Η κατηγοριοποίηση ”ρυθμιστής” του κλίματος

Η υποβόσκουσα τάση στο ΧΑ, όπως και στο εξωτερικό, είναι αυτή της αποφυγής ρίσκου, μόνο που εδώ το ρίσκο δεν έγκειται στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής, αλλά στο ίδιο το καθεστώς υπό το οποίο αυτή θα διαπραγματεύεται.

Η κίνηση των ευρωαγορών κατά το τελευταίο διήμερο ελπίζουμε να συγκινήσει σήμερα την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι εμπλεκόμενοι στο ΧΑ, προερχόμενοι από μία βδομάδα διαρκούς πτώσης προσδοκούν σε αντίδραση, έστω και αν αυτή αποδειχτεί βραχυχρόνια και άνευ σημασίας.

Ως προς τον καθορισμό της μεσοπρόθεσμης τάσης, το πλέον εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς το πώς ήταν η κεφαλαιαγορά πριν από ένα μήνα και το πώς είναι τώρα είναι η σχεδόν πλήρης ”απαλλοτρίωση” της περιφέρειας από την οποία μόνο εκροή κεφαλαίων μπορεί να συναντήσει κανείς, ενώ και τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα φαίνεται να εντείνουν την αποχή τους, μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν δύο ζήτημα.

Πρώτον αν όντως θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των μετοχών με βάση τα ποσοστά ελεύθερη διασποράς και δεύτερον, εάν όντως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς διερευνά τα τεκταινόμενα σε σειρά εταιριών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ως προς το δεύτερο, ενδείξεις δεν είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα καθώς πρόστιμα δεν επιβλήθηκαν, ενώ όσο αφορά το πρώτο πιστεύουμε ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολλά περισσότερα.

Ωστόσο, ασχέτως του ότι θα αποφασίσουν οι ιθύνοντες, αυτό που μετρά είναι πότε θα το αποφασίσουν και κυρίως η μορφή με την οποία θα ισχύσουν και θα επιβληθούν οι οποίες αποφάσεις. Και αυτό γιατί η υποβόσκουσα τάση στο ΧΑ είναι αυτή της αποφυγής ρίσκου (όπως άλλωστε και στο εξωτερικό), μόνο που εδώ το ρίσκο δεν έγκειται στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής, αλλά στο ίδιο το καθεστώς υπό το οποίο αυτή θα διαπραγματεύεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στις βραχυχρόνιες προοπτικές της αγοράς και οι μόνοι που ουσιαστικά ελκύουν, είναι αυτοί που δεν αποτελούν υποψηφίους για ένταξη σε καθεστώς μη ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Τέλος, στα αμιγώς τεχνικά της αγοράς, ευτυχές θα ήταν το πέρασμα του Γ.Δ. και πάλι πάνω από τις 1.800 μονάδες, κάτι που προϋποθέτει όμως να διατηρηθεί η θετική εικόνα σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, που, ούτως ή άλλως την τελευταία εβδομάδα πρωταγωνίστησαν, αλλά κυρίως να δοθεί ώθηση από τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v