Η δρομολόγηση της διαδικασίας για την έκδοση ομολόγου διαμορφώνει κλίμα στην αγορά και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο «βλέπει» προς τις 636 μονάδες. Ωστόσο μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γενικός Δείκτης οπισθοχώρησε στα επίπεδα των 630 μονάδων.
Λίγο ως πολύ αναμενόμενες οι εξελίξεις, καθώς το έδαφος είχε... καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα και δη το Σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη προϊδέαζε για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, η σταθερή υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών τίτλων αρχίζει και αποτυπώνεται στον τραπεζικό κλάδο, με τους traders να ενεργοποιούν εντολές αγοράς από τις 11:15 και σταδιακά στη συνέχεια, απόρροια των πληροφοριών που έκαναν τον γύρο της αγοράς.
Η εντολή της Αθήνας σε 5 μεγάλους ξένους οίκους να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία θα λέγαμε πως «έλυσε τα χέρια» όσων βραχυπρόθεσμων παικτών περίμεναν και πόνταραν σε αυτή την εξέλιξη.
Από τις 386 προς τις 400 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 38% του τζίρου να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, στον κλάδο που όσον αφορά σε κινήσεις trading κάνει τη διαφορά. Είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη, τη φορά της ανοδικής αντίδρασης όπως σημειώνεται εδώ και δύο ώρες.
Για Εθνική και Eurobank η ισχυρότερη αντίδραση, με την πρώτη στο 0,97 και τη δεύτερη στο 0,50 ευρώ. Μεγαλύτερος τζίρος σε μετοχές της Alpha Bank και μετά σε ΕΤΕ και Eurobank. Στα 2,3 εκατ. ο τζίρος στη μετοχή της Αlpha Βank (στις 13:52), με ένα πακέτο για 1.495.411 μετοχές στο 0,9835, με την τρέχουσα τιμή έως το 0,995 ευρώ.
Εύλογα στον τραπεζικό κλάδο η βραχυπρόθεσμη εστίαση των traders, θυμίζοντας πως για τον ΔΤΡ η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται σε 7,07%, μειώνοντας έτσι σε 4,25% τις απώλειες σε διάστημα μηνός. Για τις εξελίξεις στον κλάδο, στο ομόλογο και τον ρόλο της JP Morgan σάς είχαμε ενημερώσει/προϊδεάσει από την Τρίτη 22 Ιανουαρίου (στον Εκηβόλο).
Εως 3% η αντίδραση του ΔΤΡ νωρίτερα, στο 0,45% για τον FTSE25.
Μετά από καιρό (πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου), ο τραπεζικός κλάδος υπεραποδίδει έναντι των blue chips, ενώ κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στο διάστημα 28 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου). Και στις δύο αυτές φάσεις, με τον τραπεζικό κλάδο σε θέση οδηγού, το ΧΑ είχε αντιδράσει προς τις 636 και 663 μονάδες αντίστοιχα. Τις αναφέρω δε, γιατί σήμερα-αύριο θα φανεί εάν για τον ΓΔ μπορεί να γίνει η υπέρβαση των 636-638 μονάδων.
Η υπεραπόδοση του ΔΤΡ οφείλεται εν μέρει και στην πίεση που δέχεται από την αρχή η δεικτοβαρής μετοχή του ΤΙΤΑΝα, λειτουργώντας ως τροχοπέδη για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ικανοποιητική η εικόνα για τη μεγάλη κατηγορία, καθώς στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών υπερισχύουν οι αγοραστές. Εάν εξαιρεθεί η περίπτωση της ΤΙΤΑΝ, σταθερά στα χαμηλά των 19,30-19,64 ευρώ (με συναλλαγές 2,4 εκατ. ευρώ), μόνο σε ΟΤΕ και ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και Jumbo οι πωλητές έχουν μικρό προβάδισμα.
Μάλιστα θα έλεγα πως οι μετοχές αυτές φυλάσσονται σαν... εφεδρεία για την αυριανή συνεδρίαση. Αυτό γιατί και στις 4 η προσφορά είναι ελεγχόμενη, η υποχώρηση δεν ξεπερνά το 0,54% (ΟΤΕ) και οι αγοραστές είναι στημένοι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Στις 56/35 η σχέση ανοδικών-πτωτικών.