Συνεδρίαση δύο όψεων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να επιδιώκουν να προσθέσουν στον Γενικό Δείκτη την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (οι προηγούμενες πέντε είχαν αθροίσει κέρδη 2,49%) και τους εν δυνάμει πωλητές, με στοχευμένες πωλήσεις στο δεύτερο μισό και κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, να προσπαθούν να πετύχουν την διακοπή του ανοδικού σερί και το κλείσιμο των βασικών δεικτών, κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Όπως και στις ακριβώς προηγούμενες συνεδριάσεις, το τελικό πρόσημο “παίχτηκε” μέχρι τέλους, με τους αγοραστές να υπερτερούν “στα σημεία” και να πετυχαίνουν την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη, μα αθροιστικά κέρδη 2,65%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αποτελούν ρεκόρ εννεαμήνου, καθώς το ίδιο σερί είχε σημειωθεί στην περίοδο από 12 έως και 19/4/2018, αλλά με σαφώς υψηλότερους τζίρους.
Από την άλλη, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, η φθίνουσα διάθεση των αγοραστών, όσον αφορά τις επιλογές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και όλα αυτά μέσα σε θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, σε επίσης θετικό ξεκίνημα της Wall Street και με την Αγορά ομολόγων να συνεχίζει να στέλνει θετικά μηνύματα.
Μένοντας στο τελευταίο και νέα, αργή, αποκλιμάκωση σημειώθηκε σήμερα στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, με την απόδοση του 10ετους να συρρικνώνεται στο 4,04% (-7 μονάδες βάσης).
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας το μεσημέρι, διαμορφώνει προϋποθέσεις επηρεασμού της Επενδυτικής Κοινότητας που θα έχει στραμμένο το βλέμμα στη Βουλή. Έτσι, αναμένεται μια συνεδρίαση δύο όψεων, με μικρή μεταβλητότητα μέχρι το μεσημέρι και μια διαφορετική στη συνέχεια, με αυξημένη μεταβλητότητα όταν γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα, με το θετικό πρόσημο να έχει αυξημένη πιθανότητα στο βαθμό που η έγκριση συντελεστεί με μεγαλύτερο του αναμενομένου αριθμό βουλευτών” εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η μικρή αύξηση του όγκου συναλλαγών (ΚΜΟ ημερήσιου τζίρου 5 ημερών: 42,12 εκατ. ευρώ) και η διατήρηση πάνω από τις 630 μονάδες, βελτιώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ΓΔ προς μια πιθανή δοκιμασία των 650 μονάδων. Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να στηρίξει και ο ΔΤΡ, του οποίου η πιθανή αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα κριθεί στις 410 μονάδες. Πάραυτα, απουσιάζουν σταθερά οι θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν ανεβάσουν το άνω εύρος τιμών μεσοπρόθεσμα (680 - 700 μονάδες ΓΔ). Στο εξωτερικό θετική ήταν η εικόνα του σύνθετου PMI για τις ΗΠΑ, με αύξηση της μεταποίησης (54,5 μονάδες τον Ιανουάριο, από 54,4 μονάδες τον Δεκέμβριο), αν και οι ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας παραμένουν. Άλλωστε, την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου πολλές εταιρείες με μεγάλη βαρύτητα σε Dow και S&P500 όπως Amazon, AT&T, Microsoft και αναμένουμε την αντίδραση των Αγορών μετά τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων” σημείωνε η Merit Sec.
“Μία ήπια άνοδος αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την αντίδραση των Ξένων Αγορών. Σημειώνεται πως η δημόσια προσφορά για την Τιτάν λήγει σήμερα” ανέφερε η Beta Sec.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, για πολλοστή συνεδρίαση τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα στους πωλητές.
Πιο συγκεκριμένα, η Alpha Bank (0%) κινήθηκε μεταξύ 1,01 (+3,7%) και 0,943 ευρώ (-3,18%), η Εθνική (-0,52%) μεταξύ 1,02 (+5,7%) και 0,936 ευρώ (-3,01%), η Eurobank (-0,20%) μεταξύ 0,519 (+3,59%) και 0,4932 (-1,56%) και η Πειραιώς (-3,28%) μεταξύ 0,625 (+2,46%) και 0,58 ευρώ (-4,92%).
Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 402,91 μονάδες (+3,55%), όμως από εκεί και πέρα οι πωλητές ήταν σαφώς καλύτεροι και ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 379,43 μονάδες (-2,49%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 388,65 (-0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 387,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.
Δεν υφίσταται αλλαγή των τεχνικών δεδομένων, όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να κινείται μεταξύ 443 και 378 μονάδων, όμως όσο κινείται κοντύτερα στο κάτω άκρο της ζώνης, το πλεονέκτημα συνεχίζουν να το έχουν οι εν δυνάμει πωλητές.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τις Εποπτικές Αρχές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Andrea Enria και τους Συνεργάτες του, στη Φρανκφούρτη, σήμερα Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019.
Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση και ο σημαντικός περιορισμός του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “με ανοικτά θέματα, τα οποία θα απαιτήσουν συνεννοήσεις τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη σύνταξη της έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε σήμερα ο δεύτερος γύρος μεταμνημονιακής εποπτείας στο Υπ. Δικαιοσύνης. Από δηλώσεις Κυβερνητικού Αξιωματούχου επαναβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο ανοικτό ζήτημα παραμένει το διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη, επί του οποίου οι Θεσμοί περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις”.
Μήνυμα για συνέχιση του στενού διαλόγου με την Αθήνα εκπέμπουν τα Στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που συμμετείχαν στη δεύτερη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αντικατοπτρίζει τα λεπτομερή πορίσματα και τις συστάσεις της παρούσας αποστολής, θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Η παρούσα έκθεση θα χρησιμεύσει ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup σχετικά με τη μεταφορά των ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP - ANFA και την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF.
Από εκεί και πέρα και ασχέτως του τελικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, ασφαλώς και δεν περισσεύει η αισιοδοξία στις τάξεις των αναλυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να επισημαίνουν την ευάλωτη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου και πολύ περισσότερο την διατήρηση του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, που επιβεβαιώνει αφ΄ ενός την απόλυτη απουσία των Ξένων χαρτοφυλακίων, τουλάχιστον από την πλευρά των αγοραστών και αφ΄ ετέρου “αποψιλώνει” τις όποιες προσδοκίες για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Συμπερασματικά, η όποια κίνηση θα συνεχίσει να εξαρτάται από το momentum των Διεθνών Αγορών, με επικρατέστερο σενάριο το στενό εύρος διακύμανσης και τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δύο από τις μετοχές που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτές των Viohalco (+0,94%) και Ελλάκτωρα (+3,40%).
Η ΒΙΟ συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, έστω και αν σήμερα υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,715 ευρώ (+2,07%). Λίγο ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 2,72 ευρώ εντοπίζεται το ημερήσιο “stop short” και η επόμενη σημαντικότατη αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.
Ισχυροποιημένη η στήριξη της ζώνης 2,48 – 2,44 ευρώ.
Επιμένει πλαγιοανοδικά η μετοχή του Ελλάκτωρα. Στα 1,348 το ημερήσιο “stop short”, στα 1,20 ευρώ το σημαντικό “οχυρό” των “buyers”.
Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι η “Amber Capital Management LP”, η οποία είναι ο τελικός ελέγχων Μέτοχος της “Amber Capital UK LLP”, που είναι Διαχειριστής επενδύσεων της “Amber Global Opportunities Limited”, μετόχου της Ελλάκτωρ, αύξησε την συμμετοχής της υψηλότερα του ορίου 5%: Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου μετά τη συναλλαγή: έμμεση συμμετοχή 5,57% (ήτοι 9.867.795 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) και συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο) 5,57% (ήτοι 9.867.795 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η Σελόντα (+4,95%) και ο Άνεμος (+3,15%), επιστροφή αγοραστών στην AS Company (+1,50%), ενώ αυξημένη παρακολούθηση ίσως χρειάζεται η εν εξελίξει κίνηση στην Creta Farm (+11,94%), με τους δύο βασικούς Μετόχους να συνεχίζουν τις αγορές και η όλη εικόνα να θυμίζει “υπόθεση Ελλάκτωρα”.
Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες, στις 28/1 (ανακοίνωση για την κάλυψη της Α.Μ.Κ.), 5/2 (έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών) και 15/2 (έκτακτη γ.σ.).
Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Q&R (+0,50%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άβακα (+2,30% και λόγω της ευρύτερης κινητικότητας στον Κατασκευαστικό κλάδο) και για την ΕΥΔΑΠ (+0,37%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η Έλαστρον (+2,05%), ενώ εννέα έγιναν οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης.
Από την άλλη, ξαφνικός επιθετικός πωλητής εμφανίστηκε σε Ελγέκα (-9,74%) και Ιντερτέκ (-9,65%).
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 636 – 638 μονάδων, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,02%) την υπέρβαση του επιπέδου των 1685 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1700 – 1720 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε ανοδική για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, με εβδομαδιαία κέρδη 2,58% και 1,29%, αντίστοιχα.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 3,26% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 11,81%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Κώστας Φέγγος
“Τα Εθνικά θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα την τελευταία βδομάδα, με αποτέλεσμα τα οικονομικά θέματα να έρθουν για πολλοστή φορά σε δεύτερη μοίρα” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.
Οι επιπτώσεις της αδράνειας στην Οικονομία, είναι εμφανείς στο Χρηματιστήριο, αλλά και στο επενδυτικό τοπίο της Ελλάδας. Όλοι φαίνεται να περιμένουν κάτι. Όσο αυτό το κάτι δεν έρχεται, αναβάλλουν τις αποφάσεις και η αναβολή αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη ευάλωτη Ελληνική Οικονομία.
Πέρυσι το Μάιο ο Γενικός Δείκτης έδινε σημάδια ότι μπορεί να αναστρέψει την πτωτική τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Όμως η Κυβέρνηση αποφάσισε να συνδυάσει την “έξοδο από τα μνημόνια” με παροχές, αντί για υλοποίηση των υποχρεώσεων και αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό οδήγησε στην απαξίωση και πτώση τζίρου, που βιώσαμε όλο το διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
Όπως παρατήρησε ένας φίλος, καλός τεχνικός αναλυτής, αυτό έχει οδηγήσει σήμερα σε ένα τεχνικό σχηματισμό “διαμαντιού”, που πολλές φορές συνδυάζεται με πάτο της Αγοράς και ακολουθείται από άνοδο των τιμών. Ο σχηματισμός αυτός χαρακτηρίζεται από εγκλωβισμό της Αγοράς σε ένα συνεχώς μειούμενο εύρος τιμών ενώ ο τζίρος συνεχώς πέφτει. Αν ο σχηματισμός διασπαστεί ανοδικά, συνήθως ο σχηματισμός αποτελεί τον πάτο της Αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, αν διασπαστεί καθοδικά, αυτό σηματοδοτεί επιτάχυνση της πτώσης και οδηγούμαστε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει, ενώ κάποιοι πιστεύουν πως και εξωτερικοί παράγοντες θα βοηθήσουν μόλις λυθεί η εκκρεμότητα.
Τις τελευταίες ημέρες κινούμαστε στο πάνω μέρος του εύρους διακύμανσης.
Οι 637 μονάδες παραμένουν ένα σημαντικό επίπεδο του Γενικού Δείκτη που πρέπει να ξεπεραστεί με αξιώσεις (δηλαδή για πάνω από μια μέρα και με αύξηση του τζίρου) για να πούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Οι 612 μονάδες παραμένουν μια σημαντική στήριξη για την περίοδο.
“Από βδομάδα τα πραγματικά και όχι τα τεχνικά δεδομένα, θα μας δώσουν το στίγμα προς τα πού κινούμαστε”, εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
-Απόστολος Μάνθος
“Προσπάθεια ανοδικής αποδέσμευσης από τη ζώνη αντίστασης των 633 με 638 μονάδων, επιχειρεί τις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχοντας όμως κατά νου τη δυσκολία περατότητας των 650 μονάδων” τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.
Διαγραμματικά πάντως, η επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή πάνω από τις 638 μονάδες, με αύξηση στη διάθεση ρίσκου και στο τζίρο συναλλαγών, θα βάλει τις βάσεις για την προσέγγιση της “δύστροπης” περιοχής αντίστασης των 650 με 660 μονάδων. Το παζλ της ανόδου μπορούν να συμπληρώσουν και να στηρίξουν ορισμένα Δεικτοβαρή “χαρτιά” όπως για παράδειγμα η Coca Cola, ο Μυτιληναίος, ο Τιτάνας, τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά. καθώς φαίνεται βραχυχρόνια να υπάρχουν τα τεχνικά περιθώρια ανόδου σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Στη περίπτωση όμως που ο Γενικός Δείκτης παρουσιάσει από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας εμφανή έλλειψη περαιτέρω ανοδικών δυνάμεων, θα πρέπει να αναμένουμε την πεπατημένη επιστροφή του προς το όριο των 625 μονάδων.
Προς την αντίσταση των 1710 μονάδων βαδίζει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετρώντας το ανοδικό απόθεμα για μία πιθανή ανοδική διάσπαση και κίνηση προς το επίπεδο αντίστασης των 1740 με 1750 μονάδων. Σενάριο το οποίο εάν ολοκληρωθεί, μπορεί να επιφέρει μια έντονη βραχυχρόνια ανοδική κίνηση με χαρακτηριστικά ενός βίαιου “short covering”.
Ιδιαίτερο διαγραμματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης FTSE/Athex Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών (περιλαμβάνει τις 20 καλύτερες με όρους θεμελιωδών αριθμοδεικτών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών), καθώς μετά από μια άνοδο της τάξεως του 130% από το Φλεβάρη του 2016 έχει αποτυπώσει ένα πλαγιοκαθοδικό “Flag”. Στατιστικώς ο σχηματισμός αυτός διασπάτε ακολουθώντας την κύρια τάση, όπου στην προκειμένη περίπτωση είναι ανοδική.
“Κάποιες από τις μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη είναι οι: Καράτζης, Quest, Autohellas, Εβροφάρμα, Profile, Πλαστικά Κρήτης, Έλτον Χημικά κ.α.” επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.
-Μάνος Χατζηδάκης
“Με συνεχόμενες σταθεροποιητικές, ως επί το πλείστων, συνεδριάσεις, απάντησε η Αγορά στο πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα σε επίπεδο νέων, καθώς η ειδησεογραφία συνέχισε να κινείται με περιεχόμενο αναβλητικότητας και με χαμηλού βεληνεκούς γεγονότα επηρεάζοντας ανασταλτικά, ως εκ τούτου, τις συναλλαγές, οι οποίες διατηρήθηκαν στα γνώριμα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων” αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Οι Επενδυτές εστιάζουν, πλέον, στην αναχρηματοδότηση της Ελληνικής 5ετιας, καθώς και στην επίσπευση των 16 προαπαιτούμενων για την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών στο Eurogroup της 6ης Μαρτίου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων δεν αρκεί για να λειτουργήσει υπέρ μιας μαζικότερης αλλαγής της ψυχολογίας, καθώς η προεκλογική αναμονή υπερισχύει έναντι κάθε μεσοπρόθεσμης προσδοκίας.
Παρόλα αυτά δεν λείπουν οι εξαιρέσεις που έχουν διασώσει την, κατά τα άλλα, αναιμική εικόνα των συναλλαγών, παρουσιάζοντας μια ικανοποιητική συμπεριφορά με συστηματική παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Εταιρείες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όπως οι Aegean, Μυτιληναίος και Jumbo λόγω αποτίμησης, ο ΟΤΕ λόγω συμπίεσης του ασφάλιστρου κινδύνου, αλλά και οι δυνητικές περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή αναμένονται στο κοντινό μέλλον, διατήρησαν για κάποιο μικρό μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ το ενδιαφέρον.
Το κέρδος από αυτή την διαφοροποίηση είναι η αλλαγή της στάσης μέρους των Επενδυτών, που ακολουθούν σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση την Αγορά, δίνοντας περισσότερο χρόνο στις επιλογές τους. Αν η στάση αυτή εδραιωθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων και δη των Τραπεζικών, τότε θα μπορέσει να αλλάξει ουσιαστικά η συνολική εικόνα, διαχέοντας ενδιαφέρον και ρευστότητα και ενεργοποιώντας έτσι μεγαλύτερο πλήθος κωδικών.
Τεχνικά η Αγορά βρίσκεται εντός του γνώριμου εύρους διακύμανσης, χωρίς να διαταράσσει τα όρια που σηματοδοτούν την εικόνα συσσώρευσης των τελευταίων 4 μηνών. Οι αγοραστές κέρδισαν χρόνο ώθησαν το Γενικό Δείκτη προς τα υψηλά του 2019 και η προσπάθειά τους αυτή ανταμείφθηκε με ένα φρέσκο σήμα αγορών από τον MACD στην συνεδρίαση της Τρίτης.
Παράλληλα είχαμε ταυτόχρονη διάσπαση των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, οι οποίοι, πλέον, εφάπτονται, λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης, αλλά και του συρρικνωμένου εύρους διαπραγμάτευσης το οποίο προοδευτικά σφίγγει όλο και περισσότερο, γύρω από μια νέα κεντρική τιμή.
Σε επίπεδα αδιαφορίας οι ταλαντωτές, δεν υποδηλώνουν κάποια αποφασιστική διαφοροποίηση ως προς την κατεύθυνση της τάσης.
Όσο για την ερχόμενη εβδομάδα, η συσσώρευση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης, καθώς οι συναλλαγές είναι ακόμα ανώριμες για να υποστηρίξουν κάτι διαφορετικό, προς την μία ή άλλη κατεύθυνση.
Την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης για την ανταλλαγή μετοχών των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τιτάν και την παράλληλη εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Euronext, καθώς και τα αποτελέσματα των δημόσιων προτάσεων για την Nexans και την Druckfarben.
Ακόμα, την Δευτέρα ολοκληρώνεται η υποβολή προσφορών για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων για το χαρτοφυλάκιο “Pillar” ύψους 2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο ανήκει στην Eurobank και αποτελείται από 44 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια. Η δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει τις δεσμευτικές προσφορές και η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου.
“Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Grivalia Properties θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου ύψους 42 λεπτών ανά μετοχή” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερα για τον Χρυσό.
“Η Βρετανική Οικονομία θα υποστεί σοβαρή ζημιά εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία για το ‘Brexit”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
“Η Γαλλία προετοιμάζεται για τα χειρότερα καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το ‘Brexit”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι “δεν έχει άλλα να προσφέρει, την ώρα που η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παλεύει να άρει το αδιέξοδο”. Ο Λεμέρ δήλωσε ότι “ένα ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό για τη Βρετανία και ότι εναπόκειται στην Κυβέρνηση να βρει μια λύση πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου”.
Το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στη Γερμανία τον Ιανουάριο, για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Ο δείκτης του Γερμανικού Ινστιτούτου “Ifo” διολίσθησε στις 99,1 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο του 2016. Ήταν επίσης χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 100,6.
“Η Γερμανική Κυβέρνηση έχει μειώσει την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το 2019 στο 1%, από 1,8% προηγουμένως”, σύμφωνα με Κοινοβουλευτικές και Κυβερνητικές πηγές του Reuters. “Η Κυβέρνηση σήμερα αναμένει ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2020”, πρόσθεσαν οι πηγές του πρακτορείου.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, βασικό στοιχείο για τις θέσεις που έλαβε την Πέμπτη η Τράπεζα, ήταν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ που αναμένεται το 2019 στο 1,5%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της για 1,8%.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,5%, έναντι 1,7% και αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της Τράπεζας για ελαφρά χαμηλότερα, ή 2%.
Επιστροφή στο ΧΑ
“Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 2 Αυγούστου 2019”, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
Εντεινόμενους αρνητικούς κινδύνους για την Ελληνική Οικονομία επισημαίνει το ΔΝΤ στην πρώτη του επίσημη γραπτή αντίδραση μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, η οποία ακολουθεί την επίσκεψη του κλιμακίου του στην Αθήνα.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 637,55 (+0,82%) και 629,76 μονάδων (-0,41%), στις 17.00 βρέθηκε στις 633,01 (+0,11%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 633,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 28,9 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΛΣ, ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΓΡΙΒ, ΦΡΛΚ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Lamda Development, ΟΛΠ και Σαράντης.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
-----ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, η τελευταία της εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.000 συμβόλαια).
Στα 3.366 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.342 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 494, 421 για τον Φεβρουάριο και 73 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.684) κινήθηκε μεταξύ 1.673 και 1.695 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.193 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.755), Alpha Bank (5.352), Πειραιώς (6.847), ΔΕΗ (398), Εθνική (7.692), Ελλάκτωρα (592), ΑΔΜΗΕ (179), ΓΕΚ (105), ΕΧΑΕ (153), Viohalco (201).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.023, Alpha Bank 27.640, Εθνική 36.874, Πειραιώς 25.393, MIG 50.334, ΑΔΜΗΕ 10.212.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,96% | 2019-01-22 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.160.958 τεμ., (από 27.560.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.313.779 τεμ. (24.308.981), ΔΕΗ 6.534.505 τεμ. (6.534.706), Eurobank 35.009.111 τεμ. (26.749.115), Εθνική 9.708.734 τεμ. (9.708.734), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.