Κυριαρχία πωλητών στη Σοφοκλέους

Στο επίπεδο στήριξης των 1.750 μονάδων κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους με κύρια χαρακτηριστικά τον πολύ μικρό τζίρο, την κυριαρχία των πωλητών και τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών σε αρνητικό πρόσημο.

Στο επίπεδο στήριξης των 1.750 μονάδων βρίσκεται πλέον ο Γενικός Δείκτης τιμών, ο οποίος είναι προφανές ότι αδυνατεί να κινηθεί σε οποιοδήποτε εύρος τιμών που να τείνει προς την αντίσταση των 1.800 μονάδων.

Τα φαινόμενα δυνητικής προσφοράς όχι μόνο υφίστανται, αλλά εντείνονται κιόλας, με συνέπεια ένα τζίρο που, μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών ύψους 6 εκατ. ευρώ, δεν ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, αλλά και 240 πτωτικές μετοχές με μόλις 64 ανοδικές.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στις απώλειες 1,18% που καταγράφουν ο τραπεζικός κλάδος και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE Small Cap 80, στοιχείο που καταδεικνύει την καθολική απουσία αγοραστών, καθώς και τη δυνητική προσφορά που υφίσταται.

Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 25 τίτλοι που καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 4%, εκ των οποίων οι 10 έχουν πραγματοποιήσει, από μια έως πέντε πράξεις.

Παράλληλα, η αγορά δεν μπορεί να βρει κανένα είδους ανάχωμα, στηριζόμενη σε ενδογενείς δυνάμεις παρά μόνο με βάση την καθαρά τεχνική σκοπιά που μετριάζονται οι πιέσεις στην προσέγγιση των 1.750 μονάδων.

Για σήμερα, είναι πολύ πιθανόν η αγορά να κλείσει πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτιδήποτε για τη βραχυπρόθεσμη τάση, αφού με αυτούς τους όγκους συναλλαγών η επαναπροσέγγιση των 1.800 μονάδων είναι απλούστατα ανέφικτη και η αγορά ευελπιστεί ότι οι πωλητές απλά θα δείξουν κάποιον ”οίκτο” στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι διευρύνεται το discount στα συμβόλαια επί του FTSE 20 στην αγορά παραγώγων, ενώ πιο ικανοποιητική είναι η τάση στα συμβόλαια της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που αντικατοπτρίζεται και στην ευρύτερη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v