Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποφάσεις για διαφάνεια - ρευστότητα (update)

Μέτρα για τη διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων, το φορολογικό έλεγχο των εισηγμένων και την ενίσχυση της ρευστότητας ανακοίνωσε το ΔΣ του ΧΑ. Το τρίτο μέτρο σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του Δείκτη ”Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας” διαχωρίζει με σαφή πλέον τρόπο τις μετοχές χαμηλής και υψηλής ρευστότητας. Δείτε τα πλήρη κείμενα, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία.

ΧΑ: Αποφάσεις για διαφάνεια - ρευστότητα (update)
Μέτρα για τη διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων, το φορολογικό έλεγχο των εισηγμένων και την ενίσχυση της ρευστότητας σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση των μετοχών ανακοίνωσε το ΔΣ του ΧΑ, το οποίο ενέκρινε το σχέδιο απόφασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αφορά στην κατηγοριοποίηση των μετοχών βάσει του spread τους μεταξύ bid και ask. *

Για την ομαδοποίηση αυτή θα ληφθούν υπόψη στοιχεία του τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου 2003, ενώ η ενεργοποίηση των μέτρων έχει προγραμματιστεί για το Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr., κατά τη διάρκεια της πλήρους εφαρμογής του μέτρου όσες εταιρίες συμπεριληφθούν στη Β’ ομάδα και ανήκουν σε δείκτες του ΧΑ εκπίπτουν από αυτούς.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Δ. Ρίζος, ζήτησε παράταση ενός μήνα αναφορικά με τη λήψη της απόφασης, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια σε όλους τους φορείς της αγοράς να μελετήσουν το σχέδιο απόφασης και να διατυπώσουν τις δικές τους παρατηρήσεις.

Επί του αιτήματος διεξήχθη ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόταση Ρίζου μειοψήφησε με τέσσερις ψήφους έναντι έξι, που τάχθηκαν υπέρ της άμεσης έγκρισης.

* Η ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΧΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανακοινώνει τη λήψη μια σειράς μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και τα οποία αποσκοπούν αφενός στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το χρηματιστηριακό θεσμό και αφετέρου στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα αποτελούν συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν στις 10.10.2002.

Aφορούν το σύνολο των εισηγμένων εταιριών και το χρηματιστήριο προκειμένου να μην αιφνιδιάσει τους βασικούς συντελεστές της αγοράς παρέχει ικανό χρόνο για την προσαρμογή των εταιριών στα νέα δεδομένα.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

I. Διαφάνεια οικονομικών καταστάσεων

Για τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις προωθείται μέτρο ώστε να είναι σαφής και ξεκάθαρη η πραγματική οικονομική κατάσταση της κάθε επιχείρησης, εύκολα αναγνωρίσιμη από τους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε επεξεργασία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρθρο νόμου για την τροποποίηση του ΠΔ 350/85.

Οι χρηματιστηριακές αρχές κατά περίπτωση θα εξετάζουν και θα ζητούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης τη δημοσίευση αναμορφωμένων λογιστικών καταστάσεων.

ΙΙ. Φορολογικός έλεγχος εισηγμένων εταιριών

Το χρηματιστήριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών μεριμνά ώστε οι εισηγμένες εταιρίες, στο σύνολο τους να ελέγχονται φορολογικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ήδη, αυτό ισχύει για το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων εταιριών, ενώ για εταιρίες που έχουν ανεξέλεγκτες χρήσεις ο έλεγχος βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

ΙΙΙ. Ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς

ΙΙΙ.1. Διαπραγμάτευση μετοχών

Καθορίζονται νέοι κανόνες διαπραγμάτευσης των μετοχών με βασική επιδίωξη την βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς. Για τη μέτρηση της ρευστότητας, κυρίαρχο ρόλο έχει το άνοιγμα (spread) μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης μίας μετοχής, καθώς συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ενδείξεις εκείνες για τις πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον επενδυτή κατά την αξιολόγησή για την τοποθέτηση του σε μία μετοχή.

Α) Με βάση τον κανόνα του ανοίγματος (spread), συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών (11π.μ – 4μ.μ) θα έχουν οι μετοχές οι οποίες έχουν μέσο ημερήσιο άνοιγμα (spread) μικρότερο των δύο ποσοστιαίων μονάδων, το οποίο είναι το ετήσιο καθοριζόμενο όριο για το 2003.

Β) Με βάση τον κανόνα του ανοίγματος (spread), συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών θα έχουν οι μετοχές που έχουν άνοιγμα (spread) μεγαλύτερο των δυο ποσοστιαίων μονάδων, σε δυο περιόδους, από 11πμ έως 11,30πμ και από 1,30μμ έως 4μμ. Μεταξύ των δυο αυτών περιόδων, στο σύστημα θα συγκεντρώνονται εντολές αγοράς και πώλησης προκειμένου με την έναρξη της δεύτερης περιόδου να προσδιορίζεται η τιμή εκκίνησης ανά μετοχή (διαδικασία preopening).

Γ) Συνεχή διαπραγμάτευση 5 ωρών (11π.μ. – 4 μ.μ.), ανεξαρτήτως μέσου ημερησίου ανοίγματος (spread), θα έχουν οι μετοχές που διαθέτουν ειδικό διαπραγματευτή ο οποίος λειτουργεί με τους όρους που ισχύουν στο τρέχον κανονιστικό πλαίσιο.

Δ) Για τις μετοχές που βρίσκονται ή εισέρχονται σε καθεστώς επιτήρησης, αυτές διαπραγματεύονται σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα.

i. Οι μετοχές της τρίωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης μπορούν να μεταπηδήσουν στην ομάδα μετοχών 5ωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης, αν για την περίοδο ελέγχου, στην τρίωρη συνεχή διαπραγμάτευση παρουσιάσουν μέσο ημερήσιο spread μικρότερο του 80% του ετήσιου καθοριζόμενου ορίου. Εναλλακτικά, μία μετοχή αυτής της τρίωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης, αυτόματα μεταπηδά στην ομάδα μετοχών της 5ωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης εάν αποκτήσει ειδικό διαπραγματευτή.

Το Χρηματιστήριο προκειμένου να μην αιφνιδιάσει με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων τονίζει ότι θα τεθούν σε ισχύ με βάση τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι μετοχές σε ότι αφορά τη ρευστότητά τους (όπως ορίζεται παραπάνω στη μορφή του spread) κατά την περίοδο από 2.1.2003 έως 30.4.2003, καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει αμέσως μετά. Στη συνέχεια, η αξιολόγηση θα γίνεται με στοιχεία των εξαμήνων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 31 Μαρτίου κάθε χρόνου για το προηγούμενο διάστημα που μεσολαβεί. Για τις ανάγκες εφαρμογής των μέτρων αυτών, κάθε μήνα θα δημοσιεύονται οι τιμές του μέσου ημερησίου spread για όλες τις μετοχές καθώς και αθροιστικά για τους μήνες της περιόδου αξιολόγησης.



ΙΙΙ.2. Μετοχές υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας

Μεταξύ των μετοχών υψηλής ρευστότητας του ΧΑ διακρίνεται και μια ομάδα τίτλων η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα (λόγος ημερήσιων συναλλαγών προς κεφαλαιοποίηση). Αποφασίστηκε η διάκριση αυτών των μετοχών σε ξεχωριστή ομάδα και η δημιουργία δείκτη ”υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας”. Στόχος είναι το σύνολο του επενδυτικού κοινού να μπορεί να αναγνωρίσει τις μετοχές εκείνες που κατά πάσα πιθανότητα η αυξημένη ρευστότητα που παρουσιάζουν οφείλεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ώστε να χρησιμοποιεί την πληροφορία αυτή στις επιλογές του. Η σύνθεση του δείκτη θα αποφασιστεί και θα παρακολουθείται στις ίδιες ημερομηνίες που ισχύουν και για τη διαπραγμάτευση των μετοχών.

Τέλος, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα προχωρήσει σε βελτιώσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ) κατά τη προσεχή περίοδο, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου ξαφνικών και ασυνήθιστα υψηλών διακυμάνσεων μιας μετοχής.

* Τα πλήρη κείμενα, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία δημοειεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v