Ωρα να πέσουν οι μάσκες στο… τραπέζι.

Σήμερα το πρωί το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. αναμένεται να εγκρίνει τη λήψη μιας σημαντικής απόφασης. Μιας απόφασης σην οποία φέρεται ότι αντιτίθενται συγκεκριμένα συμφέροντα. Πρόκειται για ώρα ευθύνης όλων ανεξαρτήτως των μελών του Χ.Α, έναντι του κύρους του θεσμού, αλλά και ενώπιον του επενδυτικού κοινού.

Ωρα να πέσουν οι μάσκες στο… τραπέζι.
Του Γιώργου Παπανικολάου

Σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών αναμένεται να λάβει μια σημαντική απόφαση, η οποία προαναγγέλθηκε με λεπτομέρειες. Η λήψη της όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη (τουλάχιστον άμεσα) μόνο και μόνο επειδή ”κάποιοι” αντιδρούν, έστω και την ύστατη ώρα, προφανώς για να προασπίσουν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα.

Κάποιοι, που αν πιστέψουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες, ετοιμάζουν σήμερα ένα ”μέτωπο άμυνας”!!! ενάντια σε αυτή την απόφαση.

Ποια είναι η απόφαση; Να εισαχθούν σε ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης –μετά την πάροδο ενός τετραμήνου!!!- εκείνες οι μετοχές που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν ελλιπή εμπορευσιμότητα και ρευστότητα.

Το κριτήριο που επιλέχθηκε –η μέση διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης επί μακροχρόνιο διάστημα- είναι απολύτως αντικειμενικό, ενώ εξ ορισμού προστατεύει τα συμφέροντα του επενδυτή, συμφέροντα τα οποία ΘΙΓΟΝΤΑΙ όταν υποχρεούται ουσιαστικά να αγοράζει σε αισθητά υψηλότερη τιμή από αυτή στην οποία μπορεί να πουλήσει την ίδια μετοχή!!!

Στην πράξη, η μείωση του χρόνου διαπραγμάτευσης στις μετοχές χαμηλής de facto εμπορευσιμότητας και υψηλού spread, ενδέχεται να αυξήσει τελικώς τη ρευστότητά τους, ενώ όσες εταιρίες πιστεύουν ακράδαντα ότι ”δεν πρέπει” να υπαχθούν σε αυτή την κατηγορία έχουν πλέον ένα σαφές κίνητρο να προσλάβουν επίσημο market maker και να εξαιρεθούν αυτόματα!!!

To… πρόβλημα βεβαίως το έχουν όσοι έβγαζαν ”μεροκάματο”…. ανεπισήμως από τέτοιες καταστάσεις, κι ακόμη περισσότερο εκείνοι οι μεγάλοι παίκτες, ”θεσμικοί” και όχι μόνον, που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές του είδους και μάλιστα εταιριών που δεν προβλέπεται να μπούν στον κόπο και στα έξοδα να προσλάβουν market makers!!!

Ναι. Οι τιμές τέτοιου είδους περιθωριακών εταιριών ενδέχεται να υποστούν πιέσεις.

Ναι. Πράγματι ενδέχεται να θεωρηθούν ”β΄κατηγορίας”, διότι και ο πιο ανυποψίαστος επενδυτής θα γνωρίζει πλέον ότι ”δεν είναι σαν τις άλλες”, ότι έχουν κίνδυνο στο ”μπες βγες”, αλλά κι ότι δεν είχαν τη δυνατότητα οι εταιρίες στις οποίες ανήκουν, να τους εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ρευστότητα μέσω των market makers.

Nαι. Κάποιοι θεσμικοί και τραπεζίτες θα πρέπει πλέον να δικαιολογήσουν πληρέστερα την απόφασή τους να τις εντάξουν σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Πού βρίσκεται όμως το ”κακό” σε όλα αυτά;

Οι μετοχές που θα υπαχθούν τελικώς σε αυτή την κατηγορία έχουν προηγουμένως περιθωριοποιηθεί από… μόνες τους, πιθανότατα με ευθύνη και των βασικών μετόχων τους.

Ποιοί λοιπόν αμφιβάλλουν ότι πρόκειται για ένα ορθό μέτρο; Ποιοι αμφιβάλλουν ότι η Σοφοκλέους πρέπει να προχωρήσει προς τα εμπρός; Ποιοι δικαιούνται να προβάλλουν δικαιολογίες του τύπου ” γιατί τώρα και όχι …αργότερα”, ”γιατί πριν το τέλος του έτους κι όχι μετά;”. Τι σχέση έχει τελικά η ανανεώση ή μη της θητείας του κ. Αλεξάκη, ή άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου, με το αν θα ληφθεί τώρα το μέτρο ή όχι;

Μήπως πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίες;

Μήπως αυτοί που ασκούν αντίλογο, είναι απλά εκπρόσωποι εκείνης της μερίδας της Σοφοκλέους που επί ματαίω αναπολεί τις παλιές (κακές) εποχές ”προ αναβάθμισης”, εκείνες τις περιόδους που το παιχνίδι παιζόταν εύκολα και επικερδώς; Τις εποχές στις οποίες αλώνιζαν ακόμη περισσότερο τα λόμπι, με την ανοχή των πάντων;

Μέτρα του είδους εφαρμόζονται και στο εξωτερικό, ενώ ουδείς πλέον μπορεί να ισχυρίζεται ότι η πορεία των τιμών της αγοράς θα εξαρτηθεί από το αν θα διαπραγματεύονται πέντε ώρες ή τρείς, κάποιες μετοχές που κάνουν μετά βίας το 5% του τζίρου της αγοράς!!!

Ατυχώς η αγορά μας έχει πολλούς ακόμη λόγους να ταλανίζεται. Ούτε θα την σώσει, ούτε θα την κάψει αυτό το μέτρο. Ενδεχομένως θα περιορίσει την αυθαιρεσία στους κόλπους της, βάζοντας ένα λιθάρι για την αναγέννησή της με μια άλλη πιο αξιόπιστη μορφή.

Ας αναλάβουν λοιπόν δημοσίως τις ευθύνες τους όσοι επιθυμούν να μην προχωρήσει-ακόμη και τώρα- το ουσιαστικό ξεκαθάρισμα της αγοράς. Καιρός να πέσουν οι μάσκες, πάνω κι όχι… κάτω απ το τραπέζι!!!

Υ.Γ. Ο υπογράφων αντιλαμβάνεται το άγχος ορισμένων συσχετίζοντάς το με λανθασμένες ”επενδύσεις”, μετοχοδάνεια, κόκκινους κωδικούς, αλλά και με τις προσπάθειες επιβίωσης εταιριών που είναι ”κλινικά νεκρές”.

Ωστόσο, το χρηματιστήριο και συνολικότερα η οικονομία δεν μπορεί να τραβήξει μπροστά σέρνοντας τα δικά τους βαρίδια.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v