Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι κρύβει η long φορά στον τραπεζικό κλάδο

Προς υψηλά 9ετίας με οδηγό τις τράπεζες, σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία, συνακόλουθα και η αγορά μετοχών, παραμένουν υψηλά στην προτίμηση των funds. Ο ορίζοντας κινήσεων.

Χρηματιστήριο: Τι κρύβει η long φορά στον τραπεζικό κλάδο

Μικτές τάσεις στη Wall Street, πιέσεις στις αγορές της Ασίας και στα ευρωπαϊκά από τις 15.882 (0,59%)
ο DAX στη Φρανκφούρτη, με τους αγοραστές να πετυχαίνουν το 11 στα 11 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη Νέα Υόρκη, η προσοχή των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη (κυρίως) στα οικονομικά αποτελέσματα
πρώτου 3μήνου.

Στην Αθήνα, η αγορά κινείται σε ρυθμούς προεξόφλησης βραχυπρόθεσμων και πιο μεσοπρόθεσμων ορόσημων, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο ταμπλό. Στις 1.120,29 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.711,04 ο FTSE25, στις 839,62 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.639,95 ο FTMidCap.

Τραπεζοβαρής η χθεσινή ενδέκατη σερί ανοδική συνεδρίαση, κυρίαρχη η για ακόμη μία -συνεχόμενη- φορά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, με την επαναφορά του κομβικού κλάδου να προσδίδει δυναμική στη στάση των αγοραστών.

Προς υψηλά 9ετίας με οδηγό τις τράπεζες, λοιπόν, σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία, συνακόλουθα το ΧΑ, παραμένουν υψηλά στην προτίμηση των funds. By the book, που λένε, στην Αθήνα καθώς ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου (300 εκατ.), με σκοπό την ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης με ταυτόχρονη διευκόλυνση της δευτερογενούς αγοράς.

Πρακτικά σε αυτή τη διεθνή συγκυρία η Αθήνα έχει την ευχέρεια να ενεργήσει κατά το δοκούν, συγκριτικό πλεονέκτημα που αποτυπώνεται τόσο στις προσδοκίες για ενδεχόμενη θετική έκπληξη της Standard & Poor's -μεθαύριο Παρασκευή- όσο στην προοπτική ένταξης της Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece Standard.

Σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική η 6άδα των προτιμήσεων των funds, με σημαντικό μερίδιο να αποδίδεται σε «γρήγορο χρήμα» (με ορίζοντα την Παρασκευή), δευτερευόντως σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ανάλογη τάση αναμένεται να επικρατήσει και σήμερα αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης θέσεων αύριο - Παρασκευή. Ημέρα λήξης της απλής σειράς μηνός Απριλίου στα Παράγωγα, με 1.572 ΣΜΕ τρέχουσας με premium 1,99% και 1.577 ΣΜΕ επόμενης επίσης με premium 2,16%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε διάστημα 2+σημερινής συνεδρίασης.

Παράλληλα μερίδα επενδυτών ενεργεί με γνώμονα και τα αποτελέσματα 2022, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ανακοινώνει αύριο πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Τεχνικά, κλάδος ειδικού βάρους παραμένει ο τραπεζικός -σε ισχυρή long φορά με την επιβεβαίωση των 841 μονάδων (όπως αναφέρθηκε από νωρίς εχθές στον Εκηβόλο) να ενισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 875 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v