Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΠΑ: Διαπραγμάτευση δικαιωμάτων σε μετοχές από 7/1

Ξεκινά στις 7 Ιανουαρίου 2003 η διαπραγµάτευση των ∆ικαιωµάτων επί Μετοχών στην Αγορά Παραγώγων του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, τα οποία είναι τυποποιηµένα συµβόλαια δικαιωµάτων προαίρεσης. Δείτε τα αναλυτικά σημειώματα του ΧΠΑ.

ΧΠΑ: Διαπραγμάτευση δικαιωμάτων σε μετοχές από 7/1
Ξεκινά στις 7 Ιανουαρίου 2003 η διαπραγµάτευση των ∆ικαιωµάτων επί Μετοχών στην Αγορά Παραγώγων του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, τα οποία είναι τυποποιηµένα συµβόλαια δικαιωµάτων προαίρεσης.

Ομοιάζουν με αυτά που ήδη διαπραγµατεύονται στην Αγορά Παραγώγων επί των δεικτών FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid 40, αλλά έχουν ορισµένες σηµαντικές διαφοροποιήσεις από τα τελευταία αναφορικά κυρίως µε την εκκαθάριση, αφού πρόκειται για συµβόλαια Αµερικανικού τύπου που εκκαθαρίζονται µε φυσική παράδοση.

Όπως και τα Συµβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί Μετοχών, που ξεκίνησαν να διαπραγµατεύονται στην Αγορά Παραγώγων στις 19 Νοεµβρίου 2001, τα ∆ικαιώµατα επί Μετοχών βασίζονται σε επιµέρους µετοχές του Χρηµατιστηρίου Αθηνών.

Οι µετοχές στις οποίες θα βασιστούν τα πρώτα ∆ικαιώµατα επί Μετοχών ήδη αποτελούν υποκείµενες αξίες για ΣΜΕ επί Μετοχών. Πρόκειται για τις μετοχές της Εθνικής, Alpha Bank, Intracom και ΟΤΕ.

Επίσης, στην Αγορά Παραγώγων διαπραγµατεύονται, όπως είναι γνωστό, συµβόλαια Repo και Reverse Repo επί επιµέρους µετοχών, τα οποία εξυπηρετούν τη διεξαγωγή δανεισµού τίτλων για όλους τους συµµετέχοντες στην αγορά σε επίπεδο τελικού επενδυτή.

Ο σχεδιασµός των δύο προϊόντων και το γεγονός ότι διαπραγµατεύονται σε οργανωµένη αγορά καθιστά τις επενδυτικές πρακτικές του δανεισµού τίτλων απλές, ασφαλείς και διαφανείς για όλους τους επενδυτές, αναφέρεται σε σχετική μελέτη - παρουσίαση του ΧΠΑ.

Ανάµεσα στις 75 και πλέον µετοχές που οι επενδυτές µπορούν να δανείσουν και να δανειστούν µέσω των προϊόντων repos της Αγοράς Παραγώγων περιλαµβάνονται και οι υποκείµενες µετοχές των ΣΜΕ και ∆ικαιωµάτων επί Μετοχών.

Με την εισαγωγή του νέου προϊόντος, ∆ικαιώµατα επί Μετοχών, οι επενδυτές της ελληνικής αγοράς έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα ολοκληρωµένο εύρος εργαλείων για την πραγµατοποίηση των επενδυτικών τους αποφάσεων, τόσο για αντιστάθµιση κινδύνου όσο και για λήψη θέσης για κερδοσκοπία.

Ταυτόχρονα, η διαπραγµάτευση εναλλακτικών προϊόντων επί των ίδιων υποκείµενων µετοχών, και επί των δεικτών στους οποίους συµµετέχουν οι μετοχές, διευκολύνει την πραγµατοποίηση σύνθετων στρατηγικών και τεχνικών arbitrage. Τα προϊόντα που διαπραγµατεύονται στην Αγορά Παραγώγων έχουν σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν συµπληρωµατικά (για παράδειγµα, ο δανεισµός τίτλων µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων παράδοσης από λήξη - άσκηση ΣΜΕ και ∆ικαιωµάτων επί Μετοχών), ενώ η µεθοδολογία υπολογισµού του περιθωρίου ασφάλισης (µε συµψηφισµό θέσεων και παραδοχή συσχέτισης µεταξύ υποκειµένων αξιών) ορθολογικοποιεί τη χρήση των επενδυτικών κεφαλαίων, αναφέρεται στο σημείωμα του ΧΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v