Εβδομάδα, με τα όλα της αυτή που έκλεισε με θετικό πρόσημο για τους τρεις βασικούς δείκτες στο ΧΑ. Συγκινησιακά και πολιτικά φορτισμένη, όπως σημειώνει φίλος αναλυτής, με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο να καθορίζουν το "νέο ξεκίνημα" που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε από εχθές το πρωί η Μαρίνα Μάνη.
Εβδομάδα με μεικτές τάσεις εκτός, με τον S&P 500 στις 2.664,76 μονάδες και μικρές απώλειες 0,22%, με τον DAX στις 11.281,97 και θετική απόδοση 0,68%, με αμφότερους τους δείκτες υψηλότερα σημαντικών στηρίξεων τους. Τεχνικά για τον μεν S&P 500 τιμές που χρήζουν προσοχής είναι, προς τα άνω, οι 2.712 υπέρβαση των οποίων θα μπορούσε να δώσει συνέχιση και, προς χαμηλότερα, στις στηρίξεις των 2.630 και 2.615 με τις 2.575 μονάδες να θεωρούνται το stop για long θέσεις (σε εβδομαδιαίο).
Στα καθ' ημάς, στο ΧΑ οι αγοραστές διατήρησαν το μικρό προβάδισμα τους, σε έναν κύκλο πέντε συνεδριάσεων με ικανοποιητικές συναλλαγές και τζίρο λίγο πάνω από τα 43 εκατ. ευρώ (μέσος ημερήσιος) με το 37% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.
Στο επίκεντρο ο πολύπαθος τραπεζικός, καθώς αρκετοί traders επιχείρησαν να "δουν" μετά τις συναντήσεις των ελλήνων τραπεζιτών στην Φρανκφούρτη και στο κατά πόσον θα αρχίσει -επιτέλους- να ενεργοποιείται η σχετική διαδικασία για τον περιορισμό των "κόκκινων" δανείων. Τόσο οι επαφές (και) με τον επικεφαλής του SSM, όσο και η... έμμεση συγκατάθεση του ΔΝΤ για ένα σχέδιο κρατικής εγγυοδοσίας και της πρότασης της Τραπέζης της Ελλάδος είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Πρακτικά εάν η Αθήνα (και εννοώ από κοινού οικονομικό επιτελείο, ΤτΕ και τραπεζίτες ), η Φρανκφούρτη και οι Βρυξέλλες (DG Comp) επιταχύνουν ώστε το "πράσινο" φως να δοθεί...εχθές κάτι θα αρχίσει να κινείται προς τα εμπρός. Εκτιμώ, πως εάν στις αμέσως επόμενες ημέρες παραχθεί αποτέλεσμα τότε στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου η εικόνα θα γίνει πιο σαφής. Και εννοώ, ότι αρχικά στις 8 Φεβρουαρίου, όταν ο οίκος Fitch βαθμολογήσει το ελληνικό outlook και λίγες μέρες αργότερα, όταν στις 12 του μηνός, στο περιθώριο του Eurogroup, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, θα συζητήσουν και για το ευρωπαϊκό banking, με το ελληνικό θέμα να είναι στην ατζέντα.
Για την Αθήνα, ενδεχομένως, η συγκυρία να είναι ευνοϊκή καθώς οι προβλέψεις για την οικονομία της Ευρώπης δεν είναι και οι πιο ενθαρρυντικές, και παραπέμπω στο άρθρο των Kate Allen και Eva Szalay (Financial Times) για τα νέα δεδομένα για ευρωτράπεζες και ομόλογα. Επιπλέον η Αθήνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και την συγκυρία της σύγκρουσης Ρώμης/Σαλβίνι vs Παρισιού/Μακρόν όπως και το ότι η Ευρώπη είναι- πλέον- σε προεκλογική περίοδο προς την αναμέτρηση στα τέλη Μαΐου.
Γίνομαι λίγο κουραστικός αλλά από το αν επιτευχθεί η ανάσχεση της απαξίωσης του τραπεζικού κλάδου, και αποφευχθεί η καταγραφή νέων χαμηλών- ενός τελικού sell off που θα... μηδενίσει τις ούτως η άλλως εξαϋλωμένες αποτιμήσεις των συστημικών ομίλων θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Αγορά, που έχει να χειρισθεί και το... δίπολο, μίας χώρας σε προεκλογική περίοδο- όπου οι ξένες επενδύσεις θα είναι... μηδενικές ή μη μόνον για χρηματιστηριακά παίγνια και bets- και μίας κυβέρνησης που μετά την Συμφωνία των Πρεσπών θα θέλει να ρίξει το βάρος της στην οικονομία, σε παροχές, σε φιλολαϊκά/κοινωνικά μέτρα. Το πώς θα τα αποτιμήσουν αυτά τα ξένα funds έχει ενδιαφέρον, και μικρό δείγμα των προθέσεων τους θα δει η αγορά με αφορμή την έκδοση του "μικρού 5ετούς" ομολόγου.
Τεχνικά εάν φανεί πως κάτι κινείται στον κλάδο, τότε ναι, μπορεί να ενεργοποιηθούν funds και traders και να... τρέξει ο ΔΤΡ προς τις 430 και 450 μονάδες. Η έκδοση του ομολόγου προφανώς και θα συνέβαλε στην βελτίωση του κλίματος, συνεκτιμώντας το ότι η απόδοση του 10ετούς είναι στα 4,077% και του 5ετούς στα 3,024%. Η απόδοση των δύο ομολόγων "δείχνει" ότι η κίνηση της Αθήνας είναι κοντά, δεδομένης μάλιστα της ετοιμότητας του ΟΔΔΗΧ θα έλεγα ότι, ναι, εάν τα ξένα σπίτια (ανάδοχοι και primary dealers) δώσουν το ο.κ η έκδοση θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή. Θα το δούμε αυτό, από αύριο Δευτέρα, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την διαδικασία.
Στην περιοχή των 1.685 ο FTSE25 με ενθαρρυντικό το κλείσιμο (εβδομαδιαίο) του δείκτη υψηλότερα των 1.667 και στο εύρος των 1.680-1.685 που θεωρείται εύρος stop για τις short θέσεις. Εάν όντως, αύριο Δευτέρα, επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα του δείκτη (πλεονεκτεί έναντι του ΓΔ, όπως φαίνεται στο συγκριτικό διάγραμμα) τότε η συνέχιση της κίνησης προς τις 1.700-1.715 μονάδες είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Άλλωστε προς αυτό συνηγορούν η long τάση των δύο βαρύτερων εισηγμένων/μετοχών του δείκτη, με τον ΟΤΕ στα 11,04 ευρώ να μετρά απόδοση 3,18% σε εβδομαδιαία και 15,97% από την αρχή του έτους (σε μία από τις καλύτερες εκκινήσεις για τον τίτλο του Οργανισμού) και την Coca Cola στα 29,12 ευρώ, με 0,76% και 7,41% αντίστοιχα. Πέραν αυτών των δύο όμως, σε μηνιαία μέτρηση σήμα long διαμορφώνεται για μετοχές των Motor Oil (στα 21,60 ευρώ, με απόδοση 6,40% στο μήνα), Jumbo (στα 14 , με 8,86%), ΕΛΠΕ (στα 7,70 , με 2,94%), Μυτιληναίου (στα 8,19 , με 9,05%), ΟΠΑΠ (στα 8,55 , με 11,04%), Viohalco (στα 2,685 , με 7,83%), ΤΙΤΑΝ (στα 20,65 , με 6,67% ).
Αφήνω τελευταίο τον ΤΙΤΑΝα καθώς προχθές Παρασκευή έληξε η περίοδος αποδοχής της Δ.Π που ανοίγει την... θύρα εξόδου προς Βρυξέλλες και Παρίσι. Σημειολογικά το ότι η δεύτερη παλαιότερη εισηγμένη του ΧΑ (από το 1912, μετά την Εθνική Τράπεζα)... μεταναστεύει, προφανώς και έχει την σημασία του. Και κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι να καθίσουν να εξετάσουν το πώς θα μπορούσαν να (ξανά)καταστήσουν ελκυστικό (για νέες εισαγωγές) το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ενθαρρυντικό, κατά την εκτίμηση μου, το γεγονός πως για ακόμη μία εβδομάδα στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία ενεργούν εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις, βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες και λοιποί παράγοντες της αγοράς. Οι αποδόσεις στο ταμπλό, αδιάσειστος μάρτυς της επιμονής μας, εδώ και καιρό, σε συγκεκριμένες εισηγμένες με υγιή οικονομική θέση και προοπτικές σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Ενδεικτικά στην εβδομάδα, σε διαπραγμάτευση ήταν 157 μετοχές, από τις οποίες 88 κινήθηκαν ανοδικά, 36 πτωτικά και 33 χωρίς μεταβολή. Τεχνική Ολυμπιακή (29,41%), Λανακάμ (17,72%), ΚΑΡΑΤΖΗ (15%), ΙΑΤΡΙΚΟ (14,43%) από τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ με θετικό πρόσημο και οι τίτλοι των ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, AsCo, Πλαστικά Θράκης, Ελτον, ΕΚΤΕΡ, ΕΥΑΘ, ΙΑΣΩ, ΚΕΚΡΟΨ, Flexopack κ.ά.