Απόλυτα απογοητευτική η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης πέτυχε και την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μικρών κερδών, αλλά διότι όλα δείχνουν ότι η επιφυλακτικότητα και η συναλλακτική απαξίωση έχουν επιστρέψει στο Χ.Α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, διεξήχθη εν μέσου μικτών διαθέσεων, όσον αφορά την εικόνα των Ευρωπαϊκών δεικτών και σταθεροποιητικών μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 4,11% (-2 μονάδες βάσης).
Μένει να φανεί αν στην σημερινή επιφυλακτική εικόνα και στις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έπαιξαν ρόλο οι φήμες για πιθανή μικρή καθυστέρηση της έκδοσης 5ετους ομολόγου, αλλά και η είδηση σύμφωνα με την οποία τα Ξένα Funds συνεχίζουν απτόητα να αυξάνουν τις “short” θέσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η ευδιάκριτη απόσυρση των αγοραστών, σε αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η διάψευση της προσδοκίας για μερική αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εν μέσω αναταράξεων στις Διεθνείς Αγορές, μας προσγειώνει στα πραγματικά δεδομένα. Η μεταβλητότητα αναμένεται να χαρακτηρίσει και τη σημερινή συνεδρίαση, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική κατεύθυνση του ΓΔ” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η συσσώρευση με περιορισμένο εύρος διακύμανσης, είναι το πιθανότερα σενάριο για σήμερα, λόγω και της φτωχής ειδησεογραφίας” σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, για μία ακόμα μέρα τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Πιο συγκεκριμένα, η Alpha Bank (+0,62%) κινήθηκε μεταξύ 0,975 (+0,72%) και 0,934 ευρώ (-3,51%), η Εθνική (+0,16%) μεταξύ 0,978 (+1,50%) και 0,913 ευρώ (-5,24%), η Eurobank (+1,01%) μεταξύ 0,5085 (+2,52%) και 0,4802 (-3,19%) και η Πειραιώς (-1,29%) μεταξύ 0,627 (+1,46%) και 0,59 ευρώ (-4,53%).
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, που ακολουθούν οι traders και σύμφωνα και με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, παραμένουν σε ημερήσιο “short”, με το “stop” να εντοπίζεται στα 1,217 ευρώ, 1,234 ευρώ και 0,854 ευρώ, αντίστοιχα.
Σε ημερήσιο “long” η Eurobank, με το “stop” στα 0,467 ευρώ.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 374,01 (-3,36%) και 391,53 μονάδων (+1,17%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 389,1 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.
Πρώτη σημαντική αντίσταση στις 443 μονάδες, ενώ αν ο ΔΤΡ επιστρέψει με κλείσιμο χαμηλότερα των 382 – 378 μονάδων, απαιτείται άμεσο κλείσιμο “long” θέσεων.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την απόφαση να πάρει υπό την ‘ιδιοκτησία’ του και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την υποβοήθηση της ταχύτερης μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς να προταθούν και τα δύο σχέδια στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) καθώς, αφενός κρίνονται συμπληρωματικά, αφετέρου ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την υιοθέτηση λύσεων”.
Εν τω μεταξύ, κάτω από το όριο των 2 δισ. ευρώ υποχώρησε ο έκτακτος και ακριβός δανεισμός των Ελληνικών Τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA). Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, θα διακόψει τη δημοσίευση δελτίου Τύπου σχετικά με το ανώτατο όριο της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις Ελληνικές Τράπεζες.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, δεν διαφαίνεται η είδηση – καταλύτης που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει επί το θετικότερον είτε την συνολική πορεία του Χ.Α., είτε σημαντικό αριθμό επιμέρους μετοχών.
Η συντριπτική πλειονότητα από τους εισηγμένους Επιχειρηματίες δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και το κατά πόσο θα διατηρηθεί η νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “γκρίνια των Δανειστών για το ύψος των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και δεύτερες σκέψεις για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για την Εφορία, αποκαλύπτουν σημερινές δηλώσεις Κυβερνητικού Αξιωματούχου ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους Επικεφαλής των Θεσμών”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι ολοκληρώνεται αύριο 25 Ιανουαρίου η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για τις μετοχές της Τιτάν (+0,24%). Η διαπραγμάτευση των μετοχών της “Titan Cement International” στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 31 Ιανουαρίου του 2019.
Από εκεί και πέρα και αυτό αξίζει υποσημείωσης, από το σύνολο των μετοχών του μη Τραπεζικού 25αρη, μόλις δύο ήταν αυτές που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο (ΦΡΛΚ, ΜΥΤΙΛ) και αυτό είναι μία ακόμα ένδειξη επιστροφής της επιφυλακτικότητας, έστω και αν η εικόνα ωραιοποιήθηκε σχετικά προς το τέλος.
Ξεκινώντας από τον Μυτιληναίο (+1,75%), ο τίτλος δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά, ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας και συμπλήρωσε τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.
Αν η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 8,23 ευρώ, αλλάζει δραστικά τα τεχνικά δεδομένα. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,48 ευρώ.
Μετά την προσέγγιση των χαμηλών 22 μηνών, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με τον τίτλο του Fourli (+1,67%) να συμπληρώνει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Η μετοχή έκλεισε πάνω στο αποφασιστικό επίπεδο των 4,25 ευρώ, ενώ έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με stop στα 3,78 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τις παραπάνω μετοχές, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,20%), ΟΠΑΠ (+0,47%), ΟΤΕ (+0,09%), Grivalia (+0,12%), Motor Oil (+1,65%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.
Με πτωτικές διαθέσεις τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου συμπλήρωσαν οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις τα Πλ. Θράκης (+0,49%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Άβακα (+0,27%) και ΕΥΔΑΠ (+1,52%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με λίγες συναλλαγές, για την Ελινόιλ (+5,88%), ενώ η Ελλάδος (+1,19%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες έξι και η Attica Group (+3,05%) τρεις ανοδικές μια μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.
Από την άλλη, σχετική αύξηση των συναλλαγών στον Μουζάκη (-7,10%), ενώ σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η διόρθωση στην Creta Farm (-9,05%).
Εννοείται ότι οι σημερινές μικρές μεταβολές, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 636 – 638 μονάδων, τον πρώτο λόγο διαμόρφωσης της τάσης τον διατηρούν οι εν δυνάμει πωλητές.
Τα δεδομένα θα αλλάξουν επί το θετικότερον, μόνο με κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 650 – 660 μονάδων, ή ακόμα καλύτερα με κλείσιμο υψηλότερα των 667 – 670 μονάδων.
Κλείσιμο χαμηλότερα των 627 μονάδων, επαναφέρει τα σενάρια για δοκιμασία της επόμενης στήριξης στις 613 και 607 – 600 μονάδες.
Το ημερήσιο “stop short” στις 638 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,13%) και σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, στην διπλή κορυφή των 1685 μονάδων (ημερήσιο “stop short”) εντοπίζεται η πρώτη αντίσταση και εκεί ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση ο εν λόγω δείκτης. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1700 – 1720 μονάδες.
Πλησιέστερες στηρίξεις στις 1659, 1638, 1625, 1608 και 1599 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Αν και στο τέλος σώθηκε η σημερινή παρτίδα, οι χαμηλοί όγκοι, η δυσκολία διάσπασης των πρώτων ισχυρών επίπεδων αντίστασης, αλλά και η συνεχής πίεση του Τραπεζικού κλάδου, που λειτουργεί ως η “μαύρη τρύπα” του Ελληνικού Οικονομικού Συστήματος, είναι τα αδύναμα στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης” επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Εγκλωβισμένη η Ελληνική Οικονομία σε ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής στασιμότητας, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για την συνέχεια. Όσο οδεύουμε προς μια πολωτική προεκλογική συνέχεια, ως βασικοί κίνδυνοι αναδεικνύονται: Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός (λόγω παροχών και δικαστικών αποφάσεων), οι Τράπεζες (λόγω αδυναμίας επιτάχυνσης αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων, της εξαΰλωσης των κεφαλαιοποιήσεών τους και των εκτιμήσεων για ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσων ) και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των εκκρεμών θεμάτων από την λήξη του τελευταίου προγράμματος σταθεροποίησης.
Η πολιτική πόλωση, η σκανδαλολογία, αλλά και τα Ελληνοτουρκικά θέματα, θα αποτελέσουν την “θερμοκοιτίδα” πιθανών νέων ανησυχιών στους Επενδυτές. Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας ότι η στάση των Ξένων παραμένει αρνητικά επιφυλακτική.
Για τον Γενικό Δείκτη απαιτείται επιβεβαιωμένη διάσπαση της ζώνης αντίστασης των 632 - 635 μονάδων. Τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 615, 605 και 597 μονάδες. Περιμένουμε την αυριανή συνεδρίαση ως φίλτρο επιβεβαίωσης και αν η διάσπαση επιβεβαιωθεί, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 650 - 662 μονάδων.
Αντίστοιχα έγκυρη ημερήσια ανοδική διάσπαση των 1685 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για την ζώνη των 1705 - 1713 μονάδων. Οι 1655, 1640 και 1625 μονάδες αποτελούν τις επόμενες ενδοσυνεδριακές στηρίξεις του FTSE25.
Το 10ετες Ελληνικό ομόλογο, παραμένει για αρκετούς μήνες πέριξ του 4,20%, καθιστώντας απαγορευτική μια 10ετη έκδοση, οδηγώντας την Κυβέρνηση σε μία μικρή προστατευμένη έξοδο (2,5 - 3,5 δισ.) 3ετους ή 5ετους διάρκειας.
Οι Διεθνείς Αγορές προσπαθούν να κρατήσουν τα κέρδη τους από την πρόσφατη ανοδική τους αντίδραση, προς αποφυγή μεγαλύτερων πιέσεων.
Όμως η Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πλέον γεγονός. Όσο και αν ο “Super Mario” προσπαθεί να μας πείσει ότι διαθέτει ακόμα “παρεμβατικά όπλα”, οι ανοικτές πληγές ανά πάσα στιγμή μπορεί να αιμορραγήσουν ξανά, με την ρευστότητα πλέον να είναι πολύτιμη και ακριβή και τα γεωπολιτικά προβλήματα να ανακυκλώνονται ή να μετατίθενται, αλλά να μην λύνονται.
Παρά την βελτίωση της τεχνικής εικόνας αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ), διατηρούμε επιφυλακτική στάση, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Χρειάζεται όμως επειγόντως η Κυβερνητική προσοχή να δοθεί στον μεγάλο “Ασθενή” (Τραπεζικό κλάδο), γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την γνώριμη εικόνα των τελευταίων μηνών.
“Πάντως καθυστερήσεις, όπως η μη κατάθεση του νομοσχεδίου για μείωση του φόρου επί των εταιρικών κερδών (που έχει ψηφισθεί στον προϋπολογισμό), δεν βοηθούν στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος” τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.
Μικρή υποχώρηση για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.
Συρρικνώθηκε ο τομέας Mεταποίησης στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.
Ο ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 51,8 τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,3 μονάδες.
“Μέτρα που θα διασφαλίσουν πως οι Χρηματαγορές και οι Θεσμοί μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς οποιαδήποτε διατάραξη της λειτουργίας τους, ακόμα και στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομίας της Ιταλίας”, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέβασε ρυθμούς στην έναρξη της χρονιάς. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στις 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο, στο πιο αδύναμο σημείο από τον Ιούλιο του 2013, ενώ ήταν χαμηλότερος και από την τελική ανάγνωση των 51,1 μονάδων του Δεκεμβρίου.
Ήταν επίσης χαμηλότερα και από την πρόβλεψη αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και έκανε λόγο για άνοδο στις 51,4 μονάδες.
Ο δείκτης ανάπτυξης νέων Επιχειρήσεων υποχώρησε στις 49,3 μονάδες, από 50,7, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 50, από τα τέλη του 2014.
Ο δείκτης Υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,8 μονάδες, από 51,2 τον Δεκέμβριο, κοντά σε χαμηλό πεντέμισι ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,5.
Ο ΡΜΙ στον τομέα Μεταποίησης βυθίστηκε σε χαμηλό τετραετίας τον Ιανουάριο, στις 50,5 μονάδες, από 51,4. Ήταν επίσης χαμηλότερα από τις προβλέψεις, που εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.
“Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως και το Καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να υπάρξει σύγκλιση με τον στόχο για τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Τόνισε πως “τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν. Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα γύρω από διάφορους γεωπολιτικούς παράγοντες και τον εμπορικό προστατευτισμό, συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα. Τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί”.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο από το 1969, την τελευταία εβδομάδα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 13.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 199.000, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα φτάσουν τις 220.000.
“Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται πολύ μακριά από την επίλυση των εμπορικών τους διαφωνιών, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα οι δύο Χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία”, υποστήριξε ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
Ο κ. Ρος σημείωσε πως μεγάλη αντιπροσωπεία Κινέζων Αξιωματούχων σχεδιάζει να έρθει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για έναν γύρο εμπορικών συνομιλιών. Ανέφερε ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς να κρίνει πού θα οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις.
Επιστροφή στο ΧΑ
Νέες, τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες δίνει η Παντελάκης Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της για τον κλάδο στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε “overweight”.
Η χρηματιστηριακή θέτει τιμή - στόχο στα 1,61 ευρώ για την Εθνική (“overweight”), στα 0,74 ευρώ για τη Eurobank, στα 1,32 ευρώ για την Alpha Bank (“overweight”) και στα 0,64 ευρώ για την Πειραιώς (“neutral”).
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 632,33 (+0,16%) και 626,26 μονάδων (-0,80%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 632,22 (+0,14%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 632,58 (+0,20%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 632,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.
Ο τζίρος στα 31,9 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΦΡΛΚ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ, ενώ από την άλλη, δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΜΠΕΛΑ και ΟΛΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ και Lamda Development και στο υψηλό οι Viohalco, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.
Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.774 συμβόλαια).
Στα 3.342 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.230 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 800, 590 για τον Φεβρουάριο και 310 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.685,25) κινήθηκε μεταξύ 1.667,5 και 1.685,25 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.720), Alpha Bank (4.308), Πειραιώς (6.179), ΔΕΗ (183), Εθνική (4.133), Ελλάκτωρα (309), MIG (311), ΟΤΕ (129).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.936, Alpha Bank 27.901, Εθνική 36.453, Πειραιώς 23.950, MIG 50.125, ΑΔΜΗΕ 10.201, ΔΕΗ 10.026.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,96% | 2019-01-22 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.560.958 τεμ., (από 27.560.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.308.981 τεμ. (24.365.981), ΔΕΗ 6.534.505 τεμ. (6.534.706), Eurobank 26.749.115 τεμ. (26.059.114), Εθνική 9.708.734 τεμ. (9.689.561), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.