Συνεδρίαση δύο όψεων αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές ήπια πτωτικά, λόγω της σημερινής αποκοπής μερίσματος από τον ΟΤΕ, όμως σχετικά γρήγορα οι λίγοι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και επανέφεραν τον Δείκτη σε θετικό βηματισμό, τον οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΤΕ (-2,32%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,7216 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,68552 ανά μετοχή), ενώ ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 13,16 ευρώ (-4,64%).
Βοήθειες στους σημερινούς “long” έδωσαν τα ήπια κέρδη των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, τα νέα ιστορικά υψηλά στα οποία ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές στην Wall Street S&P 500 και Nasdaq, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε σήμερα το πρωί και ο Ιαπωνικός Nikkei 225.
Όλα τα παραπάνω, με “καύσιμα” από την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουνίου και σύμφωνα με τα οποία, “οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας αναγνώρισαν στην τελευταία τους συνάντηση ότι η Αμερικανική Οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης και ότι υποχωρούν οι πιέσεις στις τιμές, αλλά συνέστησαν μια στάση ‘βλέποντας και κάνοντας’ όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων”.
Από την άλλη, “οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ως επί το πλείστον αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, αλλά κάποιοι δεν ήταν βέβαιοι ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια, δεδομένων των τελευταίων αρνητικών μετρήσεων”. Αυτό αποκάλυψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.
“Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ δύο ακόμη φέτος θεωρούνται σωστές”, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννη Στουρνάρα. "Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω μειώσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Η προσοχή των ενεργών επενδυτών και στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο (με τον FTSE 100, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να σημειώνει κέρδη κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα), αλλά και στον επερχόμενο δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών την Κυριακή 7 τρέχοντος μήνα.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη συνεδρίαση συγκεκριμένου επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, στα κύρια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να αναφερθούν ο σημαντικός αριθμός τίτλων, χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις με διόλου πειστικές συναλλαγές, το σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάποιοι τίτλοι που επιμένουν ανοδικά από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και οι οποίοι ίσως αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής, αλλά και η ανησυχητική παγίωση της καθαρής αξίας συναλλαγών σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, έστω και αν σήμερα υπάρχει το “άλλοθι” της αργίας στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας).
Να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/12/2023 (45,9 εκατ.).
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το Χ.Α., παραμένει ζητούμενο ο θετικός καταλύτης που θα δώσει τον επόμενο ανοδικό “κυματισμό”, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο αισθητή η επικράτηση της “Θερινής συναλλακτικής ραστώνης” και αρκετοί traders θα επιλέξουν να “τραβήξουν μάρκες από το τραπέζι”.
Εν τω μεταξύ, “παράθυρο” με αστερίσκους για την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Οίκο αξιολόγησης Moody's άνοιξε ο Κόλιν Έλις στέλεχος της Moody's Investors Service, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο του Εconomist, αναφέροντας ότι “στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα”.
Σταθεροποιητικά, λόγω αργίας, στις ΗΠΑ, με ήπια ανοδικές διαθέσεις στην Ευρώπη, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,71% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,36% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,660% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1420,03 (-0,25%) και 1433,92 μονάδων (+0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1433,69 (+0,71%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1435,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,86%.
Ο τζίρος στα 66,4 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΚΑΤ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 66,4 εκατ., τα 56,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Για τη μετοχή της ΔΕΗ, το 11,40 είναι το ‘stop’ στο ‘short’ σε ημερήσιο κλείσιμο. Για τη μετοχή της ΕΤΕ, το 7,96 είναι κύρια αντίσταση και ‘stop’ στο ‘short’ σε ημερήσιο κλείσιμο. Για τον τίτλο της ΕΥΡΩΒ, το ‘stop’ στο ‘long’ είναι στο 2,06 σε κλείσιμο μέρας. Η ΙΝΤΚΑ δίνει αγοραστικό σήμα με κλείσιμο πάνω από το 3,40 με το ‘stop’, σε περίπτωση που δώσει, να κατεβαίνει στο 3,13. Επόμενος στόχος τα 3,63 ευρώ. O ΓΔ πέρασε το επίπεδο κύριας αντίστασης που είναι και το ‘Make or break’ μας (1435 σε κλείσιμο μέρας). Είμαστε στην τέταρτη εβδομάδα συσσώρευσης στον ΓΔ”, σύμφωνα με τις τεχνικές συντεταγμένες της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Συνεχίζονται τα στοιχήματα χαλάρωσης της επιτοκιακής πολιτικής, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε ισχνή, εν μέσω αργίας στις ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με χαμηλούς όγκους και τον ΟΤΕ στο επίκεντρο”, σημειώνει η Optima Bank.
“Η Αγορά είναι σε στάση αναμονής και το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα”, εκτιμά η Beta Sec.
“Διενεργούνται σήμερα στη Μ. Βρετανία οι Εθνικές εκλογές, με τους Εργατικούς να αναμένεται να πετύχουν ευρεία πλειοψηφία. Η ΕΚΤ ανακοινώνει τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, του Ιουνίου, ενώ στις ΗΠΑ η Wall Street είναι κλειστή λόγω της ημέρας της Ανεξαρτησίας. Η σύμπραξη κεντρώων και αριστερών δυνάμεων στην Γαλλία, μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες να αποκτήσει η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που υποδέχτηκαν με ανακούφιση οι Ευρωπαϊκές Αγορές, αντιδρώντας ανοδικά. Στις 1431 μονάδες του ΓΔ η εγγύτερη αντίσταση”.
“Ο ΓΔΧΑ διατηρεί ακόμα την επαφή με την κρίσιμη περιοχή στήριξης των 1380-1400 μονάδων. Παράλληλα, απαιτείται αύξηση του όγκου συναλλαγών για να απομακρυνθούμε από τα τρέχοντα επίπεδα. Η σημερινή ατζέντα δεν προσφέρεται για χρηματιστηριακές συγκινήσεις καθώς η Αγορά των ΗΠΑ είναι κλειστή λόγω αργίας, ενώ παράλληλα έχουμε και εκλογές στο ΗΒ. Πάραυτα, δεν αποκλείουμε μια νέα ανοδική προσπάθεια για τον ΓΔΧΑ με πιθανό όριο τις 1440 μονάδες”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Η δυναμική εταιρική κερδοφορία, το μειωμένο πολιτικό και δημοσιονομικό ρίσκο, η αύξηση του ΑΕΠ και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι από τους βασικότερους παράγοντες που στήριξαν τις αποτιμήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών την τελευταία πενταετία, ‘στέλνοντας στο ταμείο’ όσους πίστεψαν έμπρακτα σε επιλεγμένες μετοχές. Το μέσο P/E δωδεκαμήνου της Ελληνικής Αγοράς είναι για το σύνολό της μονοψήφιο, κάτι που ενισχύει τη σχολή σκέψης του ‘όχι ακριβού’, σε discount συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Χρηματιστήρια και άρα με περαιτέρω προοπτικές ανατίμησης του Ελληνικού Χ.Α., σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.
Ζητούμενα παραμένουν η έγκαιρη υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών και φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα τονώσουν τους ρυθμούς της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης και θα προσελκύσουν Ξένους επενδυτές στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, καθώς και η επιβεβαίωση των προβλέψεων περί διατηρήσιμης αυξημένης εταιρικής κερδοφορίας των Εισηγμένων στη φετινή χρήση.
Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή μακροοικονομική αστοχία, ή καθοδική αναθεώρηση των κλαδικών και εταιρικών outlook, θα σημάνει συναγερμό για τους μετόχους, Θεσμικούς, insiders και “μικρούς”.
Σαν να μην έφταναν τα εγχώρια ζητήματα, το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε, χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και χωρίς να διαφαίνεται “φως στο τούνελ”, ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε κρίσιμη πολιτική καμπή.
Σήμερα λαμβάνουν χώρα οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης.
Όποια και να είναι τα αποτελέσματα, οι επενδυτές θα… “μιλήσουν” με τις μετεκλογικές τους αγοραπωλησίες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα, τις “ρηχές” Αγορές και τους “αδύναμους κρίκους”.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ “πανηγυρίζουν” τα συνεχιζόμενα νέα ιστορικά υψηλά σε S&P 500 και Nasdaq, παρά την όποια… αμηχανία θα έπρεπε ίσως να προκαλεί στη Wall Street το Προεδρικό εκλογικό “ντούο” του Νοεμβρίου.
Η Αγορά Αμερικανικών Κρατικών ομολόγων, με την εδώ και καιρό αντεστραμμένη χρονική καμπύλη αποδόσεων, “μιλάει” εύγλωττα περί επικείμενης ύφεσης, αλλά μάλλον κανείς δε θέλει να την ακούσει…
Κλείνοντας με το ‘δικό μας’ Χ.Α., δεδομένων και των τελευταίων συνεδριάσεων που ‘τέσταραν’ για τα καλά το επίπεδο - κλειδί των 1400 μονάδων, διαγραμματικές στηρίξεις μπορούν να εντοπιστούν στις 1407 και 1395 μονάδες, προτού αρχίσουμε να προσανατολιζόμαστε προς την διαγραμματικώς σπουδαία περιοχή των 1350 μονάδων, ενώ πιθανές αντιστάσεις, πριν το ορόσημο των 1500, υπάρχουν στις 1450 και 1472 μονάδες του Γενικού Δείκτη”, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της Bρετανικής Society of Technical Analysts).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,5), ΕΛΠΕ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), TITC (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+1,56%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΕΥΡΩΒ (+3,07%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,87%) και ΕΤΕ (+2,16%).
Μεταξύ 1241,14 (-0,14%) και 1267,12 μονάδων (+1,95%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1266,29 (+1,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1267,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,97%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1276 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1152 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1133 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι, από τον μη Τραπεζικό 25αρη, που δεν ακολούθησαν σήμερα την προσπάθεια αντίδρασης και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (-2,32%), CENER (-0,51%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,46%).
Ο απόλυτος ορισμός της επιτόπιας κίνησης από την μετοχή της ΕΕΕ (+0,25%), καθώς ο τίτλος συμπλήρωσε 23 συνεδριάσεις με κλεισίματα μεταξύ 31,50 και 32,40 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 31,28 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 33,00 ευρώ.
Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο το σημείωσε στις 27/6 η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+0,82%) και από εκεί και πέρα ακολούθησε προσπάθεια αντίδρασης. Στο 36,76 το ημερήσιο “stop short”, στα 35,5 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+164,15%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+112,64%), ΚΟΥΑΛ (+96,05%), MONTA (+78,01%), ΦΒΜΕΖΖ (+70,49%), ΞΥΛΠ (+56,23%), OPTIMA (51,79%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+51,79%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι ΞΥΛΠ (-2,42%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,016 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0152 ανά μετοχή).
Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 36828 νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. “ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΟΣΕΚΑ” της “ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.”, τα οποία προέκυψαν από την πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. Το νέο σύνολο εισηγμένων μεριδίων του εν λόγω Δ.Α.Κ. στο Χ.Α. ανέρχεται σε 971503 μερίδια.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΑΥΠ (+3,62%), ΧΑΙΔΕ (+3,10%), ΓΕΒΚΑ (+2,72%), ΚΑΡΕΛ (+2,96%), ΝΑΚΑΣ (+2,27%), ΑΚΡΙΤ (+10,23%), ΤΖΚΑ (+3,02%), ΙΝΤΕΤ (+0,40%).
Στο επίκεντρο της προσοχής των traders βρέθηκε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-0,89%) μετά την άρνηση της Κύπρου να εγκρίνει το ρυθμιστικό πλαίσιο πληρωμών του “Great Sea Interconnector”, δηλαδή του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε ότι “θα ζητήσει την αναθεώρηση της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου. Σε διαφορετική περίπτωση το project είναι μη βιώσιμο και θα σταματήσει”.
Αύξησε συναλλαγές η ΞΥΛΚ (+3,44%).
Δεύτερη συνεδρίαση σημαντικών απωλειών για ΜΙΝ (-11,48%). Παρά τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, αφαιρείται από την λίστα των μετοχών για πιθανή παρακολούθηση.
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ευρωσυμβούλους (+2,36%), ΓΚΜΕΖΖ (+2,77%), Ιντρακόμ (+3,76%), ΕΚΤΕΡ (+2,02%), Ιντεάλ (+2,16%), Profile (+4,74%), Fourli (+2,44%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΣΙΔΜΑ (+4,17%) και Ελινόιλ (+2,17%), τέσσερις για CPI (+3,40%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,52%).
Επιστροφή αγοραστών σε ΦΒΜΕΖΖ (+1,65%).
Σε υψηλά 5μηνου η Intralot (+2,67%), εν μέσω φημών για επικείμενη είδηση.
Με σταθερό αγοραστή η Revoil (+4,50%), σε υψηλά 11 μηνών.
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 26/6 για Έλαστρον (+5,53%) και στις 25/6 για Πετρόπουλο (+3,58%). Ο δεύτερος, αν συνεχίσει ανοδικά θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή.
Λίγο ψηλότερα θα χρειαστούν να στοιχηθούν καλύτερα οι αγοραστές στην Doppler (+4,47%). Τα ενδιαφέροντα μετά τις 12/7, όταν και θα έχουν πιστωθεί οι νέες μετοχές, από την πρόσφατη Α.Μ.Κ.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1435 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1356 - 1341 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.
Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3480 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3291 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3258 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Θετικές διαθέσεις στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.
Επιτόπιος βηματισμός για το Πετρέλαιο, στο 1,0812 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.
Τιμές χαμηλότερα των $2370 δοκιμάζει ο Χρυσός, προς τα $30,65 υποχωρεί το Ασήμι.
Κάτω από τα $57500 το Bitcoin, προς τα $3115 υποχωρεί το Ethereum.
Οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, εποχικά και προσαρμοσμένες στις τιμές, συρρικνώθηκαν κατά 1,6% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Destatis. Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ. ευρώ, στα 100,4 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Autoherllas, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 91 ανοδικούς τίτλους, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.971 συμβόλαια).
Στα 3.821 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.671 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Στα 1.044 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.035 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 652, 500 για τον Ιούλιο και 152 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.479,75), κινήθηκε μεταξύ 3.433 και 3.479,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.218).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.370,25).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Lamda Development, 9.100 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.006), Πειραιώς (2.445), Εθνική (931), ΔΕΗ (188), Alpha Bank (3.937), Τέρνα Ενεργειακή (115), Ιντρακόμ (532), Viohalco (249), ΑΔΜΗΕ (155), Αεροπορία Αιγαίου (226), ΕΛΧΑ (136), ΓΕΚ (355), ΟΤΕ (121), Lamda Development (153).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.569, Πειραιώς 102.140, Eurobank 14.995, Τέρνα Ενεργειακή 22.882, ΑΔΜΗΕ 23.162, ΓΕΚ 13.237, ΔΕΗ 31.380, Εθνική 15.434.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.845.249 τεμ., (από 61.046.283 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.371.456 τεμ. (56.436.456), ΟΠΑΠ 1.866.692 τεμ. (1.867.507), Εθνική 11.277.070 τεμ. (11.245.631), ΟΤΕ 1.680.527 τεμ. (1.695.306), Πειραιώς 3.723.758 τεμ. (3.723.758), Optima bank 1.388.247 τεμ. (1.390.641).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.