλαια).

Στα 3.463 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.413 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.038 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.038 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 359, 288 για τον Ιούλιο και 71 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.378), κινήθηκε μεταξύ 3.375,25 και 3.398 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.182,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.241).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (318.974 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.874), Πειραιώς (2.805), Εθνική (1.771), ΔΕΗ (207), Alpha Bank (3.342), Τέρνα Ενεργειακή (107), Αεροπορία Αιγαίου (132), ΓΕΚ (125), Motor Oil (160).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.217, Πειραιώς 101.969, Eurobank 15.383, Τέρνα Ενεργειακή 24.322, ΑΔΜΗΕ 23.417, ΓΕΚ 13.120, ΔΕΗ 31.288, Εθνική 12.325.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.446.221 τεμ., (από 60.446.221 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.154.186 τεμ. (52.154.186), ΟΠΑΠ 1.910.440 τεμ. (1.902.562), Εθνική 11.089.216 τεμ. (11.089.216), ΟΤΕ 1.753.219 τεμ. (1.753.219), Πειραιώς 7.461.257 τεμ. (8.333.975), Optima bank 1.398.390 τεμ. (820.370).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v