Ο φόβος βασιλεύει …

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από μία παγκόσμια οικονομική καταστροφή; Μία νέα τρομοκρατική ενέργεια είναι ίσως σε θέση να αλλάξει τις ισορροπίες στον κόσμο, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Αυτοί οι φόβοι μας είναι απόλυτα δικαιολογημένοι.

Ο φόβος βασιλεύει …
Πόσο μακριά βρισκόμαστε από μία παγκόσμια οικονομική καταστροφή; Μία νέα τρομοκρατική ενέργεια είναι ίσως σε θέση να αλλάξει τις ισορροπίες στον κόσμο, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Αυτοί οι φόβοι μας είναι απόλυτα δικαιολογημένοι. Μήπως έχουμε όμως υποτιμήσει την ικανότητα του καπιταλισμού να επιβιώνει;

Πριν από τρία χρόνια δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε κάτι να γκρεμίσει το θαύμα που κτίσαμε. Τις υπεραξίες μας, τις ωραίες αποτιμήσεις των εταιριών μας, τη σιγουριά που είχαμε όλοι μας για το μέλλον του κόσμου μας. Σήμερα στις αγορές κυριαρχεί ο φόβος. Δυστυχώς, το κτύπημα στους δίδυμους πύργους έχει πετύχει τον στόχο του.

Ποτέ άλλοτε οι αγορές δεν ανέπνεαν σ’ ένα περιβάλλον τόσο ομιχλώδες.

Λοιπόν, τι λέτε ότι χρειάζεται να γίνει για να αρχίζουν και πάλι να τρίζουν τα θεμέλια του συστήματος; Να φοβηθεί και άλλο ο πολίτης του δυτικού κόσμου, να σταματήσει να καταναλώνει ακόμη περισσότερο και να παίξει έτσι την τελική πράξη του δράματος;

Πόσοι από εμάς δεν φοβόμαστε – και δικαιολογημένα- τις παρενέργειες μιας νέας πολεμικής σύρραξης στον Περσικό Κόλπο; Το σκηνικό που ανεβαίνει το πετρέλαιο, πέφτουν οι χρηματιστηριακές αξίες και όλοι οι επενδυτές βυθίζονται στην απογοήτευση και στον πανικό είναι κάτι που όλοι μας το σκεφτόμαστε αυτές τις ημέρες.

Από την άλλη μεριά παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι φόβοι μας και οι επιφυλάξεις μας περικλείονται ήδη στις τιμές των μετοχών. Οι τιμές τους είναι χαμηλές, ακριβώς επειδή όλοι μας φοβόμαστε.

Αυτό που ψάχνουμε να βρούμε είναι το γεγονός εκείνο που πιθανόν να διασκεδάσει τους φόβους μας και να αποδείξει ότι είμαστε υπερβολικοί στην πτώση, όπως ακριβώς ήμασταν υπερβολικοί και στην άνοδο.

Δεν ξέρουμε τι επιχείρημα μπορούμε να βρούμε για να πείσουμε κάποιον που δεν έχει επενδύσει ποτέ σε μετοχές να το πράξει τώρα. Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν επιχειρήματα. Οι παλιότεροι συνεχίζουν και επενδύουν επειδή έχουν μάθει να εμπιστεύονται τις αγορές. Επειδή έχουν βιώσει πολλές κρίσεις και έχουν εκτιμήσει την ικανότητα του συστήματος να επιβιώνει, και μάλιστα σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από τις σημερινές.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v