ΧΑ: Ηπιες κινήσεις στις 635 μονάδες

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ανοδο καταγράφουν Εθνική, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ. Απώλειες για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Ηπιες κινήσεις στις 635 μονάδες

Ισχυρή η ανοδική αντίδραση στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Ασθενής η κίνηση στο ΧΑ και υπό την... σκιά των συνομιλιών οικονομικού επιτελείου - δανειστών.

Ωστόσο οι ενδείξεις από το χρηματιστηριακό ταμπλό δεν είναι αποθαρρυντικές για τους long, τουλάχιστον για όσο ο Γενικός Δείκτης «φλερτάρει» με το ενδεχόμενο να «κλείσει» πάνω από τις 636 μονάδες, πάντα βραχυπρόθεσμα και δη σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Σε long τάση σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο DAX στη Φρανκφούρτη, φθάνοντας ακόμη και στις 11.300 μονάδες. Κατά 0,73% από τις 2.654 μονάδες τα futures του S&P 500, συντηρώντας, πρακτικά, το ανοδικό momentum που συντηρείται στη Wall Street από την αρχή του έτους.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα θετικό κλίμα διεθνώς και στο ΧΑ η τάση, πάντα σε διάστημα εβδομάδας, παραμένει ανοδική, με ενισχυτικό για τους long το ότι σήμερα από νωρίς ο τραπεζικός κλάδος ελκύει βραχυπρόθεσμους αγοραστές. Μάλιστα, όταν ο κλαδικός δείκτης υπερέβαινε το όριο των 400 μονάδων, διαφάνηκε πως οι long θα επιχειρούσαν να «τραβήξουν» τον ΔΤΡ πέραν και των 410 μονάδων.

Ωστόσο, στα υψηλά ημέρας (στις 12:00 και 12:45) ενεργοποιήθηκαν ισάριθμες φορές εντολές πώλησης, τη δε δεύτερη δεν είχαν την ανάλογη ζήτηση, με συνέπεια τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη να μειωθούν. Νωρίτερα (στις 15:10) ο ΔΤΡ κυμαινόταν στις 392 μονάδες, δηλαδή 10 χαμηλότερα από το τοπικό υψηλό (συνάμα και διπλή κορυφή, στις ώρες που προαναφέραμε).

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για μία ενδεχόμενη προσπάθεια υπέρβασης των 650 μονάδων (για τον ΓΔ) η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου (πέραν των 420 ο ΔΤΡ), κάτι που θα προϋπόθετε θετικές εξελίξεις από το μέτωπο τραπεζιτών-Φρανκφούρτης για το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μετά τη συνάντηση και με τον επικεφαλής του SSM, και με το που θα γίνει ο τελικός απολογισμός (αυτής της φάσης), θα έχουμε ενδείξεις για το αν ο κλάδος θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 420 ή να επανυποχωρήσει προς τις 360 μονάδες.

Στις τράπεζες επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του trading (ενδεικτικά στις 15:15 το 43% του τζίρου πραγματοποιούνταν στις μετοχές των 4 συστημικών). Μεγαλύτερος τζίρος στους τίτλους Εθνικής και Alpha Bank, με τη Eurobank να ακολουθεί και την Πειραιώς να μένει κι άλλο πίσω. Ενδεικτικό το ότι Alpha και Πειραιώς υποχωρούν, με μεγαλύτερες απώλειες η δεύτερη, Εθνική και Eurobank αντιδρούν, περισσότερο η πρώτη.

Ικανοποιητική η εικόνα για τα blue chips, με τον FTSE25 να φθάνει νωρίτερα (περίπου στο διάστημα της... διπλής κορυφής του ΔΤΡ) σε απόσταση 5 μονάδων από το όριο των 1.700, θυμίζοντας πως όσο ο δείκτης κρατά τις 1.650 είναι ενεργό το σενάριο της κίνησης προς (και πάνω από) τις 1.720 μονάδες.

Μεικτές τάσεις για τα δεικτοβαρή χαρτιά, με τον ΟΤΕ κατά 0,99% χαμηλότερα, τρέχοντας ένα 2,71% σε εβδομαδιαίο και συνολικά 15,44% από την αρχή του έτους. Ζητούμενο ένα «κλείσιμο» ει δυνατόν και μισό... λεπτό του ευρώ υψηλότερα των 11 ευρώ.

Στα 29,21 η μετοχή της Coca Cola, με ξεκάθαρο σήμα long, στα 8,55 του ΟΠΑΠ με ανάλογη ένδειξη.
Από τις μετοχές του δείκτη ξεχωρίζουν με αγοραστές οι: Viohalco, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, ΟΛΠ, Fourlis και ΤΙΤΑΝ. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝα είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν την τελική φάση της διαδικασίας για την... έξοδο προς Βρυξέλλες και Παρίσι. Σήμερα ολοκληρώνεται η σχετική πρόταση των βασικών μετόχων, γεγονός που εξηγεί την αυξημένη συναλλακτική κίνηση και τον τζίρο του σχεδόν ενός εκατ. ευρώ.

Στις 50/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας να αντιδρούν. Creta Farms, Σελόντα, ΕΛΒΕ, Ανεμος, ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ, AsCo, Ικτίνος κ.α. Στα 17,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 15:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v