«Οχι» στην διόρθωση είπε το Χρηματιστήριο

Στο τέλος γύρισε σε θετικό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Μεγάλη μείωση στον όγκο συναλλαγών. Μικρή επιβάρυνση σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αντίρροπες δυνάμεις στον τραπεζικό κλάδο. Κέρδη για Coca Cola.

«Οχι» στην διόρθωση είπε το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους πωλητές να υπερισχύουν στα σημεία, καθώς κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης οι δείκτες κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο και τους αγοραστές να έχουν σαν πρώτο μέλημα να μην κλείσει ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 627 μονάδων.

Όποτε τον “λόγο” για το τελικό πρόσημο του Δείκτη ανέλαβαν οι τελικές δημοπρασίες και με την βοήθεια του θετικού ανοίγματος της Wall Street, δικαίωσαν τους λίγους αγοραστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ “διακριτική” επιστροφή των πωλητών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να ανηφορίζει στο 4,14% (+4 μονάδες βάσης).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η μικτή εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25 και ο σαφώς χαμηλότερος, από χθες, τζίρος, κάτι που προβλημάτισε ιδιαίτερα πολλούς από τους παράγοντες της Αγοράς.

Επίσης συνεχίζει να αυξάνεται ο προβληματισμός από τις κινήσεις των γνωστών Ξένων Funds, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν τις “απαισιόδοξες” θέσεις τους, με βασικό στόχο τις Alpha Bank και Eurobank και μένει να φανεί αν αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι οι δύο Τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει, πρόσφατα, σε reverse split των μετοχών τους (!)

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“H συναλλακτική βελτίωση και το θετικό momentum διαμορφώνουν προϋποθέσεις για συνέχιση της ανόδου για το ΓΔ, στο βαθμό που δεν διαψευσθεί το σενάριο εξόδου στις Αγορές. Η υποχώρηση στη Wall Street, που βλέπει οικονομική επιβράδυνση της Παγκόσμιας ανάπτυξης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και στο Χ.Α.” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το θετικό της χθεσινής συνεδρίασης δεν ήταν μόνο το πρόσημο, αλλά και ο αυξημένος όγκος συναλλαγών. Υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν υψηλότερα, όπως η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους, αλλά και εξελίξεις με θετικό πρόσημο, όπως μια νέα έκδοση χρέους από τις Αγορές. Ωστόσο, δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα δώσουν ανοδική ορμή στο Χ.Α., η σταδιακή αναβάθμιση της ποιότητας των Τραπεζικών ισολογισμών και των μακροοικονομικών στοιχείων που θα ανακοινώνονται. Με την στήριξη του ΔΤΡ είναι πιθανή η προσέγγιση των 650 μονάδων” εκτιμούσε η Merit Sec.

“Η μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, μπορεί να επηρεάσει το momentum της Ελληνικής Αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, με τις Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο” σημείωνε η Beta Sec.

“Ο τεχνικός σχηματισμός φαίνεται να είναι ελπιδοφόρος. Η διάσπαση μπορεί να δώσει σημαντική κίνηση με μέση απόδοση το 15%. Σαν χρόνο μπορεί να ταλαιπωρήσει λίγο ακόμα, αν και αυτό θα φανεί σύντομα μιας και είμαστε πάνω στο ‘make or break’ επίπεδο. Στατιστικά, ο εν λόγω σχηματισμός έχει ποσοστό αποτυχίας μόλις 13%” τόνιζε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ εξακολουθεί να ταλαντεύεται γύρω από τον KMO-60 στις 625 μονάδες περίπου και στο μέσο του κύριου όγκου της δίμηνης συσσώρευσης μεταξύ 600 - 650 μονάδων. Το πιθανότερο σενάριο, για τις επόμενες συνεδριάσεις, εξακολουθεί να είναι η διατήρηση αυτού του trading range αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη. Η συσσώρευση αυτή θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς στο μέλλον. Διαφορετική εικόνα εξακολουθεί να παρουσιάζει ο δείκτης Τραπεζών, καθώς βρίσκει αντίσταση κάθε φορά που προσεγγίζει τον ΚΜΟ-60 και πραγματοποιεί νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Αν συνεχίσει πάντως να κινείται στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι των τελευταίων δυο μηνών, οι 370 μονάδες θα αποτελέσουν τοπικό χαμηλό” ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και κατ΄ επέκταση και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 384,9 (-1,36%) και 396,57 μονάδων (+1,63%), στις 17.00 βρέθηκε στις 388,15 (-0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 387,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,81%.

Παραμένουν σαν πρώτοι στόχοι των αγοραστών, οι 443 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 472 μονάδες.

Ο εν λόγω δείκτης, συνεχίζει να έχει λόγους τεχνικής ανησυχίας, καθώς χάθηκε η πρώτη σημαντική στήριξη στις 392 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 373 και 358 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το ‘πράσινο φως’ των Θεσμών αισιοδοξεί ότι θα λάβει, αυτή την εβδομάδα, η Κυβέρνηση, για τον μηχανισμό εγγυοδοσίας τιτλοποιήσεων, ώστε να καταθέσει εν συνεχεία επίσημο αίτημα στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για την πλέον κρίσιμη έγκριση. Ο μηχανισμός, με την -προσωρινή;- επωνυμία ‘Hellenic Asset Protection Scheme’ (HAPS), προβλέπει, κατά τα πρότυπα του Ιταλικού μοντέλου, την παροχή Κρατικής εγγύησης επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις (στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια)”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “τέσσερις Επενδυτές πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που ‘τρέχει’ η Εθνική Τράπεζα, για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 0,95 δισ. ευρώ αποτελεί το οφειλόμενο κεφάλαιο), τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαίωμα διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου και κατάθεσης, εν συνεχεία, δεσμευτικών προσφορών απέκτησαν οι ‘Fortress’, ‘Centerbridge’, ‘Elliott’ και ‘Ellington Management’. Με δεδομένο ότι το Virtual Data Room δεν έχει ακόμη ανοίξει και για τον έλεγχο θα απαιτηθούν περίπου επτά εβδομάδες, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στη Morgan Stanley, που ενεργεί ως Σύμβουλος πώλησης, εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί εντός Μαρτίου”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου παραμένει ο “άγνωστος Χ”, ενώ από την άλλη, αρκετές μετοχές με καλά θεμελιώδη, από όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. δείχνουν σχετική αύξηση τις κινητικότητας, όμως εδώ σαν αρχικό ζητούμενο παραμένει η συνέχεια και η συνέπεια της ανοδικής κίνησης, προκειμένου να αυξηθούν οι πρόθυμοι αγοραστές, που θα ακολουθήσουν και σε σχετικά υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία το Χ.Α. δύσκολα θα συνεχίσει τον ανοδικό του βηματισμό, αν επιμείνει η επιφυλακτικότητα στις Διεθνείς Αγορές.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που και σήμερα συνέχισε να δείχνει ικανοποιητική συμπεριφορά, αξίζει να σημειωθεί η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο της ΕΕΕ (+1,21%), που έδωσε σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,70%), Μυτιληναίος (-1,47%), Motor Oil (-0,24%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Viohalco, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Από εκεί και πέρα, η στήλη προσέτρεξε στην AENAON MARKETS, προκειμένου να μεταφέρει τις τεχνικές εκτιμήσεις του Απόστολου Μάνθου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON, “παρά το διεθνές κλίμα καχυποψίας για την απαρχή ενός ‘Bear market’, κάποιες Δεικτοβαρείς μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν αρχίσει και τοποθετούν ανοδικά διαγραμματικά ‘βάρη’ στην ‘πλάστιγγα’ της τάσης του Γενικού Δείκτη”.

Ξεκινάμε τη τεχνική διερεύνηση με τη μετοχή της Coca Cola HBC η τιμή της οποίας έχει περάσει ανοδικά πάνω από το επίπεδο των 27,50 ευρώ και κινείται πλέον “ελεύθερη” προς την αντίσταση των 29,60 ευρώ. Σημείο, όπου διαγραμματικά αποτελεί την τοπική κορυφή του ώμου από τον περασμένο σχηματισμό “Head & Shoulders”. Ανοδική διάσπαση των 29,60 ευρώ θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα ανοίγοντας το δρόμο για τιμές άνω των 30 ευρώ επηρεάζοντας έτσι και το Γενικό Δείκτη, μιας που ρυθμίζει το 10,88%.

Η μετοχή του ΟΤΕ έχει θελήσει να εισέλθει με αξιώσεις μέσα στο εύρος διακύμανσης των 10,90 με 11,10 ευρώ, αποδεικνύοντας έτσι διαγραμματικά ότι έχει δυνάμεις για μια ανοδική κίνηση άνω της πολύ σημαντικής αντίστασης των 11,38 ευρώ. Αδυναμία όμως “πατήματος” άνω των 10,90 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα επαναφέρει τη μετοχή κάτω από τη στήριξη των 10,44 ευρώ θέτοντας ως στόχο τα 10 ευρώ.

Την όρεξή του για τα κρίσιμα επίπεδα των 20,90 με 21 ευρώ έχει ανοίξει ο Τιτάνας, με τη “δραπέτευσή” του, μετά από 65 συνεδριάσεις συσσώρευσης, πάνω από το όριο των 20 ευρώ. Οι επόμενες συνεδριάσεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εάν επιβεβαιωθεί μια πιθανή ανοδική διάσπαση της μεσοπρόθεσμης τοξοειδής γραμμής τάσης “Q” στα 20,78 ευρώ τότε ο Τιτάνας μπαίνει, περιέργως σε “ανοδικά νερά”. Στα υπόψιν και η αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Επίσης ο ΟΠΑΠ δείχνει διαγραμματικά ότι ξεφεύγει από το καθοδικό στροφέα, που τον έσπρωξε πάνω στα 7,55 ευρώ, ανοίγοντας ανοδικό μέτωπο με τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 8,70 ευρώ. Πέρασμα πάνω από εκεί θα δώσει πόντους στο σενάριο ώθησης προς το επίπεδο της προηγούμενης ισχυρής “νίκης” των πωλητών στα 9,48 ευρώ.

Τέλος το “παζλ” των αγοραστών έρχεται να συμπληρώσει ο Μυτιληναίος, με την ανοδική τμήση της καθοδικής γραμμής τάσης του περασμένου Σεπτεμβρίου στα 7,76 ευρώ, ανοίγοντας ένα περιθώριο προσέγγισης των 8,24 ευρώ. Ανοδική συνέχεια πέραν των 8,30 ευρώ θα θέσει θέμα αγοραστικής εισόδου και στους πιο αργούς Θεσμικούς Επενδυτές, καθώς η μετοχή θα αρχίζει να βλέπει τη ζώνη αντίστασης των 8,80 με 9,00 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

“Η φημολογούμενη έκδοση ενός νέου 5ετους ομολόγου, έχει αποκλιμακώσει αισθητά τις αποδόσεις των Κυβερνητικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να έχει κατέλθει στο 4,17%, χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών” επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η αποκλιμάκωση των ομολόγων δεν έχει καταφέρει να δώσει “στήριξη” στην Χρηματιστηριακή Αγορά, με τον προβληματικό Τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει την καθοδική του πορεία και την περασμένη εβδομάδα.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παρά την συνεχή πίεση στις Τραπεζικές μετοχές, αυτός κράτησε τα προσχήματα, καθώς ουδέποτε απειλήθηκε η ζώνη των 600 μονάδων σε αυτή την φάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αισθητή τεχνική βελτίωση αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων (όπως ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ) όπου πλέον έχουν δώσει καθαρό σήμα αγοράς στα ημερήσια γραφήματα.

Η συμβολή των Τραπεζών, στην όποια αντίδραση του ΓΔ, κρίνεται απαραίτητη, με το κύριο επίπεδο αντίστασης να παραμένουν οι 660 μονάδες.

Αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθούμε στον Τραπεζικό δείκτη, καθώς η κρισιμότητα της περιοχής απαιτεί κατ’ ελάχιστον μια τεχνική αντίδραση.

Όπως είχε αναφερθεί και την προηγούμενη εβδομάδα, η απώλεια των 400 μονάδων θα φέρει τον κλαδικό δείκτη στα ιστορικά χαμηλά των 358,6 μονάδων, όπου και επετεύχθη με το χαμηλό να “γράφει” 363,5. Διαγραμματικά ο ΔΤΡ βρίσκεται στο κάτω εύρος του πτωτικού καναλιού που διαγράφει και με την χθεσινή συνεδρίαση να δίνει κερί “bullish engulfing” φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενος. Κλείσιμο χαμηλότερα των 358 μονάδων θα φέρει τον κλαδικό δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

“Η γενική εικόνα πολλών επιμέρους μετοχών είναι αισθητά βελτιωμένη, με την σκυτάλη να παραδίδεται στις Τραπεζικές μετοχές, με στόχο την στήριξη του σεναρίου αντίδρασης. Διαγραμματικά και λόγω της κρισιμότητας των επιπέδων θα αναμέναμε ένα ισχυρό ‘πάτημα’ στα επίπεδα αυτά, ενώ διαφορετικά με την απώλεια των 358 μονάδων ο κλαδικός δείκτης θα εισέλθει σε ‘αχαρτογράφητα νερά” τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

“Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το πώς η Deutsche Bank χειρίστηκε δισεκατομμύρια δολάρια, σε ύποπτες συναλλαγές από την Danske Bank”, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με το πρακτορείο, “η Danske, που χρησιμοποίησε Ανταποκρίτριες Τράπεζες όπως η Deutsche Bank για να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, έχει παραδεχθεί ότι πολλά από τα $230 δισ. που έρρεαν μέσω της Εσθονίας, ίσως αφορούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος”.

“Ο κίνδυνος για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Εναπόκειται στους Βρετανούς να πουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα πού θέλουν να πάνε. Η ΕΕ είναι έτοιμη και αναμένει. Κανείς δεν θέλει ένα ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία, πρέπει να εξερευνήσουμε όλες τις επιλογές”, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί από το Νταβός.

“Η Ιταλία θα πετύχει τον στόχο της όσον αφορά το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της φέτος και δεν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί υπέρβαση”, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας, Τζιοβάνι Τρία, σε συνέντευξή του στο Reuters.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να περιμένει για να ανακοινώσει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες στον Κόσμο”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ING Ralph Hamers, στο CNBC στο Νταβός.

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται να ‘χτυπήσει’ με δασμούς Αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά της ΕΕ”, υπογράμμισε Ανώτερος Εμπορικός Αξιωματούχος.

Υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις -7,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από -8,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -7,8 μονάδες, από -7,6 μονάδες προηγουμένως.

“H Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε πρόταση την οποία υπέβαλλαν δύο Κινέζοι Αντιπρόεδροι για προπαρασκευαστικές εμπορικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της αργής προόδου σε δύο σημαντικά ζητήματα”, σύμφωνα με τους Financial Times και εάν δεν βρεθεί μία μόνιμη λύση, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερώσει ότι θα επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στις μισές Κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠA.

Ωστόσο, ο κορυφαίος Οικονομικός Σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν είχαν προγραμματιστεί ενδιάμεσες συναντήσεις, παρά μόνο η επίσκεψη του Λιου, την επόμενη εβδομάδα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 632,41 (+0,36%) και 626,86 μονάδων (-0,53%), στις 17.00 βρέθηκε στις 630,23 (+0,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 631,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%.

Ο τζίρος στα 29,5 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΣΚΟ, ΟΠΑΠ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αντίθετα, δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΜΥΤΙΛ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Jumbo, ΟΤΕ και Τιτάν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (+1,49%), τέσσερις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+1,36%), επέτρεψαν οι αγοραστές στην ΚΛΜ (+1,76%), ενώ στην AS Company άλλαξε χέρια “πακέτο” 104000 τεμ. στα 2,90 ευρώ.

Διόρθωσε μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Cenergy (-1,28%), και “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Mermeren (+7,34%), Κορδέλλου (+7,51%), ΕΛΧΑ (+1,49%) και Frigoglass (+2,59%), με την τελευταία να συνεχίζει μνα έχει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 0,12 ευρώ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ για 5 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από σημαντική υποχώρηση του όγκου συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.918 συμβόλαια).

Στα 3.230 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.384 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 594, 487 για τον Φεβρουάριο και 107 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.679) κινήθηκε μεταξύ 1.665 και 1.679 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.325), Alpha Bank (3.056), Πειραιώς (3.080), ΔΕΗ (289), Εθνική (2.179), Fourli (103), Ελλάκτωρα (860), ΑΔΜΗΕ (132), ΟΤΕ (157), Viohalco (176).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.260, Alpha Bank 27.415, Εθνική 35.665, Πειραιώς 23.323, MIG 50.124, ΑΔΜΗΕ 10.242, ΔΕΗ 10.104.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                      Name of Issuer                   NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,96%

2019-01-22

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.560.958 τεμ., (από 27.560.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.365.981 τεμ. (24.329.081), ΔΕΗ 6.534.706 τεμ. (6.534.706), Eurobank 26.059.114 τεμ. (25.059.114), Εθνική 9.689.561 τεμ. (9.689.561), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v