Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ντεμπούτο στο χρηματιστήριο

Με το… δεξί ήλπιζαν οι επενδυτές να μπει η νέα χρονιά στην εγχώρια αγορά, στηριγμένοι στο θετικό φινάλε της Δευτέρας. Οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις, με τις τέσσερις τράπεζες στο προσκήνιο.

Πτωτικό ντεμπούτο στο χρηματιστήριο

Πρώτη συνεδρίαση για το 2019, που ξεκινά με οιωνούς αρνητικούς για τους long, οι οποίοι ωστόσο αποδείχθηκαν... μάταιοι καθώς από τα πρώτα λεπτά εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις. 

H αρνητική πρωτιά του 2018 για την αγορά μας, όμως, είναι που την καθιστά και ως υποψήφια για μία απόδοση είτε ανάλογη -προς ακόμη χειρότερα μεγέθη- είτε προς μία θεαματική αντίδραση/αποκόλληση από τον πυθμένα. Θεωρητικά το λεγόμενο downside risk του ΧΑ είναι μικρότερο έναντι άλλων που πέρυσι κατέγραψαν είτε νέα ιστορικά υψηλά είτε πολυετείς τοπικές κορυφές.

Παράμετρος που θα επηρεάσει -εκτός των διεθνών αγορών- και η πολιτική, με τη φετινή χρονιά πολλαπλά εκλογική, με τη Μαρίνα Μάνη να μετρά τις πολλές προκλήσεις και το ένα... στοίχημα της κυβέρνησης, με το πρώτο δίμηνο να προοιωνίζεται «φωτιά» τόσο πολιτικά όσο οικονομικά, επενδυτικά, καθώς στη διάρκειά του θα έχουν κριθεί αρκετά και σημαντικά στον κλάδο-κλειδί των τραπεζών.

Από τις 613,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τις 1.608,40 ο FTSE25, τις 439,63 ο Δείκτης Τραπεζών και τις 964,36 μονάδες ο FT Mid Cap.

Αν έμεινε κάτι από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, τελευταία για το 2018, ήταν -πέραν της εμφανούς προσπάθειας ωραιοποίησης κατά το δυνατόν της άκρως απογοητευτικής εικόνας- το εμφατικό 17,07% για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 4,80 ευρώ, με αξία συναλλαγών 1,573 εκατ., αλλά και το απογοητευτικό μείον 5,76% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,244 ευρώ με συναλλαγές 253.848 ευρώ.

Αν μη τι άλλο, η φετινή χρονιά θα έρθει να επιβεβαιώσει την ισχυροποίηση συγκεκριμένων ομίλων, την ανάγκη για ουσιαστική αναδιάρθρωση άλλων, την αλλαγή ισορροπιών σε διάφορους κλάδους και επιμέρους τομείς, από κατασκευές, υγεία, μέχρι ενέργεια, ακτοπλοΐα, τουρισμό, αξιοποίηση ακινήτων κ.λπ.

Η χρονιά ξεκινά με μία εξέλιξη στον ασφαλιστικό τομέα, που αφορά άμεσα τον τραπεζικό, καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο μη δεσμευτική προσφορά για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής υπέβαλε γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος (Hannover Re). Εύλογα η Εθνική (ξανα)μπαίνει στο προσκήνιο και από τη στιγμή που αυτή τη φορά προχωρήσει το deal με τη θυγατρική, θα προκύψει όφελος για τον όμιλο. Βέβαια αναφερόμαστε σε πρώιμο στάδιο, συνεκτιμώντας δε το... σίριαλ με Exin και Gongbao, η συνέχεια θα έχει αρκετά... επεισόδια.

Στις 5+2 προκλήσεις στην αγορά ενέργειας αναφέρεται ο Χρήστος Κολώνας, θυμίζοντας πως για τον Ιανουάριο είναι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Επίσης για αυτόν το μήνα είναι το ν/σ για το split της ΔΕΠΑ, ενώ για την άνοιξη προγραμματίζεται (επιτέλους) η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σε αυτό το περιβάλλον στο ΧΑ θα επιδιώξουν, από σήμερα κιόλας, οι traders να επιβεβαιώσουν τις δύο περιοχές-σημεία αναφοράς, δηλαδή τις 597 μονάδες ως stop για τις long θέσεις και τις 620 και 643-650 ως stop για τους short.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, σημεία-κλειδιά για τον FTSE25 είναι το καθοδικό κενό/χάσμα στις 1.625 και η τοπική κορυφή στις 1.705 μονάδες. Οσον αφορά στον ΔΤΡ, όπως μετρά έμπειρος αναλυτής, η ανακατάληψη των σημαντικών 406 μονάδων αποτελεί μία ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς οι αγοραστές κέρδισαν χρόνο και πλέον δικαιούνται να ελπίζουν σε ένα retest των 457 μονάδων.

Αυτά τα ολίγα για αρχή, συνεκτιμώντας την πάγια θέση μας πως αγορά υπάρχει και πέρα/πίσω από τους δείκτες (που παραμένουν... στρεβλοί ως προς την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας των εισηγμένων), γιατί όπως ακριβώς σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, δέκα εισηγμένες από τον μεσαίο-χαμηλότερο χώρο κέρδισαν την κρίση. Και ακριβώς αυτό θα συμβεί για αρκετές από αυτές τις δέκα αλλά ευτυχώς και για άλλες από αυτές τις κατηγορίες της αγοράς μας. Να μην κοιτάζουμε δείκτες, να εστιάζουμε σε επιμέρους εισηγμένες/μετοχές ήταν το... μότο μας το 2018, θα παραμείνει και θα ενισχυθεί και για το 2019.

Καλή Χρονιά, και χρηματιστηριακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v