Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα βύθιση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 57 εκατ. ευρώ. Ράλι για Σαράντη και κέρδη για Metlen, Viohalco, Cenergy. Πωλητές σε Aegean, Jumbo, Lamda.

Νέα βύθιση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Στο συναλλακτικό ρελαντί (ο χαμηλότερος τζίρος του τρέχοντος έτους) και με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. και μένει να αποδειχθεί αν η Εγχώρια Αγορά “κωφεύει” στις τελευταίες θετικές ειδήσεις, ή θα επιστρέψει σε δραστηριότητα από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και αφού έχει αυξηθεί η ορατότητα, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε, χθες μετά την λήξη της συνεδρίασης, η S&P, τονίζοντας ότι “το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αρχίζει να επωφελείται από το θετικό momentum στην Ελληνική Οικονομία”.

Όπως αναφέρει, “παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένουμε ότι η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024 - 2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές Χώρες της Ευρωζώνης”.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οίκος έφερε δύο Τράπεζες, την Eurobank και την Εθνική, στον προθάλαμο της επενδυτικής βαθμίδας με βαθμολογία “BB+” (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς είναι δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική), ενώ έδωσε θετική προοπτική (outlook) σε όλες τις βαθμολογίες, κάτι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, ισοδυναμεί με προαναγγελία νέων αναβαθμίσεων στο μέλλον.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Κόλιν Έλις, στέλεχος της Moody's Investors Service, που μιλώντας στο Συνέδριο του Εconomist, “άνοιξε παράθυρο αισιοδοξίας με αστερίσκους” για την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αναφέροντας ότι “στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα”.

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες αξιολογήσεις για την Ελληνική Οικονομία, μέσα στο 2024, είναι προγραμματισμένες: Scope Ratings 12 Ιουλίου, DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, αρχικά, σε θετικό βηματισμό, ασφαλώς και το σύνολο των αναλυτών περίμενε μία συνεδρίαση καλύτερων επιδόσεων σήμερα από την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και αντ΄ αυτού, όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως, είδαν την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί και την συναλλακτική δραστηριότητα να συνεχίζει την φθίνουσα και απόλυτα ανησυχητική πορεία της.

Έτσι και σήμερα το ενδιαφέρον περιορίστηκε στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, από όλο το εύρος του ταμπλώ και αν αυτή η εικόνα ισχνών συναλλαγών συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες της στήλης και αρκετοί traders να επιλέξουν να “τραβήξουν μάρκες από το τραπέζι”.

Σε αντίθετη περίπτωση επιστροφής του ενδιαφέροντος, η στήλη “επιστράτευσε” το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, να δώσει τεχνικές συντεταγμένες για σημαντικό αριθμό τίτλων.

Έτσι, σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ:

Βιαστικά σχεδόν στα υψηλά της η ΙΝΛΟΤ με το “stop” στο “long” στο 1,0720 και την επόμενη αντίσταση στα 1,42 ευρώ.

Όσο κρατάει το 22,85 επίπεδο για την ΜΟΗ, μία αντίδραση στο 24,20 έχει πιθανότητες, χωρίς να σημαίνει ότι δίνει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Σαφώς διαφορετικό το γράφημα τον ΕΛΠΕ με το 7,77 να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν επιβεβαίωση της διάσπασης, με πιθανότητες να δοκιμάσει μία αντίδραση στο 8,22 που είναι αντίσταση και “stop” στο “short” σε ημερήσιο κλείσιμο.

Ο ΟΠΑΠ συσσωρεύει πολύ μεγαλύτερο διάστημα από την Αγορά, με το 14,50 επίπεδο να αντέχει εύκολα. Το 15,25 είναι το “stop” στο “short” σε ημερήσιο κλείσιμο, με πιθανή κίνηση στο 15,80.

H ΛΑΜΔΑ έχει αλλάξει συμπεριφορά εδώ και καιρό. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 7,14 μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τιμές στο 8 σε πρώτη φάση. Το 6,80 κύρια στήριξη.

Θα έπρεπε να το πρόσεχαν πολύ περισσότερο το ΕΧΑΕ μιας και είναι ο καθρέπτης της Αγοράς. Χρειάζεται κατοχύρωση του 5,20 για να βγει εκτός πτωτικού καναλιού.

Τον Ελλάκτωρα τον επισημάναμε στην ζώνη του 2,35 πως δύσκολα ο τίτλος θα έκανε την επιστροφή του 0,50 σε χαμηλά επίπεδα και η λογική έλεγε ότι θα δοκιμάσει, αν μη τι άλλο, μία κίνηση στο 2,65 – 2,70. Το ημερήσιο “stop long” στα 2,43 ευρώ. Πάντως καλό θα ήταν πριν την αποκοπή και εφόσον είναι σε υψηλά επίπεδα, κάποιος να αποχωρήσει, μιας και δεν βλέπουμε, τουλάχιστον στην παρούσα, κάποιο growth στην Εταιρεία.

Η Αγορά λέει “ακριβή” την ΙΝΚΑΤ και πιθανόν να έχει δίκιο, με την διαφορά ότι το ταμπλώ λέει άλλα. Ως συνήθως το ταμπλώ έχει τις περισσότερες φορές δίκιο. Το 5,15 το “stop” στο “short”, με τον τίτλο να συντηρεί το 5 επίπεδο εδώ και καιρό και να ψάχνει την αφορμή για κίνηση στα υψηλά της.

17 εβδομάδες συσσώρευση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ με το 17,10 να είναι το “make or break” στο γράφημα. Πλέον φαίνεται να “ελαφρώνει” από τόσο μεγάλο δανεισμό και να ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στις Κατασκευές. Ουσιαστικά είναι μακράν ο μεγαλύτερος Κατασκευαστικό Όμιλος στην Ελλάδα. Το 16,20 επίπεδο κύρια στήριξη και “stop” σε εβδομαδιαίο γράφημα.

Εκπρόσωπος στον Τουριστικό κλάδο η ΟΤΟΕΛ και έχοντας ήδη συμπληρώσει πάνω από 1 χρόνο διόρθωση. Ουσιαστικά το επίπεδο που δοκιμάζει να ισορροπήσει είναι σημαντική στήριξη και όλα δείχνουν ότι έχει όλες τις πιθανότητες να ξεκινήσει μία ανοδική κίνηση. Το 11,88 είναι κοντινή αντίσταση και “stop” στο ημερήσιο “short” με πρώτο στόχο τα 12,70 ευρώ. Η ζώνη του 11,20 είναι ισχυρή στήριξη στην παρούσα.

Η ΑΛΦΑ έχει δώσει εδώ και 5 συνεδριάσεις αγοραστικό σήμα και πλέον δοκιμάζει τον πρώτο και πολύ σημαντικό στόχο του 1,64 που είναι και κύρια αντίσταση. Το 1,58 είναι κύρια στήριξη στην παρούσα.

Σε επιφυλακτική εικόνα έχουν γυρίσει οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, αφήνοντας πίσω τους τα πρωινά θετικά πρόσημα και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 206000 τον Ιούνιο, από 218000 τον Μάιο. Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 190000.

Τα στοιχεία τα “είδαν” θετικά όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,64% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,32% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,60% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1442,11 μονάδες (+0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1440,66 (+0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1440,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,33%.

Ο τζίρος στα 55,5 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΔΜΗΕ, ΙΝΛΟΤ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 55,5 εκατ., τα 48,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαία κέρδη 2,58% για τον Γενικό Δείκτη και με κέρδη 5,26% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 11,4% και ο ΔΤΡ κέρδη 20,32%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε πως η αναβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών από την S&P’ θα προσφέρει πρόσθετη στήριξη στην Αγορά”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Η αναβάθμιση του Τραπεζικού κλάδου από την S&P και η βελτίωση του κλίματος στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενδέχεται να διατηρήσουν την ανοδική δυναμική στην Εγχώρια Αγορά, παρά τους χαμηλούς όγκους”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Ο ΓΔ, αφού πρώτα επιβεβαίωσε τις 1421 μονάδες ως στήριξη, στην συνέχεια με ένα εντυπωσιακό άλμα δρασκέλισε σωρεία σημαντικών και κρίσιμων αντιστάσεων ως τις 1431 μονάδες, που μετατρέπονται σε στήριξη. Πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη αντίσταση στις 1437 μονάδες”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Βασικό σενάριο αποτελεί η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, εν αναμονή και του 2ου γύρου των Γαλλικών εκλογών. Στο εσωτερικό αξίζει να αναφερθούμε στην νέα αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των 4 Ελληνικών συστημικών Τραπεζών από την S&P, με τις προοπτικές όλων να παραμένουν θετικές. Η είδηση αυτή δεν αποκλείεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον Τραπεζικό κλάδο”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το ΓΔ, με περιορισμένους όμως τζίρους, καθώς η Αγορά μας συνεχίζει να επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και κρατά στάση αναμονής συσσωρεύοντας στα επίπεδα των 1400 - 1450 μονάδων τις τελευταίες εβδομάδες. Στο εσωτερικό είχαμε πολλές θετικές ειδήσεις όπως την αναβάθμιση των Τραπεζών από τον Οίκο S&P, την μείωση του πληθωρισμού για τον μήνα Μάιο, διψήφια αύξηση της επιβατικής κίνησης του ΔΑΑ για τον μήνα Ιούνιο, την επέκταση των δραστηριοτήτων της AEGEAN κ.α. Επιπλέον πολύ θετικά τα όσα ειπώθηκαν για τις προοπτικές της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, στο πρόσφατο Συνέδριο του ECONOMIST. Για την επόμενη εβδομάδα το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών που θα διεξαχθούν αυτή την Κυριακή, θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς μας. Τεχνικά, σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1440 - 1450 μονάδων. Ο ΚΜΟ200 ημερών βρίσκεται στις 1342 μονάδες”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η βασική παράμετρος που οδηγεί τις τοποθετήσεις (ή τις ρευστοποιήσεις, κατ’ άλλους) παραμένει η πολιτική ασάφεια στη Γαλλία, προκύπτουσα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών υπέρ της ακροδεξιάς, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο (και τις λοιπές Ευρωαγορές) να “μαζεύει” μέρος των απωλειών μέσω υποστηρικτικών αγορών προεξοφλητικού χαρακτήρα.

Τα “καλύτερα χαρτιά στο ταμπλώ” παρέμειναν ενδεικτικά οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, TITC, CENER (σε νέα ιστορικά υψηλά), ΟΛΠ, ΚΡΙ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ.

Από την άλλη, πιέστηκαν σημαντικά ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ κ.α.

Ο ΟΤΕ είχε αξιόλογη εικόνα, καθώς όχι μόνο συμπεριφέρθηκε αμυντικά στο πρόσφατο πτωτικό σκέλος της υπόλοιπης Αγοράς, αλλά απορρόφησε ικανοποιητικά και την αποκοπή μερίσματος 0,72€ την Πέμπτη (10/7 η καταβολή).

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και διαγραμματικά, τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, καθώς συντηρήθηκε η κρίσιμη ζώνη των 1400 μονάδων.

Η οποία αποτελεί ούτως, ή άλλως και το τελικό “stop” σε αγοραστικές θέσεις, κυρίως για όσους (επανα)τοποθετήθηκαν πρώιμα, πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Να τονιστεί ότι αφενός η δημοπρασία ΕΓΕΔ 13 εβδ. της Τετάρτης απέδωσε 3,42% (ετησιοποιημένη) με προφανής την προεξόφληση για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ και τα μακροοικονομικά δικαιολογούν συνέχιση, αφετέρου η περαιτέρω απομείωση πολύ ελκυστικών εκδόσεων Κρατικών ομολόγων Χωρών Ευρώπης, εξαιτίας της προβληματικής που προέκυψε στην πολιτική σκηνή, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις δυνητικές υπεραποδόσεις, εάν τελικά απομακρυνθεί ο κίνδυνος.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν από τα απόλυτα ποσοστά που θα δούμε μετά τις εκλογές, έχει μεγάλη σημασία να αξιολογήσουμε και τα επόμενα (πιθανά) βήματα της Λε Πεν, ώστε να αντιληφθούμε την κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο” σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Οι Αγορές δείχνουν να βγαίνουν από ένα δύσκολο κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων (Ευρωεκλογές, Γαλλικές και Βρετανικές εκλογές,) όπου οι αβεβαιότητες μπήκαν δυνατά στο προσκήνιο, υπενθυμίζοντας τον επιδραστικό ρόλο των πολιτικών εξελίξεων στην Οικονομία, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η έλλειψη βραχυπρόθεσμου εγχώριου αφηγήματος αύξησε το βαθμό συσχέτισης με τις Ξένες Αγορές και το Ελληνικό Χρηματιστήριο ευθυγραμμίστηκε με την τάση του εξωτερικού. Στην πορεία αυτή ήταν εμφανής η μείωση του.

Ενδιαφέροντος, καθώς οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησαν αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Μάλιστα, στην συνεδρίαση της Παρασκευής, 5 Ιουλίου, σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος του 2024 με 55,5 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά ο Ιούλιος γεμίζει με νέα προς το τέλος του, καθώς αναμένεται το ενδιαφέρον να ανακάμψει με τις πρώτες δημοσιεύσεις από τα αποτελέσματα εξαμήνου και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρήσης.

Επομένως, αν την Κυριακή οι προσδοκίες ευθυγραμμιστούν με τα αποτελέσματα, η Αγορά θα επιστρέψει στα θεμελιώδη και θα αναθεωρήσει εκ νέου το ασφάλιστρο κινδύνου κατά περίπτωση, καθώς η πίεση στις κεφαλαιοποιήσεις δεν ήταν ομοιόμορφη, δίνοντας ενδεχομένως προβάδισμα ενδιαφέροντος στον Τραπεζικό κλάδο.

Εκτός από το αποτέλεσμα του β’ γύρου των Γαλλικών Εκλογών, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα τα νέα στοιχεία πληθωρισμού για τον Μάιο, στις 11 Ιουλίου, καθώς και οι πρώτες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα για τον πληθωρισμό του Ιουνίου αναμένεται περαιτέρω πτώση στο 3,1%, από 3,3% τον Μάιο, γεγονός που θα βάλει σε μια πιο σταθερή τροχιά την προοπτική μείωσης των Αμερικανικών επιτοκίων.

Υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις σε αυτό το μέτωπο, καθώς ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,4% τον Μάιο, από 3,6% τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη ένδειξη των τελευταίων τριών ετών, ενώ οι τελευταίες αναγνώσεις από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αποτελούν ηπιότερες ενδείξεις για την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για μια πρώτη μείωση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά την εταιρική κερδοφορία, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή εκκινούν, ουσιαστικά, οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Pepsi, Delta (11/7) και JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup (12/7).

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν μέση αύξηση κερδών για τον S&P 500 8,8% στο β’ τρίμηνο της χρονιάς και εφόσον η εκτίμηση αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης εταιρικών κερδών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 1400 μονάδες στην φάση της διόρθωσης και φαίνεται να κατοχυρώνει μια περιοχή κομβικής σημασίας για την συνέχεια.

Οι 1430 μονάδες αποτελούν το σημείο καμπής της Αγοράς και της αντιστροφής της τάσης σε ανοδική. Ήδη ο MACD έχει επιστρέψει σε ανοδική φορά, ενώ από την συνεδρίαση της Πέμπτης έδωσε σήμα αγορών και ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Τα δεδομένα θα γίνουν πολύ πιο αισιόδοξα με την κατάκτηση των 1448 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 50 ημερών. Το εν λόγω επίπεδο είναι και η επόμενη αντίσταση τιμών και η διαφυγή του Γενικού Δείκτη, θα σημάνει και την λήξη της συσσώρευσης που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου.

Το δυνητικό περιθώριο της Αγοράς είναι τα υψηλά του Μαϊου (1505 μονάδες) με τεχνικό εμπόδιο σε αυτή την διαδρομή τις εκ νέου αποκοπές μερισμάτων που έρχονται, λειτουργώντας ανασταλτικά στην δυναμική της Αγοράς.

Οι αγοραστές δείχνουν να έχουν πάρει τον έλεγχο, ωστόσο η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθιστά εύθραυστη την προσπάθεια ανάκαμψης της Αγοράς και ερμηνεύεται κυρίως ως ένδειξη επιφύλαξης ενόψει εκλογικού αποτελέσματος στην Γαλλία.

Επομένως η άνοδος, διαγραμματικά, έχει την ερχόμενη εβδομάδα ένα οριακό προβάδισμα, που θα κριθεί από τα γεγονότα της Κυριακής.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα εγχώρια γεγονότα η εβδομάδα που ξεκινάει. Την Τρίτη ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Entersoft, με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να έχουν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 91%.

Χωρίς τα μερίσματα του 2024 θα διαπραγματεύονται την ερχόμενη εβδομάδα οι εξής Εταιρείες: ΕΚΤΕΡ (μικτό €0,12) και Τέρνα Ενεργειακή (€0,38) την Δευτέρα 8 Ιουλίου, Jumbo (€1,00), Τράπεζα Πειραιώς (€0,063), Helleniq Energy (€0,60) και AS Company (€0,137) την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου η Scope Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το Ελληνικό αξιόχρεο”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), TITC (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,55%, Εθνική +1,46%, Eurobank +0,66%, Πειραιώς +0,33%).

Μεταξύ 1265 (-0,19%) και 1278,01 μονάδων (+0,84%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1275,55 (+0,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1277,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1134 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας των μετόχων, ΤΧΣ, Thrivest, ΕΦΚΑ, σε ότι αφορά τη δέσμευσή τους για την κεφαλαιακή στήριξη του 5ου Τραπεζικού πόλου”.

Οριακή “υπεροπλία” των τίτλων με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με αρνητικές διαφοροποιήσεις στους ΑΡΑΙΓ (-1,43%), ΔΑΑ (-0,15%), ΔΕΗ (-1,14%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,77%), ΕΛΧΑ (-0,95%), ΛΑΜΔΑ (-1,27%), ΜΠΕΛΑ (-0,95%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,05%), TITC (-0,35%). Αμετάβλητη η ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της Cenergy (+1,12%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΑ, “η συνολική κίνηση τον Ιούνιο ήταν αυξημένη κατά 12,9% και στα 3,3 εκατ. επιβάτες. Από την αρχή του έτους 14,012 εκατ. επιβάτες έχουν περάσει από το Ελ. Βενιζέλος, 16% περισσότεροι από πέρυσι. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 8,6% και 19,5%, αντίστοιχα”.

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά ο τίτλος του ΔΑΑ (-0,15%), αλλά ο τίτλος δείχνει εξαιρετικά αδύναμος. Σε πρώτη φάση θα χρειαστεί κλείσιμο υψηλότερα των 8,18 ευρώ (απλός ΚΜΟ 60 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του Σαράντη (+5,45%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και “τιμώντας” τα 30 χρόνια παρουσίας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 10,80 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 12,44 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+164,15%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+111,54%), ΚΟΥΑΛ (+94,08%), MONTA (+78,01%), ΦΒΜΕΖΖ (+71,97%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+51,31%), OPTIMA (51,09%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της “Mevaco” (-0,75%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,15 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,1425 ανά μετοχή) και οι μετοχές της “Trastor” (0%) χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΦΟΥΝΤΛ (+4,84%), ΛΟΓΟΣ (+2,17%), ΛΕΒΚ (+2,76%), ΜΑΘΙΟ (+6,58%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,46%), ΒΙΟΚΑ (+0,40%), ΚΕΚΡ (+1,08%), ΝΑΥΠ (+1,23%), ΟΛΥΜΠ (+1,19%) και ΛΑΝΑΚ (+3,19%).

Άτσαλη διόρθωση και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Revoil (-5,26%).

Δυναμικά ξεκίνησε το 2024 για την Ελινόιλ. Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Γιάννης Αληγιζάκης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, “το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις της Εταιρείας αυξήθηκαν κατά 30% και τα κέρδη EBITDA κατά 32%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023”. Η μετοχή (+3,40%) συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, διακίνησε τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τετραμήνου και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΕΧΑΕ (-0,74%).

Επιστροφή αγοραστών για Αλουμύλ (+1,67%) και ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+1,61%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Premia (+1,54%), Profile (+1,54%) και Ιντεάλ (+2,47%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για ΣΙΔΜΑ (+1,54%).

Ξεκίνησε τις συναλλαγές με 1 τεμ. στα 7,60 ευρώ (-5,59%) και αυτός ήταν ο όγκος συναλλαγών μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα να κλείσει αμετάβλητη η μετοχή της ΦΛΕΞΟ (0%).

Ξεκίνησε το “τρενάκι του τρόμου” στην Μινέρβα (+21,30%, μετά το χθεσινό -11,48% και το προχθεσινό -7,58%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/6 για τον “αδιόρθωτο” Πετρόπουλο (+0,92%).

Στο 86,37% η τελική κάλυψη της Α.Μ.Κ. για την Doppler (+6,95%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1435 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1357 - 1342 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3480 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3293 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3261 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτές διαθέσεις και μακριά από τα πρωινά υψηλά η Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0826 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2390 δοκιμάζει ο Χρυσός, προς τα $31,6 ανηφορίζει το Ασήμι.

Κάτω από τα $56500 το Bitcoin, προς τα $2995 υποχωρεί το Ethereum.

Το μεγαλύτερο Κρυπτονόμισμα στον Κόσμο δέχεται πιέσεις από την είδηση ότι “το καταρρεύσαν Ανταλλακτήριο bitcoin Mt. Gox ετοιμάζει τη διανομή νομισμάτων αξίας περίπου $9 δισ. στους χρήστες”.

Οι δαπάνες των Ιαπωνικών Νοικοκυριών σημείωσαν βουτιά 1,8% τον Μάιο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση, του Reuters ήταν για μικρή άνοδο 0,1%.

Η βιομηχανική παραγωγή στον Μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας μειώθηκε κατά 2,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ανέφερε η Destatis. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Οι τιμές των Ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν τον Ιούνιο 0,2%, σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πιστωτικού Οργανισμού Halifax.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του Λιανικού Εμπορίου σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,1% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία αυξήθηκαν κατά 0,3% και 0,6%, αντίστοιχα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ, στα 100,8 δισ. ευρώ.

Η NBG Securities αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 20 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση outperform”, καθώς η μετοχή διαθέτει μια ελκυστική σχέση κινδύνου και απόδοσης. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι “ο ΟΤΕ είναι μια περίπτωση βαθιάς υποτίμησης, με τα θεμελιώδη μεγέθη του να είναι σταθερά, με βάση τις παρεχόμενες επιδόσεις, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία ταμειακών ροών και παρά τις επανειλημμένα υψηλές ετήσιες επενδύσεις. Επιπλέον, οι αμοιβές των μετόχων ήταν γενναιόδωρες, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα του ισολογισμού”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, CENER και με το θετικό ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, EEE, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, Lamda Development, Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 82 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.261 συμβόλαια).

Στα 3.825 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.821 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.044 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.044 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 782, 450 για τον Ιούλιο και 332 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.490,5), κινήθηκε μεταξύ 3.475 και 3.500 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.248,25), κινήθηκε μεταξύ 1.248,25 και 1.248,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.434,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (476), Πειραιώς (2.671), Εθνική (1.060), ΔΕΗ (104), Alpha Bank (6.147), Τέρνα Ενεργειακή (356), Viohalco (141), ΑΔΜΗΕ (219), Cenergy (162), Μυτιληναίο (142), ΟΠΑΠ (133), ΟΤΕ (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.917, Πειραιώς 102.281, Eurobank 14.732, Τέρνα Ενεργειακή 22.773, ΑΔΜΗΕ 23.063, ΓΕΚ 13.567, ΔΕΗ 31.454, Εθνική 15.526.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.242.987 τεμ., (από 60.845.249 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.456.145 τεμ. (56.371.456), ΟΠΑΠ 1.870.974 τεμ. (1.866.692), Εθνική 11.237.507 τεμ. (11.277.070), ΟΤΕ 1.680.263 τεμ. (1.680.527), Πειραιώς 3.723.758 τεμ. (3.723.758), Optima bank 1.382.063 τεμ. (1.388.247).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v