Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ρίχνουν τη Wall Street, ξαναδίνοντας προβάδισμα στους short.
Στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία, με αδύναμη την Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές, αναφέρεται ο Γιάννης Μάρης στην εκτενή χθεσινοβραδινή ανάλυσή του για την «αγορά των αγορών». Τελικό αποτέλεσμα, απώλειες 1,42% για τον S&P 500 και υποχώρησή του στις 2.632,90, με χαμηλό συνεδρίασης στις 2.617,29 μονάδες.
Είναι εκ προοιμίου γνωστό σε traders και επενδυτές πως το 2019 θα είναι έτος αναταράξεων και συχνότατων εναλλαγών τάσης και στάσης, ειδικά για βραχυπρόθεσμους παίκτες. Η χθεσινοβραδινή διόρθωση θα ερχόταν, η αφορμή αναζητούνταν και το ΔΝΤ την έδωσε. Ωστόσο, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής «... υπάρχουν περιθώρια πτώσης του δείκτη, χωρίς να κινδυνεύει το ανοδικό momentum. Αρκεί να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 2.573 μονάδων». Συνεπώς θα χρειαστεί να περιμένουμε κατ' αρχάς τη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, πρακτικά να παρακολουθούμε τα futures στη Wall Street, κυρίως μετά τις 14:00-15:00.
Μέχρι τότε θα φανούν και οι αντοχές των ευρωχρηματιστηρίων, συνεκτιμώντας πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ αφορούν πρωτίστως την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάτι που τείνει να καταστεί γεγονός. Και με τις ευρωεκλογές μπροστά, θα διακινδύνευα να προεξοφλήσω ότι η οικονομία της ευρωζώνης, αν δεν έχει εισέλθει ακόμη, είναι κοντά στο να μπει σε φάση περιδίνησης.
Στα καθ' ημάς, που είμαστε μία αγορά της περιφέρειας με τις ιδιαιτερότητές της και τη ρηχότητά της, χθες έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια με τράπεζες και blue chips να αναστραφεί -έστω βραχυπρόθεσμα- η πτώση (κυρίως) του πολύπαθου κλάδου.
Κάτι έγινε, με τον ΓΔ στις 630,17 (1,76%), με τον ΔΤΡ στις 390,20 (4,84%), με τον FTSE25 στις 1.676,79 (1,48%) και τον FT Mid Cap στις 1.042,21 μονάδες (1,67%). Συναλλαγές 29,447 εκατ., τζίρος 61,115 εκατ. ευρώ, με το 24% στον τραπεζικό κλάδο αλλά και το 34% στον ΟΠΑΠ και με 80/20 ανοδικές/πτωτικές μετοχές. Η καλύτερη σχέση, 4/1, εδώ και πολλές συνεδριάσεις.
Πρακτικά για τον κλάδο-κλειδί, τον ΔΤΡ, αποσοβήθηκε η άμεση καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών (358 μον.), με ζητούμενο για τους long να μη χαθεί σε κλείσιμο η περιοχή άμυνας των 382-378 μονάδων. Θα επιτευχθεί αυτό σήμερα; Μένει να φανεί τι αντιδράσεις θα λειτουργήσουν από την πλευρά των αγοραστών, με βοήθεια από την υποστηρικτική κίνηση του οίκου Fitch.
Σήμερα-Παρασκευή το μείζον πρόβλημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων συζητείται εντός και εκτός συνόρων, οι Ελληνες τραπεζίτες θα έχουν σειρά επαφών και με τον νέο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρια, είναι ενθαρρυντικό. Ομως οι αγορές περιμένουν το αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών, που είναι -κατ' αρχάς- η έγκριση από Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες του συγκεκριμένου σχεδίου, βάσει του οποίου θα εκκινήσει η σχετική διαδικασία. Πιθανότατα Παρασκευή να έχουμε εικόνα για το πού πηγαίνουμε, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Τραπεζοκεντρική μεν η χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο κινήσεις από long έγιναν και σε συγκεκριμένα blue chips, πρωτίστως δε σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και δευτερευόντως σε Motor Oil, TITAN, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΤΕΝΕΡΓ, Viohalco κ.α. Θα έχουν συνέχεια σήμερα οι κινήσεις κυρίως σε ΟΠΑΠ, μετά το χθεσινό 1,19% στα 8,51 ευρώ με συναλλαγές αξίας 19,896 εκατ., σε ΟΤΕ, μετά το 2,90% στα 11,01 με τζίρο 6,366 εκατ., θα λειτουργήσει η εφεδρεία της Coca Cola (με 0,24% στα 28,95).
Για τον δείκτη, δεν θα πρέπει να χαθούν οι 1.660, το πολύ οι 1.650 μονάδες.
Για την αγορά, εκτός τραπεζών και FTSE25, η ανάπτυξη αμυνών αποδεικνύεται πως είναι ευκολότερη σε φάσεις που υποχωρούν οι ξένες αγορές και τα... εκτεθειμένα στα ξένα funds blue chips δέχονται το (σχεδόν) σύνολο των πωλήσεων/πιέσεων.
Περισσότερες από 40 μετοχές κατέγραψαν χθες ανοδική αντίδραση μεγαλύτερη της αγοράς, μάλιστα για 20 από αυτές το ποσοστό ξεπέρασε το 5,50%, στην πλειονότητά τους από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Συνεπώς σήμερα θα φανούν τα περιθώρια άμυνας σε μετοχές λ.χ. των Τεχνικής Ολυμπιακής, Καράτζης, Creta Farms, ΕλβάλΧαλκόρ, ΕΛΒΕ κ.ά., που πρωταγωνίστησαν ως προς την απόδοσή τους.
Εν κατακλείδι, άμυνα και βλέπουμε...