Στο... και ένα, αποφεύχθηκε ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση. Ο λόγος κυρίως στην ανοδική διόρθωση στην διαδικασία των δημοπρασιών και στην εισροή/εκροή κεφαλαίων λόγω του rebalancing στους δείκτες MSCI. Κυρίως αυτό ήταν και το κλειδί του "γυρίσματος" προς το τέλος, που βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 831,64 κατά 0,32% υψηλότερα.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση των κρατικών τίτλων, με την απόδοση του σημείου αναφοράς, του 10ετούς διάρκειας να φτάνει νωρίτερα έως τα 1,823% την ίδια ώρα στο αντίστοιχο ιταλικό υποχωρούσε ραγδαία και διαμορφωνόταν στο 1,25%, στο ισπανικό στο 0,11% και στο 0,14% το πορτογαλικό.
Είναι προφανές πως το ελληνικό ομόλογο συγκρίνεται (ως προς το spread του με το ιταλικό) την ώρα που το ράλι (οι τιμές κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις) καλά κρατεί σε Ευρώπη, σε χώρες του Νότου. Είναι επίσης προφανές πως τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν, κυρίως, την διεθνή τάση και όχι εσωτερικές εξελίξεις. Συνεπώς, σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να "μετρήσουμε" τους ελληνικούς τίτλους μεμονωμένους και σε διεθνές περιβάλλον ουδέτερο και όχι ευνοϊκό, όπως τώρα. Τουλάχιστον, αυτή θα είναι μία βασική παράμετρος, που θα υπολογίσει ο ΟΔΔΗΧ, όταν δοθεί το Ο.Κ. για την επόμενη έκδοση.
Ετσι, δεν είναι περίεργο που αυτό το ράλι εξελίσσεται την ώρα, που στο ΧΑ τον πρώτο λόγο -σχεδόν αποκλειστικά- στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τον έχουν οι πωλητές. Ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, που λίγο πριν τις 17.00 διόρθωνε περισσότερο από 3% παρασύροντας την πλειονότητα των blue chips.
Αυτά στις 17.00' , όταν για τον Γενικό Δείκτη "μαζεύονταν" οι μεγαλύτερες απώλειες. Προς το κλείσιμο πέρασαν αρκετές εντολές, ανεβάζοντας τον τζίρο σε υψηλά επίπεδα. Απόρροια των αλλαγών στους δείκτες MSCI και στην αύξηση της στάθμισης των αγορών Κίνας και Σαουδικής Αραβίας με την ελληνική να χάνει έδαφος, όπως και άλλων χωρών της ίδιας κατηγορίας. Είναι ενδεικτικό, πως ενώ στις 17.05' ο τζίρος ήταν στα 45 στο κλείσιμο είχε φτάσει τα 94,3 εκατ. ευρώ
Συνεδρίαση...ιανός και η σημερινή, καθώς ξεκίνησε με την καταγραφή τοπικών υψηλών, στα πρώτα 10' για να ακολουθήσει η γνώριμη μας, πια διόρθωση και το σύνηθες μάζεμα της προσφοράς από τα τοπικά υψηλά. Διακύμανση στο εύρος των 830,82-820,86 μονάδων, συνεχίζοντας την διαδικασία συσσώρευσης στο διάστημα μεταξύ 820 και 850 από την συνεδρίαση της 19 Αυγούστου.
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με το 10ετές προς τα 1,8% και τα πρώτα αποτελέσματα για το GREK, στη Νέα Υόρκη στα 8,85$.
Σε αυτή την περίεργη κίνηση, χαμηλότερα οι τραπεζικές μετοχές, χαμηλότερα η απόδοση για τους κρατικούς τίτλους έγινε προσπάθεια προς τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης να κινηθούν μετοχές του δείκτη με αφορμή την ενεργοποίηση εντολών λόγω rebalancing.
Ετσι ο FTSE25, αντέδρασε στα τελευταία λεπτά και από τις 2.030 έβγαλε αντίδραση έως τις 2.041,68 δηλαδή έστω και οριακά πάνω από το όριο των 2.040 μονάδων. Συνεπώς, αύριο θα δούμε εάν η αντίδραση αυτή ήταν απόρροια της αλλαγής σταθμίσεων ή θα έχει συνέχεια.
Σε Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ περί τα περίπου 2,3 εκατ. που άλλαξαν χέρια με τη μορφή πακέτων. Στα 93,709 εκατ. ο τζίρος, με καταμερισμό στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά αλλά και σε τίτλους των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με 17,504 και 15,787 εκατ. Στα υπόψη ο μεν ΟΤΕ ¨γύρισε" ανοδικά προς το κλείσιμο, στα 11,95 (υψηλό ημέρας στα 12,02 ) ο δε ΟΠΑΠ παρέμεινε...βαρύς για να κλείσει με απώλειες στα 9,20 ευρώ.
Στα 2 διαγράμματα έχουμε καλύτερη εικόνα, που συγκριτικά ευνοεί τον ΟΤΕ, που άλλωστε ακολουθεί πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ
Από τις μετοχές του δείκτη θεαματική η πορεία των Motor Oil, στα 21,74 (ανακοινώνει αύριο οικονομικά αποτελέσματα), Jumbo (στα 15,77), Lamda (στα 9,30 ευρώ), ενώ σημαντική -για τους long- η αντίδραση της Coca Cola. Στα 29,60 στις 17.05' με τράβηγμα στα 29,97 ευρώ, στα υψηλά ημέρας.
Κινητικότητα, και σήμερα, στα μεσαιό-μικρά, καθώς στο τέλος οι ανοδικές (57) ξεπέρασαν τις πτωτικές (48), με μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των ΕΛΓΕΚΑ, Quality, Σελόντα, Moda Bagno και Paperpack ενώ ακολούθησαν Κορδέλλου, Profile, Κυριακούλης, Flexopack, Νηρέας, ΚΑΡΈΛΙΑΣ με απόδοση μεγαλύτερη του 3%.