Θα έλθει το νέο έτος ο Αϊ Βασίλης στο ΧΑ;

Οι απώλειες 32% του Γενικού Δείκτη το 2002 ολοκληρώνουν ένα τριετές πτωτικό σερί 75 ποσοστιαίων μονάδων έναντι - 42% και - 63% για τον DAX και - 16% και -27% για το Dow Jones αντίστοιχα. Οι προϋποθέσεις για την έλευση του Αϊ Βασίλη το 2003 στη Σοφοκλέους, όπως τις σκιαγραφούν οι αναλυτές της Ωμέγα και της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Οκτώ σερί πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης τιμών, αλλά όχι και η ευρύτερη αγορά, καθώς η Δευτέρα ήταν μέρα ”ανόδου” για τη πλειονότητα των τίτλων.

Είναι πλέον σαφές ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες ουδείς ”πιστεύει” σε αυτή την αγορά, ενώ παράλληλα εντάθηκε το φαινόμενο του περάσματος υποαξιών στα βιβλία, με συνέπεια τίτλοι της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης να υποχωρούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 3% και 4%, με όγκους που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000-2.000 τεμάχια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 59,03 εκ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 20,9 αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών, επίπεδο τζίρου το οποίο παρά ταύτα στάθηκε υπέρ του δέοντος αρκετό στο να ωθήσει το Γενικό Δείκτη σε απώλειες 1,62% σε σχέση με το αντίστοιχο κλείσιμο της Παρασκευής (1.791,7-1.762,69 μονάδες), και τη σχέση ανοδικών προς πτωτικών στο 3,7 προς 1 υπέρ των δεύτερων.

Η ερχόμενη εβδομάδα μάλλον δεν θα προσφέρει κάτι ”ουσιαστικό” στη κεφαλαιαγορά, καθώς η υποτονικότητα των συναλλαγών εκτιμάται πως θα συνεχίσει να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό, εξέλιξη διόλου ευνοϊκή στη τρέχουσα συγκυρία, όπου η δυνητική προσφορά τίτλων διογκώνει τις απώλειες ελλείψει της ύπαρξης αγοραστών.

Με αυτά κι αυτά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον να καταγράφει σε ετήσια βάση απώλειες 32%, έναντι απωλειών 23,5% το 2001, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,7%, διαμορφούμενη στα 66,45 δισ. ευρώ από 96,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2001.

Στις απώλειες κατά 32% του Γενικού Δείκτη με τις οποίες ολοκληρώνεται ένα τριετές πτωτικό σερί 75 ποσοστιαίων μονάδων, από το υψηλό του 1999, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο report η Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Τα αντίστοιχα νούμερα για τον DAX ήταν -42% και -63% για το 2002 και για την ”απόδοση” της τελευταίας τριετίας αντίστοιχα, ενώ για τον Dow Jones -16% και -27% αντίστοιχα.

”Ποτέ άλλοτε στην ιστορία τους οι τρεις αυτοί δείκτες δεν έχουν σημειώσει απώλειες επί τέσσερα συναπτά έτη. Εδώ που τα λέμε, βεβαίως, ούτε για τρία είχαν, έως φέτος. Οι πιθανότητες, ωστόσο, ενός πτωτικού 2003 περιορίζονται σημαντικά”, επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο σχόλιο της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κύριος λόγος, ωστόσο, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι χαμηλότερα επίπεδα από αυτά δεν θα δούμε το 2003 είναι το ζήτημα του timing. Το ενδεχόμενο εμφάνισης του January Effect θα δώσει τη δυνατότητα στις αγορές να απομακρυνθούν από το χαμηλό του Οκτωβρίου αισθητά και μάλιστα σε μία κρίσιμη καμπή της πορείας τους. Μη έλευση του φαινομένου των Αλκυονιδών θα σημάνει και αποκαθήλωση των όποιων προσδοκιών μας για ένα ουδέτερο ή ελαφρώς ανοδικό 2003, επισημαίνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Εξάλλου, τα αντληθέντα κεφάλαια από αυξήσεις κεφαλαίων ήδη εισηγµένων και νέων εταιριών ανήλθαν σε 1,71 δισ. ευρώ έναντι 1,72 δισ. ευρώ για το 2001, λαµβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι το 80% αφορούσε την πώληση νέων µετοχών του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της ∆ΕΗ. Εποµένως, απολογιστικά, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο report η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ, το 2002 η συντριπτική πλειοψηφία των µετοχών υποχώρησε ενώ η υποτονικότητα των καθηµερινών συναλλαγών έγινε ενδηµική.

Υπό αυτά τα δεδοµένα, µπορούµε να αισιοδοξούµε για το 2003, αναρωτούνται οι συντάκτες του εβδομαδιαίου report της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ; Ναι, υπό προϋποθέσεις, είναι η απάντηση, τις οποίες και απαριθμούν.

* Αν οι επιχειρήσεις στο Ιράκ εκδηλωθούν άµεσα και ολοκληρωθούν σύντοµα µε επιτυχία.

* Αν, στη συνέχεια, επιταχυνθεί η µεγέθυνση της παγκόσµιας οικονοµίας, εφόσον η τιµή του πετρελαίου θα έχει υποχωρήσει δραστικά.

* Αν, στα καθ’ ηµάς, η ελληνική οικονοµία κινηθεί µε υψηλότερους ρυθµούς ανάπτυξης υιοθετώντας τολµηρές διαρθρωτικές αλλαγές.

* Αν οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και οι εταιρείες πληροφορικής επανέλθουν σε υψηλή κερδοφορία.

* Αν η εφαρµογή των ∆ιεθνών Λογιστικών Προτύπων, η κατηγοριοποίηση των µετοχών και η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης επιφέρουν αναβάθµιση των συνθηκών εµπιστοσύνης για τις µετοχικές αξίες.

* Αν, τέλος, η σταδιακή δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών ταµείων επαναφέρουν στην αγορά τους ”επενδυτές µακράς πνοής”, είδος που σπανίζει το τελευταίο διάστηµα, τότε είναι πιθανό το 2003 να αποτελέσει έτος αντιστροφής της επί τρία έτη συρρίκνωσης του ελληνικού χρηµατιστηρίου.

* Τα πλήρη κείμενα των reports δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v