Πόλος... έλξης οι 1.750 μονάδες (;)

Ακατανίκητη φαίνεται ότι είναι τελικά η... έλξη των 1.750 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, καθώς τα συμπτώματα δυνητικής προσφοράς είναι παρόντα. Ζητούμενο η βελτίωση της αναλογίας πτωτικών προς ανοδικές στο 3 ή 4: 1, όπως και το ”μάζεμα” πάνω από τις 1.770.

Στο χαμηλό ημέρας κινείται αυτή τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη που έφερνε τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να ελκύεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό προς το επίπεδο στήριξης των 1.750 μονάδων, παρά να επιχειρεί μια νέα ανοδική διάσπαση των 1.800 μονάδων.

Εξάλλου είχαμε πει από το πρωί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων δυνητικής προσφοράς.

Ένας κίνδυνος που πλέον υφίσταται και εκδηλώνεται, καθότι με τζίρο της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών ύψους 13 εκατ. ευρώ, υπάρχουν μόλις 30 ανοδικές μετοχές, ενδεικτικό του γεγονότος ότι η ισχνή έστω προσφορά με πολύ μεγάλη ευκολία δημιουργεί πολύ άσχημες αναλογίες και φυσικά άσχημη εικόνα στο εύρος της αγοράς.

Πολύς λόγος έχει γίνει πλέον για την περιβόητη κατηγοριοποίηση των μετοχών. Έχοντας όμως μόλις παρακολουθήσει τη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Π. Αλεξάκης γύρω από το θέμα, μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι ένα μέτρο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο, βάσει στοιχείων που θα συλλεχθούν κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2003, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία της απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος και των ρευστοποιήσεων στην περιφέρεια.

Έως τις 16.00 δεν περιμένουμε κάποια ουσιώδη μεταβολή στην τάση της αγοράς, θα ήμασταν όμως ευχαριστημένοι αν βλέπαμε μια βελτίωση της σχέσης πτωτικών προς ανοδικών μετοχών πιο κοντά στο 3 ή 4 προς 1, ενώ θα μας ενδιέφερε επίσης να δούμε και ένα ”μάζεμα” του Δείκτη πάνω από τις 1.770 μονάδες, προκειμένου να πούμε ότι υπάρχει περίπτωση η αγορά να μην κινδυνέψει να υποχωρήσει κάτω από τις 1.750 μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v