Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P και το διπλό στοίχημα στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με ορίζοντα την ετυμηγορία του οίκου, μέρος των φρέσκων κεφαλαίων που μπήκαν στην αγορά. Σε ποιες μετοχές το νέο χρήμα ήλθε για να... μείνει. Τα σενάρια.

Η S&P και το διπλό στοίχημα στο Χρηματιστήριο

Αλλη μία εξισορροπητική συνεδρίαση στη Wall Street, με τα αποτελέσματα 3μήνου των Morgan Stanley και Netflix στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Από 0,31% χαμηλότερα και τις 4.165 μονάδες νωρίτερα τα futures του S&P500, σταθερά χαμηλότερα των 80$ στα 78,44$/βαρέλι το WTI και στα 3,7031% το 5ετές των ΗΠΑ. Πιθανότερο ενδεχόμενο η «τιμολόγηση» των μεγεθών 3μήνου να συνεχιστεί σήμερα-αύριο. Τεχνικά ζητούμενο ένα κλείσιμο εβδομάδας για τον S&P500 υψηλότερα των 4.120-4.140 μονάδων.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, τέλος για το ανοδικό σερί 11 συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις 1.122,83 μονάδες stop για τον Γενικό Δείκτη. Μερική κατοχύρωση θέσεων, λίγο ως πολύ αναμενόμενη μετά τις δύο αργίες, την ισχυρή απόδοση αρκετών μετοχών και το ορόσημο της Παρασκευής εγγύτατα.

Μερικό «κλείδωμα» θέσεων σε τραπεζικά χαρτιά, σε blue chips και συγκεκριμένα mid caps, αλλά με αξία συναλλαγών αισθητά χαμηλότερη των ανοδικών συνεδριάσεων που προηγήθηκαν. Μάλιστα ο τζίρος, εξαιρουμένου του περίπου 10% της MIG που «άλλαξε χέρια», ήταν ακόμη μικρότερος του ανοδικού διαστήματος που χαρακτηρίζει τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας αλλαγή τάσης και ξαναφέρνοντας το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων πανευρωπαϊκά.

Στο 9,16% η μεταβολή για τον ΔΤΡ σε διάστημα μηνός, στο 29,14% από την αρχή του έτους, σχεδόν διπλάσια του EuroStoxx Banks. Κοινή εκτίμηση στην αγορά πως σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που εισρέουν στο ΧΑ από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου είχε/έχει ως σημείο αναφοράς την ετυμηγορία της Standard & Poor's, αύριο Παρασκευή.

Πού κρίνεται η αξιολόγηση, αναλύει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη και προφανώς μέρος των θέσεων θα διακρατηθούν ή ρευστοποιηθούν ανάλογα, προεξοφλητικά στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης -συνδυαστικά με τη λήξη της σειράς Απριλίου στα Παράγωγα-, πιθανότατα το μεγαλύτερο στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με όρια αναφοράς τις 1.140 και 1.080 μονάδες.

Κλάδος με την επιθετικότερη τάση ο τραπεζικός και μετοχή αιχμής την Πειραιώς, λόγω πιθανότατης ένταξής της στον MSCI Greece Standard. Εχοντας «τρέξει» με 20,21% σε διάστημα μηνός, η αποτίμηση διαμορφώνεται κοντά στα 3 δισ., το δε διάστημα πλήρωσης του συγκεκριμένου κριτηρίου υπολογίζεται έως τη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής.

Ωστόσο, στο 7,55% είναι η μεταβολή για τον FTSE25 σε διάστημα μηνός, καθώς υπεραπέδωσαν blue chips-σηματωροί, με αποτέλεσμα την καταγραφή ιστορικά πολυετών υψηλών (λ.χ. Mytilineos, Coca Cola, Viohalco, AEGEAN, ElvalHalcor, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), δηλαδή η πλειονότητα των εισηγμένων του δείκτη.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία οι εισροές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι επενδυτικού προσανατολισμού, «βλέπουν» πέρα από το εάν και το πώς θα αξιολογήσει αύριο ο αμερικανικός οίκος.

Πρόκειται για θέσεις εδραίες, με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα 2022-τις προβλέψεις για το 2023, τα αυξημένα μερίσματα, τη θεαματική εξωστρεφή παρουσία ομίλων στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτική η περίπτωση της τύποις mid cap Cenergy Holdings, που με άνοδο και στη χθεσινή συνεδρίαση αποτιμάται στα 813,9 εκατ. Ουσιαστικά το επόμενο large cap του FTSE25, με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη 7 εισηγμένων του «μεγάλου δείκτη».

Σε αυτή τη λογική, η παρουσία των ξένων θα παραμείνει ενεργή στα blue chips, με γνώμονα και τα αποτελέσματα 2022, τις διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο. Για αυτό και προσοχή σήμερα δίνεται στα μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής -πριν τη συνεδρίαση- αλλά και όσων ειπωθούν στους αναλυτές.

Με δύο μέτωπα να κλείνουν για Attica Bank και MIG/Attica Group-ANEK μένει να φανεί η αποτίμηση από την αγορά, με τον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό κλάδο ψηλά στην προτίμηση των επενδυτών αλλά και επιμέρους περιπτώσεις mid caps, η συνεδρίαση έχει ενδιαφέρον.

Από τα ελληνικά projects που διεκδικούν επιπλέον κεφάλαια από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου, μέχρι το «τρέξιμο» των mezzanines και τα ιστορικά υψηλά εισηγμένων, λ.χ. της Mevaco.

Οσον αφορά ειδικότερα τα mezzanines, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου για τα πολύ μεγάλα καθαρά κέρδη της Intrum εξηγεί την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία τίτλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v