Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο ρελαντί η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς

Περιορισμένες οι συναλλαγές, λόγω της αργίας σε μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακές μεταβολές. Πτωτικές οι διαθέσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Ενισχύεται η μετοχή της Coca Cola.

ΧΑ: Στο ρελαντί η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς

Τελευταία συνεδρίαση για το 2018, με κλειστές όμως τις αγορές σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο, αλλά συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.

Εύλογα περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους λιγοστούς ενεργούς traders να ξεκινούν πάνω από το όριο των 600 μονάδων. Αργία στο γερμανικό και ιταλικό χρηματιστήριο, συνεπώς από μεθαύριο Τετάρτη θα αποτυπωθούν οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο Ρώμης - Βρυξελλών, μετά την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που αποτυπώθηκε ήδη στη σημαντική υποχώρηση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων (στο 2,783% η τελευταία τιμή) και αντίδραση του χρηματιστηριακού δείκτη ΜΙΒ (18.324 μονάδες). 

Στις 6.742 μονάδες ο FTSE100 στο Λονδίνο, με την -εκεί- μετοχή της Coca Cola HBC να ευνοεί και σήμερα το arbitrage, αν και ηπιότερα σε σχέση με την... εκρηκτική κίνηση της Παρασκευής. Στις 2.506 τα futures του S&P 500 κατά 0,82% υψηλότερα, ενώ σημαντικά υψηλότερο άνοιγμα «δείχνει» ο Small Cap 2000 (κατά 1,16% από τις 1.336 μονάδες).

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι long έχουν τουλάχιστον -την έξωθεν- συνδρομή, ώστε να διασφαλιστούν οι 601 (plus) μονάδες για κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυσή του προς τις 620 στη μεθαυριανή, πρώτη για το 2019, συνεδρίαση. Κυρίως σε blue chips οι μετρημένες κινήσεις των traders στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, δευτερευόντως στον τραπεζικό κλάδο.

Μόλις στις 11:02 η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενδεικτικό του συνολικού τζίρου που θα πρέπει να περιμένουμε για σήμερα.

Περιορισμένες οι κινήσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών του δείκτη, με λιγοστούς αγοραστές και εξίσου λιγοστούς πωλητές, σε τιμές που δεν ξεπερνούν το 1,66% (ΕΧΑΕ). Περιορισμένο το εύρος διακύμανσης, με τη μετοχή της Coca Cola να ξεκινά από τα 27,20 (με ανοδικό χάσμα), να διαμορφώνεται στα 27,29, διαμορφώνοντας τάση για τον δείκτη.

Στις 1.592 με 0,24% ο FTSE25, στις 414 ο ΔΤΡ με ελαφρά υπερίσχυση των πωλητών μετά τις 10:50. Απώλειες 1,18% για τη Eurobank στο 0,505, μετά την ισχυρή ανοδική διόρθωση της Παρασκευής, χαμηλότερα 1,23% στο 0,80 η Πειραιώς, με οριακές απώλειες στο 1,045 η Εθνική και μόνη η Alpha Bank με θετικό πρόσημο στο 1,04 ευρώ. Για την τελευταία, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, δίνει για διαχείριση NPEs 3,9 δισ. ευρώ.

Στα blue chips, με την Coca Cola σταθερά στο συν, οι long έχουν ένα πλεονέκτημα που ενισχύεται από την προσπάθεια αντίδρασης του ΟΠΑΠ, το 1,21% της ΔΕΗ, την κινητικότητα σε επιμέρους όπως Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Για τη ΔΕΗ, σημαντική εξέλιξη αφορά στο «χρυσωρυχείο» που βρήκε η Επιχείρηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα, ενώ για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, ο Φώτης Κόλλιας αποτιμά τα οφέλη από την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος.

Μετά από 45' συνεδρίασης, για 150 μετοχές η τιμή παρέμενε αμετάβλητη (στην πλειονότητά τους δεν είχαν... ανοίξει καν), ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 25/15. Για ΚΛΜ, Ανεμος, ΙΑΣΩ, ΕλβάλΧαλκόρ κ.α. από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής.

Με τον ΓΔ οριακά στις 603 μονάδες, και τον τζίρο στο 1,347 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v