Κλειστή σήμερα η Wall Street (Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), χαμηλότερων συναλλαγών και ενδεχομένως διακυμάνσεων συνεδρίαση να περιμένουμε στην Ευρώπη.
Θετικός μέχρι τώρα ο απολογισμός, για το 2019, στη Νέα Υόρκη (ο S&P 500 στις 2.670,71, με 6,54%) αλλά και στη Φρανκφούρτη (ο DAX στις 11.205,54, με 6,12%), με τα διεθνή χρηματιστήρια να βγάζουν σημαντική αντίδραση στην αρχή του έτους και τον βασικό αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη να παραμένει σε αρκετή απόσταση από μία bear market. Oσο η Νέα Υόρκη δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα sell στις αγορές, τόσο θα εκδηλώνονται φάσεις ανοδικής αντίδρασης όπως η τελευταία. Από αύριο θα δούμε τα περιθώρια περαιτέρω κίνησης των δεικτών στη Wall Street και ανάλογα θα πράξουμε.
Σε διαφορετική κατεύθυνση το ΧΑ, σε σχέση με τις ξένες αγορές, καθώς ακολούθησε μεν στην εκκίνηση (στις πρώτες συνεδριάσεις, με κίνηση από τις 602 έως τις 638 μονάδες, στις 9 Ιανουαρίου), υποχώρησε όμως με ένα αρνητικό σερί, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται -και πάλι- στο στόχαστρο των short. Στις 609,17 το χαμηλό της Παρασκευής, συντονισμένη προσπάθεια και γερό «γύρισμα» με συναλλαγές προς το κλείσιμο και αποσόβηση των χειρότερων/χαμηλότερων, έστω και στο... και πέντε.
Κλάδος... υπαίτιος ο τραπεζικός, υπό ισχυρή πίεση πωλητών, με συνέπεια να... κυλήσει μία... ανάσα από το ιστορικό χαμηλό (των 358 μον.) του 2016. Σε εμφανώς καλύτερη θέση η μεγάλη κεφαλαιοποίηση -χωρίς τον τραπεζικό κλάδο, βεβαίως-, αλλά με πωλήσεις και σε αρκετά blue chips, που παραπέμπει στη διάθεση ορισμένων funds, traders να μειώσουν θέσεις τους (και σε blue chips), λόγω της έντασης που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο και της επιφυλακτικότητάς τους για όσα διαδραματίζονται σε αυτό τον τομέα.
Απ' ό,τι φαίνεται, τα funds δεν θα αλλάξουν τη στάση τους, τουλάχιστον για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι να δοθούν σαφείς ενδείξεις πως η Φρανκφούρτη εγκρίνει το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, σηματοδοτώντας έναν επίπονο κύκλο και προσπάθεια περιορισμού τους.
Το έχουμε αναφέρει πλειστάκις, το επαναλαμβάνω και τώρα, το πρόβλημα (και) της αγοράς είναι καταρχήν τραπεζικό και αυτό εξηγείται από το ότι η μεν απόδοση των κρατικών τίτλων υποχωρεί, την ώρα που διορθώνει δραματικά και ο πολύπαθος κλάδος. Μέχρις ότου διαφανεί πειστική διέξοδος, ο τραπεζικός κλάδος είναι μη επενδύσιμος, ει μη μόνον για trading σε ανοδικές διορθώσεις.
Μένει να δούμε εάν στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα καταφέρει να «τρέξει» τον σχεδιασμό της (ξεκινώντας από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την αγορά να προεξοφλεί πως αυτό έχει κλείσει, μέχρι την προσπάθεια έκδοσης ενός μικρού κοντινού ομολόγου, το πιθανό πράσινο φως της Φρανκφούρτης έως τη βαθμολόγηση από τον οίκο Fitch, στις 8 Φεβρουαρίου).
Η Ελενα Λάσκαρη μας έχει δώσει από νωρίς όλο το σχετικό ρεπορτάζ, εστιάζοντας και στην προοπτική έκδοσης ενός 5ετούς ομολόγου για 2 δισ. ευρώ.
Εύλογο το ερώτημα, εάν στο διάστημα αυτό θα αποφευχθεί η καταγραφή νέου ιστορικού χαμηλού (αν και διαδικαστικά λίγη σημασία/περισσότερο... στατιστική έχει) για τον τραπεζικό κλάδο, εάν θα συνεχίζεται να λειτουργούν οι άμυνες στα blue chips, συνεκτιμώντας πως το ΧΑ διορθώνει (μετά τις 9 Ιανουαρίου), ενόσω αντιδρούν ανοδικά τα ξένα χρηματιστήρια.
Από τα blue chips, μετοχή-κλειδί του ΟΤΕ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=298">ΟΤΕ στα 10,70 ευρώ (έως 10,50 την Παρασκευή), με εβδομαδιαίες απώλειες 1,83% αλλά απόδοση 12,39% από την αρχή του έτους. Σε θέση long η μετοχή, όσο δεν χάνονται σημαντικές στηρίξεις και με stop για τους long τα 10,20 ευρώ.
Στην εβδομάδα ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα της Ελλάδος, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αποδοχή της δημόσιας πρότασης στον ΤΙΤΑΝα, που οδηγεί την εταιρεία (κυρίως ) στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών.
Στη μεσαία-μικρή κατηγορία στραμμένο το ενδιαφέρον εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και επαγγελματιών της αγοράς, σε έναν χώρο όπου και φέτος, από την αρχή του έτους, αναδεικνύονται ευκαιρίες. Ενδεικτικό το γεγονός πως ο δείκτης FTSEMid Cap μετρά θετικό πρόσημο 3,67%, όταν για τον ΔΤΡ φθάνει το 13% στο ίδιο διάστημα.