Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Καθίζηση τζίρου, πωλητές στις τράπεζες

Ελεγχόμενη διολίσθηση για τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.410 μονάδες. Σινιάλο αποχής ο απογοητευτικός τζίρος. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι short. Ξεχωρίζει ανοδικά η HelleniQ Energy.

Χρηματιστήριο: Καθίζηση τζίρου, πωλητές στις τράπεζες

Διευρύνεται η διόρθωση στα ευρωπαϊκά, με αφορμή την ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού.

Μεγαλύτερες απώλειες για τον DAX στις 18.119 (-1,12%) έναντι του CAC40 στις 7.494 (-0,84%) και FTSE100 στις 8.137 (-0,37%), με τα futures του S&P500 σταθερά από χαμηλότερα επίπεδα, μείον 0,34% νωρίτερα.

Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον κλάδο υπηρεσιών και τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός να ακολουθούν. Κοινή εκτίμηση πως εξετάζοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία, συνδυαστικά με την τακτική που ακολουθεί η Fed, πολύ δύσκολα η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δεύτερη σερί μείωση επιτοκίων. Στις 18 Ιουλίου η συνεδρίαση, με την επόμενη στις 12 Σεπτεμβρίου και τη Fed να συνεδριάζει στις 30-31 Ιουλίου. Επιπλέον «βάρος» για την ευρωπαϊκή οικονομία, όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.

Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά και την είδηση ότι η JP Morgan κόβει τη σύσταση για Ελλάδα σε ουδέτερη από overweight.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαμορφωθεί πειστική τάση για το αμέσως επόμενο διάστημα -πρώτο 15νθήμερο Ιουλίου-, δεδομένης της στάσης αναμονής/αποχής που τηρείται από την πλειονότητα των διαχειριστών ξένων funds, την απουσία ισχυρών καταλυτών συν την παραδοσιακή ραστώνη αυτής της περιόδου.

Τουλάχιστον για όσο επιβεβαιώνεται ως στήριξη η περιοχή των 1.380-1.405 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, οι μεν traders θα αρκούνται σε ξεσπάσματα -όπως το χθεσινό-, οι δε επενδυτές σε επιλεκτικές τοποθετήσεις αλλά δίχως να «κυνηγούν» τιμές. Οντως, σε διάστημα δύο εβδομάδων για λιγοστές μετοχές η διακύμανση είναι τέτοια που να δικαιολογεί εσπευσμένες αγορές. Τάση που αποτυπώνεται τεχνικά/διαγραμματικά στην πορεία του ΓΔ από το δεύτερο ήμισυ του Ιουνίου και μετά. Διακυμάνσεις βραχύβιας διάρκειας καταγράφονται κυρίως για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στις 3.442 (-0,44%) ο FTSE25, στις 1.241 (-1,13%) ο ΔΤΡ, καθώς οι αγοραστές στα blue chips με μέτριες συναλλαγές περιορίζονται σε 8 από τις 21 του δείκτη. Πωλητές και στα 4 τραπεζικά χαρτιά, απόρροια μερικού «κλειδώματος» βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Αξία συναλλαγών μόλις 25 εκατ. στις 14:15, η χαμηλότερη των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, συνέπεια της έλλειψης ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και της αδυναμίας προσέλκυσης νέου χρήματος από ξένα funds. Πιθανότερο το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι οι διαχειριστές που κάνουν ταμείο σε αυτές τις αποτιμήσεις, συνακόλουθα μένοντας εκτός μέχρις ότου ξανά διαμορφωθεί τάση.

Από τον χθεσινό τζίρο των 62 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές των Πειραιώς, Alpha Bank, Eurοbank, στα μετά βίας 25 εκατ. για το σύνολο της αγοράς, απογοητευτική η εικόνα -τουλάχιστον.

Σε ΟΤΕ (13,53), ΟΠΑΠ (14,75), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (16,56), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,56), TITAN (28,90), Motor Oil (23,30), HelleniQ Energy (7,91) και Jumbo (26,90) οι αγοραστές. Μόνη μετοχή με μεταβολή μεγαλύτερη της μονάδας, η HelleniQ Energy (1,14%).

Ανάλογη και για μετοχές που υποχωρούν, με ενδεικτική την οριακή διόρθωση για ΔΕΗ (11,16), Metlen (35,28), Lamda (6,73) κ.α.

Συνεδρίαση που δεν έχει καν τη διακυμανσιμότητα της χθεσινής, περισσότερο με διαδικαστικό χαρακτήρα και χωρίς ενδιαφέρον.

Λιγοστές οι περιπτώσεις mid/small caps με σχετική κινητικότητα και μεταβολή μεγαλύτερη του 3%, για Minerva (0,66), AVAX (1,398), Elinoil (2,23).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v