Από τις 633,32 μονάδες για τον ΓΔ ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα, με τον Ιανουάριο να ολοκληρώνεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Και με τη μέχρι τώρα απόδοσή του (4,88%) θα πρέπει να έρθουν τα... πάνω- κάτω για να κλείσει με αρνητικό πρόσημο.
Μήνας θετικής απόδοσης για το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς και νέων σημαντικών απωλειών για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να μετρά μείον 6,85% (σε μηνιαίο) αλλά με καλή προηγούμενη εβδομάδα καθώς διαμορφώθηκε με αντίδραση 4,16% στις 387,69 μονάδες.
Μέσος ημερήσιος τζίρος στα 40, και κάτι, εκατ., με το μεγαλύτερο μερίδιο να πραγματοποιείται στις τράπεζες, ενδεικτικό της εστίασης του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος των traders.
Γεγονός της ημέρας, αναμφίβολα, η αποτυχία της δημόσιας πρότασης του ΤΙΤΑΝα, κάτι που θα... μετρήσει από νωρίς κιόλας στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης από χθες το βράδυ έδωσε τις πληροφορίες, από νωρίς το πρωί έχουμε «ανεβάσει» στον Εκηβόλο ανάρτηση για την εξέλιξη σε συσχέτιση με τα τεχνικά σημεία για τον δείκτη FTSE25.
Στις 1.685,85 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο και 3% την τελευταία εβδομάδα, θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να συνεχίσει και να κλείσει με συν τον Ιανουάριο. Θυμίζω πως πέρυσι η κορύφωση της αγοράς έγινε προς την τελευταία συνεδρίαση του μηνός και πρώτη του Φεβρουαρίου.
Στο σχόλιό μας της Κυριακής επιχειρήσαμε να δούμε την αγορά υπό το πρίσμα του τραπεζικού... στοιχήματος και του ρίσκου που ενέχει, εστιάζοντας και στη διαφοροποίηση τραπεζικού vs μη τραπεζικού τμήματος της αγοράς αλλά και των παραμέτρων που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.
Μείζον ζήτημα ήταν και είναι και θα είναι το τραπεζικό, και αναφέρομαι σε αυτό των «κόκκινων» δανείων. Εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, οι οποίοι είχαν μία σχετική ενημέρωση από τους Έλληνες τραπεζίτες για τις επαφές τους στη Φρανκφούρτη, είναι πως το παιχνίδι όχι μόνο για τις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο του μηνός αλλά και για το πρώτο 15νθήμερο Φεβρουαρίου (και βλέπουμε) θα κριθεί στο τραπεζικό, στο «πράσινο φως» εάν δοθεί από τη Φρανκφούρτη για τη δημιουργία του σχήματος που θα «καλύψει»/εγγυηθεί μέρος τα μη εξυπηρετούμενα. Πληροφορίες θέλουν στο τραπέζι να είναι και το σχέδιο της ΤτΕ, που μάλιστα δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερα μέλη του δ.σ της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, θα δείξει, αυτές οι μέρες/συνεδριάσεις είναι κρίσιμες για το εγχείρημα. Παράλληλα θα «τρέχει» και η προετοιμασία του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση του «μικρού ομολόγου», με την Ελενα Λάσκαρη από νωρίς να μας δίνει όλο το ευρύτερο ρεπορτάζ, κυρίως δε για το μήνυμα που στέλνει προς τις αγορές η Αθήνα.
Θυμίζω πως η απόδοση 10ετούς και 5ετούς οριακά πάνω από το 4% και 3% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα στα 4,077% και 3,024% .
Στο μη τραπεζικό μέρος του δείκτη, για αρκετές μετοχές η διαμορφωμένη τάση δίνει ένα βραχύ προβάδισμα στους long, που θα πρέπει όμως να επιβεβαιώσουν σήμερα-αύριο.
Με ΟΤΕ και Coca Cola σε long τάση (και εβδομαδιαία και μηνιαία), οι αγοραστές έχουν ένα... μαξιλάρι ασφαλείας, αλλά θα φανεί και από την πορεία μετοχών όπως Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ενώ ερώτημα, για σήμερα, είναι ο ΤΙΤΑΝας.
Για τον ΓΔ δοκιμάστηκαν τιμές στα 636 και 638, όπου και τα stops για τους short, οι οποίοι θα ανακτήσουν το προβάδισμά τους σε ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 627 μονάδων. Ενδεχόμενη υπέρβαση των 636-638 θα ενίσχυε το σενάριο της προσέγγισης των 663, με κύριο αλλά δύσκολο στόχο τις 673 μονάδες, όπου και είναι κύρια αντίσταση.
Ενδεικτικά σήμα long για μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Jumbo, Lamda Development.