ΧΑ: Η μπίλια έκατσε στο… κόκκινο

Μικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη με χαμηλό τζίρο και κόντρα στη νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την έκδοση 5ετους. Μοιρασμένη η εικόνα στις τράπεζες. Με πτώση 5,3% ο Τιταν μετά την αποτυχία της ΔΠ.

ΧΑ: Η μπίλια έκατσε στο… κόκκινο

Συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με κύρια πηγή της μεταβλητότητας τον Τραπεζικό κλάδο και την νευρικότητα να εντείνεται και από την εμμονή των γνωστών Ξένων Funds, που συνέχισαν να αυξάνουν τις “short” θέσεις τους για Τραπεζικές μετοχές.

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς, που περίμεναν κάτι καλύτερο από την σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία “ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία εξόδου στις Αγορές, καθώς η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση θα προχωρήσει άμεσα, όπως ήταν ο σχεδιασμός, καθώς ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των Δανειστών, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκαθάρισε το τοπίο. Το Δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 3,5%”.

Να σημειωθεί η μικρή, περαιτέρω, αποκλιμάκωση των αποδόσεων στο Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί στο 4,01% (-2 μονάδες βάσης).

Από την άλλη και στα μόνιμα χαρακτηριστικά όλων των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χ.Α., δεν άλλος από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, ο οποίος, όμως, έδωσε τα “διαπιστευτήριά του” από την αρχή, καθώς χρειάστηκαν 17 ολόκληρα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο (!).

Επόμενο βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο του τίτλου του Τιτάνα (-5,38%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, “η Tιτάν Cement International S.A. ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής ότι κατά την διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης, η οποία έληξε στις 25 Ιανουαρίου 2019, προσφέρθηκαν νόμιμα και έγκυρα: α) 66.974.317 κοινές μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 87% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου και β) 6.953.047 προνομιούχες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 92% του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της Τιτάν. Συνεπώς, δεν εκπληρώθηκε η προϋπόθεση του ελάχιστου αριθμού (90%) κάθε κατηγορίας των μετοχών Τιτάν, οι οποίες θα έπρεπε να προσφερθούν στην Tιτάν Cement International, ώστε να ισχύσει η δημόσια πρόταση. Κατόπιν τούτων, η δημόσια πρόταση καθίσταται αυτοδικαίως ανενεργή και όλες οι ως άνω προσφερθείσες μετοχές θα επιστραφούν στους Κατόχους τους”.

Σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της Αγοράς, σήμερα στην πλευρά των πωλητών ήταν όσοι περίμεναν να πληρωθούν τα 21,05 ευρώ ανά κοινή μετοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, στους πωλητές να προστεθούν και χαρτοφυλάκια, τα οποία, μέσω της δημόσιας πρότασης, προσδοκούσαν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η προσδοκία εξόδου στις Αγορές, συνιστά το βασικό λόγο που μπορεί να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών στο Χρηματιστήριο, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις ανοδικής κίνησης του ΓΔ. Η Επενδυτική Κοινότητα θα συνεκτιμήσει τις επισημάνσεις του ΔΝΤ, προς τις οποίες οι αγορές τείνουν πάντα ‘ευήκοο ώτα’, που επιμόνως ζητεί την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Οικονομία. Σήμερα Δευτέρα 28/1 ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για την ανταλλαγή μετοχών του Τιτάνα και την παράλληλη εισαγωγή τους στο Euronext” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καθώς η Χώρα ετοιμάζεται να βγει στις Αγορές, με έκδοση πενταετούς ομολόγου, οι Επενδυτές θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις επιλεκτικές τους τοποθετήσεις. Περιμένουμε η Τιτάν να βρεθεί στο επίκεντρο, με το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς για ανταλλαγή μετοχών” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Ανοδικά κατάφερε να κλείσει στο τέλος, για άλλη μια ημέρα (6η στη σειρά) το Χ.Α. την Παρασκευή, παρά την πτώση των Τραπεζών και τις έντονες διακυμάνσεις (629 - 637) ενδοσυνεδριακά. Αναιμικός για άλλη μια φορά ο τζίρος, σχετικά καλή εικόνα των blue chip. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 620 και αντιστάσεις 638 – 651. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1664 και αντίσταση στις 1708. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 363 μονάδες και αντίσταση στις 415. Συμπερασματικά: Τεχνικά ο ΓΔ τελειώνει την συσσώρευση που άρχισε από το τέλος του προηγούμενου έτους και οδεύει προς τα υψηλά του 2019, στις 638 μονάδες. Με κλείσιμο πάνω από αυτές, γυρίζει βραχυπρόθεσμα θετικός με επόμενο στόχο τις 651. Σε περίπτωση διόρθωσης, για να διατηρήσει το θετικό momentum, θα πρέπει να κρατήσει τις 620. Μη ικανοποιητικά είναι μέχρι τώρα, ο όγκος συναλλαγών και ο ευμετάβλητος Τραπεζικός δείκτης. Σε αναμονή για το outlook της Fitch (είμαστε “ΒΒ-“) στις 8/2/2019 μετά την έκδοση του 5ετους ομολόγου ύψους 2δισ.” σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, όπως πάντα, από τον Τραπεζικό κλάδο, για μία ακόμα μέρα, τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 400,43 (+3,29%) και 379,82 μονάδων (-2,03%), στις 17.00 βρέθηκε στις 380,44 (-1,87%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 382,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,31%, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Αν ο εν λόγω δείκτης δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 382 – 378 μονάδων, τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, θα προχωρήσουν σε επιθετικές πωλήσεις και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση του εν λόγω δείκτη προς τις 373 και 358 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στα 134,5 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες, καταγράφοντας άνοδο κατά 3,1 δισ. σε περίοδο ενός μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το μήνα Δεκέμβριο του 2018.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “περιθώριο έως τις 25 Φεβρουαρίου έχουν οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να μεταφέρουν σε ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Στην αντίθετη περίπτωση, από την 1η Μαρτίου τα Δ.Σ. απειλούνται με καρατομήσεις και οι επιχορηγήσεις των συγκεκριμένων Φορέων από τον Κρατικό προϋπολογισμό, με μαχαίρι. Εκτιμάται πως μέσω αυτής της διαδικασίας, στον ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ θα κατευθυνθούν περί τα 7 δισ. ευρώ, τα οποία προστιθέμενα στα περίπου 33 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων και του ‘κλειδωμένου’ από τον ESM ‘cash buffer’, συνθέτουν ένα ‘κομπόδεμα’ διόλου ευκαταφρόνητο, αφού θα προσεγγίζει, εάν δεν υπερβαίνει, τα 40 δισ. ευρώ”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι πίστευαν ότι η επικείμενη έξοδος της Χώρας στις Αγορές, με έκδοση πενταετούς ομολόγου, θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να διατηρήσει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Δεικτοβαρείς μετοχές και όχι μόνο.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 163.626 νέες μετοχές της Fourlis (+0,70% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 16 στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €3,2823. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 51.807.314.

Από εκεί και πέρα, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η μετοχή του Ελλάκτωρα (+4,63%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,206 ευρώ, ενώ η επόμενη, σημαντική, αντίσταση, εντοπίζεται στα 1,494 ευρώ. Η μετοχή, εννοείται, ότι τραβάει ψηλότερα και τον Άνεμο (+5,20%), λόγω ανακοινωθείσας σχέσης ανταλλαγής.

Δείχνει αδυναμία απεγκλωβισμού από την περιοχή των 14,00 ευρώ, η μετοχή της Jumbo (+0,71% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Στα 14,10 ευρώ, η πρώτη σημαντική αντίσταση, επίπεδο που σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος, στα 13,54 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, 10 οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (+0,96%), τρεις για την Κρητών Άρτος (+6,85%) και δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Σελόντα (+1,89%) και Intralot (+3,04%).

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι AS Company (+2,96%), Ελλάδος (+1,18%) και ΕΚΤΕΡ (+3,23%), με την τελευταία να χρειάζεται αυξημένη προσοχή αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,29 – 1,30 ευρώ.

Επιστροφή των αγοραστών στην Cenergy (+1,29%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών, προσπάθησε να “ρεφάρει” το -9,65% της Παρασκευής η Ιντερτέκ (+4,85%), εμφάνιση μικρού αγοραστή στην Logismos (+10%), ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές στα 0,982 – 0,986 ευρώ για τον Παπουτσάνη (+3%), ενώ αυξημένη προσοχή θα απαιτήσει η Frigoglass (+2,56%), αν ολοκλήρωσε το “έργο του”, ο σημαντικός πωλητής.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να μην άλλαξε τα δεδομένα, αλλά δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι τι τελικές εντυπώσεις τις κέρδισαν οι πωλητές.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης παραμένει “short” με “stop” στις 638 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 640 και 660 και οι πρώτες στηρίξεις στις 627 και 604 μονάδες.

Σε ημερήσιο “long” είναι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το “stop” στις 1627 μονάδες. Ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1676 και 1645 και οι πρώτες αντιστάσεις στις 1750 και 1804 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάλυψε την υπόλοιπη οικονομική ειδησεογραφία με το IMF, στην επίσκεψή του στην Χώρα μας, να επισημαίνει τους αρνητικούς κινδύνους για την Οικονομία, ειδικά σε μία εκλογική χρονιά που διανύουμε, εστιάζοντας ότι έχουμε μία μεταρρυθμιστική κόπωση, συνιστώντας προληπτική δράση αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του 2,4% ανάπτυξης. Μίλησε για αδύναμο επενδυτικό κλίμα (λες και περιμέναμε το IMF για να το διαπιστώσει), κάνοντας λόγο ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής” αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά εδώ και αρκετές συνεδριάσεις δείχνει ότι θέλει να κινηθεί ανοδικά, ενώ μέχρι στιγμής η κίνηση είναι με αργούς ρυθμούς και σε επιλεγμένους τίτλους, με τον Τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να είναι το “βαρίδι”. Ο σχηματισμός που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα είναι αισιόδοξος και μία ανοδική λύση έχει πολύ καλύτερες δυνατότητες με σημαντικά υψηλότερους στόχους. Για ακόμα μία χρονιά ο Ftsem δείχνει ότι κάνει την διαφορά, έναντι των υπολοίπων δεικτών.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, παρόλα αυτά το σενάριό μας φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά και να στοχεύει σε πρώτη φάση την πολύ σημαντική ζώνη του 663 -673 επιπέδου. Το επίπεδο 600 φαίνεται να ήταν και είναι ένα πολύ ισχυρό ανάχωμα στήριξης, θυμίζοντας ότι ο Τραπεζικός ήδη δοκίμασε τα ιστορικά του χαμηλά με τον ΓΔ να είναι 50% πάνω από τα αντίστοιχα χαμηλά του. “Καλώς ή κακώς και όσο ο Τραπεζικός δεν λύνει τα προβλήματά του, έχουμε μία Αγορά δύο ταχυτήτων, με τις Τράπεζες να επηρεάζουν σημαντικά το σύνολο του Χ.Α., αλλά πολύ περισσότερο την ρευστότητά του. Μία ανοδική αντίδραση και στον κλάδο, θα βοηθούσε σημαντικά την Αγορά και στο θέμα τζίρου που τόσο πολύ το έχει ανάγκη” σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, χαμηλότερα ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο DAX είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 11003, ο S&P 500 “long” με “stop” στις 2617 και o Dow “long” με “stop” στις 22638 μονάδες.

Σε ημερήσιο “long” και ο Χρυσός, με “stop” στα $1211, ενώ συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των $1304, θα δημιουργήσουν συνθήκες κίνησης προς τα $1318 και $1350. Πρώτη στήριξη στα $1279, όπως εκτιμά η Fast Finance.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο. Τα κέρδη των μεγάλων Βιομηχανικών Επιχειρήσεων σημείωσαν αρνητική κίνηση κατά 1,9% σε ετήσια βάση, στα 680,83 δισ. γουάν ($100,94 δισ.) τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τον Νοέμβριο, τα βιομηχανικά κέρδη διολίσθησαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση. Για το 2018 συνολικά, τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν 10,3% από το 2017.

“Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε κατ' ιδίαν Στελέχη της Κυβέρνησής της ότι δεν σκοπεύει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους”, έγραψε η εφημερίδα “The Sun”.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δύο είναι οι βασικές μάχες για τις οποίες προετοιμάζεται η Βουλή των Κοινοτήτων, την Τρίτη, όταν θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Plan B της Πρωθυπουργού.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των Γερμανικών εξαγωγικών Επιχειρήσεων έχει κάνει βουτιά τον τελευταίο χρόνο. Οι προσδοκίες για εξαγωγές στον τομέα της Μεταποίησης υποχώρησαν στις 5,9 μονάδες τον Ιανουάριο, από 19,9 πέρυσι. Ο δείκτης του Ινστιτούτου Ifo έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες. Τον Νοέμβριο, οι προσδοκίες είχαν φτάσει στις 12,2 μονάδες.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ξαναρχίσει τις αγορές ομολόγων αν αυτό κριθεί απαραίτητο”, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτίμησε ωστόσο πως η επανεκκίνηση του “QE” δεν θα συμβεί τη φετινή χρονιά. Ο ίδιος ανέφερε ότι “η επίδοση της Οικονομίας της Ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες ήταν χειρότερη από αυτήν που αναμενόταν και η αβεβαιότητα για την Παγκόσμια Οικονομία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο γεγονός ότι οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να καταθέσουν τον Μάρτιο νέους πιο επιθετικούς στόχους για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων στέκεται η Alpha Finance σε ανάλυσή της.

Προβλέπει μια ιδιαίτερα απαιτητική τριετή περίοδο για τον κλάδο, ο οποίος παρά τις προσπάθειες μείωσης του κόστους θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα χαμηλή κερδοφορία, γεγονός που θα πιέσει τις αποτιμήσεις και θα μειώσει την “όρεξη” των Επενδυτών, οι οποίοι θα αναμένουν περισσότερη διαύγεια. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση για τις μετοχές “ουδέτερη”, με μειωμένες τιμές - στόχους:

Eurobank: 0,73 ευρώ, από 0,9 ευρώ,

Εθνική: 1,63 ευρώ, από 2,55 ευρώ,

Πειραιώς: 0,89 ευρώ, από 2,5 ευρώ,

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, ενισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα στα μάτια των Ευρωπαίων Εταίρων, στο ξεκίνημα μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς”, επισημαίνει η Citi.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο Αμερικανικός Οίκος, το ρίσκο άμεσων πρόωρων εκλογών δείχνει να υποχωρεί.

Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 636,56 (+0,51%) και 629,42 μονάδων (-0,62%), όπου βρέθηκε στις 17.00 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 630,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,41%.

Ο τζίρος στα 30,1 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ. Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Fourlis, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Με αξιοπρόσεκτη υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερά χαμηλές έμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρησαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.525 συμβόλαια).

Στα 3.534 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.366 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 495, 448 για τον Φεβρουάριο και 47 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.675,25) κινήθηκε μεταξύ 1.672 και 1.693 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.605), Alpha Bank (7.086), Πειραιώς (2.406), ΔΕΗ (316), Εθνική (2.462), Ελλάκτωρα (1.222), ΑΔΜΗΕ (339), Μυτιληναίο (131), ΕΧΑΕ (132), Viohalco (233), ΟΤΕ (184).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 58.478, Alpha Bank 28.028, Εθνική 33.338, Πειραιώς 25.395, MIG 50.336, ΑΔΜΗΕ 10.366.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-01-25

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.160.958 τεμ., (από 28.160.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.313.779 τεμ. (24.313.779), ΔΕΗ 6.533.462 τεμ. (6.534.706), Eurobank 35.009.111 τεμ. (35.009.111), Εθνική 9.879.561 τεμ. (9.708.734), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v